Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Alles over je internet aansluiting en internet installeren

Geactualiseerd op
minuten lezen
internet aansluiting

Om thuis van internet te kunnen genieten, zul je een internet aansluiting moeten hebben. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden. Zowel de werking als het internet installeren van elk van deze opties is verschillend. Ontdek in deze gids alles omtrent de internet aansluiting, de verschillende aansluitingen en internet installeren.

Wat is een internet aansluiting?

Je hebt een internet aansluiting nodig om van internet gebruik te kunnen maken in je woning. Hiervoor zal er een aansluitingspunt op een internet netwerk in je woning moeten zijn waarop de modem van je telecom provider op aangesloten kan worden.

Er zijn verschillende type internet aansluitingen: ADSL, maar ook VDSL, kabelinternet en internet via de satelliet zijn de bekendere internet aansluitingen. De nieuwste internet aansluiting is fiber.

Hoe krijg je internet in huis?

Hoe je internet bij jou in huis krijgt, is afhankelijk van het type internet aansluiting:

  • Satelliet: Een verbinding die tot stand komt door een schotel of schotelantenne op het dak. De schotel of schotelantenne vangt de signalen op en stuurt ze vervolgens door naar een satelliet. Dit wordt niet heel veel meer gebruikt.
  • ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line): Een Digitale verbinding waarbij gebruik wordt gemaakt van de vaste telefoonlijn voor het downloaden en uploaden van data. Er wordt een splitter gebruikt om zowel van internet als van de vaste lijn gebruik te kunnen maken. De internetsnelheid is afhankelijk van de afstand van je woning tot de wijkcentrale.
  • VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line): Een Digitale verbinding waarbij gebruik wordt gemaakt van de vaste telefoonlijn voor het downloaden en uploaden van data. Het is een opvolger van ADSL die veel hogere internetsnelheden kan garanderen. De internetsnelheid kan echter erg afnemen als je verder van de wijkcentrale woont.
  • Kabelinternet: Een internetverbinding waarbij gebruik wordt gemaakt van de televisiekabel. Je zult dus ook een TV-abonnement bij de telecom provider moeten hebben om van internet gebruik te kunnen maken. De maximale internetsnelheid via de coax-kabel is hoger dan bij ADSL en VDSL.
  • Fiber: Een internetverbinding die tot stand komt door lichtpulsen die de signalen verzenden. Dit leidt tot een veel snellere en stabielere internetverbinding met een ultralage latentie dat bovendien voor scherp beeld en geluid zorgt en goed is voor het milieu.

Zijn ADSL en VDSL hetzelfde als DSL? ADSL en VDSL zijn niet hetzelfde als DSL (Digital Subscriber Line). Zowel ADSL als VDSL zijn varianten van DSL, waarbij er door beiden gebruik wordt gemaakt van de koperkabel van de vaste telefoonlijn voor een internetverbinding. Bovendien is de maximale internetsnelheid niet hetzelfde.

Kan je internet hebben zonder kabel?

Het is niet altijd benodigd om een internet aansluiting te hebben. Er zijn ook een aantal telecom providers waarbij je wifi kunt krijgen zonder dat er een installatie plaats dient te vinden.

Bij deze telecom providers sluit je een internet abonnement af waarbij je de modem enkel in een stopcontact hoeft te steken. Je zult hiervoor dus wel elektriciteit nodig moeten hebben. Vervolgens wordt er van het mobiele netwerk gebruik gemaakt om internet bij jou thuis te ontvangen.

Eén van de Belgische telecom providers waarbij dit mogelijk is, is Orange. De Orange Flybox is te verkrijgen in twee abonnementen met een verschil in het download volume per maand. Voor de internetverbinding wordt er gebruik gemaakt van het Orange gsm netwerk, waardoor je ook op plekken zonder internet aansluiting vast internet kunt krijgen. Wil je de Orange Flybox afsluiten? Bel dan CallMePower op: 02 588 59 40.

Hulp nodig met een internet abonnement kiezen?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle internet abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Hulp nodig met een internet abonnement kiezen?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle internet abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Hoe werkt internet installeren?

Hoe internet installeren in huis in zijn werk gaat, is afhankelijk van het aansluitingspunt. De aansluiting van internet wordt namelijk niet op dezelfde manier gedaan voor DSL als voor glasvezel.

Als je al een internet aansluiting in je woning hebt, dan hoef je enkel nog de modem op het aansluitingspunt aan te sluiten. Dit wordt in principe door de techniekers van je nieuwe telecom provider gedaan, al is dit ook zelf te doen. Wij raden aan om dit enkel zelf te doen als je handig bent en weet wat je moet doen.

Na het internet installeren is het aan te raden om een speedtest te doen. Zo weet je wat de internetsnelheid bij jou in huis is. Ook als je problemen met je internetverbinding ervaart, is het aan te raden om een speedtest te doen en eventueel over te stappen naar een andere telecom provider.

Internet installeren met ADSL aansluiting of VDSl aansluiting

Voor de installatie van internet op een ADSL aansluiting of een VDSL aansluiting is het benodigd om een splitter te gebruiken als je zowel van de vaste lijn als van internet gebruik zult gaan maken. Hiervoor dien je de splitter in elke internet aansluiting te steken en te zorgen dat de schakelaars op de splitter op "ON" staan.

Vervolgens dien je jouw modem aan te sluiten op de splitter van de DSL aansluiting. Hiervoor sluit je de kabel aan op de DSL/WAN poort van de modem en op de vrije poort van de splitter. Sluit vervolgens de modem aan op het elektriciteitsnetwerk met behulp van de stroomadapter.

Op je router moet het DSL-lampje stabiel gaan branden binnen enkele minuten. Dit houdt in dat het internet installeren in je woning juist is gebeurd. Is dit niet het geval, ga dan na of je de modem aan hebt staan en of alle kabels juist zijn aangesloten. Neem anders met je telecom provider contact op.

Internet installeren met kabelaansluiting

Bij kabelinternet zal er een coax-kabel getrokken worden tot aan je woning. De kabel aansluiting in je woning zal bij een splitter plaatsvinden, waar het signaal gesplitst wordt voor radio en TV en voor internet en telefonie.

Vanuit de splitter zullen er vervolgens coax-kabels lopen naar de antenna amplifier waar elke radio en TV op aangesloten zal worden en naar de modem. Op de modem wordt vervolgens de vaste telefonie en, indien nodig, de router aangesloten voor internet. In veel gevallen zul je zien dat de modem en router hetzelfde toestel zijn, waardoor je niet twee maar één toestel hebt zonder extra bekabeling.

Internet installeren met glasvezel aansluiting

Waar van ADSL, VDSL en kabelinternet al jaren gebruik wordt gemaakt, is dit bij fiber niet het geval. Het is daardoor ook nog niet voor ieder huishouden in België mogelijk om een fiber aansluiting te krijgen. Je bent hiervoor allereerst afhankelijk van de aansluiting van je straat op het glasvezelnetwerk van de telecom provider.

Pas als er in je straat glasvezel is aangelegd, kan de fiber installatie in je woning plaatsvinden. Hiervoor wordt de fiberkabel in je straat doorgetrokken tot aan je woning, waarna er een fiber aansluitdoos naast je modem geïnstalleerd wordt voor de glasvezel aansluiting in je woning.

De Telenet fiber aansluiting gebeurt iets anders. Vanaf de straatkast wordt er geen fiberkabel maar een coax-kabel naar je woning doorgetrokken, zoals ook bij een kabelaansluiting het geval is. Hoewel je hierbij nog steeds hogere internetsnelheden hebt dan wanneer je volledig van het kabelnetwerk gebruik maakt, ligt de internetsnelheid wel lager dan bij een volledige glasvezel aansluiting.

De internetsnelheid bij een glasvezelaansluiting ligt beduidend hoger dan bij een VDSL abonnement. Dit verschil zul je ook moeten zien wanneer je een fiber speedtest doet. Een fiberverbinding kent namelijk niet alleen een hogere internetsnelheid, ook heeft het minder snelheidsverlies en minder onderbrekingen dan een VDSL-verbinding.

Wil je een fiber abonnement afsluiten of heb je een vraag over fiber?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle fiber abonnementen uit te voeren en voor antwoorden op al je vragen (gratis dienst).

Wil je een fiber abonnement afsluiten of heb je een vraag over fiber?

Laat CallMePower jou terugbellen, ontdek de internet mogelijkheden op je adres en vind het abonnement dat het beste bij jou past! (gratis dienst)

Hoe kun je een internet aansluiting aanvragen bij nieuwbouw?

De internet aansluiting bij een nieuwbouw kun je het beste al vroeg in het bouwproces meenemen. Zo voorkom je dat je lang moet wachten totdat je toegang tot internet hebt. Het is daarom aan te raden om al vroeg in het proces telecom providers te vergelijken en een abonnement bij een provider af te sluiten. Tijdens het bestelproces kun je aangeven vanaf welke datum je internet nodig hebt in je nieuwe woning.

Een andere reden om al vroeg de internet aansluiting aan te vragen, is doordat je dan minder last van de werkzaamheden hebt. De telecom provider kan dan op een geschikt moment vanaf het distributiepunt de kabel doortrekken naar je woning, waardoor dit niet achteraf ook nog moet gebeuren. De aansluiting van internet in je woning zal dan nog wel moeten plaatsvinden.

Als het mogelijk is om op je nieuwe adres een fiber aansluiting te krijgen, dan is het aan te raden om dat meteen te doen. Ook als je al in de woning woont en de telecom providers biedt aan om de glasvezel aansluiting te regelen, is het aan te bevelen om dat te doen aangezien het dan vaak gratis of goedkoper is dan wanneer je het op een later moment doet.

Internet aansluiting Belgische telecom providers

Hoe de internet aansluiting aanvragen en internet installeren bij elke telecom provider in zijn werk gaat, is afhankelijk van bij welke provider je een abonnement afsluit en van welk netwerk zij gebruik maken. Er zijn in België drie telecom providers met een internetnetwerk: Proximus, Telenet en VOO (enkel in Wallonië). De rest van de telecom providers huren toegang tot een internet netwerk.

Het kan dus zijn dat je bij bijvoorbeeld edpnet een internet abonnement afsluit, maar dat er een Proximus technieker langs komt voor het regelen van de internet aansluiting. Dit komt doordat edpnet van het Proximus netwerk gebruik maakt en Proximus dus verantwoordelijk is voor internet installeren tot aan te woningen. De installatie in de woning zal wel door een edpnet technieker gedaan worden.

Vind het juiste internet abonnement of pack voor jou  Elk alleen internet abonnement vergelijken.
 Elk internet en TV pakket vergelijken.
 Elk internet en gsm abonnement vergelijken.
 Elk TV, internet en gsm abonnement vergelijken.

Proximus internet aansluiting

Voordat je een aanvraag kunt indienen voor een Proximus internet aansluiting, is het benodigd om een rechtlijnige sleuf tussen de woning en de rioollijn te hebben van zestig centimeter diep. Als deze sleuf gemaakt is en de woning is winddicht, dan kun je een Proximus internet aansluiting aanvragen.

Na het indienen van de aanvraag voor een Proximus internet aansluiting, zul je binnen twee uur gebeld worden om het bezoek van de technieker in te plannen. Op de afgesproken datum zal de technieker vervolgens alles installeren en je woning aansluiten op het Proximus netwerk. Het regelen van de internet aansluiting kost € 90,00.

Voor de Proximus internet aansluiting is het benodigd om een wachtbuis van hard PVC met een gladde binnenwand en een diameter van vijftig millimeter te hebben. Deze wachtbuis moet voorzien zijn van een trekdraad met een overlengte van vijftig centimeter aan beide kanten en moet tot binnenin de woning lopen via een energiebocht of een opening in het metselwerk. Daarnaast moeten de uiteinden hermetisch afgesloten zijn met een afneembare stop en moet er op het uiteinde van de wachtbuis aan de straatkant een merkpaaltje geplaatst worden.

Kabelaansluiting Telenet

Een aanvraag voor een Telenet internet aansluiting dien je minstens zes weken op voorhand in te dienen. Zo heeft Telenet de tijd om een afspraak in te plannen, vergunningen voor de werkzaamheden aan te vragen en graafwerkzaamheden voor te bereiden.

Op de dag van de afspraak voor de kabelaansluiting op het Telenet netwerk, zal er een technieker langskomen. Hij zal de aftakkabel met het distributiepunt verbinden. Het regelen van de internet aansluiting kost bij Telenet € 50,00. In het geval dat ook binnenshuis Telenet de installatie moet regelen, kunnen hier nog extra kosten voor in rekening gebracht worden.

Voorafgaand aan de Telenet kabelaansluiting is het belangrijk dat jij het dichtstbijzijndste distributiepunt opzoekt en zorgt voor een aftakkabel vanaf je woning tot aan de straat. Deze aftakkabel moet lopen vanaf de kamer waar je de Telenet kabelaansluiting wilt, door de muur en loodrecht tot aan de straat. De kabel moet tevens door een wachtbuis met een doorsnede van veertig millimeter lopen en minstens zestig centimeter diep liggen.

Hulp nodig met een internet abonnement kiezen?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle internet abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Hulp nodig met een internet abonnement kiezen?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle internet abonnementen uit te voeren (gratis dienst).

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 32 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Heb je vragen, problemen of wil je hulp met vergelijken?

Bel CallMePower voor hulp bij al je vragen en problemen en om
een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower 

Laat CallMePower jou terugbellen voor hulp bij al je vragen en problemen
en om een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower