Professionele energiecontracten voor zelfstandigen en KMO's onder de loep

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

Bel ons voor gratis energieadvies en start met besparen!

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

Er zijn verschillende types energiecontracten. We gaan hier kort in op de drie meest courante, en bekijken het professioneel of contract voor bedrijven meer in detail.

Soorten energiecontracten kort samengevat

De meest voorkomende gas- en elektriciteitscontracten:

  • Particuliere of residentiële contracten: dit zijn overeenkomsten tussen de energieleverancier en de verbruiker op privé-naam. Dit contract wordt door het doorsnee Belgisch gezin afgesloten.
  • Professionele contracten: dit type contract is bestemd voor zelfstandigen, KMO’s, grote bedrijven, openbare instellingen en vastgoedbeheerders die een groot tot heel grote afnemer zijn van gas en elektriciteit. Gezinnen met een uitzonderlijk hoog verbruik (verwarmd zwembad, hamam, …) kunnen uiteraard ook intekenen op dit type overeenkomst.
  • Leegstandscontract: kan zowel op privé- als bedrijfsnaam worden afgesloten voor een woning of handelspand dat tijdelijk leegstaat en een heel klein energieverbruik heeft.

Wat verstaan we onder een professioneel contract?

Men spreekt van een professioneel energiecontract bij een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 49.999 kWh (49,999 MWh) en een aardgasverbruik van meer 99.999 kWh (99,999 MWh).
Gezien het gaat om grote volumes geniet u bij dit type contract van een gunstiger energieprijs per kWh. Bij sommige leveranciers zit in de prijs ook de transportkost inbegrepen.  Anderen bieden dan weer volumeflexibiliteit.

In tegenstelling tot de contracten voor een verbruik lager dan bovenstaande, dient de looptijd van dit type contract (1,2,3,..jaar) echter te worden gerespecteerd. Men kan dus niet op elk moment opzeggen mits een opzegtermijn van 1 maand. 
Als professioneel afnemer bent u niet “beschermd” in geval van wanbetaling. Dit betekent dat u uw elektriciteit en/of gas kan worden afgesloten. 

Hoe en wanneer een professioneel contract afsluiten?

U hebt een jaar

  • Professionelen en KMO’s
    Bent u een grote tot middelgrote verbruiker van energie, dan kan u in principe een contract afsluiten via de meeste online energievergelijkingsplatformen. U maakt een simulatie op basis van prijs (vast of geïndexeerd), het type meter, de soort energie (of grijze energie), de looptijd (beperkt of onbeperkte duur) en eventueel de dienstverlening en bijkomende voordelen. U kiest vervolgens de voor u meest voordelige en gepaste energieleverancier, en tekent in.
  • Grote bedrijven, openbare instellingen en vastgoedbeheerders
    Voor de heel grote afnemers van energie wordt er geopteerd voor een contract op maat. Voor een selectie van leveranciers die professionele contracten aanbieden voor heel grote volumes, kan u in eerste instantie terecht op vergelijkingswebsites  U zal vervolgens worden gecontacteerd door een de energieleveranciers. Een expert zal een voorstel uitwerken op basis van onder meer het type activiteit, de oppervlakte van de gebouwen, het aantal werknemers, de verbruikgewoonten, de energieprestatie van de gebouwen, facturatiemodaliteiten, en uw persoonlijke behoeften op het vlak van service.

Overstap van particulier naar professioneel contract, en aanpassing van mijn professioneel contract: hoe ga ik te werk?

U hebt een particulier contract (gezinscontract) en u wenst over te stappen naar een professionele formule. Of u hebt reeds een professioneel contract maar wenst dit aan te passen.
Contacteer uw huidige elektriciteits- en/of gasleverancier en hij helpt u bij een vlotte overstap of aanpassing van de overeenkomst.
U kan uiteraard ook van deze gelegenheid gebruik maken om van leverancier te veranderen. Check echter wel altijd eerst de opzegvoorwaarden van uw huidig contract.

Op zoek naar aanbieders van professionele contracten? Dat kan snel en vrijblijvend online. Ook telefonisch op het gratis nummer 02 588 03 92. Of vraag hier om opgebeld te worden.

Geactualiseerd op