Gas of elektrisch verwarmen 2024: wat is goedkoper?

Geactualiseerd op
minuten lezen
verwarming op gas of elektriciteit

Uit onderzoek van CallMePower blijkt dat het voordeliger is om kleine ruimtes elektrisch te verwarmen, maar grote ruimtes juist beter met gas kunnen worden verwarmd. Kiezen voor een gas- of elektrische verwarmingsinstallatie kan gevolgen hebben voor je kosten. Bekijk hier alle informatie over deze twee verschillende manieren om je woning te verwarmen.

Met gas of elektrisch verwarmen in 2024?

Bij het renoveren van een woning of het vervangen van een oude verwarmingsketel kan het interessant zijn om ook de verwarmingsmethode aan te passen. Door onder andere de relatief hoge gasprijzen en premies voor duurzamere verwarmingsmethoden kiezen steeds meer Belgen ervoor om hun woning elektrisch te verwarmen.

Het veranderen van een centrale verwarming kan echter grote kosten met zich meebrengen en kan enige tijd duren. In sommige gevallen kan het daarom ook interessant zijn om een elektrische verwarming als aanvulling op een bestaand verwarmingssysteem te gebruiken. CallMePower geeft in het overzicht hieronder de goedkoopste verwarmingsmethoden voor elke situatie.

Sebastian

Energie-expert bij CallMePower

Advies van Sebastian

"Voor goed geïsoleerde woningen is het erg interessant om een warmtepomp te installeren, mede door de beschikbare premies. Voor oude en slecht geïsoleerde woningen blijft aardgas een goede en betrouwbare optie. Voor het verwarmen van kleine ruimtes kies je in de meeste gevallen voor een type elektrische verwarming."

Uitstekend geïsoleerde woning: warmtepomp

Voor woningen met een uitstekende isolatie (vooral nieuwbouw) is het installeren van een warmtepomp een goede optie. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en is beschikbaar in verschillende soorten modellen. Bovendien zijn er meerdere premies die de installatie nog aantrekkelijker maken.

Voor woningen die zonnepanelen hebben is het mogelijk om ‘gratis’ te verwarmen doordat een warmtepomp volledig op elektriciteit werkt.

Goed geïsoleerde woning: hybride warmtepomp

Voor woningen die gerenoveerd zijn en een goede isolatie hebben kan een hybride warmtepomp een aantrekkelijke optie zijn. Bij milde kou kan de woning worden verwarmd door middel van de warmtepomp en bij zeer koude temperaturen kan een gasketel bijspringen om extra te verwarmen.

Met deze technologie kun je een woning verwarmen met het beste van twee werelden. Bovendien is het ook nog eens voordeliger door de relatief lage stroomprijzen, zeker voor huishoudens die zonnepanelen hebben geplaatst. Ook voor hybride warmtepompen zijn er premies beschikbaar.

Slecht geïsoleerde woning: gasketel

Voor de verwarming van een oudere woning die niet goed geïsoleerd is, kies je in de meeste gevallen voor een gasketel. Nieuwe gasketels zijn efficiënt en kunnen een woning goed op temperatuur houden in de koude wintermaanden. Ondanks de hoge gasprijs, blijft verwarmen op aardgas in veel gevallen de voordeligste optie. Ook voor huishoudens die op dit moment nog met mazout verwarmen en de mogelijkheid hebben om over te stappen is het installeren van een gasketel nog interessant.

Een woning die slecht geïsoleerd is elektrisch verwarmen zal dermate veel elektriciteit kosten dat je uiteindelijk meer kwijt bent dan met een gasketel. Bovendien blijven de radiatoren van een gasverwarming langer warm, ook nadat de ketel is uitgeschakeld.

Verwarming kleine ruimtes: elektrische verwarming

Voor kleine ruimtes is het bijna altijd voordeliger om elektrisch te verwarmen. Het is voordeliger om dit te doen met een apart systeem, waarbij het niet nodig is om de verwarming van de hele woning aan te zetten. Dit kan op een aantal verschillende manieren:

  • Klassieke bijzetkachel: goedkope manier om een kleine ruimte snel op te warmen.
  • Vloerverwarming: onzichtbaar en voordelig verwarmingssysteem dat een grote installatie vereist.
  • Elektrische radiator: aangesloten op het verwarmingssysteem, maar kan ook alleen verwarmen door een elektrisch element als de gasketel is uitgeschakeld.
  • Infraroodverwarming: geeft stralingswarmte rondom de verwarming.

Afhankelijk van het type ruimte (woonkamer, badkamer, slaapkamer, etc), je budget en eventuele renovatiewerken die worden uitgevoerd kun je een keuze maken voor de plaatsing van een elektrische verwarming.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Voor- en nadelen verwarming gas of elektrisch

Zowel een verwarming op elektriciteit als op aardgas heeft voor- en nadelen. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van elektrisch of met gas verwarmen.

Voor- en nadelen van elektrisch of met gas verwarmen
Elektrische verwarmingGasverwarming
  • Produceert geen geur- en afvalstoffen
  • Behoeft geen onderhoud
  • Kleinere impact op het milieu
  • Lagere installatiekosten


 

  • Droogt de lucht uit
  • Onvoldoende capaciteit voor grote ruimtes
  • Verwarming van veel ruimtes voor lange tijd vaak duurder
  • Laag energieverbruik
  • Zeer efficiënte manier om te verwarmen
  • Droogt de lucht niet uit
  • Betere verwarmingskwaliteit
  • Radiatoren blijven warmte uitstralen nadat de ketel is uitgeschakeld


 

  • Niet milieuvriendelijk
  • Gasverwarming lastig te gebruiken voor het verwarmen van specifieke ruimtes
  • Periodiek onderhoud is verplicht

Verwarmen op elektriciteit of gas met zonnepanelen?

Voor huishoudens die zonnepanelen hebben geplaatst is het in veel gevallen wel aantrekkelijk om tijdelijk elektrisch te verwarmen. Op het moment dat de zonnepanelen elektriciteit opwekken kun je in verschillende ruimten een elektrische verwarming gebruiken en deze vervolgens uitschakelen zodra de zonnepanelen minder stroom opwekken. Vervolgens kun je overschakelen op een gasverwarming die minder hard hoeft te werken omdat de woning of ruimte al op de gewenste temperatuur is gebracht.

Kiezen voor een voordelige energieleverancier

De kosten voor het verwarmen van een woning zijn in een grote mate afhankelijk van de energieprijs van je energieleverancier. De prijzen van energiecontracten kunnen sterk van elkaar verschillen, waardoor het belangrijk is om regelmatig het aanbod te vergelijken. Veranderen van verwarmingssysteem is een lastige procedure, maar veranderen van energieleverancier kan in België op elk moment en is geheel gratis.

Bekijk de goedkoopste energieleveranciers in april 2024 en verlaag direct je energiefactuur.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Soorten elektrische verwarmingen

Wanneer je het besluit hebt genomen om te kiezen voor een elektrische verwarming, moet je nog de keuze maken voor welk soort verwarming op elektriciteit. Verwarmingen op elektriciteit kunnen namelijk gebruikt worden als bijverwarming of als centrale verwarming, met een slimme thermostaat

  1. Accumulatoren: Indien je een energiecontract met een dag- en nachttarief hebt, dan zijn accumulatoren wellicht een optie als (hoofd)verwarming. 's Nachts worden namelijk de vuurvaste stenen opgewarmd, waarna ze overdag geleidelijk warmte afgeven.
  2. Elektrische radiator: Een elektrische radiator is zowel te gebruiken als centrale verwarming, door te kiezen voor een verwarming met accumulatie technologie die compacter en efficiënter zijn dan accumulatoren, maar ook als bijverwarming, waarbij je uit veel verschillende soorten met verschillende voordelen en designs een keuze kunt maken. Je hebt bijvoorbeeld de elektrische badkamerradiator, de verrolbare radiator en een compacte radiator die je aan de muur kunt bevestigen.
  3. Elektrische vloerverwarming: Het gebruik van een vloerverwarming op elektriciteit is alleen aan te raden als bijverwarming, anders zullen de elektriciteitskosten op jouw energiefactuur erg hoog zijn.
  4. Infrarood verwarming: Een verwarming op basis van infrarood is beschikbaar als kachel, vloerverwarming of verwarmingspanelen en is een erg snelle manier om een ruimte te verwarmen. Daarnaast laat het geen droge lucht achter en is het goed voor jouw gezondheid. Het energieverbruik van een infrarood verwarming is echter wel hoog, waardoor het af te raden is als hoofdverwarming.
  5. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht om de lucht in de woning te verwarmen of af te koelen. Het kan functioneren als centrale verwarming, al zal het bij erg lage temperaturen wellicht wel nodig zijn om een bijverwarming te plaatsen.
  6. Elektrische convectoren: Elektrische convectoren, die werken op basis van convectiewarmte en gelijkmatig en snel opwarmen, zijn perfect als bijverwarming. Ze zijn zowel beschikbaar in varianten die je aan de muur bevestigd als in mobiele varianten.
  7. Elektrische kachel / keramische verwarming: Ook de elektrische kachel kan als bijverwarming gebruikt worden. Door middel van een keramisch verwarmingselement kunnen zij een niet al te grote ruimte snel opwarmen, al zijn ze wel erg energieverslindend.
  8. Warmeluchtblazer: Een warmteluchtblazer blaast lucht een ruimte in. Het is klein, licht, makkelijk op te bergen en geschikt voor kleine ruimtes.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Elektrisch verwarmen als duurzaam alternatief

Elektrisch verwarmen kan een duurzaam alternatief zijn voor verwarmen met aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof en bij de verbranding ervan komt CO2-uitstoot vrij, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Een elektrische verwarming kan echter alleen een duurzaam alternatief zijn als de elektriciteit die gebruikt wordt voor de verwarming afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen. Bekijk daarom bij het vergelijken van energiecontracten ook de oorsprong van de elektriciteit.

Soorten gasverwarmingen

Als je hebt besloten om te kiezen voor een gasverwarming, moet je nog de keuze maken welke gasketel je wilt laten plaatsen.

  1. Gasketel: De meest gebruikte variant onder de gasverwarmingen is de gasketel. Dit toestel kan snel en efficiënt warm water genereren.
  2. Condensatieketel: De zuinigste variant onder de gasverwarmingen is de condensatieketel, die gebruik maakt van zijn eigen verbrandingsgassen om het water te verwarmen. Dit resulteert in een lagere CO2-uitstoot, een hoger rendement en lagere energiefactuur.
  3. Zonneboilercombi: Een zonneboilercombi verwarmt water door het gebruik van zonne energie. Wanneer deze gasboiler het water niet meer kan verwarmen, doordat er te weinig zonlicht is, zal er verder gebruik worden gemaakt van jouw CV-ketel.
  4. Gaswarmtepomp: Warmtepompen op gas werken met een gasbrander die ervoor zorgt dat de druk wordt verhoogd en daardoor de temperatuur toeneemt.
  5. Hybride warmtepomp: Hybride warmtepompen zijn een combinatie van lucht-water warmtepompen en hoogrendementsketels. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de hoeveelheid gevraagde warmte zal de warmtepomp danwel de CV-ketel de meeste warmte leveren.
  6. Brandstofcel: Een brandstofcel is een gascondensatieketel dat over een brandstofcelmodule beschikt en dat op hetzelfde moment warmte en elektriciteit kan opwekken, waardoor het tot 40 % minder energie verbruikt. Als er te weinig warmte is geproduceerd, zal de geïntegreerde gascondensatieketel bijspringen.

Kiezen tussen butaan en propaan? Bekijk ons vergelijkingsartikel over "butaan of propaan?" voor meer informatie.

Onderhoud bij een gasverwarming

Omdat een gasketel werkt met een brandbare stof, is periodiek ketelonderhoud verplicht. Ketelonderhoud zorgt voor een veilige werking van de ketel, maar kan het energieverbruik ook verlagen. Een goed onderhouden gasketel verbruikt namelijk minder gas dan een ketel die niet is onderhouden.

Bekijk onze pagina over ketelonderhoud voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 7 stemmen vond de informatie nuttig.