Professionele energiecontracten voor zelfstandigen en KMO's onder de loep

gas en elektriciteit

De energiefactuur van jouw bedrijf verlagen?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of bel op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h.

Professionele energiecontracten

Energie voor jouw bedrijf, broodnodig voor jouw onderneming. Start-up, KMO, klein zelfstandige of oefen je een vrij beroep uit? Er zijn verschillende types energiecontracten voor gas en elektriciteit. We bekijken en vergelijken de professionele energiecontracten voor klein-professionelen meer in detail om jou bedrijf te laten genieten van de voordeligste energietarieven.


professioneel energiecontract kiezen

Soorten energiecontracten

Voordat we het gaan hebben over de contracten voor gas en elektriciteit voor de professionele markt, nemen we de meest voorkomende energiecontracten onder de loep:

 • Particuliere of residentiële contracten: dit zijn overeenkomsten tussen de energieleverancier en de verbruiker op privé-naam. Dit contract wordt door het doorsnee Belgisch gezin afgesloten.
 • Professionele contracten: dit type contract is bestemd voor zelfstandigen, KMO’s, grote bedrijven, openbare instellingen en vastgoedbeheerders die een groot tot heel grote afnemer zijn van gas en elektriciteit. Gezinnen met een uitzonderlijk hoog verbruik (verwarmd zwembad, hamam, …) kunnen uiteraard ook intekenen op dit type overeenkomst.
 • Leegstandscontract: kan zowel op privé- als bedrijfsnaam worden afgesloten voor een woning of handelspand dat tijdelijk leegstaat en een heel klein energieverbruik heeft.

Een professioneel energiecontract

In eerste instantie wordt met een professioneel energiecontract een contract voor gas en/of elektriciteit voor een bedrijf bedoeld. Men spreekt ook van energiecontracten voor bedrijven als het om vrije beroepen en zelfstandigen gaat. De belangrijkste verschillen met een energiecontract voor privégebruik is dat er geen minimumduur voor het contract bestaat en als professioneel afnemer heb je in principe geen bescherming. Je kan verder als professioneel geen aanspraak maken op het statuut van beschermde klant en niet genieten van het sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Ook bij het opzeggen van een professioneel contract is de procedure bij wanbetaling anders.

Er zijn gevallen waaarbij het voorkomt dat een huishoudelijke klant een professioneel contract heeft bij een energieleverancier:

 • indien de woning van de betrokkenen boven de handelszaak gevestigd is en de meters niet gescheiden zijn;
 • indien er een vrij beroep wordt uitgeoefend door de betrokkenen in hun woonst;

Welke zakelijke energiecontracten zijn er?

Er zijn contracten voor verschillende soorten aansluitingen. Allereerst zijn er verschillen tussen contracten voor een elektriciteitsaansluiting en een gasaansluiting. We nemen alles met je door:

elektriciteit

Elektriciteit

Voor de meeste gezinnen en woningen is een standaardaansluiting voldoende, dat geldt ook voor de thuiskantoren en meeste kleine bedrijven. We noemen dit ook wel een éénfasige laagspanningsaansluiting op 230 volt met een stroomsterkte van 40 ampère.

Bij een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 49.999 kWh (49,999 MWh) en een aardgasverbruik van meer 99.999 kWh (99,999 MWh). Gezien het gaat om grote volumes geniet je bij dit type contract van een gunstiger energieprijs per kWh. Bij sommige leveranciers zit in de prijs ook de transportkost inbegrepen. Anderen bieden dan weer volumeflexibiliteit.

Gas

Voor aardgas geldt ook dat de meeste gezinnen en klein-professionelen prima uit de voeten komen met een stanaard gasaansluiting. Het gaat dan om een aansluiting die gebouwd is voor het verwarmen van bedrijfsruimten, het verwarmen van water en eventueel om ook te koken op gas. Het vermogen van zo'n aansluiting ligt op 50 kiloWatt.

Energiecontracten klein-professionelen

Als KMO of zelfstandig ondernemer is het mogelijk om flink te besparen op de energiefactuur. Dit is zeker het geval indien je nooit bent geswitcht van leverancier. In veel gevallen is het mogleijk om goedkoper uit te zijn bij je huidige energieleverancier, maar door te kiezen voor een ander energiecontract bij een andere aanbieder kan nog voordeliger zijn voor jouw bedrijf.

Jouw energiecontract en de voorwaarden Check de voorwaarden van jouw energiecontract, het is mogelijk om als KMO of zelfstandige op ieder moment gratis over te stappen naar een andere leverancier.

We behandelen alle contracten (gas en elektriciteit) voor klein-professionelen bij de volgende grote Belgische energieleveranciers:

energieleverancier voor bedrijven
 1. ENGIE Electrabel
 2. Luminus
 3. Total Gas & Power (Lampiris)
 4. Eneco
 5. Essent
 6. Mega

Energiecontracten klein-professionelen vergelijken

Op onze website vergelijken we de energieprijzen van alle huishoudelijke contracten voor gas en elektriciteit. We vergelijken ook de energiecontracten van de grootste leveranciers voor de klein-professionelen. Dit zijn de energiepacks voor KMO's, zelfstandigen en de kleine bedrijven met minder dan 5 medewerkers.

Elektriciteitscontracten klein-professionelen vergelijken

Iedere eerste week van de maand zorgen we dat we alle energieprijzen van bovengenoemde 6 leveranciers hebben verzameld. We publiceren de nieuwe prijzen in overzichtelijke tariefkaarten en updaten de prijzen in de prijsvergelijkingsmodule voor bedrijven. Hieronder tonen we de meest recente elektriciteitstarieven voor klein-professionelen (start-ups, KMO's en zelfstandigen). We vergelijken het aanbod aan vaste tarieven voor de duur van 1 jaar:

Prijsvergelijking elektriciteitstarieven klein-professionelen
ENGIE Electrabel
Easy Pro Fixed
Luminus
Optifix Pro
Total Gas & Power
Fix
Vaste vergoeding /jaar 45.030000 65.000000 50.000000
Energiekost (in €cent/kWh) 7.90000 6.37000 6.56650
Duur 1 jaar 2 jaar 1 jaar
Groene stroom Optie
extra kost
Nee Ja
Tariefinfo
Prijsvergelijking elektriciteitstarieven klein-professionelen
Eneco
Zon & Wind Vast Pro
Essent
Pro Vast Groen
Mega
Pro Easy Vast
Vaste vergoeding /jaar 70.000000 49.580000 33.060000
Energiekost (in €cent/kWh) 6.77000 8.11000 6.12000
Duur 1 jaar 1 jaar 1 jaar
Groene stroom Ja Ja Ja
Tariefinfo 02 585 31 31 02 588 92 38

Huidige tarieven in April 2021. De vergeleken packs zijn een selectie voor de klein-professionelen met een enkelvoudige elektriciteitsmeter in Vlaanderen of Wallonië.

energieleveranciers vergelijken

Zakelijk energieaanbod vergelijken

Vergelijk de zakelijke stroomtarieven, stap over en bespaar op je energiefactuur.
Alle packs op een rijtje!

Gascontracten klein-professionelen vergelijken

Iedere eerste week van de maand zorgen we dat we alle gasprijzen van de top 6 leveranciers hebben verzameld. We publiceren de nieuwe prijzen in overzichtelijke tariefkaarten en updaten de prijzen in de prijsvergelijkingsmodule voor klein-professionelen. Hieronder tonen we de meest recente aardgastarieven voor start-ups, KMO's en zelfstandigen. We vergelijken het aanbod aan vaste tarieven voor de duur van 1 jaar:

Prijsvergelijking gastarieven klein-professionelen
Aardgas ENGIE Electrabel
Easy Pro Fixed
Luminus
Optifix Pro
Total Gas & Power
Fix
Vaste vergoeding /jaar 33.050000 40.000000 50.000000
Energiekost (in €cent/kWh) 2.75000 2.41000 2.67480
Duur 1 jaar 2 jaar 1 jaar
Groene stroom Optie
extra kost
Nee Ja
Tariefinfo
Prijsvergelijking gastarieven klein-professionelen
Aardgas Eneco
Zon & Wind Vast Pro
Essent
Pro Vast Groen
Mega
Pro Easy Vast
Vaste vergoeding /jaar 70.000000 49.580000 33.060000
Energiekost (in €cent/kWh) 2.60000 2.89300 2.11000
Duur 1 jaar 1 jaar 1 jaar
Groene stroom Ja Ja Ja
Tariefinfo 02 585 31 31 02 588 92 38

Huidige tarieven in April 2021. De vergeleken packs zijn een selectie voor de klein-professionelen met een enkelvoudige elektriciteitsmeter in Vlaanderen of Wallonië.

energieleveranciers vergelijken

Zakelijk energieaanbod vergelijken

Vergelijk de zakelijke gastarieven, stap over en bespaar op je energiefactuur.
Alle packs op een rijtje!

Hoe en wanneer een professioneel contract afsluiten?

Ga pas na het maken van een prijsvergelijking een energiecontract aan voor jouw bedrijf. We raden je aan om zeker één keer in het jaar de leveranciers en de bijbehorende tarieven met elkaar te vergelijken en indien het financieel loont een overstap te maken naar een voordeliger energietarief. Op de volgende manieren ga je een professieel energiecontract aan:

 • Professionelen en KMO’s
  Bent je een grote tot middelgrote verbruiker van energie, dan kan je in principe een contract afsluiten via de meeste online energievergelijkingsplatformen. Je maakt een simulatie op basis van prijs (vaste of variabele prijzen), het type meter, de soort energie (groene of grijze stroom), de looptijd (beperkt of onbeperkte duur) en eventueel de dienstverlening en bijkomende voordelen. Je kiest vervolgens voor jouw bedrijf de meest voordelige en passende energieleverancier voor het tekenen van een contract.
 • Grote bedrijven, openbare instellingen en vastgoedbeheerders
  Voor de heel grote afnemers van energie wordt er geopteerd voor een contract op maat. Voor een selectie van leveranciers die professionele contracten aanbieden voor heel grote volumes, kan je in eerste instantie terecht op vergelijkingswebsites, vervolgens worden gecontacteerd door een de energieleveranciers. Een expert zal een voorstel uitwerken op basis van onder meer het type activiteit, de oppervlakte van de gebouwen, het aantal werknemers, de verbruikgewoonten, de energieprestatie van de gebouwen, facturatiemodaliteiten, en jouw persoonlijke behoeften op het vlak van service.

gas en elektriciteit

Gratis keuzehulp nodig bij het vergelijken?

We bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel op werkdagen tussen 8 en 19h.

Overstap van particulier naar professioneel contract

Je hebt een particulier contract (gezinscontract) en je wenst over te stappen naar een professionele formule. Of je hebt reeds een professioneel contract maar wenst dit aan te passen. Contacteer jouw huidige elektriciteits- en/of gasleverancier en deze partij helpt je bij een vlotte overstap of aanpassing van de overeenkomst. Je kan uiteraard ook van deze gelegenheid gebruik maken om van leverancier te veranderen. Check echter wel altijd eerst de voorwaarden van jouw huidige contract of opzeggen wel mogelijk is.

Geactualiseerd op