Welke waterpomp moet je kiezen?
Een waterpomp wekt druk op, om op die manier water te verplaatsen. Het apparaat kan gebruikt worden om water weg te werken, bijvoorbeeld om een zwembad leeg te laten lopen. Maar ook voor het verhogen van de waterdruk in je woning wordt een waterpomp gebruikt. Lees alles over de verschillende types er bestaan welke je moet kiezen voor jouw situatie.
Wat is een waterpomp?
Een waterpomp is voorzien van een motor die ervoor zorgt dat het water wordt aangezogen. Er ontstaat een drukverschil, waardoor het water aan de andere kant wordt weg gestuwd. Zo kun je bijvoorbeeld in je douche verschillende waterdruk instellingen hebben: een comfortabele regendouche of een harde waterstraal. Maar ook voor het besproeien van je gazon gebruik je de waterpomp.
Waarom een waterpomp kopen?
Steeds meer mensen schaffen een waterpomp aan wanneer ze last hebben van een lage waterdruk. Doordat men steeds meer water afneemt, krijgen huishoudens te maken met een lagere waterdruk. Wanneer de waterdruk lager is dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet meer goed rondpompen. In zulke gevallen is het geen slecht idee om een drukverhogende waterpomp te installeren.
De waterdruk in Vlaanderen wordt in de gaten gehouden door de waterleverancier. Zo levert de Watergroep doorgaans drinkwater met een druk van minimaal 2,5 bar. Waterleverancier Pidpa heeft tevens een gemiddelde waterdruk van 2,5 bar. De waterdruk van FARYS varieert meer. De leverancier levert water met een druk ter hoogte van tussen de 1,5 tot 8 bar.
De waterdruk die je in huis ondervindt is ook afhankelijk van het moment waarop water wordt afgenomen. Zo is de waterdruk in veel gebieden overdag iets lager dan in de avond.
Ga je binnenkort verhuizen naar een oudere woning? Bij een verhuis naar een oude woning is het vaak verstandig om een waterpomp te laten plaatsen om zo de waterdruk te verhogen. Vergeet tevens niet dat je een water contract moet afsluiten op je nieuwe adres. Neem contact op met een van onze water adviseurs voor meer informatie over het afsluiten van een watercontract via 📞 02 588 46 56 (doordeweeks van 8 tot 19 uur)!
Hulp nodig met het regelen van de wateraansluiting? (Gratis dienst)
CallMePower helpt je stap voor stap om de procedures met jouw waterleverancier telefonisch af te ronden.
Hulp nodig met het regelen van de wateraansluiting? (Gratis dienst)
Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.
Welke waterpomp heb ik nodig?
Er bestaat een groot aanbod aan waterpompen, en daarom is het moeilijk erachter te komen welke waterpomp je moet kiezen. We bespreken hier de drie meest voorkomende waterpompen: de dompelpomp, de hydrofoorpomp, motorgedreven waterpomp en de voorzetpomp.
De dompelpomp
Wanneer je last hebt van wateroverlast, bijvoorbeeld door de overloop van de regenwaterput, dan kan een dompelpomp ideaal zijn. Dompelpompen koelen zichzelf automatisch door het water dat ze verpompen.
Drukverhogende hydrofoorpomp
De hydrofoorpomp is een zelfaanzuigende elektrische waterpomp. Het water wordt aangezogen vanuit een externe bron, waarna de pomp vervolgens de druk verhoogt. Je hebt deze waterpomp nodig wanneer je last hebt van een te lage waterdruk. Hij kan namelijk worden gebruikt als drukregelaarin huishoudelijke watervoorziening. Maar ook voor wasbakken, wasmachines en de douche is deze pomp een ideaal waterapparaat.
Tevens is het mogelijk om een waterpomp met drukvat aan te schaffen. Het drukvat zorgt ervoor dat de pomp niet direct aanslaat wanneer er slechts kleine hoeveelheden water wordt afgenomen. Eerst wordt het water uit het vat gebruikt, en de waterpomp slaat aan wanneer het vat leeg raakt. Een drukvat bij de waterpomp bespaart energie, en is dus goed voor de energierekening.
Waterpomp met drukschakelaar
Een waterpomp met drukvat is niet de enige manier waarop je energie kunt besparen. Je kunt ook een waterpomp met drukschakelaar aanschaffen. Dit type waterpomp schakelt automatisch in- en uit op basis van de drukvraag. Wanneer een tappunt gesloten is, staat de pomp uit. Zo verbruik je niet onnodig energie. De meeste hydrofoorpompen zijn voorzien van een automatische drukschakelaar.
Motor waterpomp
Waar de hydrofoorpomp een elektrische waterpomp is, zijn er ook waterpompen die worden aangedreven door middel van benzine of diesel. Deze pompen zijn echter minder relevant voor huishoudelijke situaties, omdat de pompen vaak worden gebruikt op locaties waar elektriciteit niet direct aanwezig is, zoals een bouwput.
Een motor waterpomp is eveneens handig voor gebruik in de tuin wanneer je geen directe aansluiting op het elektriciteitsnet hebt. Zo kun je een motor waterpomp inschakelen om bijvoorbeeld een zwembad leeg te laten lopen, of het gazon te besproeien.
Welke pomp voor de regenwaterput? Welke pomp je kiest voor de regenwaterput is afhankelijk van de situatie. Is de regenwaterput overgelopen en wil je het water wegpompen? Dan kies je voor een dompelpomp. Wil je het water in de regenwaterput gebruik voor applicaties in huis? Dan gebruik je een regenwaterpomp.
Voorzetpomp
Ben je op zoek naar een kleine waterpomp? De voorzetpomp is ideaal voor het verpompen van minimale hoeveelheden water. Voor het gebruik van de voorzetpomp hoef je geen ingewikkelde installatie te verrichten. Je kunt de pomp namelijk in gebruik nemen in combinatie met een elektrische boor. De meeste voorzet pompen zijn geschikt om op de kop van de standaard elektrische boor te zetten, met een diameter van acht millimeter.
Een terugslagklep voor de waterpomp
Een terugslagklep is een accessoire die je kan bevestigen op de waterpomp. Dit wordt doorgaans gedaan bij een hydrofoorpomp. Het zorgt ervoor dat water dat eenmaal door de pomp is gestroomd niet meer terug kan. Hierdoor wordt stroming in één richting mogelijk gemaakt.
Wat is de waterdruk in mijn woning? Woon je in België en ben je benieuwd wat de waterdruk in jouw woning is? Dan kun je het beste contact opnemen met je waterleverancier om de waterdruk op jouw adres aan te vragen. Kijk op onze pagina met de contactgegevens van waterleveranciers in België.
Hulp nodig? (Gratis dienst)
Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.
Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)
Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.
Tegen welke prijs een waterpomp kopen?
De prijs van een waterpomp varieert erg per type en pompcapaciteit. De pompcapaciteit is de maximale hoeveelheid water die de waterpomp kan verwerken per minuut. De pompcapaciteit die je kiest is deels afhankelijk van hoe hoog de pomp het water op moet tillen en wat je waterverbuik is. Wanneer je een keuze maak voor een waterpomp, moet je dus berekenen wat de aanzuighoogte gaat zijn.
Voor een goede hydrofoorpomp ben je al snel tussen de € 200 en € 3.000 kwijt. Daar komt ook nog bij kijken dat niet elke waterpomp even gemakkelijk kan worden geïnstalleerd. Zo is het in sommige gevallen een goede keuze om een expert in te schakelen voor de installatie. Voor een kleine waterpomp, zoals een voorzetpomp, ben je daarentegen veel minder geld kwijt.
Vooralsnog is het zo dat een goede waterpomp een duurzame vervanger kan zijn voor de cv-ketel. Alhoewel het initieel dus een redelijke investering is, zul je energie besparen waardoor je op de lange termijn ook geld bespaart.
Heb je een hoge water- of energierekening? Bel met een van de CallMePower experts om advies te krijgen over het verlagen van de water- of energierekening. De experts zijn op maandag tot en met zaterdag bereikbaar op het telefoonnummer 📞 02 588 46 56 (doordeweeks van 8 tot 19 uur)!