Is de slimme meter wel zo slim en wat gaat deze digitale energiemeter ons kosten?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

slimme meter gas elek energie

De slimme energiemeter, ook wel slimme meter of digitale meter genoemd, wordt sinds 1 juli 2019 ingevoerd in Vlaanderen. Deze nieuwe generatie meters meet het energieverbruik in je huis. Deze slimme energiemeter heeft dezelfde functie als de traditionele analoge meter die wordt vervangen, echter biedt het meer mogelijkheden voor de gebruiker. Maar vanwaar wordt de slimme meter gebruikt en waarom is deze beter dan de analoge versie?


slimme meter digitaal energie

Wat is een slimme meter?

De slimme meter, ook wel digitale meter is er voor zowel gas als elektriciteit. Dit is dus een energiemeter, maar dan is de mechanische draaiteller van de analoge meter vervangen door een digitaal display. Daarnaast is er communicatietechnologie ingebouwd die het toelaat om informatie te versturen en te ontvangen. Deze technologie werkt op basis van mobiele telecommunicatie (GPRS), zonder gebruik te maken van WiFi-, of de bekabelde internetverbinding bij jou thuis.

De traditionele meter die momenteel in de meeste Belgische huishoudens is geplaats, is verouderd ten opzichte van de hedendaagse techniek in energiemeting. Om deze reden is de huidige meter aan vervanging toe. Hoe is de situatie in België momenteel aangaande de invoering van deze nieuwe stroom- en gasmeters? In Vlaanderen, Brussel en Wallonië hebben er proefprojecten gelopen met respectievelijk 50.000, 5.000 en 2.000 testmeters. Op basis van deze resultaten is het meest geschikte type meter geselecteerd.

energiemeters oude en nieuwe

Wat maakt de digitale meter slim?

Een slimme meter is op zichzelf niet 'slim'. Hij doet eigenlijk niet veel anders dan de analoge meter en meet gewoonweg het gas- of elektriciteitsverbruik bij jou thuis. Het bijzondere in vergelijking tot de traditionele meter, is dat een slimme meter digitaal communiceert met andere apparaten. Zo geeft bijvoorbeeld een slimme meter (indien je dat toestaat) de meterstanden door aan de netbeheerder. Goed om te weten is dat je ean-code echter niet veranderd, het afnamepunt blijft namelijk hetzelfde ook al wordt er een nieuwe meter geplaatst.

In combinatie met slimme huishoudelijke apparatuur is het mogelijk om het verbruik beter bij te houden en om je koelkast of droogkast te laten ´communiceren´ met de digitale meter.

Wat is het verschil tussen een slimme meter en een slimme thermostaat?

Slimme meter en slimme thermostaat Een slimme meter is niet hetzelfde als een slimme thermostaat.
Een slimme meter is doorgaans te vinden in je meterkast en houdt je energieverbruik voor gas en elektriciteit bij.

De slimme thermostaat is een moderne variant van de oude thermostaat of de warmte schakelaar die bij je thuis aan de muur hangt. De slimme thermostaat biedt je gemak voor het verwarmen van je huis, maar houdt geen meterstanden bij voor jou, je energieleverancier en netbeheerder.

Hoe werkt de digitale meter?

Hoe kan je beter uitleggen hoe een digitale meter werkt als met een afbeelding, in ieder geval beter dan 1000 woorden. We leggen je de basisfuncties voor het bedienen en begrijpen van de nieuwe meter voor gas en elektriciteit kort uit. Op onderstaande afbeelding zie je hoe een slimme meter voor elektriciteit werkt:

slimme meter uitleg toestel digitaal
 1. Verzegeling, Je digitale meter is verzegeld voor je eigen veiligheid. De zegels verbreken is niet toegestaan;
 2. Bedieningsknop, Met deze knop bedien je en scrol je door het display;
 3. Controlelampje, Dit lampje knippert, hoe sneller dit gebeurt, hoe meer elektriciteit je verbruikt of injecteert op het net.
 4. Identificatiecode van de slimme meter;
 5. Gebruikerspoorten, achter dit kapje zitten de gebruikerspoorten. Hiermee is het mogelijk om slimme toepassingen te koppelen aan de meter waarmee je je verbruik of energieproductie kan analyseren of beheren.

Indien je ook een gasaansluiting hebt in je woning, krijg je ook een slimme gasmeter. Zo werkt een digitale meter voor gas, deze is een pak eenvoudiger wat betreft bedieningsfuncties:

werking digitale meter bedieningsknop

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

Een stap vooruit in de technologie, dat brengt voordelen met zich mee.

 • Klaar voor de toekomst
  De nieuwe meters zijn voorbereid op het veranderende energielandschap en op het ontstaan van nieuwe energienetten. Kortom, ze zijn voorbereid op het hedendaagse energiesysteem en die van de toekomst.
 • Automatisch doorgeven van meterstanden
  Eens een slimme meter in huis, hoef je je meterstanden niet langer meer door te geven. De nieuwe meter stuurt de gegevens automatisch (optioneel) door naar de netbeheerder. Gemak dient de mens!
 • Bediening op afstand
  Aan- of heraansluiting van je energiemeter gebeurt vanop afstand, dit bespaart hoge kosten want de technieker hoeft niet langer langs te komen
 • Eerlijke facturatie en geen voorschot
  De leveranciers kunnen factureren op basis van reële verbruiken en hoeven geen schattingen meer te maken, daarmee is het gedaan met ramingen! Een maandelijkse facturatie behoort ook tot de mogelijkheden. Deze is dan gebaseerd op het werkelijke verbruik. Een beter inzicht in het energieverbruik laat de distributienetwerken toe om gerichter te investeren en betere beslissingen te maken.
 • Fraudebestrijding
  Vanaf 1 april 2017 is het vermijden en opsporen van energiefraude een taak van de netbeheerders. Het wordt eenvoudiger om fraude op te sporen, vast te stellen en vervolgens te sanctioneren.
 • Inzage en grip op je energieverbruik
  Met de slimme meter kun je op elk moment zien hoeveel aardgas en/of elektriciteit er precies wordt verbruikt. Je kan bijgevolg je verbruik sturen en op die manier besparen. De energieleveranciers werken aan nieuwe en slimme toepassingen, zoals mobiele apps die je daarbij zullen helpen.
 • Gebruiksvriendelijke budgetmeter
  De traditionele budgetmeter kan gecombineerd worden met de slimme meter, hiermee zal dan ook voorafbetaling mogelijk zijn. Dat is essentieel om de slimme meter als budgetmeter in te zetten, oftewel een digitale budgetmeter. Op een display in huis en via verschillende media (sms, website, telefoon, apps…) zullen gebruikers makkelijk hun openstaand saldo, hun betaalplan en hun gebruik (in euro en in kWh) kunnen raadplegen.
slimme meter gas elektriciteit

Wat zijn de nadelen van een slimme meter?

Uiteraard kleven er - naast de voordelen - ook enkele nadelen aan de nieuwe meter.

 • Een slimme meter op zichzelf bespaart niet
  Het is een fabel dat de plaatsing van een slimme meter direct leidt tot een lager energieverbruik. Je zult altijd zelf je gewoonten moeten blijven bijstellen, of zonodig elektriciteit afnemen op momenten waarop dat goedkoper is. Een digitale meter doet dat niet automatisch voor je, wel is het een hulpmiddel om je energiekost te verlagen. Ook zul je zelf het verbruik moeten monitoren en analyseren, dit gaat een stuk gemakkelijker dan bij een traditioneel exemplaar, aangezien je altijd het actuele verbruik kent.
 • Dan is er het privacyrisico
  Wie data automatisch laat versturen, geeft dat stukje uit handen en geeft daarmee ook een stukje privacy weg. Zo kunnen de distributeur en de energieleverancier naast de huidige meterstand ook inzien welke elektronische toestellen in huis functioneren en wat het dagelijkse verbruik in het huishouden is. Nu zul je denken: zo erg is dat toch niet? De netbeheerder en jouw energieleverancier moeten zich namelijk houden aan privacyregels, en zonder jouw expliciete toestemming mogen zij geen gegevens doorspelen aan derden. Dat klopt. Echter, een paar zinnen hierboven hebben we het gehad over het uit handen geven van data. Welnu, kwaadwillenden kunnen met software tussen jou en de stroom leverancier of netbeheerder gaan zitten en de voor jou gevoelige gegevens onderscheppen. Voor een inbreker is het natuurlijk van belang om te weten welke elektronische snufjes je thuis hebt staan.
 • Energiebewuste en prijsbewuste consumenten besparen niet
  De energie- en prijsbewuste consument neemt al energiebesparende maatregelen. De komst van een slimme meter zal echter niet zorgen voor een verdere besparing. Sterker nog, deze reeds bewuste consument kan er zelfs op achteruit gaan, doordat de digitale meter een hogere aanschafprijs heeft en tevens een hoger energieverbruik kent dan de analoge meter. Deze groep gaat vermoedelijk meer betalen voor de energiefactuur.
 • Slimme meters en zonnepanelen
  Heb je zonnepanelen op je dak? De ferrarismeters (de traditionele meter) draaien terug op het moment dat het stroomverbruik gecompenseerd wordt met de stroomproductie van jouw pv-installatie. Bij een digitale meter, die de stroomproductie en de stroomafname apart meet, ligt dit anders. Digitale meters hebben twee tellers: één die de afname van elektriciteit van het net meet, en één die de eventuele injectie meet. De digitale tellers draaien zelf niet terug, maar door het verrekenen van beide tellers samen, wordt hetzelfde effect bekomen als bij de terugdraaiende teller. Technisch is compensatie en vermarkting van het overschot met een digitale meter mogelijk. Dit moet echter nog wettelijk worden geregeld. Eigenaars van een PV-installatie zijn dus niet zeker van wat er in de toekomst te verwachten valt.

Wanneer wordt mijn slimme energiemeter geplaatst?

In België is de installatie van de digitale meter afhankelijk van de regio waar je in woont. De overstap van de oude naar de nieuwe elektriciteitsmeter (tot 56 kVA) is geleidelijk van start gegaan sinds 1 juli 2019 in Vlaanderen.

Plaatsing digitale meters Vlaanderen

Het is de bedoeling dat bij eind 2022 één op de drie Vlaamse huishoudens een slimme meter geïnstalleerd heeft. In 2034 zal elk huishouden een slimme meter moeten bezitten. Eerst zijn de (ver)bouwers, eigenaars van zonnepanelen en huishoudens met een budgetmeter aan de beurt. Later volgen alle andere gebruikers. Behoor je niet tot één van deze doelgroepen, maar wens je toch eerder een digitale meter? Dan kun je hiervoor een aanvraag indienen bij je distributienetbeheerder, in dat geval moet je wel zelf de kosten voor plaatsing en indienststelling betalen.

Om meer te weten te komen over wanneer de slimme meter bij jou wordt geplaatst, neem je een kijkje op de planning van Fluvius.

Plaatsing digitale meters Wallonië

In Wallonië zijn eerst de grootverbruikers van stroom aan de beurt. De vervanging van de meters zal zich hier stilaan uitrollen. Meerdere doelgroepen en gebruikers zullen vóór 2029 een slimme meter in hun bezit hebben.

Plaatsing digitale meters Brussel

In Brussel worden er al sinds januari 2019 slimme gas- en elektriciteitsmeters geplaatst. Dit wordt gedaan door de distributeur Sibelga. Zij beginnen met de klanten die grootgebruikers zijn, die een elektrisch voertuig bezitten, of welke zelf energie produceren. Indien er een slimme meter zal worden geplaatst in jouw pand of woning wordt dit twee maanden van tevoren aangekondigd. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is vervanging van de meter verplicht. In de eerste instantie is dit van toepassing bij het massaal verwisselen van de meters, bij nieuwbouw of in geval van drastische renovatie werkzaamheden.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik?

Wie zijn energieverbruik kent, bespaart meer op zijn of haar energiefacturen!
Schat daarom nauwkeurig je verbruik met de energiecalculator!

Door wie wordt de slimme meter geplaatst?

Nu dat we meer weten over de slimme meter, is het van belang te begrijpen hoe de vervanging en  plaatsing in zijn werking gaat. De eerste stap is dat er contact met je wordt opgenomen om aan te kondigen dat de digitale energiemeter moet worden geplaatst. Je wordt verwittigd met een brief die via de post naar je wordt toegestuurd.

De plaatsing van de slimme meter wordt door de distributienetbeheerder van jouw regio verzorgd. In Brussel wordt de meter geplaatst door Sibelga, in Vlaanderen zal dit gedaan worden door Fluvius en in Wallonië wordt dit geregeld door de netbeheerder in jouw woonplaats. De uitrol van de meters wordt verdeeld in groepen. Eerst zijn de klanten met nieuwbouwwoningen en renovaties aan de beurt, zonnepaneelbezitters en huishoudens met budgetmeters.

Wil je meer weten over de plaatsing van de slimme meter? Klik hier.

kosten slimme meter geld besparen

Hoeveel kost de slimme meter?

Inmiddels is er meer bekend over de slimme energiemeter en is bepaald hoe de kosten worden verdeeld voor de gebruiker. Hieronder geven wij een inzicht van de soort kosten en de verrekening.

Kosten slimme meter voor verbouwing en nieuwe woning

 • De kosten van de plaatsing (kosten van de technieker) en indienststelling worden in dit geval door de consument zelf betaald
 • De kosten voor de aanschaf van het toestel worden betaald door de netbeheerder
 • Kosten voor het verbruik worden net zoals bij de traditionele analoge meter door de consument betaald

Kosten slimme meter voor huishoudens met een budgetmeter

 • De plaatsing (kosten van de technieker) en installatiekosten worden verrekend met de distributienettarieven
 • De kosten voor de aanschaf van het toestel worden betaald door de netbeheerder
 • Kosten voor het verbruik worden net zoals bij de traditionele analoge meter door de consument betaald

Kosten slimme meter voor zonnepaneeleigenaars
(voor consumenten die zelf hun energie opwekken)

 • De plaatsing (kosten van de technieker) en installatiekosten worden verrekend met de distributienettarieven
 • De kosten voor de aanschaf van het toestel worden betaald door de netbeheerder
 • Kosten voor het verbruik worden net zoals bij de traditionele analoge meter door de consument betaald
 • Tevens bestaat er voor zonnepaneelbezitters een compensatieregeling, de functie van de terugdraaiende teller blijft in combinatie met de slimme meter behouden

De komst van de digitale meters zal echter een kleine kost met zich meebrengen voor iedere gebruiker, dit in verband met hogere tarieven van de netbeheerders. Volgens de VREG zal een gemiddeld gezin maximaal 1,30 euro per maand meer betalen voor elektriciteit, en 1 euro meer voor aardgas. Daartegenover staat dat een optimaal gebruik van de digitale meter door de consument voor een besparing zorgt. De netbeheerders kunnen de investeringen doorrekenen aan de verbruiker. In totaal zal een Vlaams huishouden jaarlijks ongeveer 28 Euro extra moeten betalen voor elektriciteit en gas samen om de invoering van de slimme meter te kunnen bekostigen.

Prosumententarief Zonnepaneel bezitters met een terugdraaiende teller, betalen een prosumententarief voor het gebruik van het distributienetwerk. Dit houdt in dat er door de netbeheerder een tarief wordt berekend over het ongemeten gebruik van het distributienet (afname en injectie). Bij de digitale meter in combinatie met de panelen gaat dit straks allemaal automatisch. Wel wordt de keuze gegeven voor het soort tarief. In ons artikel over prosumententarief lichten wij dit verder toe.

Hoe zit het met zonnepanelen en een digitale meter?

zonnepanelen digitale meter

De Vlaamse Regering garandeert de compensatie voor wie in zonnepanelen investeert. Je zal bijgevolg blijven genieten van de groenestroomcertificaten of de vergoeding per geproduceerde kWh. Ondanks het feit dat de slimme meter niet terugdraait, blijven de voordelen van de terugdraaiende teller bestaan. De huidige PV-installaties en deze die tot en met 31 december 2020 worden geplaatst, behouden de compensatieregeling van 15 jaar (te rekenen vanaf de aanmelding van de installatie). Vanaf 2021 zal een nieuwe compensatieregeling worden uitgewerkt.

Kan ik een slimme meter weigeren?

De slimme meter komt regelmatig negatief in de spotlights. We kunnen ons voorstellen dat na het afwegen van de voor- en nadelen je afvraagt of zo’n meter geweigerd mag worden. Bij onze noorderburen in Nederland plaatst men sinds 1995 digitale meters die afname en injectie meten bij alle verbruikers. Daar kan men plaatsing of vervanging van een uitleesbaar exemplaar weigeren.

In Het Vlaams Gewest is de installatie van de slimme meter verplicht, deze kan dan ook niet geweigerd worden. In het Waals Gewest en in Brussel is hierover nog geen definitief besluit genomen.

Zelf de digitale meter aflezen

Je vraagt je wellicht af of je als gebruiker zelf de gegevens van de slimme meter kan inzien. Net zoals voorheen op de traditionele analoge meter, zijn de standen zichtbaar voor de consument. Dat geldt zowel voor het dag- als nachtverbruik. Je kan de kwaliteit van de energielevering aflezen en het totale verbruik van de toestellen die zijn aangesloten in je huis. Tevens kan je inzien wanneer het energieverbruik goedkoper is en hier je voordeel mee doen, om zo op energiekosten te besparen. De slimme meter geeft meer inzicht in jouw verbruik, waardoor je zelf meer invloed hebt op de eindafrekening die je ontvangt van de energieleverancier.

Heeft de slimme meter effect op onze gezondheid?

De gegevens die de digitale meter opneemt, worden in veel gevallen doorgegeven aan de netwerkbeheerder door middel van radiogolven via de bestaande gsm-netwerken. Uiteraard is de blootstelling aan de straling niet te vergelijken met een gsm of de WiFi-verbinding thuis; de afstand tussen de verbruiker is groter en de duur van de signalen korter. Bovendien zal de meter zich in een afgesloten ruimte bevinden waarbij de blootstelling van de gebruiker aan de straling minimaal zal zijn. Echter is te begrijpen dat er een aantal gebruikers hier vooralsnog niet blij mee zijn.

Vanaf 2023 is het mogelijk om in Vlaanderen een bedrade connectie aan te vragen, om op die manier de informatie door te seinen naar de netwerkbeheerder. Indien je dit op eigen initiatief aanvraagt, zullen de kosten voor de aanleg en installatie voor jouw rekening zijn. Bovendien wordt er momenteel nog verder onderzoek verricht naar de invloed en gevolgen van de straling afkomstig van de slimme meter. Uit voorafgaand onderzoek blijkt echter dat de effecten zeer minimaal tot niet aanwezig zijn op de menselijke gezondheid.

Kan ik de digitale energiemeter uitzetten?

aan en uitzetten slimme meter

Wanneer de slimme meter bij je thuis is geplaatst, worden de meterstanden 12 keer per jaar uitgelezen door de netbeheerder voor de energieleverancier. Het automatisch uitlezen van deze standen kan digitaal worden uitgezet. De communicatie aangaande de meterstanden kan online met behulp van een formulier worden afgemeld. Deze formulieren, die je zelf in dient te vullen, zijn terug te vinden op de website van de netbeheerder. Wanneer de functie voor het verzenden van de gegevens op je toestel is geblokkeerd, houd er dan rekening mee dat de meterstanden jaarlijks door jouzelf moeten worden doorgegeven aan de energieleverancier. Het apparaat zelf kan echter niet volledig worden uitgeschakeld.

Denk je aan besparen? Minder energie verbruiken is een eerste en belangrijke stap. Echter zal de digitale meter jouw energiefactuur niet vanzelf doen verlagen. Bewust omgaan met je energieverbruik heb je vooral zelf in de hand.

energie vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk het aanbod, kies het best passende tarief, stap over en bespaar op je energiefactuur!

Geactualiseerd op