Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

Regenton: waarom, waar en welke aanschaffen?

Geactualiseerd op
minuten lezen
druppel en vergrootglas

Regentonnen besparen water. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voordelig voor je waterfactuur. Ontdek alles over het aanschaffen en gebruiken van een regenton. Zo lees je in dit artikel welke regenton het beste is, hoe je een regenton kunt aansluiten en wat je kunt doen als de regenton vol is gelopen.

Waarom een regenton aanschaffen?

Het aanschaffen van een regenton biedt verschillende voordelen. Hieronder zetten we de meest belangrijke voor je op een rijtje:

  • Het is milieuvriendelijk. Wanneer je regenwater opvangt, kun je dit gebruiken voor verschillende activiteiten, zoals de planten water geven. Op deze manier kun je water besparen, wat goed is voor het milieu.
  • Het bespaart geld. Het besparen van water is niet enkel goed voor het milieu, het is tevens goed voor je waterfactuur. Jaarlijks stijgt de waterprijs in Vlaanderen. Het is daarom geen slecht idee om te kijken naar je waterverbruik.
  • Het is een leuke toevoeging. Regentonnen zijn beschikbaar in alle soorten en maten. Zo kun je eentje kiezen die naast functioneel ook een mooie toevoeging is aan je tuin.

verhuizen water
verhuizen water

Wil je een lagere water- of energierekening?

Bel CallMePower voor advies om je rekeningen te verlagen (water, gas, elektriciteit, telecom en verzekeringen).

verhuizen water
verhuizen water

Wil je een lagere water- of energierekening?

Laat je telefoonnummer achter zodat een van onze CallMePower adviseurs je gratis terugbelt en je helpt met het verlagen van je rekeningen.

Subsidie regenwaterton aanvragen In verschillende gemeentes kun je subsidie aanvragen voor het plaatsen van een regenwaterton. Zo kun je in gemeente Leuven een subsidie van maar liefst € 100 ontvangen voor het plaatsen van een regenton - mits deze een minimumvolume van 200 liter heeft.

Welke regenton is het beste?

Regentonnen zijn niet alleen beschikbaar in verschillende kleuren en maten, maar ook in verschillende materialen. Zo zijn de meeste regentonnen van kunststof gemaakt, maar kun je ook een houten regenton kopen. Het voordeel van een regenton van kunststof is dat die een langere levensduur heeft, en daarnaast niet krimpt of uitzet wanneer hij vochtig wordt.

Verder is de capaciteit van de regenton een belangrijke eigenschap. Een kleine regenton kan niet al het regenwater opvangen, al helemaal in regenachtige periode´s. In dit geval kun je er voor kiezen om een grotere regenton aan te schaffen, of twee kleine regentonnen in de tuin te plaatsen. Je kunt er eveneens voor kiezen om de regenpijp te installeren, zodat het overtollige water naar het riool of de tuin wordt geleidt.

De regenton met plantenbak Wil je graag een multifunctionele regenton aanschaffen? Dan kan het geen kwaad om te kijken naar een regenton met plantenbak. Dit type regenton heeft een plantenbak aan de bovenkant, doorgaans voorzien van een vilt als bodem. Op die manier kan de regen door de plantenbak de ton in stromen - zonder dat de potgrond mee stroomt.

Regenton 300 liter

planten met gieters

De capaciteit van de regenton die je aanschaft is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De belangrijkste factoren hierbij zijn: hoe groot is je tuin, hoe vaak ben je van plan om het regenwater te gebruiken, en ben je van plan om de regenton aan te sluiten op een regenpijp.

Wanneer je tuin groter dan 125 m2 is, heb je een regenton nodig met een capaciteit van ten minste 180 liter. Wanneer je niet vaak gebruik maakt van het regenwater, en snel last hebt van wateroverlast is het belangrijk dat de regenton zelfs meer water op kan vangen. Schaf in dat geval een regenton aan met een capaciteit van minimaal 300 liter.

Regenton 1000 liter

Planten hebben ongeveer twintig liter water nodig per vierkante meter per week. Wanneer je niet van plan bent om regelmatig gebruik te maken van de regenton, is het een goed idee om eentje aan te schaffen met een grote capaciteit. Zo gaat er geen regenwater verloren wanneer je een tijdje de ton niet leegt. In dat geval kun je ervoor kiezen om een regenton 1000 liter te kopen.

Waar kan ik een regenton kopen?

Veel verschillende bouwmarkten en tuinwinkels hebben regentonnen in hun assortiment. Zo koop je een regenton bij GAMMA of Hubo. Tevens bieden veel winkels de optie om online het product te bestellen. Je kunt online je regenton kopen bij Aveve. Let er wel op dat helaas niet alle producten beschikbaar zijn om online te bestellen. Al helemaal wanneer het regentonnen met een grote capaciteit betreft.

Een houten regenton Ook al zijn ze minder gebruikelijk, de meeste bouwmarkten verkopen ook een houten regenton. Deze regentonnen zijn vaak wat duurder in de aanschaf, en hebben regelmatiger onderhoud nodig om doorrotten te voorkomen. Daarom is het geen slecht idee om in plaats daarvan te investeren in een kunstof regenton met houtlook.

verhuizen water
verhuizen water

Wil je een lagere water- of energierekening?

Bel CallMePower voor advies om je rekeningen te verlagen (water, gas, elektriciteit, telecom en verzekeringen).

verhuizen water
verhuizen water

Wil je een lagere water- of energierekening?

Laat je telefoonnummer achter zodat een van onze CallMePower adviseurs je gratis terugbelt en je helpt met het verlagen van je rekeningen.

Stappenplan voor de installatie van een regenton

De installatie van een regenton vereist enkele stappen. Om ervoor te zorgen dat de installatie correct gaat, hebben we de stappen voor je op een rijtje gezet:

  • Schaf het juiste gereedschap aan. Denk hierbij aan een zaag, schuurpapier, een meetlint en sterke lijm.
  • Kies de juiste plek voor de ton. Je moet de regenton plaatsen naast de regenpijp. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat hij op de juiste hoogte wordt geplaatst, je moet namelijk de ruimte hebben om een gieter onder het kraantje kunnen plaatsen.
  • Zorg voor een verhoging. Je wilt ervoor zorgen dat wanneer je gebruikmaakt van een gieter, deze goed onder de kraan van de regenton past. Daarom moet je in veel gevallen de regenton plaatsen op een verhoging. Deze verhoging kan een stapel tegels zijn, maar het kan ook een speciaal voetstuk voor de ton zijn.
  • Zaag een stuk uit de regenpijp. Meet hoe hoog de vulopening van de regenton zit ten opzichte van de grond. De uitstroomopening van de regenpijp moet ongeveer even hoog zijn. Op die manier kan het water terug de regenpijp instromen als de regenton volloopt. Let op: sommige regenpijpen bestaan uit meerdere delen; in dat geval hoef je geen stuk uit de pijp de zagen.
  • Bevestig de vulautomaat. Bevestig de vulautomaat aan de regenpijp. Sluit de vulautomaat aan op de regenton met het bijbehorende verloopstuk en test vervolgens het systeem. Dit kun je doen door water in de regengoot te gieten en te kijken of het water in de regenton belandt.

Hoe bescherm je de regenton tegen vorstschade? Het is een goed idee om je regenton winterklaar te maken. Zo voorkom je dat hij beschadigd tegen vorstschade. Het winterklaar maken doe je door de ton te legen voordat het gaat vriezen. Dek de regenton af, en zorg ervoor dat de vulautomaat het water afvoert naar de tuin of het riool.

Overloop regenton aanschaffen

Bij de meeste regentonnen wordt geen overloop of vulautomaat geleverd. Dit product is echter ontzettend handig, want het zorgt ervoor dat de regenton overloopt. Door een overloop voor de regenton te installeren zal het overtollige water weglopen via de regenpijp. Daarnaast kan een overloop set in verschillende lengtes worden aangeschaft.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 46 stemmen vond de informatie nuttig.