brandverzekering
brandverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen met Yago. (Gratis dienst)

Een brandverzekering als huurder afsluiten

Geactualiseerd op
minuten lezen
Brandverzekering huurder

Ben je net verhuisd of ga je bijna verhuizen naar een nieuwe huurwoning? Dan zul je een brandverzekering huurder moeten afsluiten. Ontdek alles over deze verzekering: of de brandverzekering verplicht is, waar je hem kunt afsluiten, en wat de brandverzekering huurder precies dekt.

Is een brandverzekering huurder verplicht?

Een brandverzekering huurder is verplicht in Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen is een brandverzekering voor huurders verplicht sinds 1 januari 2019 en in Wallonië sinds 1 september 2018. De verplichting geldt enkel voor schriftelijke huurovereenkomsten afgesloten nadat de nieuwe regelgeving inging. Met een brandverzekering wordt ook de huurdersaansprakelijkheid verzekerd.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het afsluiten van een brandverzekering voor huurders niet in alle gevallen verplicht. Dit hangt allemaal af van wat er in het huurcontract staat. De meeste verhuurders eisen echter dat hun huurder een brandverzekering afsluit voordat ze een woning kunnen huren.

Is de brandverzekering verplicht voor huurder of verhuurder?

Na het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet, waarin bijvoorbeeld staat hoe je een huurcontract kan opzeggen, zijn de regels voor het afsluiten van een brandverzekering veranderd. In Vlaanderen is het afsluiten van zowel een brandverzekering huurder en een brandverzekering verhuurder verplicht.

Doordat beiden partijen verplicht zijn een brandverzekering af te sluiten, zijn ook beide partijen beschermd als er bijvoorbeeld een brand door hun fout uitbreekt. Voor het nieuwe huurdecreet werden de meeste huurders door de verhuurders verplicht een brandverzekering af te sluiten, maar nu is de brandverzekering huurder dus ook wettelijk verplicht. Als huurder hoef je niet meer apart een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Brandverzekering huurder bij onderverhuur Het afsluiten van een brandverzekering is niet verplicht bij onderverhuur, maar wordt wel sterk aangeraden. Er kan ook worden gekozen voor enkel een huurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Waarom is een brandverzekering huurder verplicht?

De brandverzekering huurders is verplicht om de huurder te beschermen. Breekt er brand uit door schuld van de huurder, dan is deze altijd beschermd.

Daarnaast is de huurder degene die gebruik maakt van de woning en niet de verhuurder. Hoewel de verhuurder in de meeste gevallen verantwoordelijk is voor een veilige woonomgeving, waar geen brand uit kan breken, kunnen ongelukken door persoonlijk handelen van de huurder wel gebeuren. De brandverzekering voor huurders is er dus eveneens om de eigenaar van het pand te beschermen.

brandverzekering
brandverzekering

Brandverzekering premie berekenen (Gratis dienst)

Bereken je brandverzekering premie bij alle verzekeraars met Yago en kies het beste aanbod.

Wat dekt een brandverzekering huurder?

Bij een brandverzekering blijkt dat de naam niet altijd alles zegt. Een brandverzekering huurder dekt namelijk niet alleen schade bij brand, maar ook een groot aantal overige zaken. De term brandverzekering is daarom een beetje misleidend. Een andere term, zoals huurdersverzekering, zou beter passen.

Een van de belangrijkste onderdelen die de verplichte brandverzekering voor huurders in België onderscheidt van de verzekering die een verhuurder af moet sluiten, is dat de brandverzekering van de huurder ook de inhoud van de woning beschermd. De brandverzekering die de verhuurder afsluit dekt alleen de inboedel dat in eigendom is van de verhuurder.

Wettelijke dekkingen huurdersverzekering of brandverzekering

De huurdersverzekering, oftewel brandverzekering, kan verschillende onderdelen dekken, afhankelijk van de aanbieder. Er zijn echter een aantal minimale wettelijke dekkingen die zijn inbegrepen in alle brandverzekeringen voor huurders. We zetten ze hieronder op een rij.

 • Schade door brand, explosie of een implosie;
 • Rookschade en roetschade;
 • Natuurrampen, storm- en hagelschade en blikseminslagen;
 • Schade door omgevallen boom of door sneeuw en ijs;
 • Aanslagen (inclusief terrorisme) en arbeidsconflicten;
 • Schade door mazout;
 • Schade door een luchtvaartuig;
 • Waterschade
 • Glasbreuk;
 • Schade aangericht door dieren of door een aanrijding met een auto en dier;
 • Schade aan gebouw na inbraak.

Deze wettelijke basisdekkingen van de brandverzekering voor huurders zijn inbegrepen bij alle brandverzekeringen bij alle aanbieders. Bovenstaande schades worden ook gedekt als je niet thuis bent of tijdelijk in het buitenland verblijft.

brandverzekering
brandverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen met Yago. (Gratis dienst)

Aanvullende dekking brandverzekering huurder

Met de basisdekking ben je in staat om jezelf te beschermen tegen verschillende externe elementen die de woning kunnen aantasten. De basis brandverzekering dekt echter niet de verschillende directe kosten die je bij een schadegeval moet dragen. De verzekeraar zal je voorstellen een aanvullende dekking toe te voegen waarin deze mogelijke kosten zijn opgenomen. Je kan dan een vergoeding ontvangen voor:

 • bergingskosten;
 • kosten voor de instandhouding van eigendommen;
 • sloop-, graaf en transportkosten;
 • verhuiskosten;
 • oplossingen van derden.

Optionele dekkingen voor huurdersverzekering

Zoals bij alle verzekeringen, is het mogelijk om te kiezen uit een grote hoeveelheid optionele dekkingen. De verzekeraars proberen zich te onderscheiden door meerdere, soms zeer specifieke, optionele dekkingen aan te bieden. Vergelijk de voorwaarden en dekkingen van de brandverzekeringen daarom goed voordat je een verzekering afsluit.

Brandverzekering huurder vergelijken

huis in bol

Zoals eerder gezegd, kunnen de brandverzekeringen voor huurders sterk verschillen in dekkingen. Het is daarom belangrijk dat je de verschillende aanbiedingen goed vergelijkt, zodat je verzekering de onderdelen dekt die voor jou belangrijk zijn.

De prijs van de brandverzekering huurder kan ook sterk verschillen en is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de oppervlakte van de woning, het bouwjaar, de waarde van de inboedel en de verdieping van het appartement. Om erachter te komen wat de goedkoopste brandverzekering huurder in België is, is het aan te raden om offertes aan te vragen bij meerdere verzekeraars.

Hieronder worden vier verschillende brandverzekeringen van enkele van de grootste verzekeraars in België vergeleken. De kortingen en aanbiedingen kunnen verschillen. Kijk op de website van de verzekeraar voor de actuele aanbiedingen of bezoek de website van Yago met de link hieronder.

brandverzekering
brandverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen met Yago. (Gratis dienst)

ING brandverzekering huurder

De ING brandverzekering voor huurders, ook wel de ING Home Insurance genoemd, heeft een redelijk standaard aanbod. Naast de basisdekking, biedt de ING brandverzekering ook rechtsbescherming die je kan helpen met de kosten voor bijvoorbeeld advocaten. Daarnaast is de hulplijn van ING 24/7 bereikbaar, ook in weekenden en op feestdagen.

Brandverzekering huurder Belfius

De Belfius brandverzekering voor huurders is beschikbaar onder de naam Belfius Home and Family. De brandverzekering van Belfius biedt een groot aantal optionele dekkingen aan, zoals verzekering van zonnepanelen en een slotenmaker. De hulplijn van Belfius is 24/7 beschikbaar.

De Belfius brandverzekering biedt een korting voor gebouwen in aanbouw voor een periode van zes maanden. Verder is de verzekering het eerste jaar gratis als je jonger bent dan 30 jaar en nog nooit een verzekering hebt afgesloten.

Brandverzekering huurder Axa

De Axa brandverzekering voor huurders heeft een uitgebreid aanbod, met een aantrekkelijke basisdekking en meerdere opties. Als je de Axa brandverzekering online afsluit, ontvang je naast de basisdekking onder andere een dekking voor ontdooide levensmiddelen na een stroomstoring en elektrische schade aan huishoudelijke apparaten. De opties van de Axa brandverzekering zijn vooral gericht op diefstal en de tuin.

Momenteel ontvang je bij Axa een korting van 10 % op het eerste jaar als huurder van een appartement.

Ethias brandverzekering huurder

huis verzekering

De brandverzekering van Ethias voor huurders dekt naast de basisdekking een aantal overige zaken, zoals elektrocutie van huisdieren en het ontdooien van levensmiddelen. Daarnaast dekt de brandverzekering van Ethias automatisch ecologische installaties, zoals zonnepanelen en een warmtepomp.

Bij Ethias ontvang je een korting als je kiest voor een online abonnement en kan je mogelijk ook kortingen ontvangen voor overige Ethias-verzekeringen, zoals een reisverzekering.

KBC brandverzekering huurder

De KBC brandverzekering voor huurders dekt alles wat wettelijk verplicht is. Let erop dat de volgende dingen niet bij de verzekering zijn inbegrepen: diefstal en poging tot diefstal, verlies, schade door overstroming aan voorwerpen buiten en schade door opzet.

Hoe werkt een brandverzekering huurder verhuis?

Verhuizen kan een redelijk stressvolle periode zijn. Je zal een groot aantal zaken, van de verhuisdozen tot aan je brandverzekering moeten regelen. Je verzekeraar moet vóór je verhuis op de hoogte worden gebracht.

Over het algemeen voorzien verzekeraars altijd in een verhuisperiode zodat de huurder tijdelijk twee woningen tegelijkertijd kan verzekeren. Dit is belangrijk, aangezien je zo gedekt bent voor beide woningen tijdens je verhuis.

De overgangsperiode is over het algemeen vastgesteld tussen de 30 en 90 dagen, ingaande op de eerste dag van de verhuizing. Wij adviseren om contact op te nemen met je huidige verzekeraar voor meer informatie. Deze voorwaarden kunnen namelijk verschillen per verzekeraar.

Gebruik onze verhuischecklist om er zeker van te zijn dat je niks vergeet bij je verhuis!

Wat regel je naast je brandverzekering nog meer bij een verhuis?

Bij een verhuis moet je je verzekeraar op de hoogte brengen van je verhuis, maar ook je telecom provider en energieleverancier. Voor je energiecontract zal je ook het energieovernamedocument in moeten vullen. Voor je telecom abonnementen is het afhankelijk van de diensten die je mee verhuist wat je moet doen. Kijk echter altijd goed na of je telecom provider ook op je nieuwe adres actief is.

Uiteraard moet je ook je huurcontract opzeggen en je huurcontract opzeggingsbrief versturen voordat je daadwerkelijk kan gaan verhuizen. Het laten uitvoeren van een EPC-attest bij een verhuis in België is voor een huurder niet nodig.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te verhuizen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.