In 2024 zal er nieuwe telecom provider toetreden tot de Belgische telecommarkt. Digi Communications zal low-cost gsm en internet abonnementen gaan aanbieden. Wie Digi is en wat de toetreding van Digi tot de Belgische telecommarkt zal inhouden, lees je in dit artikel!

Wie is Digi Communications?

Digi Communications is een Roemeens bedrijf dat actief is in Roemenië, Spanje, Italië en Hongarije. In deze landen biedt Digi abonnementen aan voor mobiele telefonie, internet en zowel kabel- als satelliet TV. Digi is onderdeel van de multinational RCS&RDS en gespecialiseerd in mobiele telefonie.

In Roemenië is Digi de marktleider op het gebied van kabel- en satelliet TV en internet. Sinds 2008 is Digi tevens actief in Spanje als een Mobile Virtual Network Operator. In 2010 trad Digi als MVNO toe tot de Italiaanse telecommarkt.

Digi Communications kenmerkt zich door de lage prijzen en hun waarden: duidelijkheid, betrouwbaarheid, nabijheid en passie. Zo weet je bij Digi altijd waar je aan toe bent en kom je dus niet voor verrassingen te staan.

We zullen meer transparantie brengen in de Belgische telecomprijzen. Eigenlijk weten jullie niet voor welke diensten jullie precies betalen in telecombundels.

Valentin Popoviciu, uitvoerend directeur van DigiDe Tijd

Hoe is Digi Belgium de vierde gsm operator in België geworden?

In juni 2022 heeft de 5G veiling plaats gevonden. Middels deze veiling van het BIPT werd er bepaald welke operatoren de komende twintig jaar een gsm netwerk op één van de verschillende frequenties mag uitbaten. Naast Orange, Proximus en Telenet - die al actief waren als gsm operator - hebben ook Citymesh en Network Research Belgium het recht gekregen om als gsm operator aan de slag te gaan in België op het 4G- en / of 5G-netwerk.

Citymesh is een telecom provider dat enkel een professioneel aanbod heeft. Als partner van hen zal Digi Communications abonnementen aanbieden aan alle huishoudens in België. Zij hebben het doel om "het best presterende 4G / 5G netwerk in België" op te zetten met "supersnel mobiel internet en een dekking dat gelijk is aan dat van Proximus, Telenet en Orange", zo gaf Mitch de Geest, de CEO van Citymesh, aan.

Waarom wordt Digi de nieuwe provider in België?

Dat Citymesh heeft deelgenomen aan de BIPT veiling en Digi vervolgens als telecom provider toetreedt tot de Belgische consumentenmarkt, heeft te maken met hun moederbedrijven. Citymesh is voor 51 % eigendom van Citymesh NV en voor 49 % van RCS&RDS NV. De grootste aandeelhouder van RCS&RDS NV is Digi Communications, waar Citymesh mee samen werkt.

Het is nog niet bekend wanneer het mogelijk zal zijn om een abonnement bij Digi af te sluiten. Initieel stond de toetreding op de telecommarkt gepland voor het begin van 2023, maar dit zal waarschijnlijk pas in 2024 het geval zijn.

Je hebt maar één kans om een markt te betreden. We willen dat moment ten volle benutten. We stellen de lancering liever een kwartaal uit als we daardoor een betere indruk kunnen maken.

Valentin Popoviciu, uitvoerend directeur van DigiDe Tijd

Grote stappen richting de lancering van Digi in België zijn echter al wel gezet door het samenwerkingsverband van Digi & Citymesh en Proximus. Kortweg houdt dit in at Digi / Citymesh de komende vijf jaar gebruik mag maken van het Proximus gsm netwerk. Daarnaast zullen ook de zendmasten die Proximus niet meer zal gebruiken, aan Digi / Citymesh verkocht worden. Hierdoor kan de lancering van Digi al eerder plaatsvinden.

Wie is Citymesh? Citymesh is een Belgisch bedrijf uit Oostkamp dat zich richt op de professionele markt met op maat gemaakte oplossingen voor draadloze verbindingen middels een combinatie van wifi, 4G, 5G, slimme sensoren en datavisualisatie.

Waarom wordt Digi als vierde operator gezien?

Na de veiling van de BIPT heeft Digi Communications toestemming gekregen om hun eigen gsm netwerk op te zetten. Momenteel is dit enkel mogelijk voor Orange, Proximus en Telenet. Alle overige telecom providers zullen bij één van deze drie - en straks dus vier - operatoren ruimte op het netwerk moeten huren voor het leveren van hun gsm diensten.

Na aanleiding van de uitkomst van de 5G veiling kan Digi Communications - als partner van Citymesh - zich dus in het rijtje met Orange, Telenet en Proximus scharen en zullen ze moeten beginnen met het opzetten van hun 5G netwerk. Hiervoor zullen zij eerst zendmasten in heel België moeten verkrijgen. Dit kan ofwel door ontmantelde zendmasten te verkrijgen ofwel door nieuwe zendmasten te gebruiken.

Wat hield de 5G veiling in? Bij de veiling van het BIPT wordt bepaald welke telecom providers de komende twintig jaar een gsm netwerk op mogen zetten. Dit is op verschillende frequenties gedaan voor 2g, 3G en 5G. Hieruit zijn vijf providers gekomen die de komende twintig jaar op de verschillende frequenties hun gsm netwerk mogen gebruiken: Orange, Proximus, Telenet, Citymesh en Network Research Belgium.

Aanbod van Digi Communications in België

Waar Digi Communications in Roemenië, Spanje en Italië gsm, internet en TV abonnementen aanbiedt, zullen zij zich in België in eerste instantie op mobiele telefonie en vast internet richten - zowel los als in een pack - waaronder ook gsm abonnementen met 5G. Voor internet zullen ze zelf aan een netwerk gaan bouwen, maar ook gebruik maken van het netwerk van andere operatoren.

Of je bij Digi ook van glasvezel gebruik zal kunnen maken, is nog niet bekend, maar lijkt wel aannemelijk. Het ligt daarbij voor de hand dat ze gebruik zullen maken van het netwerk van de andere providers. Popoviciu zegt hierover: "Waarom zouden we op het vlak van infrastructuur niet samenwerken met andere spelers op de Belgische markt? Dat maakt alles betaalbaarder voor de telecomspelers én de consument krijgt meer keuze. Het is een win-winsituatie."

Wil je nu al een abonnement met 5G en / of fiber afsluiten?

Bij CallMePower helpen wij jou met het vinden van het beste abonnement voor je persoonlijke wensen en behoeften. Bel met onze telecom experts en ontvang gratis advies over het beste 5G- of fiber-abonnement voor je persoonlijke situatie.

Advertentie - CallMePower

Hoe zal het Digi mobil aanbod er uit gaan zien?

Wat al bekend is, is dat Digi het doel heeft om goedkope gsm en internet abonnementen aan te bieden, hiermee zullen zij flink gaan concurreren met zowel de andere operatoren als andere telecom providers met goedkope gsm abonnementen zoals hey telecom, edpnet, Youfone en Mobile Vikings.

Het lijkt aannemelijk dat de nieuwe speler marktaandeel zal winnen en de prijzen onder druk zet. Dat zal de vrije kasstroom van bestaande spelers vervolgens onder druk zetten, net op het moment dat ze fors moeten investeren in glasvezel & 5G.

Emmanuel Carlier van zakenbank Kempen

Hoe Digi dit precies vorm zal gaan geven, is nog onbekend. Volgens de ING zou Digi 20 % onder de huidige prijzen voor gsm abonnementen willen gaan zitten. Hiermee hoopt de nieuwe telecom provider op den duur een marktaandeel van 10 % te realiseren, wat volgens David Vagman, analist van de ING, klein maar realistisch is. Dit zou goed nieuws zijn voor de Belgische consumenten, aangezien de telecomprijzen in België nog steeds een stuk hoger zijn in vergelijking tot bij onze buurlanden.

Wil je besparen op je telecomfactuur?

Bel CallMePower, vind het abonnement dat het beste bij je wensen en behoeften past en bespaar op je telecomfactuur!

Wil je besparen op je telecom factuur?

Laat CallMePower je terugbellen, krijg gratis advies van onze telecom experts en bespaar op je telecomfactuur!

Wat is aanbod van Digi in Roemenië, Spanje en Italië?

Het aanbod van Digi verschilt veel tussen de verschillende landen waarin zij actief zijn. Het aanbod van Digi in Spanje lijkt vrij weinig op dat van het Digi aanbod in Italië en Roemenië zelf. Dit zou ook kunnen betekenen dat het aanbod van Digi Belgium niets zal lijken op het aanbod in één van de andere landen.

  • Roemenië
    Drie gsm abonnementen met onbeperkt bellen en een bepaalde hoeveelheid belminuten en SMS'en. Twee internet abonnementen met snelheden tot 1 Gbps.
  • Spanje
    Zes gsm abonnementen die verschillen in de hoeveelheid mobiel internet, belminuten en SMS'en en daarnaast ook nog vijf Digi Combo gsm abonnementen voor gebruik in en naar zowel nationale als internationale bestemmingen. Vier internet abonnementen met en zonder fiber en snelheden tot 10 Gbps. Je kunt als optie vaste telefonie activeren en internet en mobiel ook in een pack afsluiten.
  • Italië
    Twee gsm abonnementen die verschillen in de hoeveelheid mobiel internet en daarnaast ook nog drie Digi Combo gsm abonnementen met belminuten en SMS'en voor internationaal bellen. Er worden geen internet abonnementen aangeboden.

In deze landen zijn er tevens enkele voordelen bij het gebruik van Digi mobil. Zo geldt dat je het mobiele data dat je niet verbruikt mee kunt nemen naar de volgende maand. Daarnaast is er een grote flexibiliteit, je kunt namelijk op elk moment je abonnement aanpassen en zul je vrijwel overal bereik hebben.

Digi gaat de strijd aan om de goedkoopste gsm abonnementen

Digi zal de strijd aangaan met de andere low-cost providers in België om de goedkoopste telecom abonnementen aan te bieden. Momenteel gaat die strijd voor mobiele telefonie tussen Youfone, hey telecom, edpnet en Scarlet. Daarnaast zijn er ook nog veel telecom providers, zoals Orange en Mobile Vikings, die iets duurdere gsm abonnementen hebben maar ook meer bieden. Voor internet zijn momenteel de Orange Flybox, edpnet, Scarlet en Proximus het goedkoopste.

Youfone heeft het goedkoopste gsm abonnement in België, waar je 500 MB data en 200 belminuten / SMS'en ontvangt voor € 4,50 per maand*. Daarna komt hey telecom met 1 GB data, 60 belminuten en 500 SMS'en voor € 7,00 per maand* (€ 5,00 per maand* als je jonger dan 26 jaar bent en 2 GB data na een jaar).

Ook het gsm abonnement van edpnet is erg interessant. Voor € 8,00 per maand* ontvang je 2 GB data en 400 belminuten / SMS'en. Bij Scarlet ontvang je 1 GB data, 300 belminuten en onbeperkt SMS'en voor eveneens € 8,00 per maand*.

Hulp nodig bij het kiezen van het beste telefoonabonnement voor jou?

Krijg gratis advies van de telefonie experts van CallMePower en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Hulp nodig bij het kiezen van het beste telefoonabonnement voor jou?

Laat CallMePower jou terugbellen, krijg gratis advies van onze telefonie experts en vind het abonnement dat het beste bij jou past!

Contactgegevens Digi

Digi is momenteel nog niet actief in België, waardoor er ook nog geen Belgische klantendienst bestaat en je ook nog niet met een Nederlandstalige of Franstalige klantendienst van Digi contact op kunt nemen. Het is wel mogelijk om met het hoofdkantoor van Digi in Roemenië contact op te nemen.

Hoe neem je met Digi contact op?
Contactmogelijkheid Informatie
Digi Communications telefoonnummer +40 31 400 4600
Online contactformulier Je kunt via de website Digi een e-mail sturen.

Wil je met een Belgische klantendienst contact opnemen voor vragen over de toetreding van Digi tot de Belgische telecommarkt? Dan kun je met Citymesh contact opnemen.

Hoe neem je met Citymesh contact op?
Contactmogelijkheid Informatie
Citymesh telefoonnummer +32 50 41 02 00
Citymesh e-mail [email protected]
Online contactformulier Je kunt via de website Citymesh een e-mail sturen.

* Prijzen in september 2023 zonder eventuele bijkomende kosten en promoties.