Keuze tussen de elektrische verwarming en verwarming op gas in België

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel voor gratis energieadvies van CallMePower en start met besparen!

keuze type verwarming

Maar liefst tot 70% van de energiekost van een gemiddeld huishouden gaat naar het verwarmen van de woning. Redenen genoeg dus om te kiezen voor een efficiënte verwarming en installatie. Hoe zit het met de keuze tussen de elektrische verwarming en verwarming op gas in België? Hoewel er afgelopen jaren geen duidelijke tendens heeft bestaan in België, ziet men een terugkeer van het aardgas voor de verwarming bij nieuwbouw ten opzichte van de elektriciteit. Dit kan veroorzaakt worden doordat er in bepaalde gebieden geen gasleidingen hebben en niet gediend kunnen worden. Het is belangrijk om een goede en optimale type verwarming te kiezen voor je cv, radiotoren of kachels in huis. Welk type verwarming dien ik te kiezen, wat is het verstandigst en wat zijn de kosten?


Elektrische verwarming kiezen

Elektrische verwarming is flink zuiniger geworden en door de populariteit van zonnepanelen (pv-installatie) kan je zelf elektriciteit opwekken voor de elektrische verwarmingstoestellen, zoals elektrische kachels, warmteblazers, vloerverwarming en infraroodverwarming. Ontdek je de voordelen en diverse mogelijkheden van je thuis opwarmen met elektriciteit.

De voordelen van elektrische verwarming

Het wordt dikwijls voorgesteld als het meest economische verwarmingstype om in nieuwe woningen te installeren. Ook de elektrische kachels en stralingspanelen blijven nog betaalbaar. De inertieradiatoren elektrische vloerverwarming, die wat duurder zijn, geven een gevoel dat vergelijkbaar is met dat van de verwarming op gas, maar het budget blijft hoog en de voordelen zijn soms twijfelachtig.

 • De elektrische verwarming
 • geen behoefte aan een voorraad zoals stookolie
 • produceert geen geur en afvalstoffen zoals stookolie en hout
 • is veilig in vergelijking met gasverwarming
 • behoeft geen onderhoudt in vergelijking met een gasketel

Bovendien, een huis op elektriciteit verwarmen blijft relatief eenvoudig. Een algemene thermostaat laat vandaag toe om de sterkte van de verarming te regelen volgens tariefzones (dag en nacht) en volgens de gewenste temperatuur op de tijdsloten en per kamer bepaald door de bewoner.

Voor een nieuwe elektriciteitsaansluiting

Alle handelingen en technische problemen met betrekking tot je meter, of een aanvraag van aansluiting op het elektrische net gebeuren via de distributienetbeheerder, die instaat voor de distributie van elektriciteit tot je woning. Voor een overzicht van interventies en tarieven van de distributienetbeheerder Fluvius, kun je op deze netbeheerderpagina vinden.

Contactgegevens distributienetbeheerder

De belangrijkse distributienetbeheerders in België:

 • EANDIS en telefoonnummer: 078 35 35 34
 • INFRAX en telefoonnummer: 078 35 30 20
 • ORES en telefoonnummer: 078 15 78 01
 • RESA TECTEO en telefoonnummer: 04 220 12 11 of 04 220 12 17
 • SIBELGA en telefoonnummer: 02 549 41 00
 

Vergelijking elektriciteit met verwarming op gas

Als de prijs van de elektriciteit hoger is dan die van aardgas kan men de uitgaven enkel beheersen indien het huis goed geïsoleerd is. De keuze om enkel elektrische aansluiting te hebben, laat ook toe om besparingen te doen op de abonnementskosten van een 2de aansluiting op gas. Als voorbeeld bekijken we het vaste tarief energietaref voor 3 jaar, genaamd ENECO PLUS bij de groene energieleverancier Eneco. Je bekijkt alle actuele tarieven van alle aanbieders voor aardgas en elektriciteit bij onze leverancierspagina.

Vast tarief 3jr - Eneco Aardgas Plus

Een vast tarief voor aardgas dat niet wijzigt gedurende drie jaar. Dit tarief biedt je dus veel zekerheid voor wat betreft je facturen.

Eneco Aardgas Plus
Vaste abonnementskost (€/jaar) 50,00
Prijs per kWh (c€/kWh) 3,36

Huidige tarieven in september 2020

Vast tarief 3jr - Eneco Zon & Wind Plus elektriciteit

Dit is de formule die je wellicht de meeste zekerheid biedt, met een vast tarief dat gegarandeerd ongewijzigd blijft gedurende drie jaar.

Eneco Zon & Wind Plus
Vaste abonnementskost 50,00
Enkelvoudige teller
Energiekost (in €cent/kWh) 8,67
Tweevoudige teller
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren 10,51
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren 7,43
Exclusief nachtmeter
Energiekost (in €cent/kWh) 7,43

Huidige tarieven in september 2020

Gasverwaring heeft echter ook een aantal voordelen:

 • De voordelen van een gasverwarming:
 • Een gasketel zorgt voor een betere verwarmingskwaliteit
 • De prijs per kWh is lager dan de prijs van de elektriciteit
 • Relatief duurzame energie
 • Beter onderhoud en levensduur bij een ketel ten opzichte van warmtepompen

Voor een nieuwe gasaansluiting

Zoals bij de elektriciteitsaansluiting behoort deze interventie eveneens tot de bevoegdheid van de distributienetbeheerder in jouw regio. De technici zullen de aansluiting afhankelijk van distributienetbeheerder regelen.

Contacteer je distributienetbeheerder voor aardgas

De belangrijkste distributienetbeheerders in België:

 • EANDIS en telefoonnummer: 078 35 35 34
 • INFRAX en telefoonnummer: 078 35 30 20
 • SIBELGA en telefoonnummer: 02 549 41 00
 • ORES en telefoonnummer: 078 15 78 01
 • RESA TECTEO en telefoonnummer: 04 220 12 11 of 04 220 12 17

Keuze van de leverancier van gas en elektricieit

De keuze voor een energielevernacier hangt af van de drie belangrijke factoren die de particulier ter beschikking heeft om zijn facturen van gas en/of elektriciteit te verminderen, deze worden hieronder gespecifeerd:

Controle op het verbruik

Het is algemeen bekend dat de isolatie van een woning een overmatig warmteverlies voorkomt. Hoe beter het gebouw geïsoleerd is, hoe minder een ruimte afhankelijk van verwarming is. Lees ons artikel over energiepremies en subsidies in onze energiegids als je meer wil weten over het profiteren van de geldende energiepremies (op federaal, regionaal en lokaal niveau) bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Een snelle berekening laat eveneens toe om te beoordelen over eventuele renovatiewerken met betrekking tot de verwachte winst.

Ketelonderhoud

Daarnaast is het onderhoud van je ketel voor je verwarming erg belangrijk voor de prestaties van je verwarmingsketel. Het onderhoud zorgt er immers voor dat je ketel beter presteert, minder verbruikt, langer meegaat het milieu spaart en je er thuis warmpjes bijzit!

De keuze van het goedkoopste aanbod en leverancier

Energietarieven vergelijken is essentieel om te kunnen besparen!

Het vergelijken van een leverancier voor gas en elektriciteit met de verschillende concurrenten wordt ten sterkste aangeraden. De lijst van de bedrijven die gas en elektriciteit leveren aan particulieren is de laatste jaren gegroeid, waardoor er een ruim aanbod aan leveranciers bestaat naast ENGIE Electrabel, zoals Luminus, Eneco, Lampiris, Essent of nog Mega. Mede dankzij de liberalisering van de energiemarkt in België heeft de concurrentie bijgedragen tot een beoordeling op basis van kwaliteit. De verschillende tarieven / formules worden zodanig aangeboden om de verbruiker in staat te stellen tot een maandelijkse controle op zijn budget. Het effect hiervan is na een jaar meestal aanzienlijk.

Energieleveranciers vergelijken

Zelfs als je verhuist en de woning waar je intrekt reeds voorzien wordt, of je hebt nog steeds een contract met een leverancier voor je vorige huis. Voortaan is het mogelijk om van tarief of van leverancier te veranderen. Zelfs als de nieuwe leverancier niet aan je verwachtingen beantwoordt, je kunt zoveel veranderen als je wil. Overstappen is: kosteloos, vrijblijvend en zonder belemmeringen. Vergelijk eerst de energieleveranciers en de tarieven in onze onlinevergelijkingstool.

Welk type verwarming je ook kiest. Jij kunt besparen op de energiekost door goed te vergelijken en de best passende aanbieding en energieleverancier te kiezen. Zo verlaag jij je factuur, zonder zorgen, want de overstap wordt voor jou geregeld!

Geactualiseerd op