Waterzuivering: hoe werkt het?
Voordat drinkwater uit de kraan komt, ondergaat het een uitgebreid zuiveringsproces. Ondanks dit proces kiezen veel mensen ervoor om thuis een extra zuiveringssysteem te installeren. Hier lees je over het waterzuiveringsproces in Vlaanderen, hoe je thuis het water extra kunt zuiveren, en wat de kosten zijn van verschillende waterzuiveringssystemen.
Wat is waterzuivering?
Waterzuivering bestaat uit twee processen: drinkwaterzuivering en afvalwaterzuivering.
Drinkwaterzuivering is het proces waarbij ruw water wordt behandeld om het geschikt te maken voor menselijke consumptie. Dit proces omvat verschillende stappen om verontreinigingen te verwijderen, zoals sedimenten, organische materialen, bacteriën en chemicaliën. Het produceren van zuiver water vindt doorgaans plaats door de waterleverancier.
Bij afvalwaterzuivering wordt het gebruikte water gezuiverd voordat het weer in de natuur wordt geloosd. Na gebruik stroomt het water via het leidingnetwerk naar zuiveringsinstallaties, waar het behandeld wordt om verontreinigingen te verwijderen. Het is belangrijk op te merken dat in veel gevallen deze zuivering niet wordt uitgevoerd door de waterleverancier zelf, maar door gespecialiseerde instanties zoals Aquafin.
Gratis adviesdienst water België (Gratis dienst)
CallMePower geeft antwoord op je vragen omtrent de waterregeling.
Gratis adviesdienst water België (Gratis dienst)
CallMePower geeft antwoord op vragen omtrent de waterregeling.
Hoe werkt waterzuivering?
Waterzuivering omvat meestal twee processen: afvalwaterzuivering en drinkwaterzuivering. Afvalwater wordt gezuiverd voordat het terug in de natuur wordt geloosd, terwijl natuurlijk water wordt gezuiverd tot schoon drinkwater voordat het thuis uit de kraan stroomt. Hieronder geven we een beschrijving van beide waterzuiveringsprocessen.
De stappen van drinkwaterzuivering
Het merendeel van het drinkwater in Vlaanderen wordt aanvankelijk gewonnen uit grondwater, een natuurlijke bron die diep onder de grond ligt.
Het proces van grondwaterzuivering begint met het oppompen van water uit diepe putten of bronnen die zich bevinden in grondwaterlagen, vaak op een diepte van minstens dertig meter onder het aardoppervlak. Hierna vinden de volgende zuiveringsprocessen plaats:
- Beluchting: Het opgepompte water wordt blootgesteld aan lucht, waardoor methaangas kan ontsnappen.
- Zandfiltratie: Het water passeert zandfilters waarin diverse ongewenste kleine deeltjes worden verwijderd.
- Ontharding: Speciale apparatuur wordt gebruikt om het water te ontharden, waardoor de hoeveelheid mineralen zoals calcium en magnesium wordt verminderd.
De stappen van afvalwaterzuivering
Waterzuivering verloopt doorgaans in verschillende onderscheidbare stappen. Hieronder volgt een samenvatting van deze stappen:
- Grof afval scheiden. In deze eerste fase wordt al het grofvuil uit het rioolwater gescheiden.
- Rioolwater door zandvanger. Nadat de grootste delen zijn verwijderd, worden kleinere deeltjes uit het afvalwater gehaald met behulp van een zandvanger.
- De voorbezinktank. In de voorbezinktank wordt water een tijdje stil gehouden, zodat de zware deeltjes naar beneden zakken en de lichte deeltjes naar boven drijven.
- De beluchtingstank. In de beluchtingstank eten bacteriën vieze deeltjes op uit het afvalwater.
Drinkwaterzuivering thuis installeren?
Het water dat in Vlaanderen wordt geleverd, is over het algemeen altijd geschikt voor drinkwater, tenzij je in bepaalde gebieden woont die niet direct zijn aangesloten op het drinkwaternetwerk. Toch willen sommige mensen thuis een zuiveringsinstallatie installeren. Dit kan verschillende redenen hebben:
- Extra beschermingslaag. Thuiswaterzuivering biedt een extra beschermingslaag om verontreinigingen zoals bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het kraanwater te verwijderen.
- Verbetering van de smaak of geur. Zelfs als het kraanwater technisch gezien veilig is om te drinken, kan het onaangename smaken, geuren of verkleuringen bevatten als gevolg van natuurlijke mineralen, chloor of andere opgeloste stoffen.
- Speciale gezondheidsbehoeften. Sommige mensen met een verzwakt immuunsysteem of bepaalde allergien kunnen behoefte hebben aan een extra laag bescherming tegen potentiële verontreiniging.
Zwembadwater reinigen
De genoemde systemen zijn niet geschikt voor het zuiveren van zwembadwater. Ga naar onze pagina over het reinigen van zwembadwater voor tips over hoe je een zwembad kunt reinigen.
Welke types thuiswaterzuivering bestaan?
Er zijn verschillende soorten thuiswaterzuivering beschikbaar, waaronder:
- Omgekeerde osmose: Omgekeerde osmose-systemen gebruiken een semi-permeabel membraan om water onder hoge druk door te persen, waarbij verontreinigingen zoals zouten, chemicaliën, bacteriën en virussen worden verwijderd.
- Actief koolfilter. Een actief koolfilters waterzuivering filtert specifieke verontreinigingen zoals chloor of chemicaliën.
- UV-desinfectie. Het is mogelijk wat water met licht te reinigen. UV-desinfectie-eenheden gebruiken ultraviolet licht om ziekteverwekkende micro-organismen zoals bacteriën, virussen en protozoa in water te doden of inactiveren.
Naast deze methoden is er ook een natuurlijke waterzuivering, fytozuivering, waarbij waterzuivering door planten plaatsvindt. Het water stroomt door een systeem met verschillende waterplanten zoals riet. Let op: biologische zuivering kan minder geschikt zijn voor situaties waarin snelle zuivering nodig is of bij zeer sterk vervuild water.
Hoe kies je een thuiswaterzuiveringssysteem?
Als je twijfelt over welk systeem het beste past in jouw situatie, is het verstandig om een expert te contacteren. Deze kan je huidige waterkwaliteit testen en advies op maat bieden.
Bel de CallMePower water-experts voor advies (gratis dienst).
Bel de CallMePower water-experts voor gratis advies (gratis dienst).
Wat zijn de kosten van thuiswaterzuivering?
De kosten van thuiswaterzuivering verschillen afhankelijk van het gekozen systeem, de installatie, het onderhoud en de operationele kosten. De initiële investering kan variëren van enkele tientallen tot honderen euro's, afhankelijk van de complexiteit van het systeem.
Bij het kiezen van een systeem is het belangrijk om rekening te houden met onderhouds- en operationele kosten, naast de initiële investering. Hoewel geavanceerde systemen duurder kunnen zijn, kunnen ze op de lange termijn kosteneffectief zijn door te zorgen voor veilig drinkwater en mogelijk besparingen op kosten voor flessenwater.