Wij zijn open op zaterdag en zondag

Wij zijn op zaterdag en zondag telefonisch bereikbaar. Neem contact op met onze experts voor vragen en/of problemen.

Butaan of propaan: verschillen en beste keuze

Geactualiseerd op
minuten lezen
Butaan of propaan

Gebruik maken van butaan- of propaangas kan verschillende redenen hebben. Zo kiezen huishoudens die niet zijn aangesloten op het gasnet in sommige gevallen er toch voor om te koken op gas. Daarnaast worden deze soorten gas vaak in verschillende soorten apparaten, zoals een kachel of bbq gebruikt. In dit artikel vind je alle informatie over het kiezen tussen butaan en propaan.

Waarom kiezen tussen butaan en propaan?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor butaan- of propaangas. Voor huishoudens die niet zijn aangesloten op het gasnet, kan het interessant zijn om alsnog te koken op gas. Butaan of propaan in een fles maakt dit mogelijk.

Daarnaast werken veel apparaten op butaan of propaan. Denk hierbij aan een buitenkachel, kookinstrument voor op de camping en een barbecue.

Propaan- en butaangas zijn twee verschillende soorten gas met verschillende eigenschappen. Beiden hebben voor- en nadelen. Hieronder bekijken we alle verschillen tussen propaan- en butaangas en weet je wat de beste keuze voor jouw situatie is.

Zijn propaangas en butaangas duurder geworden?

De energiemarkt in 2021 en 2022 was erg onstabiel. Prijzen zijn zeer sterk toegenomen en de toekomst was lastig te voorspellen. Hierdoor zijn niet alleen de prijzen van aardgas uit het gasnet toegenomen, maar ook de prijzen van propaan- en butaangas.

Het is echter lastig om te zeggen of het interessant kan zijn om apparaten die op gas werken in te wisselen voor elektrische apparaten. Een elektrische buitenkachel, bijvoorbeeld, verbruikt zeer veel stroom en door de hoge elektriciteitsprijzen kunnen de kosten ook hoog oplopen. Bekijk onze vergelijking tussen een gas of elektrische verwarming voor meer informatie.

Op zoek naar een lager gas- of elektriciteitstarief? Energie vergelijken doe je met CallMePower!

Butaan of propaan kiezen?

Het kiezen van een gas voor de verwarming van je terras of het aansteken van je barbecue kan best lastig zijn, zeker als je niet weet welk soort gas je moet kiezen. Butaan en propaan zijn verschillende soorten gassen die op verschillende manieren tot stand komen. In de tabel hieronder zijn de verschillen tussen propaan en butaan weergegeven.

Propaan of butaan: de verschillen
Propaan Butaan
Kan worden bewaard in flessen en reservoirs Kan alleen in een fles worden bewaard
Altijd buiten bewaren Binnen en buiten bewaren
Intern en extern gebruik Extern gebruik niet aanbevolen
Duurder wanneer het in een reservoir geplaatst wordt Geen infrastructuur nodig
Bestand tegen temperaturen tot -40 °C Niet bestand tegen negatieve temperaturen

Zoals in de tabel hierboven duidelijk wordt, is propaan vooral aan te raden bij gebruik buitenshuis. Voor in een woning is butaan juist weer aantrekkelijker.

energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in april 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Propaan of butaan in een caravan

In een camper is de meest gebruikte vorm van gas propaan. In sommige gevallen kan ook een mengsel van propaan en butaan worden gebruikt in een caravan. Beiden zal je vinden in de vorm van gasflessen of tanks.

Het grote voordeel van propaan in een caravan is het feit dat dit gas koude temperaturen aankan.

Koken op butaan of propaan?

Kiezen tussen koken op butaan of propaan is vooral afhankelijk van de locatie waar het kooktoestel zich bevindt. Indien dit een kooktoestel in de woning betreft, is het aan te raden om gebruik te maken van butaan. Betreft het echter een kooktoestel dat buiten staat, is het aan te raden om gebruik te maken van propaan.

Butaan of propaan bbq? Voor een bbq is het aan te raden om gebruik te maken van propaan. Dit soort gas is namelijk het best buiten te gebruiken en kan koude temperaturen gemakkelijk aan.

Propaan of butaan voor terrasverwarmer en kachel

Net zoals bij koken, is de keuze voor het soort gas bij een terrasverwarmer of een kachel vooral afhankelijk van de locatie van de kachel. Indien de kachel buiten staat, is het sterk aan te raden om gebruik te maken van propaan. Een kachel zal namelijk vooral aan staan bij lage temperaturen en hiervoor is propaangas het meest geschikt.

Wat is propaangas?

Propaangas maakt deel uit van LPG - Liquefied Petroleum Gas - en is daarom een vloeibaar gas. Propaan is een bijproduct van de winning van aardgas en het raffineren van aardolie. Ongeveer 40 % van het propaangas komt uit het raffineren van aardolie en 60 % uit het winnen van aardgas.

Doordat vloeibaar gas tot wel 600 keer minder ruimte nodig heeft dan normaal gas, gebeurt het vervoeren van propaan in een vloeibare vorm. Propaangas wordt altijd gebotteld of getankt.

Over het algemeen wordt propaangas gebruikt voor buiten apparaten, zoals verwarmingen en barbecues.

Voor- en nadelen van propaangas

Zoals de meeste brandstoffen, heeft propaangas een aantal voor- en nadelen. In de tabel hieronder zijn de belangrijkste kenmerken van propaangas weergegeven.

Voor- en nadelen propaan
Voordelen Nadelen
  • Fossiele energie, maar een relatief lage CO2-uitstoot
  • Gemakkelijk te vervoeren in vloeibare toestand
  • Geurloos en niet giftig
  • Goed alternatief voor verwarming op aardgas
  • Bestand tegen negatieve temperaturen tot -40 °C
  • Hoewel minimaal, bestaat er explosiegevaar
  • Verboden in appartementen om veiligheidsredenen
  • Vereist kosten en opslagfaciliteiten
  • Duurder dan aardgas
  • Ontvlambaarder dan butaan

energiefactuur
energiefactuur

Sluit nu een vast energiecontract af

De prijzen van vaste contracten in april 2024 zijn gunstig. Bel om een vast energiecontract af te sluiten bij een leverancier naar keuze.

energiefactuur
energiefactuur

Profiteer van de dalende energieprijzen

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk tarieven met onze energievergelijker.

Wat is butaangas?

Net als propaan is butaan een LPG. Het wordt echter teruggebracht naar een gasvormige toestand wanneer het wordt gebotteld.

Butaan wordt voornamelijk gebruikt voor huishoudelijk gebruik, zoals ovens, kookplaten of zelfs boilers. Dit komt doordat het mogelijk is om butaangas binnen op te slaan.

In sommige gevallen wordt butaangas gebruikt voor barbecues of als onkruidverdelger, maar doordat de weerstand tegen negatieve temperaturen significant lager is, zal dit gas altijd binnen moeten worden opgeslagen.

Voor- en nadelen butaangas

Net zoals propaangas, heeft butaangas ook een aantal voor- en nadelen. In de tabel hieronder geven we een overzicht van alle voor- en nadelen van butaangas.

Voor- en nadelen butaan
Voordelen Nadelen
  • Bruikbaar voor meerdere huishoudelijke toepassingen
  • Fossiele energie, maar relatief lage CO2-uitstoot
  • Geurloos en niet giftig
  • Minder ontvlambaar dan propaan
  • Alleen binnenopslag omdat butaangas geen negatieve temperaturen ondersteunt
  • Alleen gebotteld beschikbaar

Voordeligste optie: butaan of propaan prijs

In veel gevallen zal het mogelijk zijn om gebruik te maken van propaan en butaan in dezelfde situatie. In dit geval is het uiteraard interessant om te kijken naar welke van de twee het voordeligst is.

Over het algemeen is butaangas goedkoper dan propaangas. Bedenk wel dat butaangas niet het gehele jaar en voor alle producten te gebruiken is.

Hoge energiefactuur? Bekijk de goedkoopste energieleveranciers van deze maand en bespaar direct.

Goedkoopste energieprijs vinden

Net zoals voor butaan- of propaangas, wilt niemand teveel betalen voor energie. Als energievergelijker houden wij maandelijks de prijzen bij van alle energieleveranciers in België.

In het overzicht hieronder zijn alle energie vergelijkingen van CallMePower weergegeven. Klik op de vergelijking om direct naar de pagina te navigeren en het beste energietarief voor jouw situatie te vinden!

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 7 stemmen vond de informatie nuttig.