Sociaal tarief Orange: voorwaarden en aanvraagproces

Geactualiseerd op
minuten lezen
sociaal tarief orange

Als je wilt besparen op je telecom abonnement, biedt het sociaal tarief wellicht een uitkomst. Hoewel je enkel als je aan bepaalde voorwaarden voldoet in aanmerking komt voor het Orange sociaal tarief, kun je met het sociaal tarief van Orange maandelijks wel flink besparen op je telecom abonnement. Ontdek hier wat de voorwaarden zijn, wat de korting bedraagt en hoe het aanvraagproces werkt.

Sociaal tarief Orange: wat is het?

Het Orange sociaal tarief is een korting die je enkel wanneer je aan verschillende voorwaarden voldoet kunt ontvangen op je telecom abonnement. Het is enkel mogelijk om als particulier de korting op je telecom abonnement te ontvangen, het sociaal tarief van Orange geldt dus niet voor bedrijven.

Hoeveel de korting bedraagt bij het sociaal tarief van Orange, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet er eerst bepaald worden in welke groep jij behoort en is het afhankelijk van je telecom abonnement. Beide factoren komen verderop in dit artikel verder aan bod.

Bij wie kun je het sociaal tarief in België ontvangen? Je kunt in België bij een aantal telecom providers het sociaal tarief ontvangen. Naast Orange kun je het sociaal tarief ook aanvragen als je klant bent bij BASE, Mobile Vikings, Proximus, Scarlet, Telenet, VOO of Zuny.

Wanneer kan ik het Orange sociaal tarief aanvragen?

Het ontvangen van het sociaal tarief van Orange kan enkel wanneer je aan alle voorwaarden voldoet. Je dient daarvoor tot één van onderstaande groepen te horen én aan de extra voorwaarden voor die specifieke groep te voldoen. Bovendien kun je het Orange sociaal tarief maar voor één persoon per gezin aanvragen.

Sociaal tarief voorwaarden

Ouder dan 65 jaar

 • Je woont alleen of woont samen met één of meerdere personen die ouder dan zestig jaar zijn. Woon je met je kleinkinderen samen, dan dienen zij wees te zijn doordat ze beide ouders hebben verloren of middels een gerechtelijke beslissing bij de grootouders zijn geplaatst, EN
 • je globaal belastbaar inkomen mag niet hoger zijn dan het plafond dat door het RIVIZ is opgesteld. Aangezien dit platfond regelmatig verandert, is het aan te raden om dit goed in de gaten te houden.

Gehandicapt

 • Je moet voor minstens 66 % gehandicapt zijn. Dit moet door een administratieve of gerechtelijke beslissing of door het ziekenfonds erkent zijn, OF
 • je bent een persoon met een verminderde zelfredzaamheid met minimaal negen punten, EN
 • je moet minimaal achttien jaar oud zijn, EN
 • je dient alleen te wonen of woont samen met maximaal twee andere personen of met personen van de eerste of tweede graad (ouders, kinderen, broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, stiefouders, stiefkinderen), EN
 • je globaal belastbaar inkomen mag niet hoger zijn dan het plafond dat door het RIVIZ is opgesteld. Houd dit plafond goed in te gaten, aangezien het regelmatig wijzigt.

Ontvanger van leefloon

Zoals opgenomen in de wet van 26 mei 2002 over de maatschappelijke integratie:

 • € 4.400 - Elk persoon die met één of meerdere personen samenwoont.
 • € 6.600 - Elk alleenstaand persoon.
 • € 7.700 - Elk alleenstaand persoon die onderhoudsuitkeringen dient te betalen voor zijn kinderen na aanleiding van een rechterlijke beslissing of een notariële akte vanwege een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed.
 • € 7.700 - Elk alleenstaand persoon die een minderjarig, ongehuwd kind of meerdere kinderen waarvan er minimaal één ongehuwd is dient te verzorgen voor minimaal de helft van de tijd.
 • € 8.800 - Elk alleenstaand persoon die een minderjarig, ongehuwd kind of meerdere kinderen waarvan er minimaal één ongehuwd is volledig dient te verzorgen.

Gehoorverlies

 • Wanneer je een gehoorverlies aan het beste oor hebt van minimaal 70 dB, OF
 • wanneer je samenwoont met een kind of kleinkind dat een gehoorverlies aan het beste oor heeft van minimaal 70 dB.

Laryngectomie

 • Wanneer je een laryngectomie hebt ondergaan, OF
 • wanneer je samenwoont met een kind of kleinkind dat een laryngectomie heeft ondergaan.

Militaire oorlogsblinde

 • Wanneer je als militair in een oorlog blind geworden bent, EN
 • dit officieel erkend is.

Bovendien dien je voor het ontvangen van het Orange sociaal tarief een telecom abonnement bij te hebben. Dit kan een Orange pack zijn, maar je kunt ook enkel het Orange internet abonnement afgesloten hebben. Wil je bij Orange klant worden, lees dan eerst de Orange review door!

Sluit nu telefonisch het Orange Love pack af!

Sluit gemakkelijk, snel en telefonisch het Orange Love pack af! Indien nodig helpen we je om je abonnement bij je huidige provider op te zeggen.

Sluit nu telefonisch het Orange Love pack af!

Laat ons je terugbellen voor hulp bij het afsluiten van het Orange Love pack!

Hoe kan ik het Orange sociaal tarief aanvragen?

Je dient het Orange sociaal tarief direct bij Orange aan te vragen. Zij zullen vervolgens de aanvraag registreren en doorsturen naar het BIPT. De BIPT zal vervolgens controleren of de aanvraag akkoord en compleet is. Is dit niet het geval, dan nemen zij met jou contact op.

Het Orange sociaal tarief aanvragen doe je door met Orange contact op te nemen:

 • Vul het online formulier op de Orange website in.
 • Bel de Orange klantendienst met je Orange nummer op: 5000.
 • Bel de Orange klantendienst met een ander nummer op: 02 745 95 00.
 • Ga langs bij een Orange winkel bij jou in de buurt.
 • Stuur een brief met je naam, adres en geboortedatum naar: Orange, Departement Back Office, Bourgetlaan 3, 1140 Brussel.

Na goedkeuring van het sociaal tarief van Orange, zul je een bevestiging van het BIPT ontvangen en zal de korting vanaf de volgende factuurmaand toegepast worden.

Hoeveel bedraagt de korting van het sociaal tarief van Orange?

Na de goedkeuring van het Orange sociaal tarief zul je een korting op je abonnementskosten ontvangen. Hoeveel deze korting bedraagt, is afhankelijk van je abonnement en tot welke eerder vastgestelde doelgroep jij behoort. Let op: het Orange sociaal tarief kan enkel op één abonnement toegepast worden!

Korting sociaal tarief Orange
Doelgroep 65+, gehandicapt, gehoorverlies, laryngectomie, militaire oorlogsblinden Ontvanger van een leefloon
Korting installatie vaste telefoon 50 % van de normale prijs Geen korting
Abonnement 40 % op vaste telefonie, internet of een pack (maximaal € 8,40) 40 % op internet (maximaal € 8,40)
Gesprekskosten vaste telefonie € 3,10 € 3,10
Maximale, totale kortingen € 11,50 € 11,50 of € 3,10

Ben je bij Orange klant met een Orange herlaadkaart, dan zul je geen korting krijgen. Wel zul je per maand € 3,10 extra beltegoed ontvangen op je herlaadkaart. Dit beltegoed is voor 31 dagen geldig en kan dus niet meegenomen worden naar de volgende maand.

Wanneer je abonnementen bij verschillende telecom providers hebt, zul je enkel het sociaal tarief kunnen ontvangen bij de telecom provider waar je de vaste lijn hebt ondergebracht. Het is niet mogelijk om bij beide providers het sociaal tarief te ontvangen.

Wat zijn de wijzigingen aan het sociaal tarief vanaf 2024?

Minister van telecommunicatie Petra de Sutter heeft in gesprek met Radio 1 aangegeven dat er enkele wijzigingen met betrekking tot het sociaal tarief ingevoerd zullen worden vanaf 2024. Deze wijzigingen moeten tot gevolg hebben dat meer mensen die in aanmerking komen voor het sociaal tarief, ook daadwerkelijk van het sociaal tarief gebruik gaan maken.

De wijzigingen die door De Sutter benoemd werden, zijn:

 • Als je in aanmerking komt voor het sociaal tarief, zul je een brief thuis gestuurd krijgen om je op de hoogte te stellen.
 • Het internet abonnement voor mensen die gebruik maken van het sociaal tarief zal maximaal € 19,00 per maand bedragen. Dit abonnement moet een minimaal surfvolume van 150 GB hebben en een minimale internetsnelheid van 30 Mbps.
 • Een pack met internet en TV voor mensen die gebruik maken van het sociaal tarief zal maximaal € 40,00 per maand bedragen.

Er wordt momenteel nog geen sociaal tarief voor mobiele telefonie ingevoerd. Hierover zegt De Sutter: "In tegenstelling tot voor vaste tarieven -de bundels en packs- is er voor mobiele telefonie voldoende goedkoop aanbod, waardoor sociaal tarief momenteel niet nodig lijkt. We blijven dat monitoren. Mochten de prijzen sterk stijgen en bijvoorbeeld hoger worden dan in de buurlanden, dan kunnen we dat sociaal tarief voor mobiele telefonie alsnog invoeren."

Met wie kan ik voor het sociaal tarief bij Orange contact opnemen?

Heb je vragen over het Orange sociaal tarief? Dan kun je met Orange contact opnemen als dit vragen over de abonnementen of de korting betreft. Gaan de vragen over de voorwaarden om het sociaal tarief van Orange te kunnen ontvangen, neem dan met het BIPT contact op. Heb je een vraag over de erkenning van een handicap, neem dan met de FOD Sociale Zekerheid contact op.

Contactmogelijkheden sociaal tarief Orange
Instantie Telefoonnummer Openingstijden
Orange Met Orange nummer: 5000
Zonder Orange nummer: 02 745 95 00
Maandag - zaterdag: 8:00 - 20:00 uur
Zondag en feestdagen: 10:00 - 18:30 uur
BIPT 02 226 89 41 Maandag - vrijdag: 9:00 - 12:00 uur
FOD Sociale Zekerheid 0800 98 799 Maandag - vrijdag: 8:30 - 12:30 uur (niet op woensdag)

Hoe kun je nog meer besparen op je Orange abonnement?

Kom je niet in aanmerking voor het Orange sociaal tarief maar wil je wel besparen op je telecom kosten of wil je nog meer besparen op je maandelijkse abonnementskosten, bel dan naar: 02 588 44 02. Bij CallMePower helpen wij jou met het vinden van het juiste telecom abonnement door alle abonnementen in België te vergelijken.

Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon bij Orange klant te blijven. In dit geval is het wel aan te raden om goed naar je Orange abonnement en opties te kijken. Wellicht heb je aan een goedkoper abonnement ook al voldoende of kun je enkele opties van Orange opzeggen omdat je ze niet meer gebruikt.

Bij het regelen van een Orange verhuis is het ook aan te raden om goed alle abonnementen en telecom providers te vergelijken. Wellicht past een ander Orange abonnement op je nieuwe adres wel beter bij je, bijvoorbeeld doordat je op je nieuwe adres van Orange fiber gebruik kunt maken.

Sluit nu telefonisch het Orange Love pack af!

Sluit gemakkelijk, snel en telefonisch het Orange Love pack af! Indien nodig helpen we je om je abonnement bij je huidige provider op te zeggen.

Sluit nu telefonisch het Orange Love pack af!

Laat ons je terugbellen voor hulp bij het afsluiten van het Orange Love pack!