U bent hier

Besparen op je energiefactuur? Laat je adviseren en teken in voor een voordelig energiecontract! Bel ons gratis:
Klik hier en bel gratis: ☎ 02 588 92 38

Besparen op je energiefactuur? Teken in voor een voordleig energiecontract:
we bellen je GRATIS terug tijdens onze openingsuren!

Klik hier om teruggebeld te worden!

Is de slimme energiemeter wel zo slim?

slimme meter digitale energiemeter elektriciteit gas

Hij komt eraan! We hebben het over de slimme energiemeter, ook wel slimme meter of digitale meter genoemd. De nieuwe, slimme meter meet, net als de meter die wordt vervangen, het energieverbruik in je huis. De slimme meter is in heel wat landen van de Europese Unie reeds geïmplementeerd. De uitrol heeft in België vrij lang op zich laten wachten, maar dat laat ons anderzijds ook toe om te leren van de fouten en intussen staat de technologie ook beter op punt. Maar vanwaar wordt de gebruikt en is deze slimme meter beter dan de analoge versie?


Wat is een slimme meter?

Bij de slimme energiemeter voor zowel gas als elektriciteit is de mechanische draaiteller van de huidige meter vervangen door een digitaal of elektronisch venster. Daarnaast is er een communicatietechnologie ingebouwd die toelaat om informatie te versturen en te ontvangen. Deze technologie werkt veelal op basis van mobiele telecommunicatie (GPRS) en maakt geen gebruik van WiFi-of de bekabelde internetverbinding bij jou thuis.

De elektromechanische of analoge meter die momenteel bij jou thuis staat, is verouderd en aan vervanging toe. Gezien ze niet meer worden geproduceerd, komt een nieuwe digitale meter in de plaats. Hoe zit het met de huidige situatie in België wat betreft de invoering van deze nieuwe stroom- en gasmeters? In Vlaanderen, Brussel en Wallonië hebben er proefprojecten gelopen met respectievelijk 50.000, 5.000 en 2.000 testmeters. Op basis van deze resultaten werden er beslissingen genomen wat betreft het type meter.

Wat maakt de digitale meter slim?

Een slimme meter is op zichzelf niet 'slim'. Hij doet eigenlijk niet veel anders dan de analoge meter en meet gewoonweg het gas- of elektriciteitsverbruik bij jou thuis. Het bijzondere in vergelijking tot de traditionele meter is dat een slimme meter digitaal communiceert met andere apparaten. Zo geeft een slimme meter, als je dat toestaat, de meterstanden door aan de netbeheerder. Maar ook met slimme huishoudelijke apparatuur als een koelkast of wasmachine.

slimme energiemeter en analoge meter voor elektriciteit gas
Links de slimme energiemeter en rechts de oude analoge meter.

Wat is het verschil tussen een slimme meter en een slimme thermostaat?

Slimme meter en slimme thermostaat Een slimme meter is niet hetzelfde als een slimme thermostaat.
Een slimme meter is doorgaans te vinden in je meterkast en houdt je nergieverbruik voor gas en elektriciteit bij.
De slimme thermostaat is een moderne variant van de oude thermostaat of de warmteschakelaar die bij je thuis aan de muur hangt. De slimme thermostaat biedt je gemak voor het verwarmen van je huis, maar houdt geen meterstanden bij voor jou, je energieleverancier en netbeheerder.

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

Een stap vooruit in de technologie, dat brengt voordelen met zich mee.

 • Klaar voor de toekomst
  De nieuwe meters zijn voorbereid op het veranderende energielandschap en op het ontstaan van nieuwe energienetten. Ze zijn kortom voorbereid op het energiesysteem van de toekomst.
 • Automatisch doorgeven van meterstanden
  Eens een slimme meter in huis, hoef je je meterstanden niet langer meer door te geven. De nieuwe meter stuurt de gegevens automatisch door naar de netbeheerder. Gemak dient de mens!
 • Bediening op afstand
  Aan- of heraansluiting van je energiemeter gebeurt vanop afstand wat de kost ervan aanzienlijk drukt.
 • Eerlijke facturatie en geen voorschot
  De leveranciers kunnen factureren op basis van reëele verbruiken en hoeven geen schattingen te maken en is het gedaan met ramingen! Ook een maandelijkse facturatie behoort tot de mogelijkheden. Die is dan gebaseerd op het werkelijke verbruik. Een beter inzicht in het energieverbruik laat de distributienetwerken toe om veel gerichter te investeren en betere beslissingen te maken.
 • Fraude bestrijding
  Vanaf 1 april 2017 is het vermijden en opsporen van energiefraude een taak van de netbeheerders. Het wordt eenvoudiger om energiefraude en domiciliefraude op te sporen, vast te stellen en vervolgens te sanctioneren.
 • Inzage en grip op je energieverbruik
  Met de slimme meter kun je op elk moment zien hoeveel aardgas en elektriciteit er precies wordt verbruikt. Je kan bijgevolg je verbruik sturen en op die manier besparen. De energieleveranciers werken aan nieuwe en slimme toepassingen, zoals mobiele apps die je daarbij zullen helpen. De slimme meter maakt bovendien de budgetmeter overbodig.
 • Gebruiksvriendelijke budgetmeter
  De budgetmeter kan gecombineerd worden met de digitale meter. Met de digitale meter zal ook voorafbetaling mogelijk zijn. Dat is essentieel om de digitale meter als budgetmeter in te zetten. Op een display in hun huis en via verschillende media (sms, website, telefoon, apps…) zullen gebruikers makkelijk hun openstaand saldo, hun betaalplan en hun gebruik (in euro en in kWh) kunnen raadplegen.

Wat zijn de nadelen van een slimme meter?

Uiteraard kleven er - naast de voordelen - ook enkele nadelen aan de nieuwe meter.

 • Een slimme meter opzichzelf bespaart niet
  Het is een fabel dat de plaatsing van een slimme meter leidt tot een lager energieverbruik. Je zult altijd zelf je gewoonten moeten blijven bijstellen of zo nodig elektriciteit afnemen op momenten waarop die goedkoper is. Een digitale meter doet dat niet automatisch voor je, wel kan hij jou daarbij helpen. Ook zul je zelf het verbruik moeten monitoren en analyseren, dit gaat een stuk gemakkelijker dan bij een traditioneel exemplaar, aangezien je altijd je actuele verbruik kent.
 • Dan is er het privacyrisico
  Wie data automatisch laat versturen, geeft dat stukje uit handen en geeft daarmee ook een stukje privacy weg. Zo kunnen kan men naast de huidige meterstand ook andere gegevens te weten komen: wat je levensstijl is, de samenstelling van het gezin en welke elektronische toestellen in huis functioneren. Zo erg is dat niet zul je nu denken? De netbeheerder en jouw energieleverancier moeten zich namelijk houden aan privacyregels en zonder jouw expliciete toestemming mogen zij geen gegevens doorspelen aan derden. Dat klopt. Echter, een paar regels hierboven hebben we het gehad over het uit handen geven van data, welnu kwaadwillenden kunnen met software en/of een applicatie tussen jou en de stroomleverancier/netbeheerder gaan zitten en de voor jou gevoelige gegevens onderscheppen. Voor een inbreker is het natuurlijk leuk om te weten welke elektronische snufjes je thuis hebt staan.
 • Energiebewuste en prijsbewuste consumenten besparen niet
  Zij die altijd al het licht uitdoen, korter douchen en de standby-killer gebruiken, zijn bewust om aan het gaan met energie, de portemonnee en met onze planeet De komst van een slimme meter zal echter niet zorgen voor een besparing. Sterker nog, zij kunnen erop achteruit gaan doordat de slimme meter in de aanschaf hoger aan de prijs is en dat deze meter een hoger energieverbruik kent dan de analoge meter. Deze groep mensen gaan dus meer betalen.
 • Slimme meters en zonnepanelen
  Heb je zonnepanelen op je dak? De traditionele ferrarismeters kunnen terugdraaien, waardoor het stroomverbruik gecompenseerd kan worden met de stroomproductie. Bij een digitale meter, die de stroomproductie en de stroomafname apart meet, ligt dit anders. Digitale meters hebben twee tellers: één die de afname van elektriciteit van het net meet en één die de eventuele injectie meet. De digitale tellers draaien op zich niet terug, maar door het verrekenen van beide tellers, wordt hetzelfde effect bekomen als bij de terugdraaiende teller. Technisch is compensatie en vermarkting van het overschot met een digitale meter mogelijk. Dit moet echter nog wettelijk worden geregeld. Eigenaren van een PV-installatie zijn dus niet zeker wat er in de toekomst te verwachten valt.

Wanneer wordt mijn slimme energiemeter geplaatst?

In België is de installatie van de digitale meter afhankelijk van de regio waar je in woont.

De overstap van de oude naar de nieuwe elektriciteitsmeter (tot 56 kVA) gebeurt geleidelijk vanaf 1 januari 2019 in Vlaanderen. Er is nog geen einddatum voorzien. Eerst zijn de (ver)bouwers, eigenaars van zonnepanelen en mensen met een budgetmeter aan de beurt. Later volgen alle andere verbruikers. Behoor je niet tot één van deze doelgroepen en wens je toch een digitale meter in 2019 dan kun je een aanvraag indienen. Hoe je tewerk gaat, verneem je voor eind 2018.

In Wallonië is er nog geen officiële beslissing genomen over een mogelijke plaatsing van slimme meters op grote schaal. Uiteraard blijven we de besluitvorming op dit gebied in de gaten houden.

De Brusselse regering is anderzijds nog aan de slag met het uitwerken van de juridische kaders rond de uitrol van elektronische meters in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vanaf 2018 installeert Sibelga een Smart Ready meter bij nieuwe aansluitingen en bij grondige renovaties. De smart technologie die de meter bevat zal echter aanvankelijk nog niet worden geactiveerd, zodat de meteropname nog steeds manueel moet verlopen.

slimme meter geld besparen en energierekening verlagen met Callmepower

Hoeveel kost de slimme meter?

 

We kiezen voor een eenvoudig model, om de kosten te beperken. Wie dat wenst, kan de meter zelf uitbreiden met extra applicaties
Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein

De prijs van de slimme meter wordt bekend gemaakt zodra het exacte model is bepaald en normaliter in 2018. Het is trouwens nog niet bekend wie de kost en de plaatsing van de slimme meter zal dragen.

De komst van de digitale meters zal echter een kleine kost met zich meebrengen voor de gebruiker via hogere tarieven van de netbeheerders. Volgens VREG zal een gemiddeld gezin maximaal 1,30 euro per maand meer betalen voor elektriciteit, en 1 euro voor aardgas. Daartegenover staat dat het optimaal gebruik van de meter door de consument, zorgt voor een besparing op zijn of haar verbruik. De netbeheerders kunnen de investeringen doorrekenen aan de verbruiker. In totaal zal de consument jaarlijks 27 Euro extra moeten betalen voor elektriciteit en gas samen.

Hoe zit het met zonnepanelen en een digitale meter?

slimme meter digitale draaischijf met zonnepanelen op dak

De Vlaamse Regering garandeert de compensatie voor wie in zonnepanelen investeert. U zal bijgevolg blijven genieten van de groenestroomcertificaten of de vergoeding per geproduceerde kWh. Ondanks het feit dat de slimme meter niet terugdraait, blijven de voordelen van de terugdraaiende teller bestaan. De huidige PV-installaties en deze die worden geplaatst tot en met 31 december 2020 behouden de compensatieregeling van 15 jaar (te rekenen vanaf de aanmelding van de installatie). Vanaf 2021 wordt een nieuwe compensatieregeling uitgewerkt.

Kan ik een slimme meter weigeren?

De slimme meter komt regelmatig negatief in de spotlights. We kunnen ons voorstellen dat je na het afwegen van de voor- en nadelen je afvraagt of je zo´n meter kan weigeren. Bij onze noorderburen in Nederland plaatst men sinds 1995 standaard digitale meters die afname en injectie meten bij alle verbruikers. Daar kan men plaatsing of vervanging van een uitleesbaar exemplaar weigeren. Het ligt tot op heden nog niet vast hoe dat in Vlaanderen geregeld zal worden.

Denk je aan besparen? Dan zijn bewustwording en een lager energieverbruik uiteraard belangrijke aspecten voor zowel het milieu als voor jouw portemonnee. Wacht echter niet langer op de komst van de slimme meter om te gaan besparen.
 
vergelijker tarieven elektriciteit gas van energieleveranciers vergelijk de energieprijzen CallMePower
De slimste manier om direct te besparen is om zelf actie te ondernemen, de energieleveranciers te vergelijken en om over te stappen! Surf naar onze vergelijker en vind de voordeligste aanbieding.
Ons bellen kan ook op het gratis telefoonnummer 02 588 92 38.

 

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus