verzekeringen
verzekeringen

Brandverzekering afsluiten?

Bel om meer informatie te ontvangen over brandverzekeringen of om direct over te stappen naar een Belgische verzekeraar. (Gratis dienst)

Verzekeringen
vraagteken

Brandverzekering afsluiten?

Een verzekerings-expert belt je gratis terug tijdens de openingsuren.

Wanneer compensatie voor waterschade door overstroming?

Geactualiseerd op
minuten lezen

Verschillende gemeenten in België kampen op dit moment met overstromingen. Ontdek hier alle noodzakelijke informatie over de dekking van de brandverzekering bij een overstroming, en de stappen die je moet nemen om eventuele schadevergoeding te ontvangen.

Wat doet de verzekering bij waterschade na overstroming?

Als je over een brandverzekering voor je woning beschikt, ongeacht of je de eigenaar of een huurder bent, is het belangrijk om te weten dat deze polis standaard bescherming biedt tegen natuurrampen. Dit betekent dat je gedekt bent voor schade aan je huis en inboedel veroorzaakt door bijvoorbeeld overstromingen. Niet alleen dat, maar de polis dekt ook de kosten voor het opruimen, slopen, of indien nodig, tijdelijke huisvesting elders nadat een ramp heeft plaatsgevonden.

Ongeacht de situatie, is het van groot belang dat je vertrouwd bent met de voorwaarden en dekking van je polis, zodat je volledig op de hoogte bent van wat je kunt verwachten in geval van een natuurramp.

Let op: er zijn uitzonderingen

Er is een belangrijke uitzondering: woningen die gebouwd zijn in bekende overstromingsgebieden vallen mogelijk niet onder deze dekking. Het is dus essentieel om dit goed na te gaan in je polisvoorwaarden, zodat je weet waar je aan toe bent in het geval van een natuurramp.

brandverzekering
brandverzekering

Brandverzekering premie berekenen (Gratis dienst)

Bereken je brandverzekering premie bij alle verzekeraars met Yago en kies het beste aanbod.

Hoe ontvang je compensatie na een overstroming?

  • Beveilig je huis: Als je getroffen bent door een overstroming, zorg dan eerst voor je eigen veiligheid en die van anderen in je huis. Probeer verdere waterschade te beperken, bijvoorbeeld door zandzakken te plaatsen, een waterpomp te gebruiken, waterinlaten af te sluiten en waardevolle spullen veilig of hoog te bewaren.
  • Meld het incident: Informeer je verzekeraar zo snel mogelijk over de waterschade door het online schadeformulier in te vullen. Als je huurder bent, informeer dan direct je verhuurder zodat deze contact kan opnemen met zijn verzekeraar voor de vergoeding van het gebouw. De inboedel wordt vergoed door jouw eigen verzekering.
  • Wacht en documenteer: Voer geen reparaties uit zonder toestemming van je verzekeraar. Een expert moet de schade kunnen beoordelen, dus gooi niets weg. Maak foto's van de schade, stel een inventaris op van beschadigde goederen (merk, model, aankoopprijs, enz.) en genomen maatregelen. Bewaar aankoopbewijzen voor een zo volledig mogelijk dossier voor schadevergoeding.
  • Blijf waakzaam: Teken geen contract, enquête of schaderegeling zonder er goed over na te denken. Verzamel alle feiten en vraag om hulp van een makelaar als je twijfels hebt.
  • Zoek naar alternatieve hulp: Als je materiële schade hebt en niet verzekerd bent, kun je eventueel terecht bij het Vlaamse Rampenfonds. Zodra de natuurramp erkend is door de Vlaamse Regering, kan dit fonds een deel van de schade compenseren. Dergelijke fondsen zijn ook beschikbaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië.

Hoe ben je het beste verzekerd tegen waterschade?

Voor het afsluiten van een brandverzekering is het aan te raden verschillende verzekeringsopties en hun kenmerken, zoals dekking, uitsluitingen en het eigen risico, zorgvuldig tegen elkaar af te wegen. Dit helpt je bij het kiezen van de verzekering die het best aansluit bij jouw specifieke situatie. Aarzel ook niet om je polis aan te passen wanneer je situatie of verzekeringseisen veranderen.

Het is cruciaal dat je volledig op de hoogte bent van de details van je brandverzekering. Sommige polissen bieden bijvoorbeeld dekking voor zeer specifieke schades, zoals aan de inboedel in je kelder, schade aan je auto of zelfs aan de beplanting in je tuin.

Wanneer je goed geïnformeerd bent over je polis maar toch in een geschil raakt met je verzekeraar, ligt dit vaak aan verschillen in de inschatting van de waarde van je eigendommen. Het is daarom van essentieel belang om je verzekeraar up-to-date te houden over eventuele veranderingen in de waarde van je bezittingen. Dit helpt om te verzekeren dat de vergoeding bij schadegevallen niet lager uitvalt dan nodig is.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 76 stemmen vond de informatie nuttig.