energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Wij zijn open op zaterdag en zondag

Wij zijn op zaterdag en zondag telefonisch bereikbaar. Neem contact op met onze experts voor vragen en/of problemen.

Schaliegas: definities, winning en het gebruik

Geactualiseerd op
minuten lezen
Schaliegas

Schaliegas is te vinden in ondergrondse rotsen en wordt al vele jaren door de mens gebruikt voor de productie van energie. Op deze pagina geeft CallMePower alle informatie over het gebruik en de winning van schaliegas.

Wat is schaliegas?

Schaliegas is gas dat ondergronds wordt onttrokken aan ondoordringbare kleirotsen. Schaliegas is een soort aardgas en een fossiele brandstof, omdat het niet het resultaat is van industriële productie, maar het gevolg van een natuurlijk proces.

Schalie is een gesteente dat is samengesteld uit verschillende lagen die een gelaagd uiterlijk vormen. Er zijn veel verschillende soorten schaliegesteente, degenen die gas bevatten, zijn samengesteld uit klei.

Deze gesteentelagen bevatten gas in de vorm van microbellen. Om het vrij te maken wordt er een techniek genaamd “hydraulisch breken” gebruikt. Het is een techniek die wordt gebruikt om de grond te boren en het gas kilometers onder het aardoppervlak te winnen.

Waar is schaliegas te vinden?

Rotslagen

Schaliegas is te vinden op grote diepten in ‘brongesteenten’. Deze kleiachtige rotsen liggen ongeveer tussen de 1.500 en 3.000 meter diep.

Schaliegas is niet overal te vinden en mag ook niet overal worden opgeboord. In Frankrijk, bijvoorbeeld, is de exploitatie van schaliegasreserves verboden. De vijf landen met de grootste geschatte schaliegasreserves zijn:

  • Iran;
  • Rusland;
  • Qatar;
  • Turkmenistan;
  • Verenigde Staten.

Is er schaliegas in België?

Er wordt geschat dat er in België amper schaliegas aanwezig is. Bovendien wordt al het aardgas in België geïmporteerd, doordat er geen natuurlijke gasbronnen aanwezig zijn. Er is echter nooit uitgebreid onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van schaliegas in België.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Hoe wordt schaliegas gewonnen?

Om schaliegas enkele kilometers onder de grond te bereiken, moeten er een aantal putten worden geboord. Dit type gas heeft de bijzonderheid dat het direct is ingesloten in horizontale rotslagen, waardoor het lastig te bereiken is. Het is dan nodig om dit ingesloten gas los te laten en naar de oppervlakte te afzuigen. Om dit te doen, moet je de rots breken. Het volledige proces vereist een bepaalde hoeveelheid elementen.

Om schaliegas te winnen wordt er een mengsel van water, zand en detergenten onder zeer hoge druk de grond in gespoten om dit gesteente te kunnen breken. Dit mengsel stijgt vervolgens naar het oppervlak dat het teruggewonnen gas bevat. Het hydraulisch breken, ook wel schaliegas fracturing genoemd, bevat de volgende fasen:

  1. Verticaal gericht boren om de verschillende grondlagen om de schalierotsen te bereiken;
  2. Horizontale hydraulische fractie van het schaliegesteente met een mengsel van water, zand en detergenten om breuken in het gesteente te creëren en het schaliegas te onttrekken;
  3. Het schaliegas wordt samen met het water en de andere elementen die voor de winnen gebruikt zijn naar de oppervlakte gebracht;
  4. het naar de oppervlakte gebrachte mengsel wordt gescheiden. Het gas wordt opgeslagen en het afvalwater wordt opgevangen voor latere behandeling.

In de afbeelding hieronder is de winning van schaliegas geïllustreerd.

Winning schaliegas

Benodigde infrastructuur voor winnen schaliegas

Voor het winnen van schaliegas is een complexe infrastructuur benodigd. Een boorgebied voor schaliegas moet bestaan uit:

  • Metalen constructie die rust op een betonnen plaat, geasfalteerd en aangesloten op het wegennet;
  • een boor om de put te graven;
  • logistieke infrastructuur van tankwagens voor de aanvoer van (onder andere) water en zand;
  • tankwagens voorzien voor de terugwinning van water en ander afval;
  • ongeveer vier hectare aan grond;
  • miljoenen liters water;
  • geëxtraheerde gasopslagtanks.

Meer weten over het boren naar fossiele brandstoffen? Bekijk onze pagina over de werking van een boorplatform.

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Bel CallMePower voor een gratis telefonische vergelijking of vergelijk online. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie vergelijken
energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken?

Vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker of dien een terugbelverzoek in.

Voor- en nadelen van schaliegas

Het winnen en gebruik van schaliegas brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. In dit onderdeel geeft CallMePower de belangrijkste voor- en nadelen van schaliegas.

Schaliegas voordelen

Het grootste voordeel van schaliegas is dat het boren naar dit type gas technisch mogelijk is en het economisch rendabel is. Daarnaast is schaliegas een belangrijk alternatief voor andere soorten aardgas en kan het de energiewinning van een land diversifiëren. Het is bovendien ook een relatief goedkoop alternatief voor andere grondstoffen, zoals aardolie en steenkool.

Schaliegas nadelen

Het gebruik van schaliegas wordt vaak als controversieel gezien en is in meerdere landen zelfs verboden. Met name hydraulisch breken verbruikt een grote hoeveelheid hulpbronnen die directe gevolgen hebben voor het milieu:

  • Voor één boorgat zijn miljoenen liters water nodig;
  • De vernietiging van diepe ondergrondse lagen;
  • Het gebruik van grote hoeveelheden chemicaliën .

Deze methoden kunnen vervolgens indirecte gevolgen hebben, zoals een mogelijke vervuiling van het grondwater door de chemicaliën die worden gebruikt. Daarnaast is er ook een verhoogd risico op aardbevingen.

Lager energietarief vinden? Energietarieven vergelijken doe je met CallMePower.

Waarom schaliegas?

De nadelen van schaliegas werpen vaak vragen op over de winning van dit type gas. Met mogelijke milieuschade door het gebruik van chemicaliën in de bodem, kiezen meer overheden ervoor om geen schaliegas te winnen. Toch kiezen enkele landen, zoals de Verenigde Staten, ervoor om nog steeds grote hoeveelheden schaliegas te gebruiken.

Door het gebruik van schaliegas kunnen landen hun energiegebruik en winning diversifiëren en een alternatief bieden voor ‘normaal’ aardgas. Wereldwijd wordt aardgas namelijk zeer veel gebruikt voor de productie van elektriciteit in gascentrales, maar ook voor het verwarmen van woningen. Ook in België maken de meeste huishoudens nog steeds gebruik van een gasboiler en / of gasketel.

Na de energiecrisis, die grotendeels werd veroorzaakt door minder gasleveringen aan de Europese Unie door Rusland, heeft wordt er in de Europese Unie onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van schaliegas. De olie- en gasindustrie wijst op de hoge winstverwachtingen en successen, terwijl de tegenstanders blijven wijzen op de gevaren.

Binnenkort een nieuw energiecontract afsluiten? Bekijk alle soorten energiecontracten in België.
Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 7 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.