Hulp nodig bij het vergelijken van internet-, TV- en telefoonabonnementen?

Krijg gratis advies van de telecom experts van CallMePower, vind het abonnement dat het beste bij jou past en bespaar op je telecomfactuur!

Hulp nodig bij het vergelijken van internet-, TV- en telefoonabonnementen?

Laat ons je terugbellen, krijg gratis advies van onze telecom experts en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Alles over glasvezel, de fiber aansluiting en het aanbod

fiber

Steeds meer internet providers bieden een internet abonnement met fiber aan. Fiber - ook wel glasvezel genoemd - is een nieuwe technologie en een opvolger van het VDSL netwerk. In dit artikel geven wij antwoorden op de vragen "Wat is glasvezel?", "Hoe werk de fiber installatie?" en "Wat kost fiber?".


Wat is fiber?

Fiber is de nieuwste technologie op het gebied van internet. Glasvezel maakt gebruikt van lichtpulsen waarmee signalen verzonden worden, in plaats van dat dit elektrisch gebeurt zoals bij de oudere netwerken het geval is. Hierdoor wordt er dus ook geen gebruik gemaakt van koperdraden, waardoor fiber enkele grote voordelen heeft.

Fiber voordelen

 • Nog hogere internetsnelheid, tot 1 Gbps!
 • Een stabielere en veiligere internetverbinding.
 • Een enorm scherp beeld en geluid.
 • Een ultralage latentie.
 • Duurzamer voor het milieu doordat het minder energie kost.

Nadelen fiber

 • Er zal eerst een fiber installatie plaats moeten vinden.
 • Nog niet iedereen kan fiber laten installeren op zijn adres.
 • Fiber abonnementen zijn duurder dan VDSL abonnementen.
 • Niet elke internet provider biedt een glasvezel abonnement aan.

Met fiber ben je klaar voor de toekomst! Niet alleen op het gebied van wat er van je internet gevraagd gaat worden, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Om te begrijpen waarom fiber zo duurzaam is, moeten we vooral kijken naar het materiaal waarvan het gemaakt is. Glasvezel verbruikt namelijk tot twaalf keer minder energie dan koper, wat goed is voor het milieu en klimaat.

Daarnaast wordt fiber gemaakt van siliciumdioxide, wat in grote getalen aanwezig is op de Aarde (in zand, klei, rotsen en water) en de winning daarvan is niet schadelijk voor het milieu. Dit is allemaal terug te zien in de kleine ecologische voetafdruk van glasvezel ten opzichte van VDSL: 0,06 kg CO2 versus 1.000 kg voor 2 kg koperdraad.

Is fiber beschikbaar op mijn adres?

Bel CallMePower, ontdek de fiber mogelijkheden op je adres en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Is fiber beschikbaar op mijn adres?

Laat CallMePower jou terugbellen, ontdek de internet mogelijkheden op je adres en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Hoe werkt de fiber aansluiting?

Om gebruik te kunnen maken van het fiber netwerk, zal glasvezel geïnstalleerd moeten worden. Het regelen van een internet aansluiting van je woning op het fiber netwerk bestaat uit drie delen:

Glasvezel installeren

1

Fiber installatie in de straat

De glasvezelkabels worden in de straat aangelegd. Hiervoor kunnen graaf- of grevenwerkzaamheden nodig zijn.

2

Glasvezel installeren in je woning

De fiberkabel wordt in 2 tot 4 uur discreet naar je woning doorgetrokken. Hierbij wordt de verbinding maar enkele minuten verbroken.

3

Fiber aansluiting in je woning

De glasvezelkabel wordt aangesloten op de fiberaansluitdoos, die naast de modem wordt geplaatst.

Bovenstaande procedure geldt voor alle huishoudens die gebruik maken van het Proximus netwerk of Orange netwerk. Maak jij echter gebruik van het Telenet netwerk, dan ziet het proces er iets anders uit. Telenet trekt de glasvezelkabel namelijk niet door naar je woning. Vanaf de straatkast wordt er een coax-kabel naar je woning doorgetrokken. De Telenet internetsnelheid is hierdoor wel iets lager dan bij internet snelheden van telecom providers die voor het hele traject van glasvezel gebruik maakt.

Wanneer fiber in mijn straat?

Of je al een glasvezel abonnement kunt afsluiten, is afhankelijk van of er al fiber geïnstalleerd is in jouw straat of niet. Fiber in België is nog niet overal beschikbaar, dus nog niet iedereen kan een glasvezelabonnement afsluiten. Het is het doel dat in 2028 85 % van de inwoners in België aangesloten is op het fiber netwerk.

Ben je benieuwd naar de beschikbaarheid van fiber in je straat? Dan kun je terecht op de fiber kaart van de telecom providers. Als fiber installeren momenteel nog niet mogelijk is in je woning, dan kan dat binnenkort wel anders zijn. Blijf hier dus regelmatig naar kijken.

Is fiber beschikbaar op mijn adres?

Bel CallMePower, ontdek de fiber mogelijkheden op je adres en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Is fiber beschikbaar op mijn adres?

Laat CallMePower jou terugbellen, ontdek de internet mogelijkheden op je adres en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Wat kost fiber en glasvezel installeren?

De prijzen van fiber en de fiber installatie zijn afhankelijk van de telecom provider.

 • edpnet: Gratis aansluiting zolang er een Proximus glasvezelkabel in je woning aanwezig is. Is dit niet het geval, dan kost de fiber aansluiting € 102,85. Kies je voor een installatie zonder zorgen, dan betaal je hier nog wel € 100 voor.
 • Orange: De fiber aansluiting kost maximaal € 465, het kan zijn dat je hier nog wel een korting op krijgt. Dit is afhankelijk van je woonadres.
 • Proximus: Bij het afsluiten van een Proximus fiber pack, wordt de fiber aansluiting gratis geregeld. Sluit je een fiber abonnement los af, dan betaal je € 59 aan installatiekosten.

Ontdek meer Ieder abonnement met glasvezel vergelijken.

Wat is het glasvezel aanbod in België?

Op dit moment worden fiber abonnementen aangeboden door vier internet providers. De internet providers met een fiber abonnement zijn:

 • edpnet
 • Mobile Vikings
 • Orange
 • Proximus

Bij Telenet is het momenteel alleen mogelijk om als bedrijf een fiber abonnement af te sluiten. Huishoudens kunnen wel van de Gigaboost optie gebruik maken, die inbegrepen is bij het Telenet ONEup pack. Ook VOO biedt nog geen fiber abonnement aan, al kun je ook bij hen de Gigaboost optie activeren. Bij Scarlet, TADAAM en Zuny is het niet mogelijk om een fiber abonnement af te sluiten en ook niet om een Gigaboost optie te activeren.

Meet je internetsnelheid De snelheden zoals door de internet providers aangegeven betreffen theoretische internet snelheden. Je kunt je daadwerkelijke internetsnelheid meten met behulp van een speedtest.

edpnet fiber

Door edpnet worden er twee fiber abonnementen aangeboden. Bij zowel edpnet fiber XS als edpnet fiber XL ontvang je 100 % onbeperkt internet en heb je de mogelijk om vaste telefonie gratis te activeren. edpnet fiber maakt gebruikt van het Proximus fibernetwerk.

edpnet fiber abonnementen
Fiber XS Fiber XL
€ 35,95 per maand € 45,95 per maand
Maximale downloadsnelheid: 110 Mbps Maximale downloadsnelheid: 500 Mbps
Maximale uploadsnelheid: 10 Mbps Maximale uploadsnelheid: 100 Mbps
Onbeperkt internet Onbeperkt internet
Inclusief telefonie Inclusief telefonie
FRITZ!Box 7530 AX: € 109 FRITZ!Box 7530 AX: € 109
Hulp bij fiber abonnementen vergelijken:
02 588 71 43
Advertentie - Dienst CallMePower
Bel mij gratis terug
Advertentie - Dienst CallMePower

* Prijzen in februari 2023 zonder eventuele bijkomende kosten en promoties.

Het is mogelijk om je edpnet internet abonnement te combineren met edpnet mobile. Je hebt hierbij de keuze tussen zes gsm abonnementen tussen € 8,00 en € 23,00. De gsm abonnementen zijn combinaties tussen drie opties voor mobiel internet en twee opties voor aantal belminuten & SMS'en.

 • edpnet mobiel internet: 1 GB, 5 GB of 10 GB.
 • edpnet belminuten & SMS'en: 400 belminuten & SMS'en of onbeperkt bellen en SMS'en.

Sluit nu telefonisch een internet abonnement bij edpnet af!

Sluit gemakkelijk, snel en telefonisch een internet abonnement bij edpnet af! Indien nodig helpen we je om je abonnement bij je huidige provider op te zeggen.

Sluit nu telefonisch een edpnet internet abonnement af!

Sluit zelf gemakkelijk een edpnet internet abonnement af of laat ons je terugbellen voor hulp bij het afsluiten van een edpnet abonnement!

Mobile Vikings fiber

Er wordt door Mobile Vikings één fiber abonnement aangeboden. Voor € 53,00 per maand* ontvang je:

 • 100 % onbeperkt internet;
 • een maximale downloadsnelheid van 1 Gbps;
 • een maximale uploadsnelheid van 500 Mbps;
 • een modem in bruikleen.

Net als edpnet maakt ook Mobile Vikings gebruik van het Proximus netwerk en kun je Mobile Vikings internet combineren met mobiele telefonie. Je hebt hierbij de keuze tussen vijf Mobile Vikings gsm abonnementen die variëren van 1,5 GB internet tot onbeperkt internet, van 150 belminuten tot onbeperkt bellen en kosten - in het pack met Mobile Vikings internet - tussen de € 51,79 per maand* tot € 51,98 per maand*.

Orange fiber

Door Orange wordt er maar één fiber abonnement aangeboden: Orange Home Fiber. Voor € 40,00 per maand* ontvang je:

 • internet op de maximale internetsnelheid tot 3 TB surfvolume;
 • een maximale downloadsnelheid van 150 Mbps;
 • een maximale upload snelheid van 15 Mbps.

Ook kun je een Orange pack met fiber afsluiten. Dit is mogelijk bij zowel het Orange Love Duo als het Orange Love Trio pack. De kosten voor Orange fiber in het Love Duo of Trio pack zijn € 34,00 per maand*. Hier bovenop komen nog de kosten voor het gsm en TV abonnement.

Sluit nu telefonisch een internet abonnement bij Orange af!

Sluit gemakkelijk, snel en telefonisch een internet abonnement bij Orange af! Indien nodig helpen we je om je abonnement bij je huidige provider op te zeggen.

Sluit nu telefonisch een Orange internet abonnement af!

Laat ons je terugbellen voor hulp bij het afsluiten van een Orange internet abonnement!

Proximus fiber

Het is bij Proximus mogelijk om Proximus glasvezel los en in een pack af te sluiten. Je hebt hierbij meerdere mogelijkheden:

 • Internet Start Fiber voor € 42,95 per maand*.
 • Internet Maxi Fiber voor € 59,99 per maand*.
 • Flex Fiber internet en mobiele telefonie vanaf € 66,99 per maand*.
 • Flex Fiber internet en TV vanaf € 66,99 per maand*.
 • Flex Fiber internet, mobiele telefonie en TV vanaf € 80,99 per maand*.

De kosten voor het abonnement kunnen variëren afhankelijk van welk Proximus gsm abonnement je aan je pack toevoegt. Ook kun je Proximus TV opties toevoegen, waardoor de kosten hoger kunnen uitvallen.

Wil je een fiber abonnement afsluiten? Overstappen naar een andere telecom provider kun je snel en eenvoudig doen, bijvoorbeeld middels Easy Switch.

* Prijzen in februari 2023 zonder eventuele bijkomende kosten en promoties.

Geactualiseerd op