Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Aquafin: waterzuivering en riolering in Vlaanderen

Geactualiseerd op
minuten lezen
banner Aquafin

Aquafin is een waterzuiveringsbedrijf in Vlaanderen. Het bedrijf zorgt ervoor dat rioolwater gezuiverd wordt, zodat het water zijn weg terug kan vinden naar de natuur. In dit artikel ontdek je hoe Aquafin te werk gaat, waar Aquafin precies actief is en hoe je contact op kunt nemen met dit Vlaamse bedrijf.

Wat is Aquafin

zilverkleurige kraan

Aquafin werd meer dan dertig jaar geleden opgericht in Vlaanderen. Het bedrijf zuivert huishoudelijk afvalwater, zodat het schone water weer terug kan stromen naar de natuur. Op die manier worden rivieren en beken niet vervuild door rioolwater. Momenteel zuivert Aquafin bijna negentig procent van het afvalwater in Vlaanderen. Het resultaat: gezondere waterplanten en een grotere variëteit aan vissoorten die zich vestigen in het Vlaamse natuurwater.

Hoe werkt Aquafin?

Het rioolwaterzuiverings proces van Aquafin lijkt op een natuurlijk zuiveringsproces. Het verschil zit hem echter in de schaalgrootte. Hoe meer mensen er in een bepaald gebied wonen, hoe groter de rioolzuiveringsinstallatie die daar gebouwd is. Zo zijn er installaties bij grote steden die het afvalwater van maar liefst honderdduizend inwoners kunnen zuiveren. Elke installatie doet er ongeveer 24 uur over om water te zuiveren.

Wat zijn de zuiveringskosten van Aquafin?

Aquafin is een overheidsbedrijf, maar het is geen drinkwatermaatschappij. Wanneer je in Vlaanderen drinkwater afneemt, dan worden de zuiveringskosten van Aquafin door je drinkwatermaatschappij doorberekent. Je betaalt dus geld aan je waterleverancier voor het verzamelen en zuiveren van je verbruikte drinkwater. De kosten die je betaalt voor deze dienst verschillen per waterleverancier.

Waterprijzen in Vlaanderen Ga je verhuizen, en ben je benieuwd naar de verschillende waterprijzen van leveranciers in Vlaanderen? Neem dan een kijkje in onze prijzengids, waarin we een overzicht geven van de verschillende waterprijzen.

Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Waar is Aquafin actief

Het hoofdkantoor van Aquafin is gevestigd in Aartselaar, een plaats in de Vlaamse provincie Antwerpen. Maar het bedrijf zijn werkingsgebied is vele malen groter. Aquafin is namelijk werkzaam in alle Vlaamse gemeenten, in opdracht van het Vlaamse Gewest. Daarnaast werkt het bedrijf in ruim honderd gemeenten ook op lokaal niveau aan verschillende projecten, zowel in samenwerking met de gemeente als met drinkwaterbedrijven zoals de Watergroep en water-link.

Waar heeft Aquafin zuiveringsstations

Aquafin heeft meer dan driehonderd zuiveringsstations in heel Vlaanderen. Op de onderstaande kaart kun je overzichtelijk zien in welke gemeenten Aquafin een zuiveringsstation geplaatst heeft.

Wat doet Aquafin nog meer?

Aquafin houdt zich niet alleen bezig met het zuiveren van rioolwater. Zo werkt het bedrijf onder andere ook aan de volgende type projecten:

  • Het opstellen van hemelwater- en droogteplannen. Dit type plan omvat een visie over hoe de regenwaterinfrastructuur moet worden ingericht om de leefkwaliteit te bevorderen en het watersysteem te versterken, om zo een watertekort te voorkomen.
  • Het infiltreren van regenwater. Dit betreft het regenwater opvangen in de grond, en niet direct in het riool. Op deze manier kan uitdroging van de bodem worden voorkomen.
  • Het hergebruiken van afvalwater. De zuiveringsprojecten van Aquafin beperken zich niet tot het hergebruiken van afvalwater voor de natuur. Zo werkt het bedrijf ook samen met drinkwatermaatschappijen om de opwaardering van afvalwater tot drinkwater te verkennen.

Zelf afvalwater zuiveren

Het kan zo zijn dat je woning te ver verwijderd is van de riolering. In zulke gevallen moet je de afvalwaterzuivering zelf doen. Dit kun je doen met een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA). De prijs van een IBA kan oplopen tot ongeveer vijfduizend euro. Gelukkig is het zo dat de gemeente de kosten van het plaatsen en de onderhoud van de installatie in veel gevallen van je overneemt.

Een eigen waterzuiveringsstation aanvragen

Een IBA werkt alleen goed wanneer er sprake is van voldoende afvalwater. Wanneer er sprake is van te weinig afvalwater, bewaar je het afvalwater in een tank die later wordt opgehaald door een ophaler. Wil je een IBA aanvragen? Dan kun je contact opnemen met je gemeente of de drinkwaterleverancier die actief is in jouw gemeente om erachter te komen hoe je de IBA kunt aanvragen voor de nieuwe woning.

Drinkwater leveranciers in Vlaanderen:

Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Vrijstelling heffing op waterverontreiniging

De meeste mensen betalen geld voor het zuiveren van hun afvalwater aan hun drinkwaterleverancier. Wanneer je je huishoudelijke afvalwater zuivert met een IBA, dan kun je een vrijstelling van de heffing op watersanering krijgen. Deze vrijstelling kan automatisch worden verleend als je IBA in beheer is van een watermaatschappij, de gemeente, of wanneer de IBA in eigen beheer is.

Let op! Je komt niet in aanmerking voor een vrijstelling wanneer de IBA werd aangelegd nadat de woning al aansluitbaar was op een bestaande rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Aquafin en riolering

Aquafin is het aanspreekpunt voor een deel van de rioleringsdiensten in de volgende gemeentes: Bornem, Geel, Olen, Oostkamp, Stabroek, Turnhout en Wetteren. Staat je gemeente niet tussen de lijst, en wil je erachter komen wie jouw aanspreekpunt is? Neem dan contact op met CallMePower op 📞 02 588 46 56.

Gescheiden riolering

blauwe riooldeksel

Een gescheiden riolering houdt in dat er een buis is voor afvalwater en een andere buis voor regenwater. Op deze manier kan het vieze afvalwater via rioolbuizen direct naar het zuiveringssysteem worden afgevoerd. Het schone regenwater stroomt in het regenwaterriool, waardoor het later de grond kan infiltreren.

Een rioolaansluiting aanvragen

Wanneer ergens riolering ligt ben je verplicht om je huis op deze bestaande riolering aan te sluiten. In de meeste gemeenten moet je een rioolaansluiting aanvragen bij de rioolbeheerder. Aquafin is verantwoordelijk voor de aansluiting op de gemeentelijke riolering in de volgende gemeentes: Bornem, Geel, Olen, Oostkamp, Stabroek, Turnhout en Wetteren.

Contact met Aquafin

Contact met Aquafin opnemen kun je op drie manieren doen: telefonisch, via het contactformulier, of op kantoor. Telefonisch is het bedrijf iedere werkdag bereikbaar tussen 8:00 en 17:00.

Overzicht contactgegevens Aquafin
Contactmiddel Contact
Telefoonnummer klantendienst Aquafin 03 450 45 11
Telefoonnummer rioleringswerken Aquafin 03 450 45 45
Contactformulier Aquafin Het contactformulier
Klacht indienen Aquafin [email protected]
Adres Aquafin Dijkstraat 8, 2630 Aartselaar

Ombudsdienst Aquafin

Aquafin heeft een ombudsdienst. Deze onafhankelijk en onpartijdige instatie kan een eventuele klacht die je hebt over het bedrijf afhandelen. Wanneer je via het e-mailadres een klacht indient, zal de ombudsdienst onderzoek verrichten naar de rechtmatigheid van de acties die Aquafin heeft ondernomen.

Aquafin geplande (riolerings)werken

Aquafin houdt zich constant bezig met een groot scala aan projecten. Zo is er momenteel in Vlaanderen sprake van meer dan driehonderd verschillende geplande rioleringswerken. Het is daarom een goed idee om op de werkenkaart van Aquafin te kijken om te zien of er binnenkort ook een project is bij jou in de buurt.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 12 stemmen vond de informatie nuttig.