Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Sociaal tarief voor internet: de voorwaarden en kortingen

Geactualiseerd op
minuten lezen
sociaal tarief

Het sociaal tarief voor telecom is een overheidsmaatregel waardoor huishoudens die aan bepaalde eisen voldoen een internet abonnement of pack kunnen afsluiten tegen lage prijzen. Wij helpen jou in deze gids begrijpen wat de voorwaarden voor het sociaal tarief voor internet zijn en hoe je het sociaal tarief kunt aanvragen.

Korting sociaal tarief voor internet

Met het sociaal tarief voor telecom zul je een speciaal abonnement of pack kunnen afsluiten. Er zijn algemene voorwaarden opgesteld door het BIPT voor de abonnementen met het sociaal tarief, maar de exacte voorwaarden kunnen per provider verschillen.

De algemene voorwaarden voor het sociaal tarief voor internet zijn als volgt:

 • Internet abonnement
  € 19,00 per maand
  Surfvolume van 150 GB, maximale downloadsnelheid van 30 Mbps en een maximale upload snelheid van 4 Mbps.
 • Internet pack
  € 40,00 per maand
  Surfvolume van 150 GB, maximale downloadsnelheid van 30 Mbps, een maximale upload snelheid van 4 Mbps en de mogelijkheid voor een TV, vaste telefoon of gsm abonnement.

Naast een speciaal tarief, zullen huishoudens met het sociaal tarief voor telecom ook 50 % korting ontvangen op de installatiekosten.

Bij het kiezen tussen Proximus, Telenet en VOO is het niet belangrijk om naar het speciale sociale tarief abonnement te kijken. Kijk hierbij ook naar de beschikbaarheid op jouw adres, zo is VOO namelijk niet beschikbaar in Vlaanderen, de contactmogelijkheden en de reviews van de providers.

Voorwaarden Proximus sociaal tarief

De voorwaarden van het sociaal tarief bij Proximus voor internet zijn hetzelfde als de algemene voorwaarden zoals hierboven beschreven. Voor € 19,00 per maand ontvang je een surfvolume van 150 GB, maximale downloadsnelheid van 30 Mbps en een maximale upload snelheid van 4 Mbps.

De voorwaarden van het Proximus sociaal tarief voor een pack zijn voor internet hetzelfde als hierboven beschreven, dus een surfvolume van 150 GB, maximale downloadsnelheid van 30 Mbps, een maximale upload snelheid van 4 Mbps voor € 40,00 per maand. Daarnaast ontvang je toegang tot Proximus Pickx.

Voorwaarden Telenet sociaal tarief

Bij het sociaal tarief bij Telenet voor internet ontvang je voor € 19,00 per maand een surfvolume van 150 GB, een downloadsnelheid van 100 Mbps en een upload snelheid van 4 Mbps. De internetsnelheden zijn dus sneller dan in de algemene voorwaarden.

Bij het Telenet sociaal tarief voor een pack ontvang je voor € 40,00 per maand een surfvolume van 150 GB, een downloadsnelheid van 100 Mbps, een upload snelheid van 4 Mbps en toegang tot Telenet TV Iconic. Tegen de normale abonnementskosten kun je hier ook nog een gsm of vaste telefoon abonnement aan toevoegen.

Voorwaarden VOO sociaal tarief

Bij het sociaal tarief bij VOO voor internet ontvang je voor € 19,00 per maand een surfvolume van 500 GB, een downloadsnelheid van 75 Mbps en een upload snelheid van 4 Mbps. Je ontvang dus meer surfvolume en een hogere downloadsnelheid dan in de algemene voorwaarden.

Bij het VOO sociaal tarief voor een pack ontvang je voor € 40,00 per maand een surfvolume van 500 GB, een downloadsnelheid van 75 Mbps, een upload snelheid van 4 Mbps en toegang tot een TV abonnement zonder aansluiting. Tegen de normale abonnementskosten kun je hier ook nog een gsm of vaste telefoon abonnement aan toevoegen.

Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Hoeveel goedkoper is het sociaal tarief?

Het sociaal tarief is een aantal euro per maand goedkoper dan de goedkoopste internet abonnementen. Het sociaal tarief voor internet is voor verreweg de meeste huishoudens genoeg om aan hun behoeften te voldoen en is in sommige gevallen zelfs aantrekkelijker dan het afsluiten van een goedkoop internet abonnement.

Wil je echter toch een goedkoop internet abonnement afsluiten, dan raden wij aan om goed internet providers te vergelijken. Er zit namelijk een groot verschil in het aanbod en de voorwaarden van alle providers. De telecom experts van CallMePower kunnen jou hierbij helpen: 02 588 71 43.

Top 5 goedkoopste internet abonnementen 24 juli 2024
Abonnement Inhoud abonnement Prijs
Orange
Home Flybox 15 GB
Internetverbinding: Mobiel internet
Surfvolume: 15 GB
Downloadsnelheid: 210 Mbps
Upload snelheid: 25 Mbps
€ 20,00
Scarlet
Poco
Internetverbinding: VDSL
Surfvolume: 50 GB
Downloadsnelheid: 30 Mbps
Upload snelheid: 2 Mbps
€ 23,00
edpnet
VDSL XS
Internetverbinding: VDSL
Surfvolume: Onbeperkt
Downloadsnelheid: 20 Mbps
Upload snelheid: 2 Mbps
€ 25,95
BASE
Limited internet
Internetverbinding: VDSL
Surfvolume: 300 GB
Downloadsnelheid: 50 Mbps
Upload snelheid: 5 Mbps
€ 27,00
Orange
Home Flybox 150 GB
Internetverbinding: Mobiel internet
Surfvolume: 100 GB
Downloadsnelheid: 210 Mbps
Upload snelheid: 210 Mbps
€ 28,00

Huidige prijzen op 24/07/2024. De getoonde prijzen betreffen de maandelijkse prijzen zonder eventuele promoties.

Ssociaal tarief voor gsm

Er bestaat momenteel nog geen sociaal tarief voor mobiele telefonie, al kan dit in de toekomst wel gebeuren als de huidige marktsituatie erg verandert. Petra de Sutter - minister van telecommunicatie - gaf in 2023 hiervoor bij Radio 1 als verklaring:

"In tegenstelling tot voor vaste tarieven -de bundels en packs- is er voor mobiele telefonie voldoende goedkoop aanbod, waardoor sociaal tarief momenteel niet nodig lijkt", aldus De Sutter.

Dit klopt. Als wij alle gsm abonnementen vergelijken, zien we niet alleen een zeer groot aanbod, maar ook een grote competitie met veel goede abonnementen tegen relatief lage prijzen.

Heb jij het gevoel dat je te veel betaalt voor je gsm abonnement? Wij zijn er vrijwel zeker van dat je een beter en goedkoper abonnement kunt vinden! Je kunt zelf alle abonnementen vergelijken, maar twijfel ook zeker niet om met de telecom experts van CallMePower contact op te nemen: 02 588 71 43.

Sociaal tarief voor telecom aanvragen

Het aanvragen van het sociaal tarief voor telecom wordt niet automatisch gedaan. Als jij aan de voorwaarden voor het sociaal tarief voldoen, kun je bij één van de telecom providers met het sociaal tarief een aanvraag indienen. Je dient hierbij je rijksregisternummer of identiteitskaart door te geven.

De telecom provider zal vervolgens het rijksregisternummer aan de FOD Economie doorgeven, die controleert of je inderdaad recht hebt op het sociaal tarief voor telecom. Als dit het geval is, kan binnen zeven dagen het contract van start gaan.

Elke zes maanden voert de FOD Economie een controle uit om te controleren of er nog steeds aan de voorwaarden voor het sociaal tarief voldaan wordt.

Providers met het sociaal tarief voor telecom

Niet door iedere telecom provider wordt het sociaal tarief aangeboden. Het nieuwe sociaal tarief voor telecom is beschikbaar bij:

 • Proximus
 • Telenet
 • VOO

Het sociaal tarief voor telecom is sinds 1 maart 2024 verandert. Voor 1 maart 2024 kon je het sociaal tarief ook ontvangen bij BASE, Mobile Vikings, Orange, Proximus, Scarlet, Telenet, VOO en Zuny. Deze providers bieden momenteel het sociaal tarief niet meer aan.

Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Wat gebeurt er als ik al van het sociaal tarief geniet?

Sinds maart 2024 is er een nieuw sociaal tarief voor telecom waarbij er andere voorwaarden zijn waar huishoudens aan moeten voldoen en andere kortingen.

Als je al het sociaal tarief voor telecom ontving, zal er voor jou niets veranderen. Je kunt nog steeds van dezelfde kortingen gebruik kunnen maken als voorheen.

Het oude sociaal tarief voor telecom werd door meer telecom providers aangeboden. Als jij bij die providers het sociaal tarief voor telecom ontving, zal hier niets in veranderen. De telecom providers met het oude sociaal tarief zijn: BASE, Mobile Vikings, Orange, Proximus, Scarlet, Telenet, VOO en Zuny.

Het enige dat je in gedachten moet houden is dat als je van abonnement of provider verandert, bij een verhuis, als er iemand met het nieuwe sociaal tarief bij jou in komt wonen of als je niet meer aan de voorwaarden voldoet voor het oude sociaal tarief voor telecom, je korting vervalt.

Het is niet meer mogelijk om het oude sociaal tarief voor telecom aan te vragen. Alle nieuwe aanvragen zullen automatisch gebruik maken van het nieuwe sociaal tarief voor telecom.

Voorwaarden nieuwe sociaal tarief voor internet

Niet iedereen kan het sociaal tarief aanvragen. Om het sociaal tarief voor telecom te kunnen ontvangen, zul je aan verschillende voorwaarden moeten voldoen.

Allereerst dien je een Belgische inwoner te zijn en ontvangt niemand in je huishouden al het sociaal tarief voor telecom. Daarnaast dien je tot één van onderstaande categorieën te behoren.

Voorwaarden van het sociaal tarief voor internet en packs
Categorie 1: Minimaal één persoon uit je huishouden krijgt van het OCMW een:
 • leefloon;
 • financiële maatschappelijke dienstverlening die gelijkwaardig is aan het leefloon;
 • maatschappelijke steun die door het OCMW wordt uitgekeerd en die volledig of gedeeltelijk door de federale staat wordt terugbetaald;
 • wachtuitkering op een inkomensgarantie voor ouderen;
 • wachtuitkering op een tegemoetkoming voor personen met een handicap.
Categorie 2A: Minimaal één persoon uit je huishouden krijgt van het FOD Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een handicap een:
 • tegemoetkoming als persoon met een handicap op basis van een blijvende arbeidsongeschiktheid van minimaal 65 %;
 • inkomensvervangende tegemoetkoming;
 • integratietegemoetkoming;
 • tegemoetkoming voor hulp van derden.
Categorie 2B: Minimaal één persoon uit je huishouden krijgt een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden of een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood via:
 • de zorgkas waarbij je aangesloten bent (Vlaanderen);
 • het ziekenfonds (Wallonië);
 • IRISCARE (Brussels Hoofdstedelijk Gewest);
 • het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap (in de Duitstalige Gemeenschap).
Categorie 2C: Minimaal één persoon uit je huishouden krijgt voor een specifieke ondersteuningsbehoefte of een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid met een minimale score van 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal een:
 • zorgtoeslag via Opgroeien, team Zorgtoeslagevaluatie (Vlaanderen);
 • bijkomende kinderbijslag (Wallonië, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in de Duitstalige Gemeenschap).
Categorie 3: Minimaal één persoon uit je huishouden krijgt van de Federale Pensioendienst een:
 • inkomensgarantie voor ouderen;
 • gewaarborgd inkomen voor bejaarden;
 • tegemoetkoming voor personen met een handicap op basis van een blijvende arbeidsongeschiktheid van minimaal 65 %;
 • tegemoetkoming voor hulp van derden.

Ga je verhuizen? Zolang je op je nieuwe adres nog steeds aan bovenstaande voorwaarden voldoet, zul je ook daar gewoon het sociaal tarief voor internet kunnen ontvangen. Je dient wel zelf de verhuis aan je telecom provider door te geven.

De voorwaarden voor het sociaal tarief voor internet zijn sinds maart 2024 gelijk getrokken aan de voorwaarden van het sociaal tarief voor energie. Kom je dus voor de ene in aanmerking, dan zul je ook voor de andere in aanmerking komen.

Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Contactpersonen sociaal tarief voor telecom

Voor vragen over het sociaal tarief voor telecom, kun je met het FOD Economie contact opnemen.

Heb je vragen over het oude sociaal tarief? Je kunt dan met het BIPT contact opnemen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 43 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Heb je vragen, problemen of wil je hulp met vergelijken?

Bel CallMePower voor hulp bij al je vragen en problemen en om
een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower 

Laat CallMePower jou terugbellen voor hulp bij al je vragen en problemen
en om een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower