Familiale verzekering verplicht of niet verplicht?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Familiale verzekering

Een familiale verzekering is een van de meest bekende verzekeringen die je kunt afsluiten. Maar wat houdt het precies in en wie kan een familiale verzekering afsluiten? In dit artikel lees je alles over een familiale verzekering en of deze verzekering verplicht is in België of niet.

Wat is een familiale verzekering?

Deze verzekering komt goed van pas als jij of een gezinslid een ongeval veroorzaakt heeft waar derden bij betrokken zijn. Als je een familiale verzekering hebt afgesloten ben je in de meeste gevallen gedekt voor schade die is veroorzaakt.

Wat dekt een familiale verzekering?

Een familiale verzekering dekt de schade die je gezin toebrengt aan andere personen. Deze schade kan bestaan uit materiële schade of lichamelijke schade, in beide gevallen wordt dat gedekt door een familiale verzekering. Het maakt niet uit door wie de schade is veroorzaakt, als jij zelf, je kind, partner of huisdier verantwoordelijk is voor de schade wordt dat ook gedekt.

Bij een familiale verzekering wordt alleen schade gedekt dat veroorzaakt is buiten een contractuele band of een arbeidsovereenkomst.

Wist je dat: 90 % van de Belgische bevolking een familiale verzekering heeft afgesloten? Ondanks dat de verzekering niet wettelijk verplicht is, kiezen de meeste gezinnen om toch een familiale verzekering af te sluiten.

Wat kost een familiale verzekering?

Een verzekering is voor iedereen verschillend en hangt af van de persoonlijke situatie. Echter, kost een gemiddelde familiale verzekering minimaal € 80 en maximaal € 110 per maand. Het komt wel eens voor dat verzekeringsmaatschappijen bijkomende korting aanbieden als een familiale verzekering samen wordt afgesloten, met bijvoorbeeld, een brandverzekering.

Wie kan een familiale verzekering afsluiten?

Iedereen in België kan een familiale verzekering afsluiten, ook als je alleen woont. Een familiale verzekering kan je eenvoudig afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij, zowel ter plekke of online via internet of de telefoon. Het is daarnaast mogelijk om een familiale verzekering via een tussenpersoon.

Wie wordt beschermd met een familiale verzekering?

Naast dat je jezelf en je gezin verzekerd met een verzekering privéleven, zijn er ook andere verzekerden beschermd:

  • Huisdieren: parkieten, honden, katten etc
  • Personen die tijdelijk verblijven in de woning
  • Echtgeno(o)t(e) of partner waarmee je samenwoont
  • Kinderen of minderjarigen waar je verantwoordelijk voor bent of tijdelijk onder jouw toezicht vallen.

Familiale verzekering schadegevallen

Zodra je een familiale verzekering hebt afgesloten is het cruciaal om te weten welke situaties vergoed worden door de verzekeraar en welke situaties niet vergoed worden. In dit onderdeel worden voorbeelden gegeven van schadegevallen die vergoed worden en schadegevallen die niet vergoed worden.

Familiale verzekering; voorbeelden schadegevallen

Om een goed beeld te kunnen geven welke soort schadegevallen nou precies gedekt worden door een familiale verzekering, staat in het onderstaande overzicht een aantal voorbeelden weergegeven.

  1. Je helpt je buren meeverhuizen en laat per ongeluk hun TV vallen, de familiale verzekering dekt de schade.
  2. Je kind speelt buiten met de fiets en rijdt tegen de geparkeerde auto´s aan van buurtbewoners, de familiale verzekering dekt je schade.
  3. Je laat je honden uit die plotseling een voorbijganger bijt, de medische kosten van derden worden vergoed door de familiale verzekering.
  4. Je bent aan het voetballen in de tuin met je kinderen en de bal vliegt door de ruit heen van je buren, ook materiële schade wordt vergoed door een familiale verzekering.

Familiale verzekering; schadegevallen die niet gedekt worden

Niet alle ongevallen of schadegevallen worden gedekt door een familiale verzekering. Het is belangrijk om te weten in welke situaties je de schade zelf moet gaan betalen en je niet verzekerd bent.

  • Schade als een gevolg van het niet nakomen van een overeenkomst
  • Schade veroorzaakt door het gebruik van luchtvaartuigen of boten
  • Schade die de verzekerde aan zichzelf of een huisgenoot toebrengt
  • Schade veroorzaakt door een kind van 18 jaar of ouder die onder invloed was van verdovende middelen of alcohol, als gevolg van een daad van geweld of vandalisme
  • Schade die (aantoonbaar) opzettelijk is toegebracht aan derden door gezinsleden van 16 jaar of ouder

Het kan voorkomen dat er nog meer schadegevallen niet vergoed worden door een verzekeraar. Om er zeker van te zijn welke situaties hieronder vallen, raadt CallMePower aan om te controleren bij je verzekeraar welke uitsluitingen er zijn bij de familiale verzekering.

Dekt een familiale verzekering schade in het buitenland?

Een familiale verzekering biedt dekking in heel Europa, sommige verzekeraars bieden zelfs dekking wereldwijd. Ben je toevallig op vakantie in het buitenland en er is dan een schadegeval? Ook dan ben je gedekt door een familiale verzekering. De grootste voorwaarde is dat de schade moet zijn opgelopen in het privéleven.

Waarom een familiale verzekering kiezen?

Ook als je geen partner, kinderen of huisdieren hebt wordt het aangeraden om een familiale verzekering af te sluiten. Een familiale verzekering beschermt jou en je gezin tegen grote financiële gevolgen van je burgerlijke aansprakelijkheid.

Als je geen familiale verzekering afsluit, loop je een groot risico dat je hoge schadevergoedingen zelf moet betalen. Daarnaast zal je jezelf of een gezinslid moeten verdedigen als je vindt dat je ten onrechte aansprakelijk bent gesteld voor het ongeval.

Is een familiale verzekering verplicht?

In België is het niet verplicht om een familiale verzekering af te sluiten. Het is je eigen verantwoordelijkheid om verzekerd te zijn voor de door jou veroorzaakte schade aan andere partijen. Echter, in België hebben de meeste gezinnen een familiale verzekering afgesloten.

Verzekeringen België

Naast een familiale verzekering, zijn er ook andere verzekeringen die goed van pas kunnen komen. Sommige daarvan zijn zelfs wettelijk verplicht, andere verzekeringen worden sterk aanbevolen. Ongelukken vallen namelijk in een klein hoekje. Daarom heeft CallMePower een lijst gemaakt met aanbevolen verzekeringen en aanvullende informatie:

  • BA verzekering
  • Autoverzekering
  • Brandverzekering (eigenaar of huurder)
  • Schuldsaldoverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Levensverzekering
  • Reisverzekering
  • Annulatieverzekering
  • Fietsverzekering
  • Tandverzekering
  • Dierenverzekering