Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom. (gratis dienst)

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom. (gratis dienst)

Wat is een goede internetsnelheid en welke heb ik nodig?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Internetsnelheid

In België is 100 Mbps een goede internetsnelheid als je een kabelverbinding hebt. Met een fiberaansluiting ligt dit hoger en is een goede internetsnelheid vaker richting de 500 Mbps of zels nog hoger. In dit artikel helpen we jouw begrijpen wat een goede internetsnelheid is, wanneer je welke internetsnelheid nodig hebt en hoe je jouw internetsnelheid kunt testen en verhogen.

Wat is een goede internetsnelheid?

Wat een goede internetsnelheid is, is afhankelijk van verschillende factoren. De internetsnelheid kan namelijk erg eenvoudig beïnvloed worden. Naast de maximale internetsnelheid in je internet abonnement en de daadwerkelijke internetsnelheid die geleverd kan worden op je adres, wordt je internetsnelheid ook beïnvloed door:

 • het type internetverbinding bij jou thuis;
 • de hoeveelheid apparaten die tegelijkertijd gebruik maken van internet;
 • de leeftijd van de apparaten die van internet gebruik maken;
 • het gebruik van bedraad tegenover draadloos internet;
 • de activiteiten die op internet gedaan worden.

In België heeft het merendeel van de woningen een kabelverbinding, hierbij kunnen internetsnelheden gehaald worden van 500 Mbps. Deze internet aansluiting is echter een stuk langzamer dan zijn opvolger, fiber, waarbij zelfs 1 Gbps behaald kan worden. Fiber is echter nog niet overal in België beschikbaar, waardoor veel mensen nog aangewezen zijn op kabelinternet.

Hulp nodig met een internet abonnement kiezen?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle internet abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Hulp nodig met een internet abonnement kiezen?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle internet abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Wat is de gemiddelde internetsnelheid in België?

De gemiddelde internetsnelheid in België wordt elk kwartaal gemeten door Ookla. In hun Speedtest Global Index kun je vervolgens in detail inzien wat de gemiddelde internetsnelheid per land is, opgesplitst in de internetsnelheid voor vast en mobiel internet.

De gemiddelde internetsnelheid in België per maand - bron: Ookla

Voor de Speedtest Global Index voert Ookla ook vergelijkingen uit om te ontdekken welke telecom providers het snelste internet in België hebben, welke Belgische steden het snelste internet hebben en welke toestellen de hoogste internetsnelheid behalen.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Afhankelijk van de hoeveelheid apparaten die tegelijkertijd van internet gebruik zullen maken en wat er tegelijkertijd op het internet gedaan zal worden, zul je een andere internetsnelheid nodig hebben. Het is hierbij bovendien belangrijk om een onderscheid te maken in de downloadsnelheid en de upload snelheid, aangezien deze in de meeste gevallen niet gelijk zijn bij de Belgische internet abonnementen.

Wat is een goede downloadsnelheid voor mijn situatie?
InternetsnelheidSituatie
Tot 20 MbpsAlleenstaande of koppel die weinig van internet gebruik maakt. Het is mogelijk om te mailen, te surfen op het internet, te streamen en muziek te luisteren.
Tot 50 MbpsKleinere gezinnen waarbij meerdere apparaten tegelijkertijd van internet gebruik maken om te streamen en gamen.
Tot 100 MbpsGrote gezinnen of gezinnen met een hoger internetverbruik met veel downloads en waarbij vaak tegelijkertijd gestreamd wordt.
Tot 500 MbpsGrote gezinnen of gezinnen met een hoger internetverbruik waarbij je zonder onderbrekingen content wilt downloaden, wilt kunnen streamen en wilt kunnen gamen.
Tot 1 GbpsGrote gezinnen of gezinnen met een hoog internetverbruik waarbij je zonder onderbrekingen grote bestanden wilt kunnen downloaden en uploaden in 4K, wilt kunnen streamen en wilt kunnen gamen.

Het merendeel van de gezinnen zullen aan een abonnement met een maximale internetsnelheid van 100 Mbps voldoende hebben. Het is echter wel belangrijk om in gedachten te houden dat de maximale internetsnelheid zoals aangegeven is in je abonnement, vaak niet de daadwerkelijke internetsnelheid bij jou thuis is.

Weet je niet welke internetsnelheid je nodig hebt?

Bel CallMePower op. Onze telecom experts zullen jou gratis advies geven voor je persoonlijke situatie. Indien gewenst, zullen ze je ook helpen met het vinden van het beste internet abonnement voor jou, het afsluiten van een nieuw abonnement en het opzeggen van je huidige internet abonnement.

Advertentie - CallMePower 

Weet je niet welke internetsnelheid je nodig hebt?

Laat CallMePower jou gratis terugbellen. Onze telecom experts zullen jou gratis advies geven voor je persoonlijke situatie. Indien gewenst, zullen ze je ook helpen met het vinden van het beste internet abonnement voor jou, het afsluiten van een nieuw abonnement en het opzeggen van je huidige internet abonnement.

Advertentie - CallMePower 

Welke internetsnelheid heb je nodig voor streamen?

Stream jij vaak films of series via platforms als Netflix, Disney+ en Streamz? Om zonder problemen te kunnen streamen, is een goede internetverbinding belangrijk. Als er maar door één persoon egelijkertijd gestreamd wordt, is het echter niet nodig om een internet abonnement met een heel hoge internetsnelheid af te sluiten.

Door Netflix zelf worden de volgende internetsnelheden aangeven:

 • Voor het streamen van content in een normale kwaliteit, is 3 Mbps voldoende.
 • Voor het streamen van content in een HD-kwaliteit, is 5 Mbps voldoende.
 • Voor het streamen van content in een 4K-kwaliteit, is 25 Mbps voldoende.

Internetsnelheid wanneer meerdere mensen tegelijkertijd streamen

Als er meerdere mensen tegelijkertijd streamen, heb je een hogere internetsnelheid nodig. Je vermenigvuldigt hiervoor bovenstaande internetsnelheden met het aantal streams.
Bijvoorbeeld: In een gezin kijken de ouders Netflix, hun dochter kijkt Disney+ en hun zoon kijkt Streamz, allemaal in HD-kwaliteit. Je hebt in dit geval een internetsnelheid van 15 Mbps (3 x 5 Mbps) nodig.

Welke internetsnelheid heb ik nodig met thuiswerken?

Als gevolg van de coronacrisis werkt men tegenwoordig in verhouding veel meer vanuit huis dan dat voorafgaand aan de coronacrisis gedaan werd. Welke internetsnelheid je voor thuiswerken nodig hebt, is afhankelijk van de hoeveelheid mensen die thuis werken en waarvoor je allemaal internet nodig hebt. Waar de één alles op internet dient te doen, is dit voor een ander niet of nauwelijks het geval.

Wat is een goede internetsnelheid voor mijn thuiswerksituatie?
InternetsnelheidSituatie
Tot 50 MbpsWanneer er één of twee personen thuiswerken en weinig gebruik maken van internet.
Tot 100 MbpsWanneer er één of twee personen thuiswerken en regelmatig van internet gebruik maken.
Tot 200 MbpsWanneer meerdere personen thuiswerken en veel van internet vragen of wanneer meerdere personen thuiswerken en je kinderen hebt die van internet gebruik maken.
Tot 500 MbpsWanneer meerdere personen thuis werken en veel van internet vragen en je kinderen hebt die ook veel internet gebruiken.
Tot 1 GbpsWanneer meerdere personen thuis werken en hele grote bestanden downloaden en uploaden en je kinderen hebt die ook veel internet gebruiken.

Met de toename in thuiswerken, is er ook een toename in het aantal online vergaderingen. Als je enkel belt, is er een internetsnelheid van 0,03 Mbps benodigd. Als je met één andere persoon wilt videobellen, zul je al een internetsnelheid van 0,128 Mbps nodig hebben. Wil je met vijf tot zeven man tegelijkertijd videobellen, heb je een internetsnelheid van 2 tot 4 Mbps nodig. Voor videogesprekken met meer dan zeven man, zul je een internetsnelheid van 8 Mbps nodig hebben.

Hulp nodig met een internet abonnement kiezen?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle internet abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Hulp nodig met een internet abonnement kiezen?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle internet abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Wat is een goede internetsnelheid voor gamers?

In tegenstelling tot voor streamen en Netflixen, is voor gamen een hoge internetsnelheid niet het belangrijkste. Belangrijker dan de internetsnelheid voor gamen is de reactietijd, dat ook wel de ping wordt genoemd, en de upload snelheid. De reactietijd geeft namelijk aan hoelang het duurt voordat een actie van jou naar de server is gestuurd en weer wordt ontvangen op je computer.

Met een hogere reactietijd kun je toch goed gamen als je een lagere internetsnelheid hebt. Daarom kun je, afhankelijk van de game, al met 5 Mbps prima online gamen. Voor een betere ervaring heb je echter beter een internetsnelheid van 15 tot 30 Mbps nodig. Maken er daarnaast nog andere apparaten van internet verbruik, dan is een internetsnelheid van 50 Mbps aan te raden. Wanneer meerdere mensen thuis van internet gebruik maken, dan is een internetsnelheid van minimaal 100 Mbps te adviseren (afhankelijk van wat zij op internet doen).

Als je enkel kijkt naar de reactietijd, dan kun je uitgaan van een goede ping als dit lager dan 40 milliseconden betreft. Tussen de 40 en 70 ms is de ping acceptabel. Je zult enkele beperkingen merken, maar kunt nog steeds gamen. Bij een reactietijd van meer dan 70 ms wordt het gamen al een stuk lastiger.

Hoe kun je de internetsnelheid testen?

Ervaar je problemen met je huidige internetsnelheid? Het is in dit geval aan te raden om je internetsnelheid te testen. Je kunt dit doen middels een speedtest. In een speedtest wordt gemeten wat op dat moment en op dat toestel je internetsnelheid is. Het is daardoor aan te raden om meerdere keren, op verschillende momenten van de dag, op verschillende toestellen, in verschillende browsers en op verschillende dagen de speedtest uit te voeren.

De internetsnelheid testen middels een speedtest geeft je inzicht in de downloadsnelheid, de upload snelheid, de reactietijd en de jitter. De download- en uploadsnelheid geven aan hoeveel megabits er per seconden gedownload of geüpload kunnen worden. De reactietijd geeft aan hoelang het duurt voordat data door de server wordt ontvangen. De jitter geeft weer hoe betrouwbaar je netwerk is.

Als uit meerdere testen is gebleken dat de internetsnelheid bij jou in huis (te) laag is, is het aan te raden om enkele maatregelen te nemen om je internetsnelheid te verhogen. Onze tips voor het verhogen van je internetsnelheid vind je later in dit artikel. Wil je het liefst overstappen naar een andere telecom provider, bel dan CallMePower voor gratis advies en hulp bij je overstap regelen op: 02 588 44 02.

Wat bepaalt de snelheid van je internetverbinding?

Er zijn verschillende factoren die je internetsnelheid kunnen beïnvloeden. Het is hierbij belangrijk om in gedachten te houden dat de internetsnelheid in je abonnement een theoretische internetsnelheid betreft. De daadwerkelijke internetsnelheid bij jou in huis zal naar verwachting een stuk lager zijn. Factoren die je internetsnelheid kunnen beïnvloeden, zijn:

 • Het type verbinding: fiber is een stuk sneller en stabieler dan kabelinternet.
 • De lengte van de kabel: hoe langer de internetkabel naar je woning, des te meer snelheidsverlies er is.
 • De plaatsing van je modem.
 • De leeftijd van je toestel: een ouder toestel heeft een lagere internetsnelheid, maar beïnvloed ook negatief de algehele internetsnelheid.

Wat is de juiste plaatsing van de modem?

De modem staat het beste op een hoge, open en centrale plek in je woning. Zorg er bovendien voor dat er zo min mogelijk elektriciteitskabels in de buurt zijn en dat er binnen één meter van de modem geen stoorzenders, zoals een aquarium, deurbel of andere elektronische toestellen, staan. Afhankelijk van de modem en locatie, dien je de modem horizontaal of verticaal neer te zetten.

Hoe kun je de internetsnelheid verhogen?

Als je een lage internetsnelheid ervaart, kun je zelf al het één en ander doen om de snelheid te verhogen. De internetsnelheid verhogen kun je doen door:

 • na te gaan of je door je surfvolume van je internet abonnement heen bent;
 • een andere internet browser te gebruiken;
 • niet te veel tegelijkertijd op internet te doen;
 • te zorgen dat je modem en al je elektronische toestellen volledig geüpdate zijn;
 • de plaatsing van de modem te controleren;
 • de modem en elektronische toestellen te herstarten;
 • het toestel via een ethernetkabel op de modem aan te sluiten in plaats van van wifi gebruik te maken;
 • het wifi-kanaal op je router aan te passen naar een rustiger kanaal;
 • de frequentieband op je router aan te passen naar 5 Ghz;
 • een wifi versterker aan te schaffen;
 • een nieuwe modem te huren of aan te schaffen;
 • de oude toestellen in huis te vervangen.

Helpen deze tips niet om je internetsnelheid te verhogen of ben je nog niet tevreden met je internetsnelheid, dan is het ook mogelijk om over te stappen naar een andere telecom provider.

Wil je veranderen van telecom provider?

Bel CallMePower om gratis een vergelijking van alle telecom abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Wil je veranderen van telecom provider?

Laat CallMePower jou terugbellen om gratis een vergelijking van alle telecom abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Vergelijk telecom providers en hun internetsnelheid

Als je overweegt om te veranderen van telecom provider, is het vergelijken van telecom providers belangrijk om te doen. Het is hierbij belangrijk om te letten op de volgende zaken:

 • Het type internetverbinding
  Ben je aangewezen op kabel of kun je al gebruik maken van fiber of fiber laten installeren? Vergeet niet om een speedtest voor fiber uit te voeren als je overstapt naar een fiberabonnement.
 • Het surfvolume
  Hoeveel internet verbruik je maandelijks en zijn er extra voorwaarden voor abonnementen met onbeperkt internet?
 • De maximale internetsnelheid
  Hoeveel is de maximale internetsnelheid dat aangeboden wordt in het abonnement?
 • Het soort abonnement
  Wil je enkel een internet abonnement afsluiten, of een pack met ook TV en / of telefonie?

Wil je gratis hulp ontvangen bij het vergelijken van alle telecom providers in België? Onze telecom experts helpen jou gratis met het vinden van het beste abonnement (en pack) voor je persoonlijke situatie. Je kunt CallMePower bereiken op: 02 588 71 43.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Heb je vragen, problemen of wil je hulp met vergelijken?

Bel CallMePower voor hulp bij al je vragen en problemen en om
een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Laat CallMePower jou terugbellen voor hulp bij al je vragen en problemen
en om een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)