Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

BIPT: contactopties, sociaal tarief en dekkingskaart

Geactualiseerd op
minuten lezen
BIPT

Het BIPT is de nationale regulator voor onder andere telecom, maar wat doet het BIPT eigenlijk? In dit artikel helpen wij jou begrijpen wat het BIPT is en wat hun activiteiten en verantwoordelijkheden zijn, alsmede hoe je met het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie contact kunt opnemen.

Wat is het BIPT?

Het BIPT - het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie - is de federale regulator voor de telecommarkt en postmarkt en is bovendien verantwoordelijk voor het elektromagnetische radiofrequentiecentrum, de audiovisuele mediadiensten en de videoplatformdiensten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In 1991 werd het BIPT opgericht en werkt momenteel samen met zowel de Ombudsdienst voor telecommunicatie en de Ombudsdienst voor de postsector voor het bijstaan van de Belgische telecom- en postgebruikers die problemen met hun providers ervaren en met de Europese reguleringsinstanties. Het BIPT heeft een missie en drie waarden opgesteld: onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie.

Een betrouwbare en competitieve communicatieomgeving voor iedereen.

Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Taken en verantwoordelijkheden van het BIPT

Omdat het BIPT de federale regulator in meerdere markten is, hebben zij veel verschillende opdrachten en verantwoordelijkheden. Als regulator neemt het BIPT beslissingen, leggen ze sancties op en publiceren ze raadplegingen en studies. Daarnaast houden ze zich met de volgende activiteiten bezig:

  • Het bevorderen van de concurrentie op de markt.
  • Het bijdragen aan de ontwikkeling van de interne markt.
  • Het beschermen van de algemene belangen van de gebruikers.
  • Het controleren van het recht op het sociaal tarief.
  • Het toezien van de tarieven en de kwaliteit van de diensten van BPost.
  • Het toekennen van vergunningen aan nieuwkomers op de postmarkt.
  • Het verdelen van de radiofrequenties.
  • Het waken over de radiogolven om schadelijke storingen stop te laten zetten.
  • Het waarborgen van de veiligheid van de netwerken.
  • Het toezien op de inachtneming van het opgelegde wetgevingskader voor audiovisuele mediadiensten en videoplatformdiensten.

BIPT en het sociaal tarief

Het is in België mogelijk om voor telecom een sociaal tarief te ontvangen. Alle telecom providers die een omzet van minimaal € 50 miljoen hebben, moeten het sociaal tarief aanbieden. De overige telecom providers mogen er zelf voor kiezen of ze het sociaal tarief aanbieden of niet. Het is op dit moment mogelijk om bij acht providers het sociaal tarief aan te vragen:

  • BASE
  • Mobile Vikings
  • Orange
  • Proximus
  • Scarlet
  • Telenet
  • VOO
  • Zuny

Lees verder Ontdek meer over het sociaal tarief of bekijk de artikelen waarin wij alle telecom providers vergelijken om nog meer te besparen op je telecomkosten.

Hoe kun je bij het BIPT het sociaal tarief aanvragen?

Je kunt niet via BIPT het sociaal tarief aanvragen. Als je aan de voorwaarden voor het sociaal tarief voldoet, kun je de aanvraag voor het ontvangen van het sociaal tarief bij je telecom provider indienen. Je telecom provider zal de aanvraag voor het sociaal tarief vervolgens naar het BIPT doorsturen.

Zodra het BIPT je aanvraag voor het sociaal tarief heeft ontvangen, zullen ze je aanvraag controleren. Als vast is gesteld dat je van het BIPT het sociaal tarief mag ontvangen, zullen zij jou een bevestiging sturen. Je telecom provider zal dan de kortingen waar jij recht op hebt toepassen.

Als door het BIPT vastgesteld wordt dat jij niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief of er ontbreekt informatie bij je aanvraag van het sociaal tarief, zullen zij met jou contact opnemen met de afwijzing van je aanvraag of het verzoek om de ontbrekende informatie bij hen aan te leveren.

Heb je een hoge telecomfactuur?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle telecom abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Heb je een hoge telecomfactuur?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle telecom abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

BIPT dekkingskaart

Het is niet overal in België mogelijk om vast internet te laten installeren, evenals dat er niet overal in België een 4G- en / of 5G-dekking is. Het BIPT heeft met verschillende kaarten inzichtelijk gemaakt wat de dekking van iedere netwerk operator van elk type netwerk in België is.

Op dit moment kun je bij het BIPT de dekking van 3G en 4G wat betreft mobiele netwerken inzien en de maximaal mogelijke internetsnelheid voor vast internet. Hierbij kun je filteren op een maximale internetsnelheid van 1 Mbps, 10 Mbps, 30 Mbps, 50 Mbps, 100 Mbps, 150 Mbps, 400 Mbps en 1000 Mbps (1 Gbps).

Ontdek meer De maximale internetsnelheden op je gsm en thuis zijn een indicatie. Afhankelijk van verschillende factoren, kan je daadwerkelijke internetsnelheid een stuk lager uitvallen. Ontdek in ons artikel over internetaansluitingen meer over de verschillende type aansluitingen en voer een speedtest uit voor het ontdekken van de daadwerkelijke internetsnelheid. Bekijk ons artikel over 5G voor meer informatie over de 5G dekking en uitrol in België.

BIPT dekkingskaart

De BIPT dekking worden in twee kaarten weergegeven. De BIPT dekkingskaart voor mobiele telefonie biedt jou de mogelijkheid om per postcode, gemeente of straat te achterhalen of er een 3G- of 4G-dekking is van de Telenet / BASE, Orange of Proximus. De mobiele dekkingskaart biedt je ook de mogelijkheid om te filteren op de kwaliteit van het netwerk, het niveau van het netwerk en het soort dekking.

De BIPT dekkingskaart voor vast internet biedt jou de mogelijkheid om per postcode, gemeente of straat te achterhalen wat het dekkingspercentage op een schaal van 0 - 100 % is op de aangegeven, maximale internetsnelheid. De internet dekkingskaart kijkt hiervoor naar internetaansluitingen met kabel, deels fiber en deels kabel en volledig fiber.

Last van langzaam of slecht internet?

Bel CallMePower voor hulp bij een slechte internetverbinding en / of informatie (gratis dienst).

Last van langzaam of slecht internet?

Laat CallMePower jou terugbellen voor hulp bij een slechte internetverbinding en / of informatie (gratis dienst).

Hoe neem je met het BIPT contact op?

Indien je vragen hebt over de telecommarkt, publicaties of andere zaken gerelateerd aan één van de verantwoordelijkheden van het BIPT, kun je met het BIPT contact opnemen. Je kunt het BIPT op verschillende manieren contacteren.

Contactmogelijkheden BIPT
ContactoptieMeer informatie
Telefonisch02 226 88 88
Mail - algemene klantendienst[email protected]
Mail - sociaal tarief[email protected]
Mail - klachten[email protected]
AdresKoning Albert II-laan 35  
1030 Brussel  
Elipsgebouw C  
Bus 1
Fax02 226 88 77

Het is bovendien mogelijk om het BIPT te volgen en contacteren via één van de sociale mediakanalen waarop zij actief is. Je kunt het BIPT vinden op Facebook, Twitter, YouTube en LinkedIn.

Openingsuren BIPT De werkuren van het BIPT zijn van maandag tot en met vrijdag van 8:30 - 16:30 uur. Indien je bij het BIPT op kantoor langs wilt komen, wordt het aangeraden om - indien mogelijk - voorafgaand met het BIPT contact op te nemen. Vervolgens dien je je bij de receptie aan te melden.

Hoe kun je bij het BIPT een klacht indienen?

Heb je een klacht over het BIPT? Je kunt op verschillende manieren bij het BIPT een klacht indienen, maak hierbij altijd gebruik van het klachtenformulier dat het BIPT beschikbaar heeft gesteld. Je zult binnen vijf werkdagen een ontvangstbevestiging en binnen veertig kalenderdagen een gemotiveerd antwoord op je klacht ontvangen.

  • Stuur het klachtenformulier per mail naar: [email protected].
  • Vul het klantenformulier schriftelijk in bij de receptie van het BIPT-kantoor.
  • Stuur het klantenformulier per post naar: BIPT, bus 1, Koning Albert II-laan 35, 1030 Brussel.

Je kunt enkel bij het BIPT een klacht indienen als de klacht een persoonlijk belang aantoont en gemotiveerd is en de klachten betrekking hebben op één van de activiteiten van het BIPT. Bovendien moet de klacht je naam en adres en het liefst ook je e-mailadres bevatten om behandeld te worden.

Als je niet tevreden bent met de reactie van het BIPT over je klacht, kun je ook bij de federale Ombudsman een klacht indienen.

Contactmogelijkheden federale Ombudsman
ContactoptieMeer informatie
Telefonisch0800 99 962
Mail[email protected]
PostLeuvenseweg 48  
Bus 6  
1000 Brussel
OnlineWebsite federale Ombudsman
Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 8 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Heb je vragen, problemen of wil je hulp met vergelijken?

Bel CallMePower voor hulp bij al je vragen en problemen en om
een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower 

Laat CallMePower jou terugbellen voor hulp bij al je vragen en problemen
en om een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower