Eind 2022 zal er een nieuwe gsm provider toetreden tot de telecommarkt in België, zo is bekend geworden na de 5G veiling van het BIPT. Digi zal namens het Vlaamse bedrijf Citymesh low-cost gsm abonnementen aanbieden aan Belgische huishoudens. Wie Digi is en wat de toetreding van Digi Belgium tot de Belgische telecommarkt inhoudt voor jou, ontdek je hier!


Wie is Digi?

Digi is een Roemeens bedrijf dat actief is in Roemenië, Spanje, Italië en Hongarije. In deze landen biedt Digi abonnementen aan voor mobiele telefonie, internet en zowel kabel- als satelliet TV. Digi is onderdeel van de multinational RCS&RDS en gespecialiseerd in mobiele telefonie.

In Roemenië is Digi de marktleider op het gebied van kabel- en satelliet TV en internet. Sinds 2008 is Digi tevens actief in Spanje als een Mobile Virtual Network Operator en sinds 2010 is Digi ook als MVNO actief in Italië.

Digi kenmerkt zich door de lage prijzen en hun waarden: duidelijkheid, betrouwbaarheid, nabijheid en passie. Zo weet je bij Digi altijd waar je aan toe bent en kom je dus niet voor verrassingen te staan.

Digi Belgium: de vierde gsm-operator

In juni 2022 heeft de 5G veiling plaats gevonden. Middels deze veiling van het BIPT werd er bepaald welke operatoren de komende twintig jaar een gsm netwerk op één van de verschillende frequenties mag uitbaten. Naast Orange, Proximus en Telenet, die al actief waren als gsm operator, hebben ook Citymesh en Network Research Belgium het recht gekregen om als gsm operator aan de slag te gaan in België op het 4G- en / of 5G-netwerk.

Citymesh is een telecom provider dat enkel een professioneel aanbod heeft. Als partner van hen zal Digi abonnementen aanbieden aan alle huishoudens in België. Zij hebben het doel om "het best presterende 4G / 5G netwerk in België" op te zetten met "supersnel mobiel internet en een dekking dat gelijk is aan dat van Proximus, Telenet en Orange", zo gaf Mitch de Geest, de CEO van Citymesh, aan.

Dat Citymesh heeft deelgenomen aan de BIPT veiling en Digi vervolgens als telecom provider toetreedt tot de Belgische consumentenmarkt, heeft te maken met hun moederbedrijven. Citymesh is voor 51 % eigendom van Citymesh NV en voor 49 % van RCS&RDS NV. De grootste aandeelhouder van RCS&RDS NV is Digi Communications, waar Citymesh mee samen werkt.

Wie is Citymesh? Citymesh is een Belgisch bedrijf uit Oostkamp die zich richt op de professionele markt met op maat gemaakte oplossingen voor draadloze verbindingen middels een combinatie van WiFi, 4G, 5G, slimme sensoren en datavisualisatie.

Waarom wordt Digi als vierde operator gezien?

Na de veiling van de BIPT heeft Digi toestemming gekregen om hun eigen gsm netwerk op te zetten. Momenteel is dit enkel mogelijk voor Orange, Proximus en Telenet. Alle overige telecom providers zullen bij één van deze drie, en straks dus vier, operatoren ruimte op het netwerk moeten huren voor het leveren van hun gsm diensten.

Na aanleiding van de uitkomst van de 5G veiling kan Digi - als partner van Citymesh - zich dus in het rijtje met Orange, Telenet en Proximus scharen en zullen ze moeten beginnen met het opzetten van hun 5G netwerk. Hiervoor zullen zij eerst zendmasten in heel België moeten verkrijgen. Dit kan ofwel door ontmantelde zendmasten te verkrijgen ofwel door nieuwe zendmasten te gebruiken.

Wat hield de 5G veiling in? Bij de veiling van het BIPT (het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) wordt bepaald welke telecom operatoren de komende twintig jaar een gsm netwerk op mogen zetten. Dit is voor 5G gedaan op de frequenties 700 MHz en 3600 MHz en voor zowel 2G als 3G op de frequenties 900 MHz, 1800 MHz en 2100 MHz. Hieruit zijn vijf operatoren gekomen die de komende twintig jaar op de verschillende frequenties hun gsm netwerk mogen gebruiken: Orange, Proximus, Telenet, Citymesh en Network Research Belgium.

Wat wordt het aanbod van Digi mobil in België?

Waar Digi in Roemenië, Spanje en Italië gsm, internet en TV abonnementen aanbiedt, zullen zij zich in België in eerste instantie enkel op mobiele telefonie richten, waaronder ook gsm abonnementen met 5G. Het zal dus nog niet mogelijk zijn om een internet en / of TV abonnement bij Digi af te sluiten. Het afsluiten van een Digi mobile abonnement zal pas begin 2023 mogelijk zijn.

Wat wel bekend is, is dat Digi het doel heeft om goedkope gsm abonnementen aan te bieden, hiermee zullen zij flink gaan concurreren met zowel de andere operatoren als andere telecom providers met goedkope gsm abonnementen zoals hey telecom, edpnet, Youfone en Mobile Vikings.

Het lijkt aannemelijk dat de nieuwe speler marktaandeel zal winnen en de prijzen onder druk zet. Dat zal de vrije kasstroom van bestaande spelers vervolgens onder druk zetten, net op het moment dat ze fors moeten investeren in glasvezel & 5G.

Emmanuel Carlier van zakenbank Kempen

Hoe Digi dit precies vorm zal gaan geven, is nog onbekend. Volgens de ING zou Digi 20 % onder de huidige prijzen voor gsm abonnementen willen gaan zitten. Hiermee hoopt Digi op den duur een marktaandeel van 10 % te realiseren, wat volgens David Vagman, analist van de ING, klein maar realistisch is. Dit zou goed nieuws zijn voor de Belgische consumenten, aangezien de telecomprijzen in België nog steeds een stuk hoger zijn in vergelijking tot bij onze buurlanden.

Wil je besparen op je telecomfactuur?

Bel CallMePower, vind het abonnement dat het beste bij je wensen en behoeften past en bespaar op je telecomfactuur!

Wil je besparen op je telecom factuur?

Laat ons je terugbellen, krijg gratis advies van onze telecom experts en bespaar op je telecomfactuur!

Wat is het Digi mobile aanbod in Roemenië, Spanje en Italië?

Het Digi mobile aanbod verschilt veel tussen de verschillende landen waarin zij actief zijn. Het aanbod van Digi in Spanje lijkt vrij weinig op dat van het Digi aanbod in Italië en Roemenië zelf. Dit zou ook kunnen betekenen dat het aanbod van Digi Belgium niets zal lijken op het aanbod in één van de andere landen.

  • Roemenië: Drie gsm abonnementen met onbeperkt bellen binnen het Digi netwerk en een bepaalde hoeveelheid belminuten en SMS'en.
  • Spanje: Zes gsm abonnementen die verschillen in de hoeveelheid mobiel internet, belminuten en SMS'en en daarnaast ook nog vijf Digi Combo gsm abonnementen voor gebruik in en naar zowel nationale als internationale bestemmingen.
  • Italië: Twee gsm abonnementen die verschillen in de hoeveelheid mobiel internet en daarnaast ook nog drie Digi Combo gsm abonnementen met belminuten en SMS'en voor internationaal bellen.

In deze landen zijn er tevens enkele voordelen bij het gebruik van Digi mobil. Zo geldt dat je het mobiele data dat je niet verbruikt mee kunt nemen naar de volgende maand. Daarnaast is er een grote flexibiliteit, je kunt namelijk op elk moment je abonnement aanpassen en zul je vrijwel overal bereik hebben.

Hoe kan ik met Digi contact opnemen?

Digi is momenteel nog niet actief in België, waardoor er ook nog geen Belgische klantendienst bestaat en je ook nog niet met een Nederlandstalige of Franstalige klantendienst van Digi contact op kunt nemen. Het is wel mogelijk om met het hoofdkantoor van Digi in Roemenië contact op te nemen.

Digi contact mogelijkheden
Contactmogelijkheid Informatie
Digi telefoonnummer +40 31 400 4600
Online contactformulier Je kunt via de website Digi een e-mail sturen.

Wil je met een Belgische klantendienst contact opnemen voor vragen over de toetreding van Digi tot de Belgische telecommarkt? Dan kun je met Citymesh contact opnemen.

Citymesh contact mogelijkheden
Contactmogelijkheid Informatie
Citymesh telefoonnummer +32 50 41 02 00
Citymesh e-mail [email protected]
Online contactformulier Je kunt via de website Citymesh een e-mail sturen.