Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te verhuizen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.

Het Vlaams Woninghuurdecreet uitgelegd

Geactualiseerd op
minuten lezen
vlaams woninghuurdecreet

In Vlaanderen is op 1 januari 2019 het Vlaams Woninghuurdecreet van kracht geworden. Dit decreet is van toepassing op alle huurcontracten voor woningen bestemd als hoofdverblijfplaats, en regelt alle belangrijke aspecten van een huurovereenkomst, zoals de opzeggingsmogelijkheden en welke partij welke verantwoordelijkheden draagt. In dit artikel zullen de belangrijkste clausules van het Vlaams Woninghuurdecreet worden uitgelegd.

Wat is het Vlaams Woninghuurdecreet?

Het Vlaams woninghuurdecreet is een wetgeving die van toepassing is op huurovereenkomsten voor woningen in het Vlaamse Gewest in België. Het doel van deze wetgeving is om de rechten en verplichtingen van huurders en verhuurders te reguleren. Hierdoor is er een juridisch kader voor woninghuur in Vlaanderen.

Het Vlaams Woninghuurdecreet is van dwingend recht. Dit betekent dat alle huurcontracten die worden afgesloten in Vlaanderen na 1 januari 2019 verplicht volgens de regels moeten worden gemaakt. Ook wanneer huurder en verhuurder samen een akkoord bereiken, mogen deze niet van de regels afwijken. Voor huurcontracten die zijn afgesloten voor deze datum geldt de federale woninghuurwet.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Je contracten verhuizen in één keer geregeld! (Gratis dienst)

CallMePower helpt je met het opzeggen en afsluiten van je energie- en telecomcontracten.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Al je contracten verhuizen in één keer geregeld! (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.

Toepassingsgebied van het Vlaams Woninghuurdecreet

Het Vlaams Woninghuurdecreet is van kracht op alle huurovereenkomsten voor woningen die dienen als de hoofdverblijfplaats van de huurder en die zijn afgesloten na 1 januari 2019. Het decreet heeft betrekking op bijna alle woninghuur in Vlaanderen, inclusief de verhuur van afzonderlijke delen van een vastgoed, zoals individuele kamers.

Het Vlaams Woninghuurdecreet is dus niet van toepassing op de volgende type huurcontracten:

  • Handelshuurovereenkomsten. Dit zijn overeenkomsten die betrekking hebben op commerciële ruimtes.
  • Huurcontracten voor kantoren. Ook voor commerciële kantoorruimtes geldt het Vlaams Woninghuurdecreet niet.
  • Pachtcontracten. Deze contracten hebben betrekking op gronden en worden beheerst door andere voorschriften.
  • Huurcontracten voor tweede verblijfplaatsen (vakantiewoningen).
  • Huurcontracten voor garages.

Op bovenstaande huurcontracten is de reguliere huurwetgeving Vlaanderen van toepassing. Daarnaast bevat het Vlaamse huurdecreet een speciale uitzondering voor studentenhuisvesting. In het geval van studentenkamers zijn er specifieke bepalingen en regels opgenomen in het huurdecreet Vlaanderen om tegemoet te komen aan de unieke aard van dit soort huurcontracten.

Bepalingen uit het Vlaams Woninghuurdecreet

Ten eerste is het cruciaal om op te merken dat het Vlaams Woninghuurdecreet vereist dat de huurovereenkomst schriftelijk wordt opgesteld en geregistreerd. De verantwoordelijkheid voor de registratie ligt bij de verhuurder. Wanneer de huurovereenkomst mondeling wordt afgesloten, wordt deze als ongeldig beschouwd en zal deze niet afdwingbaar zijn volgens de wet.

Het Vlaams Woninghuurdecreet uit 2019 is onveranderd gebleven in het jaar 2022, 2023 en 2024, er hebben zich geen wijzigingen voorgedaan. De belangrijkste aspecten die worden behandeld in het Vlaams Woninghuurdecreet zijn als volgt:

  • De duur van de overeenkomst,
  • Huurprijs en huurwaarborg,
  • Staat van de verhuurde woning.

Het naleven van de voorschriften is van essentieel belang voor personen die betrokken zijn bij huurovereenkomsten in Vlaanderen. Elk aspect zal uitgebreider worden behandeld.

Lengte van de huurovereenkomst

Onder het Vlaams Woninghuurdecreet hebben alle huurovereenkomst een bepaalde duur. Dit betekent dat de huurder en verhuurder expliciet hebben afgesproken hoe lang de overeenkomst zal lopen. De meest voorkomende termijnen zijn drie jaar, negen jaar, of levenslang. Als de partijen hebben besloten geen duur in de overeenkomst op te nemen, dan zal deze automatisch negen jaar lopen.

De keuze voor de duur van de huurovereenkomst is van groot belang. Die bepaalt niet alleen hoe lang de huurder het recht heeft om in de woning te blijven en hoe lang de verhuurder gebonden is aan de overeenkomst, maar ook de wettelijke opzegtermijnen die beide partijen moeten respecteren bij het beëindigen van de huur. De huurder kan namelijk niet zomaar verhuizen, en de verhuurder kan niet zomaar het contract beëindigen. Ontdek meer over de opzegtermijnen in Vlaanderen.

Prijs en huurwaarbog

De partijen hebben de vrijheid om de huurprijs gezamenlijk overeen te komen. Dit betekent dat de verhuurder zelf kan bepalen hoeveel de huur zal bedragen. Eenmaal overeengekomen tussen huurder en verhuurder mag de huurprijs niet meer worden gewijzigd, tenzij alle partijen hier duidelijk schriftelijk toestemming voor geven.

Alhoewel de huurprijs niet meer willekeurig mag worden gewijzigd na het afsluiten van een huurovereenkomst, is het wel toegestaan om de huurprijs te indexeren. Dit gebeurt volgens de regels van huurprijsindexering.

Tot slot staat het de verhuurder vrij om een huurwaarborg van maximaal drie maanden op te vragen. Deze huurwaarborg dient als zekerheid voor de nakoming van de afspraken gemaakt in de overeenkomst. De huurwaarborg dient bij het einde van de huur te worden terugbetaald, eventueel verminderd met ontstane schade.

Huurindexatie volgens de Huurwetgeving in Vlaanderen Huurindexatie is een wettelijk mechanisme dat wordt gebruikt om de huurprijs van een woning aan te passen op basis van de evolutie van de gezondheidsindex. De indexatie heeft als doel de huurprijs in lijn te houden met de algemene prijsevolutie in de economie. Zo zal de huurprijs redelijk in verhouding blijven tot de kosten van levensonderhoud.

Staat van de verhuurde woning

Voordat een woning verhuurt mag worden, dient deze te voldoen aan verschillende voorwaarden omtrent kwaliteiten. Deze voorwaarden hebben betrekking op de algemene staat van de woning en zijn er om de veiligheid en het comfort van de huurder te waarborgen. Ontdek hier een overzicht van de kwaliteitsvoorwaarden voor verhuur.

Voldoet de woning aan de kwaliteitsvoorwaarden? Dan mag deze worden verhuurd, en is de huurder de gehele huurperiode verplicht zich te gedragen als goede huisvader. Eveneens is de huurder verantwoordelijk voor de kleine herstellingen en onderhoudswerkzaamheden aan de gehuurde woning. Hiertegenover staat dat de verhuurder instaat voor eventueel benodigde grote herstellingen.

Bovendien zijn beide partijen wettelijk verplicht om bij het betrekken van de woning een plaatsbeschrijving op te stellen. Deze plaatsbeschrijving wordt gezamenlijk opgesteld en documenteert de staat van de woning en eventuele bestaande gebreken. Deze plaatsbeschrijving dient samen met de huurovereenkomst te worden geregistreerd bij aanvang van de huurovereenkomst.

Download gratis een plaatsbeschrijving voorbeeld door te klikken op onderstaande knop.

Vlaams Woninghuurdecreet PDF In dit artikel hebben we enkel de belangrijkste clausules van het Vlaams Woninghuurdecreet besproken. Wil je graag een kijkje nemen in de uitgebreide Vlaams Woninghuurdecreet tekst? Download dan gratis het Vlaams Woninghuurdecreet als PDF.

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Ga je binnenkort verhuizen? (Gratis dienst)

Bel CallMePower om je contracten te verhuizen: energie, telecom, water en verzekeringen!

Energiefactuur bedrijf
verhuizen water

Hulp nodig met het verhuizen van je contracten? (Gratis dienst)

Bel CallMePower op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur of laat je terugbellen door ons.

Vlaams Woninghuurdecreet en studentenhuisvesting

Het Vlaams Woninghuurdecreet hanteert enkele specifieke regels met betrekking tot huurovereenkomsten voor studentenwoningen, die enigszins kunnen verschillen van reguliere huurcontracten. In de meeste gevallen gelden dezelfde regels, zo dien je ook voor de verhuring van een studentenkot het huurcontract schriftelijk op te stellen, en moet je het huurcontract registreren samen met de plaatsbeschrijving.

Enkele verschillen tussen hoe een regulier huurcontract en het contract voor een studentenkot worden gereguleerd door het Vlaams Woninghuurdecreet zijn als volgt:

  • De huurwaarborg. De huurwaarborg voor een studentenkot mag maximaal twee maanden huur bedragen.
  • Geen stilzwijgende verlenging. Als de partijen de overeenkomst willen verder zetten, moet er een nieuwe overeenkomst worden afgesloten.
  • Andere opzegmodaliteiten. De huurovereenkomst kan worden opgezegd bij beëinDiging van de studie. Hierbij geldt een opzegtermijn van twee maanden. Eveneens kan in sommige gevallen de huurovereenkomst worden opgezegd voor de ingang hiervan.

Voorbeeld huurovereenkomst volgens Vlaams Woninghuurdecreet

Er zijn bij woninghuur zoals je ziet behoorlijk veel dingen waar je rekening mee moet houden. Om deze reden hebben we een huurovereenkomst voorbeeld gemaakt. In deze overeenkomst zijn alle regels zoals in het Vlaams Woninghuurdecreet opgenomen. Download het voorbeeld door te klikken op onderstaande knop.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 30 stemmen vond de informatie nuttig.