Alles over de levering van drinkwater in de stad Brugge

Ben je momenteel woonachtig in Brugge of ben je van plan om er binnenkort heen te verhuizen? Dan dien je te zorgen voor drinkwaterlevering. In dit artikel van CallMePower vind je alle informatie over drinkwater in Brugge. Zo ontdek je wat momenteel de waterprijs in Brugge is en op welke manier je een waterleveringscontract kunt afsluiten of opzeggen.

Waterlevering opstarten in Brugge

Concurrentie is niet toegestaan op de watermarkt van België. Er zijn zestien waterbedrijven actief en in tegenstelling tot je gas- of elektriciteitsleverancier, is het niet mogelijk je waterleverancier zelf te kiezen. De waterleverancier op jouw adres is afhankelijk van de stad waarin je woont.

In de stad Brugge is het FARYS die verantwoordelijk is voor de drinkwaterlevering. In het geval van een verhuizing naar, of juist uit Brugge, dien je bij hen informatie op te vragen aangaande het waterleveringscontract.

Contactinformatie FARYS in Brugge

Heb je een vraag over de levering van drinkwater in Brugge? Indien nodig kun je contact opnemen met FARYS op verschillende manieren, afhankelijk van wat je wilt weten. In onderstaande tabel vind je alle contactgegevens van FARYS.

Contactdetails FARYS in Brugge
Manier Details
Digitaal klantenportaal Klantenzone FARYS
E-mail / Digitaal contactformulier Online contactformulier
Telefoonnummer klantendienst 📞078 35 35 99
Postadres Stropstraat 1
9000, Gent
Algemene informatie water
02 588 46 56 
Advertentie - Dienst CallMePower
Bel mij gratis terug 
Advertentie - Dienst CallMePower

verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je stap voor stap om de procedures met jouw waterleverancier telefonisch af te ronden.

verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

De prijs van water in Brugge

In België zijn er kosten verbonden aan je waterverbruik. Naast de variabele kosten voor waterverbruik, zijn er vaste kosten voor het onderhoud van de waterleidingen. De variabele kosten zijn opgebouwd uit twee aparte tarieven:

  • Het basistarief is van toepassing op het waterverbruik tot 30 m3 per wooneenheid + 30 m3 per bewoner per jaar.
  • Het comforttarief is van toepassing op het waterverbruik dat plaatsvindt buiten het basistarief.

In België kan elke waterleverancier zelf zijn waterprijzen vaststellen. Hierdoor hanteren verschillende leveranciers verschillende waterprijzen. Het gevolg hiervan is dat de prijs van water in de duurste gemeente maar liefst drie keer hoger kan zijn dan in de goedkoopste gemeente.

In Brugge zijn de volgende prijzen momenteel van kracht bij FARYS:

  • Het basistarief water in Brugge bij FARYS is € 2,5322 per m3;
  • Het comforttarief in Brugge bij FARYS is € 5,0644 per m3.

Bovenstaande prijzen zijn enkel voor de levering van schoon drinkwater. In Brugge geldt voor de afvoer en zuivering van het gebruikte afvalwater een apart tarief. Ga naar de website van FARYS om de andere tarieven te bekijken.

Water regelen bij een verhuis in Brugge

Bij het verhuizen naar, of juist uit Brugge, moet je een watercontract opstarten of stopzetten bij FARYS. Herinner jezelf eraan om de verhuizing ongeveer drie maanden van tevoren te plannen. Er zijn twee manieren om een watercontract te regelen:

  • Online via het klantenportaal
  • Door middel van het papieren overnamedocument

Let op: je moet een overname van de meterstanden regelen op zowel het oude als het nieuwe adres. Heb je op dit moment een waterleveringscontract bij een ander waterbedrijf? Dan is het belangrijk dat je de overname regelt bij alle twee de verschillende waterleveranciers.

Ga je verhuizen naar een andere stad in West-Vlaanderen? Het regelen van je verhuis kan anders in zijn werk gaan en zowel de waterleverancier als de waterprijzen kunnen anders zijn.

Watercontract online afsluiten of opzeggen in Brugge

Wanneer je verhuist, kun je ervoor kiezen om een watercontract te beginnen of te stoppen via de online klantenzone van de watermaatschappij. Dit doe je door naar de website te gaan van FARYS en de wijzigingen door te geven. Je zal gevraagd worden om diverse gegevens in te voeren, zoals bijvoorbeeld persoonlijke informatie, en de meterstanden op de watermeter.

Waterleveringscontract regelen via het overnamedocument

Heb je de voorkeur om het opstarten van een waterleveringscontract op papier te regelen? Maak dan gebruik van het water overnamedocument. Elk waterleveringsbedrijf in België hanteert zijn eigen document waarmee je het watercontract kunt beginnen of stopzetten. Je kunt het overnamedocument als PDF-bestand kosteloos downloaden via onze website.

overnamedocument
verhuizen water

Hulp nodig bij het water overnamedocument? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het water overnamedocument.

overnamedocument
verhuizen water

Hulp nodig bij het water overnamedocument? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het water overnamedocument.

Wat te doen bij een waterstoring in Brugge?

Het is mogelijk dat er zich af en toe storingen voordoen in het leidingnetwerk. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er geen water uit de kraan stroomt of dat je problemen ondervindt met de waterdruk. Het is belangrijk om uit te vinden wat de oorzaak van het probleem is. Begin met contact opnemen met je waterleverancier om uit te vinden of zij de toevoer van het drinkwater tijdelijk hebben afgesloten.

Indien je waterleverancier geen informatie kan verstrekken, kun je overwegen om de volgende stappen te nemen om uit te vinden wat de oorzaak van het probleem is:

  • Kijk of de hoofdkraan en tussenkranen volledig open staan;
  • Controleer nauwkeurig alle kranen om te zien of er sprake is van verstoppingen;
  • Neem, indien je in een appartement woont, contact op met de beheerder van het gebouw;
  • Schakel een loodgieter in om te helpen.