energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.

KVa: alles over kilovoltampère en hoe te berekenen

Geactualiseerd op
minuten lezen
kVa

KVA staat voor "kilovoltampère" en is een eenheid die gebruikt wordt om het schijnbare vermogen in elektrische systemen aan te geven, met name om de capaciteit van apparaten zoals omvormers van zonnepanelen te meten. Het schijnbare vermogen omvat zowel het werkelijke vermogen dat nuttig werk verricht (in kW) als het reactieve vermogen dat energie opslaat en teruggeeft aan het systeem. Om kVa te berekenen, vermenigvuldig je de spanning (in volt) met de stroom (in ampère) en deel je het resultaat door 1.000. Bekijk op deze pagina alles om de eenheid kVa te begrijpen.

Wat is kVa?

KVa staat voor "kilovoltampère" en is een eenheid van vermogen die wordt gebruikt in elektrische systemen. kVa wordt vooral gebruikt om de capaciteiten van elektrische apparaten of systemen aan te geven, zoals transformatoren en generatoren.

De eenheid kVa wordt gebruikt om schijnbaar vermogen uit te drukken. Dit is de combinatie van het werkelijke vermogen en reactief vermogen (dat energie opslaat of teruggeeft) in een systeem met wisselstroom.

Een bekend systeem waar kVa wordt gebruikt is bij zonnepanelen. Bij zonnepanelen wordt het schijnbare vermogen bepaald door de combinatie van het werkelijke vermogen dat de panelen opwekken en het reactieve vermogen dat in de omvormer ontstaat tijdens de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom. Dit schijnbare vermogen bepaalt de maximale capaciteit die de omvormer kan leveren aan het elektriciteitsnet.

KVa berekenen

Je moet kVa berekenen in situaties waar het belangrijk is om de totale capaciteit van een elektrisch systeem te achterhalen. Om kVa te berekenen, vermenigvuldig je de spanning (in volt) met de stroomsterkte (in ampère) en deel je het resultaat door 1000 om het in kilovoltampère (kVa) uit te drukken.

Om een eenheid energie om te zetten naar kVa, gelden in de meeste gevallen de onderstaande conversiefactoren:

  • 1 kVa = 0,8 kW
  • 1 kVa = 800 watt
  • 1 kVa = 1,5 ampère

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar (wachttijd bedraagt: 1 minuut).

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 588 69 44.

Kan je de eenheid kVa meten?

Nee, kVa kan niet direct worden gemeten met een meetinstrument, omdat het schijnbare vermogen (kVa) een berekende waarde is. Het wordt bepaald door het meten van de spanning (in volt) en de stroom (in ampère) in een systeem met wisselstroom, en vervolgens deze waarden te vermenigvuldigen.

KVa naar kW

Om kVa om te rekenen naar kW, moet je rekening houden met hoe efficiënt het elektrische systeem werkt, wat wordt weergegeven door de "Power Factor" (PF). Je vermenigvuldigt het kVa (de totale capaciteit) met de Power Factor (een getal tussen 0 en 1). Doorgaans wordt er een Power Factor van 0,8 gebruikt voor het omzetten van kVa naar kW. De formule is in dit geval:

kW = kVa * 0,8

Om dit vervolgens om te zetten in kWh, moet je weten hoe lang het systeem actief is in uren. Het aantal uren vermenigvuldig je met het vermogen in kW om kVa om te rekenen naar kWh.

KVa naar ampère

Ampère is de eenheid van elektrische stroom, die aangeeft hoeveel elektrische lading per seconde door een geleider stroomt. Om kVa om te zetten naar ampère, moet je weten hoe de spanning in je systeem is in volt (bijvoorbeeld 230 V) en of je een éénfasig of driefasig systeem hebt.

Voor een éénfasig systeem geldt de volgende formule:

Ampère = kVa * 1.000 / Volt

Voor een driefasig systeem geldt de volgende formule:

Ampère = kVa * 1.000 / 1,732 * Volt

Wat is het verschil tussen een éénfasige en driefasige aansluiting?

Een eenfasig systeem heeft één wisselspanningsbron en levert stroom via een fase en een neutrale draad, wat veel wordt gebruikt in woningen. Een driefasig systeem heeft drie spanningsbronnen die 120 graden verschoven zijn ten opzichte van elkaar, wat zorgt voor een stabielere en efficiëntere stroomvoorziening, wat vooral in de industrie wordt gebruikt.

KVa zonnepanelen

Huishoudens met zonnepanelen zullen bekend zijn met de eenheid kVa. Deze eenheid wordt namelijk gebruikt om het maximumvermogen van de omvormer van de pv-installatie uit te drukken. Bij het kiezen van een omvormer is het belangrijk dat deze tussen de 70% en 110% van de installatie aankan om het maximale rendement te behalen. In de meeste gevallen kan de omvormer 80% tot 90% aan, omdat de panelen in België bijna nooit hun absolute maximum zullen halen.

Voor een installatie met 12 zonnepanelen is een omvormer nodig met een vermogen tussen de 3,6 kVa en 5,5 kVa.

Injectietarief
Injectietarief

Injectietarieven vergelijken

Bel CallMePower voor gratis advies over de beste injectietarieven in Vlaanderen. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar.

Injectietarief
Injectietarief

Injectietarieven vergelijken?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van CallMePower of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Vergelijk injectietarieven bij nieuwe zonnepanelen

Als je van plan bent om zonnepanelen te laten plaatsen, is het sterk aan te raden om een vergelijking uit te voeren op basis van je jaarlijkse verbruik en de verwachte injectie. Het kan zijn dat je huidige contract niet meer interessant is, bijvoorbeeld door het injectietarief. Deze vergoeding ontvang je voor elke kWh elektriciteit die je teruglevert aan het net.

De injectievergoedingen verschillen sterk per leverancier en energiecontract, net zoals de prijzen per kWh. Het goedkoopste contract voor elektriciteit in januari 2025 is volgens de CallMePower energievergelijker het TotalEnergies Pixel Next Variabel tarief. Voer een vergelijking uit om te achterhalen welk tarief het beste bij jouw profiel past.

Systeem zonnepanelen meer dan 10 kVa

In België gelden specifieke regels voor zonnepaneelinstallaties met een vermogen van meer dan 10 kVa. Als de omvormer van je zonnepanelen meer dan 10 kVa aan vermogen levert, moet je de installatie aanmelden bij de netbeheerder, zoals Fluvius, en een verplichte keuring laten uitvoeren. Installaties boven 10 kVa vallen ook onder een BTW-plicht, wat betekent dat je als zelfstandige geregistreerd moet zijn om de opgewekte stroom te mogen verkopen.

Sinds 2024 heeft Fluvius de grens voor grote productie-installaties verhoogd naar 25 kVa. Voor installaties met een vermogen van meer dan 25 kVa is een netstudie verplicht om te beoordelen of het lokale elektriciteitsnet de extra capaciteit aankan. Bij een vermogen van meer dan 30 kVa zijn er aanvullende technische eisen, zoals een verplichte netontkoppelbeveiliging. Neem voor meer informatie contact op met de verantwoordelijke netbeheerder van jouw regio.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 44 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.