energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Contacteer de energie-experts van CallMePower voor meer informatie of advies. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie advies
energie advies

Meer informatie ontvangen?

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug of vergelijk prijzen met onze gratis energievergelijker.

Zekeringen: hoe werkt het en welke soorten zijn er?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Zekeringen

Een zekering is een onderdeel die de bedrading van elektrische installaties beschermt tegen schade door te hoge stroom. Er zijn echter verschillende soorten zekeringen met elk een andere werking. Op deze pagina vind je alle informatie over zekeringen.

Wat zijn zekeringen?

Voordat we de soorten zekeringen uitleggen, is het belangrijk om te weten wat de functie van een zekering is. Als er bijvoorbeeld teveel elektrische apparaten aan staan binnen een woning, zoals een elektrische boiler, wasmachine of elektrische vloerverwarming, beschermt de zekering tegen stroomoverbelasting en wordt het stroomverbruik onderbroken.

Tegenwoordig komen zekeringen minder vaak voor, omdat elektrische installaties vaker worden beveiligd met automatische zekeringen. Daarnaast zijn er ook verschillen tussen een zekering, stroomonderbreker en automaat.

Hoe werken zekeringen?

Als er een overbelasting is van elektriciteit binnen de woning of teveel vermogen over één groep verloopt, smelt de smeltdraad van de zekering waardoor de stroomkring onderbroken wordt. Dit voorkomt dat elektriciteitsdraden of andere kabels te warm worden waardoor er eventueel brand kan ontstaan. De stroom stroomt vaak door verschillende zekeringen in aparte groepen van een woning.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Verschil tussen zekeringen en automaat

Er is een groot verschil tussen een zekering en en automaat. Zo is een zekering slechts één keer te gebruiken. Zodra er een een defect is geweest op je elektrische installatie, zal de zekering ´gesprongen´ zijn. Een automaat kan je wel terug activeren.

Verschil tussen stroomonderbreker en zekeringen

Het grootste verschil tussen een zekering en een stroomonderbreker is dat zekeringen alleen beschermen tegen stroomoverbelasting, terwijl een stroomonderbreker de woning en apparatuur voor zowel stroom overbelasting of kortsluiting beschermt.

Wat voor zekeringen zijn er?

Er zijn verschillende type zekeringen waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen drie belangrijke groepen. Zo heb je een laagspanning, hoogspanning en apparaat zekeringen. In dit onderdeel worden de belangrijkste zekeringen weergegeven.

Automatische zekering

Een automatische zekering wordt ook wel een zekeringautomaat, maximumschakelaar of automaat genoemd. Automatische zekeringen zorgen ervoor dat het elektrische circuit onderbroken wordt door kortsluiting of als er een te hoge stroom in de installatie ontstaat. Deze soort zekering heeft de eigenschap dat ze weer gebruikt kunnen worden nadat ze in werking zijn getreden.

Keramische zekering

Deze soort zekering heeft een wat sterkere smelt simulatie en bevindt zich vaak in apparaten die wat zwaarder zijn en wat langzamer opstarten dan andere kleine elektrische apparaten. Je kan de keramische zekering vinden in een voertuig of in een zekeringkast.

Glaszekering

De glaszekering werkt eigenlijk hetzelfde als een keramische zekering. Het verschil is dat een glaszekering geschikt is voor wat kleinere apparaten tot ongeveer 40 ampère. Een glaszekering is gevuld met zand wat de smeltende draad snel blust.

Mespatronen

Een mespatroon is een zekering van 63 ampère wat leidingen en kabels kan beschermen. Deze type zekering zorgt voor smeltveiligheid voor industriële toepassingen met hoge stromen. Vergeleken met een normale smeltveiligheid heeft een mespatroon een langere levensduur.

Benieuwd hoe je energie kunt besparen? Neem een kijkje op onze pagina waar alle energieleveranciers zijn weergegeven en stap gratis over. Of vergelijk energie met CallMePower!

Welke zekeringen gebruiken?

compteur electrique

Wil je een zekering kopen? Er zijn natuurlijk talloze opties waar je uit kunt kiezen wanneer je een zekering wilt gebruiken. Welke soort zekering het beste is hangt van het doeleinde af. Zo heeft een zekering of automaat namelijk een maximum ampère, waardoor er onderscheid gemaakt kan worden tussen de zekeringen, automaten en doeleindes.

Voor verlichting kun je bijvoorbeeld een automaat of zekering gebruiken van 16 ampère. Verwarmingstoetsellen of airco´s werken meestal met een automaat van 40 tot 50 ampère. Kleine huishoudelijke toestellen en stopcontacten worden voorzien met een automaat van 20 ampère.

Geen elektriciteit, wat nu?

Heb je geen stroom in je woning en weet je niet hoe dit komt? Kijk allereerst of dit het geval is op bepaalde plekken in de woning. Als dat zo is, kijk dan altijd eerst naar de zekeringkast en controleer of de zekeringen uitstaan. Als dat het geval is, kun je de zekeringen opnieuw activeren of nieuwe zekeringen plaatsen. Als deze meteen weer uitvallen ligt de oorzaak bij de installatie. In dit geval raadt CallMePower aan om een elektricien te raadplegen.

Als je woning zonder stroom zit en de buren ervaren dezelfde situatie, kun je contact opnemen met Fluvius. In de meeste gevallen stuurt Fluvius een technicus langs om het probleem op te lossen.

Voordat je een stroomstoring meldt is het altijd eerst handig om de Fluvius website te bezoeken. Hier vind je een overzicht met meldingen van stroomstoringen binnen jouw regio. Zo weet je of één van je buren wellicht de situatie al gemeld heeft.

Stroomonderbreker

Zoals eerder genoemd, heb je naast zekeringen ook stroomonderbrekers die een iets andere werking hebben. Daarnaast zijn stroomonderbrekers onder te verdelen in drie groepen. Zo heb je thermische, magnetische en differentiële stroomonderbrekers. In dit onderdeel lees je over de werking van stroomonderbrekers en de verschillende groepen.

Werking stroomonderbreker

Stroomonderbrekers hebben in principe een beschermende rol. Het heeft daarbij twee belangrijke functies; de bescherming van elektrische apparaten op het circuit en de bescherming van personen die zich binnen de woning bevinden.

Thermische stroomonderbreker

De thermische stroomonderbreker identificeert elektrische overbelastingen in het circuit. Als er een overbelasting gemeten word, wordt het circuit onderbroken.

Magnetische stroomonderbreker

Magnetische stroomonderbrekers zorgen ervoor dat het stroom onderbroken wordt wanneer deze een bepaalde drempel overschrijdt. Hier worden stroomvariaties in het circuit gedetecteerd, als er een toename is van het vermogen, schakelt de stroom onmiddellijk uit. De rest van de installatie wordt zo dus beschermd tegen overbelasting of zelfs kortsluiting.

Differentiele stroomonderbreker

Deze stroomonderbreker is verantwoordelijk voor de bescherming van mensen tegen elektrische schokken. Dit werkt in combinatie met de aarding van alle elementen van de installatie. Zo wordt de stroom vergeleken die in het circuit komt met de stroom die eruit gaat, als dit juist is blijft de schakelaar in balans en gesloten.

Komt een persoon in contact met een onderdeel van de installatie, dan zou er een verschil ontstaan waardoor de schakelaar geactiveerd wordt en de stroom wordt uitgeschakeld.

vast of variabel
vast of variabel

Ontevreden? Stap nu gratis over naar een betere leverancier

Bel een energie-expert van CallMePower om direct over te stappen naar een energieleverancier naar keuze. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

vast of variabel
vast of variabel

Ontevreden? Stap nu gratis over naar een betere leverancier

Een energie-expert van CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.