brandverzekering
brandverzekering

Brandverzekeringen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend alle brandverzekeringen met Yago. (Gratis dienst)

BA verzekering: wat is het en welke varianten zijn er?

Geactualiseerd op
minuten lezen
BA verzekering

Een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, ook wel BA verzekering genoemd, is verplicht in België. Er zijn verschillende varianten van BA verzekeringen. Op deze pagina lees je meer over een BA verzekering en hoe je deze kunt afsluiten.

Wat is burgerlijke aansprakelijkheid?

Zoals de naam al zegt, wordt je bij een BA verzekering aansprakelijk gesteld voor de schade die iemand anders oploopt dankzij persoonlijke nalatigheid. Dit zorgt ervoor dat je verplicht bent om schade aan het slachtoffer terug te betalen door middel van een schadevergoeding of de schade te herstellen.

Wat dekt burgerlijke aansprakelijkheid?

De schade die veroorzaakt is door eigen fout of onvoorzichtigheid wordt vergoedt. Dit verschilt per type BA verzekering. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een schadevergoeding van medische kosten als er door jouw schuld letsel is opgelopen door een ongeval. Ook kan het een vergoeding zijn van een huishoudelijk apparaat die per ongeluk stuk is gegaan tijdens een verhuizing van vriend of familie.

Over het algemeen geldt dat de schade aan derden, de gevolgen van het incident en de schade aan eventuele inzittenden bij een verkeersongeval gedekt wordt door een verzekeraar.

Soorten BA verzekeringen

Er zijn verschillende soorten BA verzekeringen. De belangrijkste burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn:

  • BA autoverzekering
  • BA familiale verzekering
  • BA brandverzekering

Voor elk voertuig bestaat er een BA verzekering. Ook hier geldt dat de schade die is opgelopen door een andere partij mede door jouw schuld, verzekerd is. De garanties zijn vrijwel niet verschillend ten opzichte van een BA autoverzekering.

BA autoverzekering

Bij een BA autoverzekering wordt elk slachtoffer bij een verkeersongeval schadeloos gesteld. Dit geldt ook voor een passagier, fietser of voetganger. Deze autoverzekering is in heel België verplicht om af te sluiten, het staat namelijk vermeld in de wet.

Een BA autoverzekering dien je af te sluiten zodra je gebruik wilt maken van de openbare weg met het voertuig. Naast de BA autoverzekering, kan je ervoor kiezen om het pakket uit te breiden met mini omnium of full omnium.

BA familiale verzekering

De BA familiale verzekering, ook wel BA privéleven genoemd, neemt een deel van de schade die veroorzaakt is aan derden op zich. Dit kan bestaan uit materiële schade, maar ook lichamelijke schade. Hierbij ben je niet alleen verantwoordelijk voor schade die je zelf betrokkent, maar ook voor de schade die wordt veroorzaakt door huisdieren of familieleden, bijvoorbeeld minderjarige kinderen.

Voordat je voor een ongeval aansprakelijk wordt gesteld, moeten er drie voorwaarden vervuld zijn bij de BA familiale verzekering:

  • Je bent verantwoordelijk voor de fout, schadegeval of ongeval;
  • De andere partij/ derden moeten schade hebben ondervonden;
  • De opgelopen schade moet het gevolg zijn van de eerder genoemde fout.

Een BA familiale verzekering dekt echter niet dezelfde risico´s als een BA autoverzekering.

Wie is verzekerd bij een BA familiale verzekering?

De familiale verzekering dekt ook burgerlijke aansprakelijkheid van andere verzekerden:

  • Een echtgeno(o)t(e) of de partner met wie je onder hetzelfde dak woont
  • Mensen die zorgen voor je huisdieren of oppassen op kinderen
  • Alle personen die in dezelfde woning wonen (ook als de personen niet op het adres staan ingeschreven)
  • Mensen die tijdelijk verblijven in dezelfde woning
  • Mensen die helpen met het huishouden

Om er zeker van te zijn of de bovenstaande mensen zijn verzekerd bij jouw BA verzekering, neem dan met je verzekeraar contact op. In het verzekeringscontract staat vermeld wie er onder ´verzekerden´ valt.

BA brandverzekering

Een BA brandverzekering is niet wettelijk verplicht, maar meestal wel contractueel verplicht. Voor huurders en verhuurders is een brandverzekering echter wel verplicht. Bij een brandverzekering wordt er schade gedekt door brand, implosie of explosie. Je woning wordt hiermee beschermt en je inboedel ook. Niet alleen brandschade wordt verzekerd, ook water- en stormschade en vandalisme.

BA zelfstandigen & ondernemingen

Nu je weet wat een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering inhoudt voor een zelfstandige, nemen we een kijkje naar wat de BA kan betekenen voor ondernemingen. Het grootste verschil tussen een BA voor particulieren en een BA voor ondernemingen, is dat het niet verplicht is om een BA af te sluiten voor je bedrijf.

BA onderneming

Ook ondernemingen kunnen ervoor kiezen om een burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten, dit is echter niet verplicht maar het wordt wel sterk aanbevolen. Mocht er namelijk een schadegeval zich voordoen waarvoor het bedrijf aansprakelijk is, kunnen de kosten een grote rol spelen op de rendabiliteit van het bedrijf.

Bij een BA onderneming zijn medewerkers ook gedekt en wordt onopzettelijke schade aan leveranciers, klanten of bezoekers verzekerd. Dit geldt voor materiele, lichamelijke en financiële schade.

Meestal bestaat een burgerlijke aansprakelijkheid voor ondernemingen uit drie waarborgen:

  1. BA Uitbating
  2. BA toevertrouwde voorwerpen
  3. BA na levering

Hoe sluit ik een BA verzekering af?

Een BA verzekering kun je bij elke Belgische verzekeraar afsluiten. Het process is hetzelfde als elke andere soort verekering. Als je eenmaal een verzekeringsmakelaar op het oog hebt, kan je ter plaatse of online de BA verzekering afsluiten zonder tussenpersoon. Voordat je een verzekering wilt gaan afsluiten is het mogelijk om een offerte aan te vragen.

Andere verzekeringen

Niet alle verzekeringen in België zijn verplicht. Echter, komen de meeste verzekeringen goed van pas. Naast een BA verzekering, raadt CallMePower aan om een kijkje te nemen naar de volgende verzekeringen:

  1. Arbeidsongevallenverzekering: verplicht wanneer je over huispersoneel beschikt
  2. Schuldsaldoverzekering: verplicht wanneer je leent voor een woning
  3. Familiale verzekering: niet verplicht, maar sterk aanbevolen
  4. Hospitalisatieverzekering: niet verplicht, maar sterk aanbevolen om hoge medische kosten te voorkomen
  5. Reisverzekering: niet verplicht, sommige landen verplichten het wel
Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 8 stemmen vond de informatie nuttig.