U bent hier

Besparen op je energiefactuur?

02 588 92 38

maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur

Wat is de prijs van elektriciteit per m² in België?

Deze vraag zit vaak in het achterhoofd van nieuwe huurders die tussen verschillende woningen twijfelen. In het algemeen proberen alle nieuwe eigenaars, die hun eigen huis moeten bouwen of renoveren, hun energiebudget in de tijd te anticiperen: Hoeveel moet ik aan elektriciteit betalen voor woonoppervlakte?

Elektriciteit in België in cijfers

Consumptie van elektriciteit per capita in kWh:

In werkelijkheid is het cijfer 8021 kWh per capita, gecommuniceerd door de Wereldbank niet erg representatief voor de reële consumptie van een inwoner in België. Nochtans is dit een middel om gemakkelijker met de verschillende landen van Europa te vergelijken. Deze cijfer bevat de consumptie van winkels en bedrijven, en omvat een zeer grote kloof in het verbruik per capita in functie van enkele karakteristieken bv verwarmingstype, oppervlakte, enz.

 • Enkele cijfers
 • Volgens CREG wordt er 3800 kWh geconsumeerd per huishouden
 • Er bestaan 4.700.000 huishoudens in België
 • Het aardgas vertegenwoordigt 26% van de Belgische energieconsumptie

Diegene die bovenop de isolatie van hun woning een elektrische verwarming heeft moet vanzelfsprekend rekening houden met het oppervlak ervan. De kost van het warm water voor sanitair gebruik daarentegen is afhankelijk van het aantal inwoners. Naar schatting verbruikt ieder persoon tussen 750 en 950 kWh elektriciteit per jaar aan warm water. Op dezelfde manier wordt de verbruikte elektriciteit voor de elektrische verwarming gemiddeld 100 kWh per m² geschat. De goed geïsoleerde woningen zullen minder verbruiken en omgekeerd.

De onderverdeling van de consumptie van elektriciteit

Voor een volledig elektrisch uitgeruste woning

Bij een woning dat volledig elektrisch is uitgerust, dient voornamelijk rekening gehouden te worden met het oppervlakte van de woning, de wijze van de verwarming en de productie van warm water. De gemiddelde verdeling ziet er als volgt uit: 83% voor warmtegerelateerde toepassingen (verwarming, koken, warm water), 17% voor specifieke elektriciteitsgebruik.

Elektriciteitsprijs voor een woning dat volledig elektrisch is uitgerust per m² en per jaar:

In functie van bepaalde kenmerken, is het mogelijk om een ranking van de consumptie op te bouwen voor een woning van een gegeven grootte. De verschillen worden gerechtvaardigd door het niveau van de isolatie, aantal inwoners, duur van de aanwezigheid van de inwoners overdag, en door de elektrische verwarming.

Hieronder vindt u de prijs van elektriciteit per m² in functie van het oppervlak van de woning en de wijze van de verwarming:

Oppervlak Overeenkomstige jaarlijkse consumptie Elektriciteitsprijs per m²
20m² Van 3500 tot 4500 kWh Van 14 tot 18 euro/m²/jaar
50m² Van 6500 tot 10500 kWh Van 9 tot 14 euro/m²/jaar
70m² Van 9500 tot 15500 kWh Van 9 tot 14 euro/m²/jaar
100m² Van 14000 tot 22000 kWh Van 9 tot 14 euro/m²/jaar

Uitgedrukt in euro/m²/jaar, deze cijfers zijn gebaseerd op de tarieven van Eneco Zon & Wind Plus.

Elektriciteitsprijs voor een woning met een basis energieverbruik, verlichting en huishoudelijke apparaten:

Oppervlak Overeenkomstige jaarlijkse consumptie Elektriciteitsprijs per m²
20m² Van 1100 tot 1150 kWh Van 3.5 tot 4.5 euro/m²/jaar
50m² Van 1350 tot 1500 kWh Van 2 tot 2.5 euro/m²/jaar
70m² Van 1600 tot 1700 kWh Van 1.5 tot 2 euro/m²/jaar
100m² Van 1700 tot 2200 kWh Van 1.8 tot 2 euro/m²/jaar

Uitgedrukt in euro/m²/jaar, Deze cijfers zijn gebaseerd op de tarieven van Eneco Zon & Wind Plus voor een enkelvoudige meter.

Enkele verklaringen:

De aangegeven prijs per kWh houdt enkel abonnementskosten en energiekosten in, exclusief de distributiekosten en de belastingen die afhankelijk van uw gemeente zijn. Het systeem dat verschillende categorieën bevat, laat toe om de grootste verbruikers van gas en elektriciteit van gunstige tarieven te genieten. Hoe groter uw verbruik, hoe harder de prijzen per kWh dalen volgens een degressief model. Verschillende consumptieniveaus zijn zo voorzien zodat op elk moment de aangerekende abonnementskosten en de prijs per kWh aangepast worden.

Advies bij besparing

Een minder energieverslindende woning

Als u op elektriciteit of op gas verwarmt, kan het nuttig zijn om renovatiewerken uit te voeren met betrekking tot de isolatie. Geef voorrang aan het aankoop van energiezuinige elektrische toestellen door te kiezen voor de producten die als "A" gelabeld zijn. Ook het gebruik van spaarlampen is een manier om de consumptie van de elektriciteit terug te schroeven.

Een zuiniger gedrag

Hieronder staan er enkele suggesties als u uw energiefactuur wilt verlagen:

 1. Zet de thermostaat lager
 2. Geef voorrang aan een douche i.p.v. een bad
 3. Schakel de elektrische toestellen uit i.p.v. ze op stand-by te laten

De keuze van het verwarmingstype

De keuze van de verwarmingswijze en de productie van warm water voor sanitair gebruik maakt een essentieel deel uit van uw jaarlijks energiebudget. Om hier meer ver te weten, raadpleeg onze pagina kiezen tussen elektrische verwarming of verwarming op gas

De meest gepaste formule en leverancier vinden

Tenslotte is er nog een andere manier om te besparen op je energiefactuur. Veranderen van energieleverancier en de keuze voor een voordelig tarief is dankzij de verschillende formules die aangeboden worden eenvoudiger. Overstappen is:

 • Gratis
 • Zonder risico
 • Geheel vrijblijvend
 • Kent 1 maand opzegtermijn
 • Je hoeft niet op te zeggen bij je huidige leverancier

Om meer hierover te weten klik hier).

Bel ons gratis voor een voordelige energieleverancier en overstapadvies! Telefoonnummer:
☎ 02 588 92 38

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus