Dit is Boxx! de slimme thermostaat van ENGIE Electrabel.

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

slimme thermostaat boxx engie

De slimme thermostaat van ENGIE Electrabel werd in 2018 benoemd tot `gekozen product van het jaar`. De naam van deze handige gadget is Boxx! Alles wat je nodig hebt om je energie goed te regelen in een kastje aan de muur. Wat zijn de voor- en nadelen van Boxx? Ontdek wat allemaal mogelijk is met deze slimme thermostaat. En hoe jij dankzij Boxx daadwerkelijk de controle kan krijgen én houden over je energievebruik en uitgaven. Is Boxx zijn titel ´gekozen product van het jaar´ waard?


Wat is Boxx van ENGIE Electrabel?

Met de ENGIE-Electrode Boxx kun je je dagelijkse energieverbruik van gas en elektriciteit realtime op de voet volgen en direct inzage verkrijgen in ongewoon verbruik. Met als doel om een aanzienlijke energiebesparing te kunnen realiseren. De slimme thermostaat herkent autonoom jouw verwarmingsgewoonten en regelt diverse apparaten in huis om energie te kunnen besparen. Je kunt ook de temperatuur van jouw woning op afstand instellen wanneer je thuis aankomt. Dankzij de app is het mogelijk om op afstand de verwarming aan te zetten en op deze wijze energieverbruik aan te passen aan jouw verplaatsingen.

comfortabel thuis slimme thermostaat

Wat is een slimme thermostaat?

Zoals we zojuist gelezen hebben, kan de verwarming van jouw woning geautomatiseerd worden met een slimme thermostaat. Dit type intelligente thermostaten stemt de verwarming af op het leefpatroon van de bewoners van het huis en maakt het leven een stuk comfortabeler. Ze zijn eenvoudig (vooraf) te programmeren, waardoor de verwarming het huis automatisch op de juiste temperatuur verwarmt. Ontdek meer over de slimme thermostaat, zoals de voor- en nadelen, welke verschillende soorten er te verkrijgen zijn en waar je ze kan vinden.

Wat kan Boxx van ENGIE Electrabel?

Wat maakt boxx, de slimme thermostaat van ENGIE Electrabel dan zo slim? En wat doet deze thermostaat voor jouw comfort? Hieronder noemen wij de belangrijkste functies van ENGIE Electrabel Boxx voor je op:

 • Boxx SMART SERVICES
 • Het op afstand bedienen van de slimme thermostaat dankzij de app
 • Een vergelijking van de geschatte en werkelijke energieuitgaven
 • Toegang tot de geschiedenis van jouw energieverbruik
 • Real-time monitoring en controle van je energieverbruik (in kWh en/ of €) en besparen op je energiefactuur
 • Hulp op afstand voor vragen of technische problemen
 • Notificaties over je toestellen en hun verbruik
 • Bijhouden van de energieproductie door je zonnepanelen

Installatie van Boxx ENGIE Electrabel

Boxx wordt enkel geplaatst door gekwalificeerde ENGIE Electrabel installateurs. De installatiekosten zijn inbegrepen in de aanschafprijs van Boxx. Op deze manier kunnen alle functies, de router, sensor en elektrische verbindingsproblemen direct opgelost worden door de technieker. De slimme thermostaat is echter niet geschikt voor alle woningen. Hieronder vindt je de criteria en procedure voor het installeren van de slimme thermostaat.

Wil je graag persoonlijk advies voor energie in je woning? Bel ☎ 02 588 92 38 voor een gratis vergelijking en bespaar!

Wat heb ik nodig om Boxx te installeren?

Niet alle woningen zijn compatibel met Boxx van ENGIE Electrabel. Er zijn criteria waaraan moet worden voldaan om deze slimme thermostaat thuis te kunnen installeren:

 1. WiFi
  Zonder Wifi is het onmogelijk om je Boxx te installeren. Bovendien is WiFi essentieel om jouw energie op afstand via een smartphone te bedienen en updates uit te voeren.
 2. Een individuele ketel (gas of mazout)
  Collectieve ketels zijn niet compatibel met Boxx, alleen een individuele ketel kan worden geregeld door de slimme thermostaat.
 3. Een via de kabel aangesloten thermostaat op jouw ketel
  Om Boxx te kunnen installeren, gebruikt ENGIE-Electrabel de kabels van je huidige thermostaat.
 4. Gas- en elektriciteitsmeters in je eigen woning
  De energiemeters moeten zich daadwerkelijk in de eigen woning bevinden, omdat de meetmodules het draadloze signaal moeten kunnen oppikken (zo dicht mogelijk bij een stopcontact).

Boxx en mijn verwarming

Let op! Is Boxx geschikt voor mijn verwarming? In de volgende gevallen werkt Boxx niet met jouw type verwarming:

 • Verwarming met meerdere verwarmingscircuits en/of thermostaten
 • Met een warmtepomp en met elektrische verwarming
 • Een vloerverwarming die niet uitgerust is met een veiligheidssysteem voor watertemperatuurregelaar
 • Thermische panelen aangesloten op jouw verwarmingssysteem
 • In appartementen waar de afstand tussen Boxx en de energiemeters te groot is.

Neem contact op met de klantendienst van ENGIE Electrabel om te weten of jouw type verwarming compatibel is met Boxx.

Hoe installeer ik Boxx van Engie Electrabel?

Nadat Boxx is aangeschaft, neemt de monteur van ENGIE Electrabel per e-mail of telefonisch contact met je op om te checken of Boxx daadwerkelijk in jouw huis geplaatst kan worden om de werking ervan te kunnen garanderen. Vervolgens wordt er een datum voor installatie ingepland. Op de geplande datum zal het Technieker Boxx installeren en uitleggen hoe de slimme thermostaat te gebruiken. De installatie duurt ongeveer een uur.

Je hebt het recht om je bestelling binnen 14 kalenderdagen na de installatie kosteloos te annuleren.

Boxx van Engie Electrabel en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak? Dankzij de boxx-module van ENGIE Electrabel voor zonnepanelen volg je de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen ieder moment op de voet en krijg je informatie over de opbrengst en het rendement ervan. Zo weet jij hoe je pv-installatie presteert. Met Boxx weet je ook precies hoeveel elektriciteit je rechtstreeks verbruikt en hoeveel je injecteert in het netwerk.

Heb je nog geen zonnepanelen en wil je deze wel graag kopen? Laat je dan informeren via de website van ENGIE Electrabel en vraag je gratis dakanalyse aan en ontdek wat ze opbrengen.

Boxx app voor smartphones

smartphone boxx app beheren

ENGIE Electrabel heeft ook een handige app laten ontwikkelen voor gebruikers van de slimme thermostaat Boxx. Zo kun je naast de bediening op de slimme thermostaat zelf in je eigen huis ook vanaf je mobiele telefoon Boxx bedienen. De app is beschikbaar voor Android toestellen en voor iedereen met een iPhone of iPad. Zo kun je op afstand (bijvoorbeeld als je niet thuis bent) jouw Boxx bedienen. Er worden continue updates en meer nieuwe functies toegevoegd, zodat jij steeds meer de regie hebt over je energieverbruik! Wij raden je aan om de app te installeren op je GSM, over het algemeen zijn de reviews goed te noemen.

Download de Boxx app voor je smartphone

Je kunt de app gratis downloaden in de GooglePlay-store voor je Android of in de App Store voor je iPhone of iPad.

Wat kost Boxx van ENGIE-Electrabel?

De prijs voor Boxx van ENGIE Electrabel is afhankelijk van het contract en tarief als klant en niet-klant van ENGIE Electrabel. Je kunt Boxx namelijk ook kopen zonder klant te zijn bij deze leverancier. Hieronder vindt je de prijzen van de slimme thermostaat in een overzicht en onder welke voorwaarden deze worden toegepast.

Prijs Boxx voor Engie Electrabel UP-klanten

Als je gas en elektriciteit geleverd krijgt onder het ENGIE Electrabel UP tarief, is de slimme thermostaat Boxx volledig gratis. Als je enkel gas of enkel elektriciteit afneemt, is de aanschafprijs voor Boxx: 169,50 €. In beide gevallen is het Smart Services abonnement inbegrepen, dit nodig om volledig te profiteren van alle Boxx-functies.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik?

Wie zijn energieverbruik kent, bespaart meer op zijn of haar energiefacturen!
Schat daarom nauwkeurig je verbruik met de energiecalculator!

Prijs Boxx voor overige Engie Electrabel klanten

Als je klant bent bij ENGIE Electrabel maar een ander tarief hebt (bijvoorbeeld ENGIE Electrabel Direct of Easy) en je je huidige energiecontract niet wilt wijzigen dan betaal je eenmalig 298 € voor Boxx. Je betaalt ook 6,50 € extra per maand*, dit is voor het Boxx-abonnement om je verwarming te kunnen te bedienen met je smartphone, je verbruik altijd live op te volgen en om handige info-meldingen te kunnen ontvangen van ENGIE Electrabel.

Prijs Boxx voor klanten van andere energieleveranciers

Tenslotte, ook klanten van een andere energieleverancier hebben de mogelijkheid om Boxx aan te schaffen met behoud van je huidige leverancier. In dit geval wordt de eenmalige aanschafprijs van de slimme thermostaat 298 € en daarnaast wordt er maandelijks 6,50 € in rekening gebracht voor de Boxx diensten.

* Enkel de eerste maand is verplicht en kan daarna op elk moment worden geannuleerd.

Overzicht prijzen en tarieven Boxx van ENGIE Electrabel
Deals van ENGIE met Boxx UP 4 jaar GAS en ELEKTRICITEIT UP 4 jaar GAS of ELEKTRICITEIT EASY/DIRECT van ENGIE Electrabel Geen klant van ENGIE Electrabel
Prijs Boxx incl. installatie GRATIS 165,50 € 298 € 298 €
Abonnementskost Boxx Inbegrepen Inbegrepen 6,50 €/mnd* 6,50 €/mnd*

Tot zover het overzicht voor de prijzen en tarieven voor Boxx. Voor meer tariefinformatie over de verschillende formules kun je best de tarievenpagina van ENGIE Electrabel raadplegen. Opmerkingen bij bovenstaande tabel: UP-klanten ontvangen levenslange garantie op hun BOXX thermostaat, alle overige klanten ontvangen 2 jaar fabrieksgarantie. Up-klanten met zonnepanelen kunnen gratis hun zonne-energieproductie inzien, overige klanten betalen een extra bedrag van 99 Euro (eenmalig).

Reviews en beoordelingen over de slimme thermostaat Boxx

beoordeling review klantenmening

Verschillende toonaangevende klantenreviewpagina's, beoordelingssites en internet forums hebben reviews verzameld over ENGIE Electrabel's slimme thermostaat Boxx. We hebben een overzichtelijke selectie voor jou gemaakt op basis van de meest voorkomende beoordelingen en meningen. Over het geheel genomen zijn de klantenbeoordelingen voor Boxx eerder positief, aangezien het op alle sites een gemiddeld eindcijfer van meer dan een 7,5 op 10 punten krijgt.

Positieve reviews en beoordelingen over Boxx

Via onderstaand overzicht krijg je een indruk van wat tevreden klanten vinden sinds zij Boxx in gebruik hebben genomen. Je leest de positieve reviews in onderstaande tabel. Overigens, in een jaarlijkse wedstrijd waarbij 5.000 consumenten innovatieve producten mochten evalueren, werd de slimme thermostaat van ENGIE Electrabel uitgeroepen tot "Product van het Jaar 2018".

Meest voorkomende positieve reviews en beoordelingen over Boxx
Aspect Positieve beoordelingen Aantal reviews
Bewaken en controleren van het energieverbruik De belangrijkste positieve beoordeling van de meeste Boxx-klanten is de mogelijkheid om hun elektriciteitsverbruik te regelen en te bewaken. Ze waarderen deze functie omdat ze hiermee zeggen geld te besparen op hun energiefactuur. ++++
Op afstand de temperatuur regelen Een ander zeer belangrijk positief aspect is het beheer op afstand van de slimme thermostaat. Bediening op afstand (dankzij de app) van de gewenste temperatuur is een pluspunt voor klanten. ++++
Gebruiksvriendelijk Klanten zijn van mening dat Boxx gebruiksvriendelijk is (voor het hele gezin). Ze vonden het prettig om de temperatuur precies en gelang naar de behoeften van het huis en bewoners gemakkelijk aan te kunnen passen. +++
Stijlvol design Een deel van de Boxx gebruikers is te spreken over de looks en het design van deze slimme thermostaat. Als het aan de wand hangt, zijn ze van mening dat het apparaatje stijlvol en modern is en storen ze zich niet aan het uiterlijk ervan. ++

Negatieve reviews en beoordelingen over Boxx

Je zult hieronder zien over welke hoofdpunten de negatieve reviews en beoordelingen van de Boxx-klanten gaan. Houd er echter rekening mee dat negatieve opmerkingen niet de overhand hebben. De tabel is meer een interessant hulpmiddel om te wijzen op een aantal mogelijke verbeterpunten en controleer van tevoren of alle functies van Boxx werken voordat de technieker je woning verlaat na installatie.

Meest voorkomende negatieve reviews en beoordelingen over Boxx
Aspect Beoordelingen en suggesties Aantal reviews
Bepaalde functies onbeschikbaar De belangrijkste kritiek betreft dat bepaalde functies van Boxx niet beschikbaar zijn. De meest genoemde functies zijn: (1) Het energieverbruik kan niet gevolgd worden, (2) Niet werkende energiemetermodule, (3) Weerfunctionaliteit onbeschikbaar. ++++
Verbinding met de app Bij sommige klanten werkt de app niet goed genoeg om volledig te profiteren van de voordelen die Boxx biedt. Voor sommigen werkt dit helemaal niet, terwijl voor anderen de 4G-verbinding vaak niet correct werkt. ++++
Verbinding met de ketel Er zijn ook klanten die klagen dat Boxx zomaar hun ketel start zonder erom te vragen. Anderen begrijpen niet waarom de temperatuur altijd naar het maximum opgevoerd wordt, terwijl juist het tegenovergestelde wordt ingesteld. +++
Onjuiste meting van energieverbruik Ten slotte meldde een deel van de klanten dat de metingen van hun gas- en elektriciteitsverbruik incorrect of inconsistent zijn. +++

Als je met jouw Boxx een dergelijk probleem ondervindt, aarzel dan niet om de klantendienst van ENGIE Electrabel telefonisch te contacteren op het volgende nummer: 078 35 33 33 of login op de klantenzone My ENGIE Electrabel.

Boxx ENGIE Electrabel: gekozen product van het jaar 2018

In de jaarlijkse wedstrijd ‘Gekozen Product van het Jaar’ worden innoverende producten door consumenten geëvalueerd. Een van de winnaars in 2018 is de slimme thermostaat boxx van ENGIE Electrabel.
Om genomineerd te worden voor de wedstrijd ‘Gekozen Product van het Jaar’ moet een product nieuw zijn én innoverend. De verkiezing werd voor het eerst georganiseerd in Frankrijk in 1987 en 20 jaar later ook in België. Vandaag is het logo alom bekend en een kwaliteitsgarantie voor consumenten. Dit jaar kreeg de slimme thermostaat Boxx de meeste stemmen van 5.000 consumenten, die hun mening gaven aan het onafhankelijk onderzoeksbureau GfK.

Vergelijk Boxx met andere slimme thermostaten

Ben je vastbesloten om een slimme thermostaat te nemen, maar je weet niet welk je moet kiezen?

Kies er één die het beste aan je verwachtingen voldoet. Om je te helpen bij de keuze, hebben we een overzicht met de belangrijkste functionaliteiten voor slimme thermostaten van de belangrijkste Belgische energieleveranciers opgesteld:

Vergelijking tussen de verschillende slimme thermostaten van de grootste energieleveranciersdes in België
Slimme thermostaat Boxx Junkers
CT100
Flix Nest
(generatie III)
Anna
Energieleverancier ENGIE Electrabel Luminus Essent Lampiris Eneco
Op afstand bedienen met een app
Overzicht van energieverbruik
De thermostaat leert je gewoontes kennen
Weerberichtfunctie

Overtuigd van de troeven van Boxx of juist niet? Om meer te weten te komen over de slimme thermostaat in het algemeen, wat dit technische snufje allemaal kan en welke andere slimme thermostaten op de markt zijn... Lees dan zeker ons artikel hierover.

energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk het aanbod, kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Geactualiseerd op