Alles over de levering van drinkwater in de stad Gent

Woon je momenteel in Gent of ben je van plan om er binnenkort heen te verhuizen? Dan is het belangrijk om de drinkwaterlevering te regelen. In dit artikel van CallMePower vind je alle details over drinkwater in Gent. Zo ontdek je wat de huidige waterprijs in Gent is en op welke manier je een waterleveringscontract kunt afsluiten of opzeggen.

Waterlevering opstarten in Gent

In België is de watermarkt niet opengesteld voor concurrentie. Er zijn zestien waterbedrijven actief en in tegenstelling tot je gas- of elektriciteitsleverancier, is het niet mogelijk je waterleverancier zelf te kiezen. De waterleverancier op jouw adres wordt bepaald door de stad waarin je woont.

In de stad Gent is het FARYS die verantwoordelijk is voor de drinkwaterlevering. In het geval van een verhuis naar, of juist verhuizing uit Gent, contacteer je hen betreffende het watercontract.

Contactinformatie FARYS in Gent

Heb je een vraag over de levering van drinkwater in Gent? Indien nodig kun je contact opnemen met FARYS op verschillende manieren, afhankelijk van wat je wilt weten. In de onderstaande tabel zijn alle contactgegevens te vinden van FARYS.

Contactdetails FARYS in Gent
Manier Details
Digitale klantenzone Klantenzone FARYS
E-mail / Digitaal contactformulier Online contactformulier
Telefoonnummer klantendienst 📞078 35 35 99
Postadres Stropstraat 1
9000, Gent
Telefoonnummer informatie water
02 588 46 56 
Advertentie - Dienst CallMePower
Bel mij gratis terug 
Advertentie - Dienst CallMePower

verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je stap voor stap om de procedures met jouw waterleverancier telefonisch af te ronden.

verhuizen water
verhuizen water

Ga je verhuizen en heb je hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.

De prijs van watergebruik in Gent

In België worden kosten aangerekend voor je waterverbruik. Voor het onderhoud van de waterleidingen worden vaste kosten gerekend, terwijl het waterverbruik variabele kosten met zich meebrengt. De variabele kosten zijn opgebouwd uit twee aparte tarieven:

  • Het basistarief geldt voor het waterverbruik tot 30 m3 per wooneenheid + 30 m3 per bewoner per jaar.
  • Het comforttarief geldt voor het waterverbruik dat plaatsvindt buiten het basistarief.

In België heeft elke waterleverancier de mogelijkheid om zijn eigen waterprijs te bepalen. De waterprijs verschilt dus per leverancier. Hieruit volgt dat de drinkwaterprijs in de duurste gemeente tot wel drie keer zo hoog kan zijn als in de goedkoopste gemeente.

In Gent zijn de volgende prijzen momenteel van kracht bij FARYS:

  • Het basistarief water in Gent bij FARYS is € 2,5322 per m3;
  • Het comforttarief in Gent bij FARYS is € 5,0644 per m3.

Bovenstaande tarieven zijn uitsluitend voor de levering van schoon drinkwater. In Gent dien je eveneens een apart tarief te betalen voor de afvoer en de zuivering van het gebruikte afvalwater. Bezoek de website van FARYS om de andere tarieven te bekijken.

Je watercontract bij een verhuis in Gent

Bij het verhuizen naar, of juist uit Gent, moet je een watercontract opstarten of stopzetten bij FARYS. Denk eraan om de verhuizing ongeveer drie maanden van tevoren te plannen. Een waterovereenkomst kun je regelen op de volgende twee manieren:

  • Via het online klantenportaal
  • Op papier via het water overnamedocument

Let op: je moet een overname van de meterstanden regelen op zowel het oude als het nieuwe adres. Heb je op dit moment een waterleveringscontract bij een andere watermaatschappij? Dan dien je dus een overname te regelen bij alle twee de verschillende watermaatschappijen.

Ga je verhuizen naar een andere stad in Oost-Vlaanderen? Het regelen van je verhuis kan anders in zijn werk gaan en zowel de waterleverancier als de waterprijzen kunnen anders zijn.

Watercontract digitaal afsluiten of opzeggen in Gent

Wanneer je verhuist, kun je ervoor kiezen om een watercontract te beginnen of te stoppen via de online klantenzone van het waterbedrijf. Je kunt dit doen door naar de website te gaan van FARYS en de aanpassingen door te voeren. Hierbij zal je verzocht worden om diverse gegevens in te voeren, waaronder persoonlijke informatie, en de meterstanden op de watermeter.

Waterleveringscontract regelen via het overnamedocument

Regel je liever het opstarten van een waterovereenkomst op papier? In dat geval kan je het overnamedocument gebruiken. Elk waterleveringsbedrijf in België hanteert zijn eigen document waarmee je het waterleveringscontract kunt regelen. Het overnamedocument is gratis als PDF-bestand te downloaden op onze website.

overnamedocument
verhuizen water

Hulp nodig bij het water overnamedocument? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het water overnamedocument.

overnamedocument
verhuizen water

Hulp nodig bij het water overnamedocument? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het water overnamedocument.

Wat te doen bij een waterstoring in Gent?

Het kan gebeuren dat er zich storingen voordoen in het leidingnetwerk. Zo kan het voorkomen dat er uit de kraan geen water stroomt of dat je drukproblemen ervaart. Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van het probleem is. Start door contact op te nemen met je waterleverancier om te achterhalen of zij verantwoordelijk zijn voor de tijdelijke afsluiting van de drinkwatertoevoer.

Indien je waterleverancier geen duidelijkheid kan bieden, kun je overwegen om de volgende stappen te ondernemen om uit te vinden wat de oorzaak van het probleem is:

  • Kijk of de hoofdkraan en tussenkranen volledig zijn geopend;
  • Controleer alle kranen op eventuele verstoppingen;
  • Als je in een appartement woont, neem dan contact op met de beheerder van het gebouw;
  • Schakel een loodgieter in.