Vraag over de plaatsbeschrijving? (Gratis dienst)

De CallMePower-adviseurs staan klaar om je vraag te beantwoorden.

plaatsbeschrijving
mobieltje

Vraag over de plaatsbeschrijving? (Gratis dienst)

De CallMePower-adviseurs staan klaar om je vraag te beantwoorden.

Plaatsbeschrijving bij vertrek voor huurwoning

Geactualiseerd op
minuten lezen
blauw en geel huis

Een plaatsbeschrijving legt de staat van een huurwoning en het bijbehorende meubilair schriftelijk vast. Het opstellen van een plaatsbeschrijving bij aankomst én bij vertrek is onmisbaar om eventuele huurschade te beoordelen. Op deze pagina vind je een uittredende plaatsbeschrijving voor een huurwoning. Daarnaast lees je waarom en wanneer dit document moet worden opgesteld.

Download en maak gratis gebruik van het model plaatsbeschrijving bij vertrek als word of PDF voor een ongemeubileerde huurwoning ↓:

Vraag over de plaatsbeschrijving? (Gratis dienst)

De CallMePower-adviseurs staan klaar om je vraag te beantwoorden.

plaatsbeschrijving
mobieltje

Vraag over de plaatsbeschrijving? (Gratis dienst)

De CallMePower-adviseurs staan klaar om je vraag te beantwoorden.

Wat is een plaatsbeschrijving bij vertrek?

De plaatsbeschrijving dient als bescherming voor zowel de verhuurder als de huurder om de conditie van een woning vast te stellen, zowel bij de aankomst als bij vertrek van een huurder. Het document wordt opgesteld om te voorkomen dat er in de toekomst onterecht iemand wordt beschuldigd in het geval een onderdeel van de woning is beschadigd. De plaatsbeschrijving bestaat uit een specifieke beschrijving van elk onderdeel van de woning.

Je stelt dus twee keer een plaatsbeschrijving op: een intredende plaatsbeschrijving bij aankomst van de huurder, en een uittredende plaatsbeschrijving bij vertrek van de huurder.

De intredende plaatsbeschrijving

Ben je de verhuurder of nieuwe huurder van een ongemeubelde woning? In beide gevallen is het opstellen van de plaatsbeschrijving van groot belang. We hebben een model plaatsbeschrijving voor je opgesteld. Download het document gratis op onze website als PDF-bestand. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is het document invullen!

Wanneer uittredende plaatsbeschrijving opstellen?

huis met sleutels

Ben je van plan om het appartement of het huis dat je huurt te verlaten of trekt de huurder weg uit het pand dat je aan hem of haar verhuurt? Vergeet dan niet de plaatsbeschrijving bij vertrek op te stellen en leef alle regels na. De uittredende plaatsbeschrijving moet worden opgemaakt bij het einde van de looptijd van de huurovereenkomst. Dit is op het laatste het moment van de teruggave van de sleutels van de woning. Vervolgens vergelijk je beide plaatsbeschrijvingen: de intredende en de uittredende.

Verkeert de woning in dezelfde staat als bij het begin van de huurperiode, of is er in de tussentijd schade opgelopen? Hoe specifieker de staat van de woning in het document is beschreven, hoe gemakkelijker het is om de controle uit te voeren.

Is de uittredende plaatsbeschrijving verplicht?

Volgens Arikel 1730 van het Burgerlijk Wetboek, is de intredende plaatsbeschrijving verplicht, en maakt ze integraal deel uit van de huurovereenkomst. Deze schriftelijke vaststelling gebeurt in onderling overleg tussen de huurder en verhuurder of hun afgevaardigde deskundige(n). Je hebt dus de mogelijkheid om een architect, immobiliënkantoor, landmeter-expert of notaris in the huren. Lees hier meer over op onze pagina het inhuren van een expert voor de plaatsbeschrijving.

Bovenstaande geldt enkel voor een intredende plaatsbeschrijving. Het opstellen van een uittredende plaatsbeschrijving is dus niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.

Een uittredende plaatsbeschrijving opstellen

De plaatsbeschrijving moet met zorg worden opgesteld om er zeker van te zijn dat hij op juiste wijze de staat van de woning omschrijft. Een degelijke, en wettelijke uittredende plaatsbeschrijving voldoet aan de volgende drie voorwaarden:

contract
  • de plaatsbeschrijving is een gedetaillerde opsomming van het huis en de staat waarin het zich bevindt bij vertrek van de huurder(s)
  • ze is ontegenstrijdig, dat wil zeggen goedgekeurd, gedateerd en ondertekend door de twee partijen (huurder en verhuurder)
  • indien men beroep doet op een neutrale derde of deskundige betalen de twee partijen elk de helft van de kosten

Ga je verhuizen naar een (nieuwe) huurwoning, al dan niet gemeubeld, dan moet er een nauwkeurige plaatsbeschrijving worden opgesteld.

Voorkomen van onenigheid

Maar al te vaak raken huurder en verhuurder het oneens omdat de plaatsbeschrijving te snel of onzorgvuldig werd opgemaakt. Neem daarom tevens de volgende stappen in acht, om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Reseveer de nodige tijd, en noteer voor elk vertrek, stap voor stap alle gegevens, de inrichting en de uitrusting (vloer, wanden, elektrische uitrusting) zo gedetailleerd mogelijk
  • Is het huis gemeubeld, lijst en beschrijf ook de inboedel (meubelen, huishoudtoestellen) in detail
  • Vergeet ook de energiekenmerken van de woning niet, de centrale verwarming, de watervoorziening, enzovoort.

Verhuis tipNeem voor een zeer nauwkeurige weergave van de situatie foto’s van de woning, zowel bij aankomst als bij vertrek. Foto’s zijn een perfecte aanvulling op de plaatsbeschrijving, al helemaal in het geval van aanwezige schade.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te verhuizen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.

Een deskundige inschakelen

Wens je een neutrale en objectieve evaluatie van de staat van het (ongemeubelde) huurhuis? Doe dan een beroep op een deskundige voor het opstellen en controleren van de plaatsbeschrijving. Laatste is echter niet verplicht. Welke keuze je ook maakt, de plaatsbeschrijving dient nauwkeurig en met zorg opgemaakt.

Kosten uittredende plaatsbeschrijving

huis met munten

We geven je graag nog als tip mee: doe een beroep op een deskundige bij aankomst of aanvang van het huurcontract, schakel dan dezelfde expert in bij vertrek. De prijs van een uittredende plaatsbeschrijving is hetzelfde als voor de intredende plaatsbeschrijving. Je betaalt gemiddeld 400 euro voor een plaatsbeschrijving van een huis en al snel 300 euro voor een appartement door een deskundige. De kosten kunnen uiteenlopen en zijn onder andere afhankelijk van de oppervlakte van de woning.

Men is vrij om te kiezen hoe de plaatsbeschrijving wordt opgesteld. De beschrijving mag opgemaakt worden door de betrokken partijen zelf, of door een deskundige (een deurwaarder, architect, of notaris) bij onderling akkoord van beide partijen. De kosten plaatsbeschrijving zijn in principe ten laste van de verhuurder en de huurder, elke partij voor de helft dus.

Vond je deze informatie nuttig? 0% van de 0 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over de plaatsbeschrijving