Ontdek hoe je een watercontract afsluit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Ga je binnenkort verhuizen naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan is het erg belangrijk om voor waterlevering te zorgen op je nieuwe adres. Om een waterleveringscontract af te sluiten, moet je erachter komen welke watermaatschappij verantwoordelijk is voor de drinkwaterlevering in je stad. Vind op deze pagina alle informatie over water.

Grote steden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Drinkwaterlevering in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Bij een verhuis binnen België kun je niet zelf bepalen welke waterleverancier je wilt. Welke watermaatschappij water levert bij je thuis, wordt bepaald door de stad waarin je woont.

Bij het regelen van een watercontract in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal er doorgaans sprake zijn van een van de volgende twee opties:

 • Je verhuist naar een woning die al aangesloten is op het waternet. Je meldt de verhuizing aan de watermaatschappij en neemt de meterstanden over van de vorige bewoner.
 • Je neemt intrek in een nieuwe woning. Je doet een aanvraag voor een aansluiting op het waternet bij de watermaatschappij.

overnamedocument
verhuizen water

Hulp nodig bij het water overnamedocument? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het water overnamedocument.

overnamedocument
verhuizen water

Hulp nodig bij het water overnamedocument? (Gratis dienst)

CallMePower helpt je in één telefoongesprek met het regelen van het water overnamedocument.

Waterlevering regelen of stoppen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

Is de woning waar je naartoe verhuist al aangesloten op het drinkwaternet? Dan kun je de meterstanden overnemen van de vorige bewoner. Bij de meeste waterleveranciers in België is het mogelijk om online een waterovereenkomst te starten of te beëindigen. Je neemt de volgende stappen:

 • Surf naar de website van de watermaatschappij.
 • Bezoek de pagina 'contract opstarten' of 'contract stopzetten'.
 • Vul je persoonlijke gegevens in.
 • Vul de meterstanden in zoals te zien is op de watermeter.
 • Verstuur het formulier en wacht op de bevestiging.

Liever een overname regelen op papier? Je bent niet verplicht om een overname van de meterstanden digitaal te regelen. Je kunt tevens gebruikmaken van het papieren water overnamedocument. Download zonder kosten het overnamedocument op onze pagina, vul het in en verstuur het naar de waterleverancier.

Hoe kan ik de meterstanden aflezen? De watermeter registreert hoeveel water wordt gebruikt in jouw woning. Door de meterstand op de watermeter te raadplegen, kun je het waterverbruik achterhalen. CallMePower heeft een gids over het aflezen en noteren van de meterstanden. Deze gids voorziet je van handige informatie over het op de juiste wijze noteren en doorgeven van je verbruiksgegevens.

Een aansluiting bij een waterbedrijf regelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Als je verhuist naar een woning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die nog geen wateraansluiting heeft, is het nodig om een nieuwe wateraansluiting aan te vragen. Zorg ervoor dat je de aanvraag tijdig indient, want het proces kan beduidend lang duren. Het aanvraagproces bestaat uit de volgende stappen:

 • Het verzoek om de drinkwateraftakking. Voeg de benodigde documenten toe. Dit betreft, onder andere, het bouwplan en verschillende plattegronden.
 • De acceptatie van de offerte. Na het indienen van de aanvraag zal je een offerte ontvangen, deze dien je goed te keuren. Normaal gesproken blijft de offerte zes maanden geldig.
 • Het uitvoeren van de voorbereidende werken. Om de drinkwateraftakking te kunnen plaatsen, dien je voorbereidende werken uit te voeren. De waterleverancier geeft precieze aanwijzingen over wat de voorbereidende werken omvatten.
 • De afspraak voor de aanleg. Als alle voorbereidende werken zijn voltooid, kan een afspraak worden gemaakt voor de aanleg van de aansluiting. Neem opnieuw contact op met de waterleverancier om de afspraak te maken.
 • Het aanleggen en keuren van de aansluiting. Wanneer de aansluiting is aangelegd, moet het drinkwater worden gekeurd op kwaliteit. Het gebruik van het drinkwater is pas toegestaan na de keuring.

Regel je verhuis van of naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met CallMePower

Bij een verhuis komt erg veel kijken. Zo moet je niet alleen zorgen voor de waterlevering, maar ook energiecontracten, telecom en verzekeringen op orde te hebben. Om jezelf ervan te verzekeren dat je alle belangrijke stappen uitvoert, kun je gebruikmaken van de verhuischecklist van CallMePower. In deze checklist vind je een overzicht van alle essentiële stappen.

verhuizen water
verhuizen water

Hulp nodig? (Gratis dienst)

Bel CallMePower voor gratis advies van onze water-experts.

verhuizen water
verhuizen water

Hulp nodig met het regelen van je wateraansluiting? (Gratis dienst)

Laat je telefoonnummer achter, en een van onze CallMePower adviseurs belt je terug om samen met jou de stappen te zetten.