Verhuis elektriciteit naar je nieuwe woning

energie verhuizen

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h. Of laat je gratis terugbellen door ons.

verhuis elektriciteit energiecontract

Bij een verhuis zijn er veel zaken waar je aan moet denken. Het inpakken van spullen, transport van je verhuisdozen en meubelen, misschien wel een grote schoonmaak. Maar bij een verhuis hoort ook het omzetten of opzeggen van contracten. Vergeet daarom niet je energiecontract. In dit artikel vertellen wij je waar je aan moet denken bij het verhuizen van je elektriciteit.


verhuis belgië inpakken dozen

Hoe regel je je verhuis in België?

Je hebt besloten te verhuizen naar een andere locatie in België. Bij een verhuis komt veel kijken en moet je vanalles organiseren. Zo moet je denken aan het overbrengen voor je meubelen en spullen, hiervoor is het handig als je tijdig wat verhuisdozen aanschaft. Denk er ook aan om je adreswijziging door te geven en je energiecontract te regelen.

Voorbereiding verhuis regelen

Om niks te vergeten bij je verhuis kan je gebruik maken van een verhuischecklist, zo weet je zeker dat je alles goed georganiseerd hebt.

checklist

Verhuischecklist Downloaden

Op zoek naar een complete checklist voor praktische zaken vóór, tijdens en na je verhuizing?
Download de verhuischecklist hier, gratis!

Wat te doen met je energiecontract elektriciteit?

Voor je huidige woning heb je een energiecontract voor elektriciteit en misschien ook wel voor gas. Maar met je verhuis vraag je je wellicht af wat je met je stroom aan moet. Als je gaat verhuizen zijn er verschillende mogelijkheden voor je energiecontract, daarin heb je de vrije keuze. Zo kan je voor de volgende mogelijkheden kiezen:

  1. Huidige energiecontract omzetten naar de nieuwe woning (indien de leverancier daar ook energie levert)
  2. Bij een verbouw een tweede energiecontract afsluiten, na je verhuizing maak je dan een keuze welk contract je aanhoudt
  3. Het huidige energiecontract opzeggen en een nieuwe energieleverancier kiezen voor de nieuwe woning : bel 02 588 03 92

Bij al deze gevallen is opname van de meterstanden bij vertrek uit de woning noodzakelijk. Hier vertellen we je meer over bij de uitleg van het energieovernamedocument.

Verhuis je energiecontract

Wil je je contract van je energieleverancier verhuizen? Wij adviseren je wat je moet doen voor je verhuis per energieleverancier.

Energieovernamedocument

energieleverancier

Met het energieovernamedocument, ook wel het overnameformulier genoemd, voor gas en elektriciteit stap je over naar de energieleverancier van jouw keuze. Meer over hoe je te werk gaat bij de overdracht van je stroom en aardgas inclusief tips en tricks vind je op de pagina van het energieovernamedocument.

Het energieovernameformulier moet voor iedere woning in tweevoud ingevuld zijn. Ook moet dit document door de vertrekkende huurder en de overnemer worden ondertekend. Tevens is een overnameformulier specifiek voor één adres: zorg dus dat je zowel voor het adres waar je vertrekt als het adres waar je gaat wonen overnameformulieren aanvraagt.

Wat moet je doen voor de elektriciteit overname?

Je hebt het overnamedocument ingevuld, maar hoe gaat dat nu verder? Na het invullen van de meterstanden moet het aan de energieleverancier worden doorgegeven. Zowel de huidige bewoner als de nieuwe bewoner vullen dit document aan en ondertekenen deze. Hierna is het de bedoeling dat beide partijen een kopie van het energieovernamedocument naar hun eigen energieleverancier opsturen.

energie verhuizen

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h. Of laat je gratis terugbellen door ons.

Kan je de elektriciteit meenemen?

energiecontract elektriciteit

Je kan ervoor kiezen om je elektriciteitscontract mee te nemen naar je nieuwe woning. Je kan dan je huidige voorwaarden en energietarieven meenemen. Dit is uiteraard van toepassing als je huidige energieleverancier ook in de nieuwe woonplaats elektriciteit levert.

Hoe moet je je elektriciteitscontract opzeggen?

Een andere mogelijkheid is het energieontract opzeggen. Dit is misschien noodzakelijk als je bij je partner in gaat wonen of een gezamenlijke woning waar al energie wordt geleverd en een contract nog doorloopt. Als je gaat opzeggen controleer dan goed de voorwaarden en geef het tijdig aan bij je energieleverancier.

Wanneer moet je een energiecontract afsluiten?

Een derde mogelijkheid is dat je nog geen energieleverancier elektriciteit hebt, en dat je in de nieuwe woning voor het eerst een elektriciteitscontract aan moet gaan. Zorg er dan voor dat je je goed informeert over de verschillende leveranciers en tarieven.

Uiteraard is dit ook afhankelijk van wat je voorkeur heeft. Wil je bijvoorbeeld een energiecontract met groene stroom of een energieleverancier met de laagste energietarieven? Afhankelijk van waar je heen gaat is er een ruimschootse keuze energieleveranciers per regio.

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Verhuis elektriciteit

Naast alle dingen die je moet organiseren voor je verhuis, lijkt het uitzoeken of omzetten van een energiecontract misschien veel gedoe. Maar zelfs voor de energieovername is een speciaal document ontwikkeld. Deze maakt het gemakkelijk om je energiecontract om te zetten en meterstanden vast te leggen.

We maken onderscheid tussen twee verschillende soorten verhuis:

  • Een gewone verhuis, hieronder verstaan we dat je van een oude woning en direct in een nieuwe woning trekt.
  • De andere mogelijkheid is dat je in de nieuwe woning moet verbouwen, maar nog in je oude woning blijft wonen, dan heb je dus in twee woningen elektriciteit nodig.

Wat wordt verstaan onder een gewone verhuis van elektriciteit?

Bij een gewone verhuis is de procedure simpel, er zijn twee mogelijkheden.

  1. Je neemt je huidige energiecontract mee naar de nieuwe woning
  2. Je zegt je contract op en kiest voor een nieuwe leverancier met nieuw energie tariefplan

Als je het energiecontract wilt meenemen naar de nieuwe woning, dan geef je bij de energieleverancier je nieuwe adres door. Bovendien moet je de meterstanden van de oude woning doorgeven zodra je daar uittrekt.

Wat te doen met je elektriciteit bij een verhuis met verbouwing?

Met deze optie heb je dus tijdelijk twee woningen op je naam staan en betaal je dubbel voor elektriciteit. Je kan ervoor kiezen om hierover met je huidige energieleverancier afspraken te maken en later alsnog het contract van je oude adres over te zetten. Je kan uiteraard ook voor een nieuwe energieleverancier kiezen voor de nieuwe woning en later het contract voor elektriciteit van je oude woning opzeggen.

energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik?

Wie zijn energieverbruik kent, bespaart meer op zijn of haar energiefacturen!
Schat daarom nauwkeurig je verbruik met de energiecalculator!

Nieuwe energieleverancier kiezen

Besluit je een nieuwe energieleverancier te zoeken, bekijk dan ook goed de voorwaarden van je huidige energieleverancier. Het kan zijn dat bepaalde kortingen of voorwaarden gelden als je minimaal een jaar of een vastgestelde periode energie afneemt. Ook wanneer je extras bij je contract hebt gekregen, kunnen bepaalde contractregels van toepassing zijn. Check daarom altijd goed de condities en voorwaarden elektriciteit van je leverancier.

Nieuwe energieleverancier voor elektriciteit kiezen Je bent volledig vrij in je keuze voor de energieleverancier voor je nieuwe (huur)woning. Je bent dus niet verplicht om beroep te doen op de leverancier van de vorige huurder of verhuurder. Bel voor advies bij het maken van je keuze.

Meterstanden verhuis: wat moet je doen?

Op het moment van je verhuis, bij voorkeur op de dag van de sleuteloverdracht, neem je de meterstanden op. Dit is nodig om de overdracht correct af te handelen. Bij het opnemen van de elektriciteit noteer je de gegevens op het energieovernamedocument.

Op het moment dat de nieuwe bewoners of jijzelf een woning intrekken wordt de energie dan vanaf het juiste moment berekend. Zo ontstaan er geen misverstanden over wie wat betaald voor de elektriciteit van de woning.

Hoe moet je elektriciteit aansluiten in de nieuwe woning?

Je hebt een energiecontract omgezet of een nieuwe energieleverancier uitgekozen. Wat nu? Tegenwoordig is alles gemakkelijk op afstand geregeld. Vooral als de digitale meter al in de nieuwe woning is geïnstalleerd. Het aansluiten van de energie gaat automatisch, zolang je alles goed hebt doorgegeven aan de leverancier. Dan heb je ook een startdatum op gegeven van wanneer je de elektricteit nodig hebt. Vanaf dat moment verzorgt de energieleverancier jouw stroom op het nieuwe adres.

meterstanden digitale meter slimme meter

Digitale meter elektriciteit, hoe meterstanden doorgeven?

Heb je de digitale meter in je nieuwe woning? Dan gaat ook het doorgeven van de meterstanden vanaf nu automatisch. Je hoeft dat dus niet meer handmatig te controleren en door te geven. Wel zo handig. Is het je eerste keer in een woning met de digitale meter? Er verandert eigenlijk weinig, behalve dat er meer automatisch voor je wordt geregeld.

Meer over de digitale energiemeter Wil je meer weten of de werking van deze meter? Lees dan ons artikel over de slimme meter.

Geactualiseerd op