Dit is waar je op moet letten bij het verhuizen en emigreren naar België!

energie verhuizen

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h. Of laat je gratis terugbellen door ons.

verhuizen naar België

Als Nederlander wil je niet geheel verwonderlijk dolgraag verhuizen naar de zuiderburen. Al is het maar vanwege de huizenprijzen en lagere woonlasten. Of misschien wordt je een expat, omdat je gaat werken in België. In ieder geval zijn vele Hollanders je voorgegaan en met plezier verhuisd naar het mooie België. Dit artikel met praktische informatie helpt je een handje met de te nemen stappen voor je verhuizing en zaken die je écht niet over het hoofd mag zien voor jezelf en jouw gezin. Het biedt je bijvoorbeeld de nodige documenten om jouw energie in je nieuwe woning goed te regelen!


huis in België

Wonen in België

Ergens anders gaan wonen is al spannend genoeg en helemaal als het om een ander land gaat. Er moet als je verhuist naar het buitenland veel geregeld worden vóór, tijdens en erna. Voordeel is wel dat men in Vlaanderen dezelfde taal spreekt. Wie naar Brussel of Wallonië gaat, krijgt je te maken met het Frans en misschien met het Duits in een deel van de provincie Luik.

Nederlanders in België

Momenteel wonen er volgens officiële cijfers meer dan 154.000 Nederlanders op Belgisch grondgebied. De meeste Nederbelgen, zoals de Nederlanders in België worden genoemd, strijken neer in gemeentes die in het grensgebied met Nederland liggen. In Antwerpen wonen ook veel 'Hollanders'. Daarna volgen de noordelijke Ardennen, Brussel en enkele grote steden in Vlaanderen, zoals Gent en ook Brugge. Weet dat als je bij de Belgisch-Nederlandse grens gaat wonen je kan rekenen op een hoog aandeel Nederlanders.

Verhuizing en voorbereiding

verhuizing

Emigreren en komen wonen in België heeft zijn voordelen ten opzichte van Nederland. Verhuizen is een hele onderneming. Om dit in gang te zetten, brengt dit wel een aantal formaliteiten en praktische zaken met zich mee die je zowel in Nederland (of een ander land) en in België moet regelen. We nemen de belangrijkste aandachtspunten met je door voor het soepel laten lopen van je verhuizing.

Emigreren naar België

Waar moet je aan denken als je de stap zet om te emigreren naar België of misschien heb je het besluit al genomen? We kunnen ons goed voorstellen dat je nu even niet precies weet waar je moet beginnen. Al je vragen over hoe het zit met bepaalde zaken die je zowel in Nederland als in België (van tevoren) moet regelen. We beginnen bij de basis om alles tot in de puntjes te organiseren.

Huren of kopen?

Ga je huren of een woning kopen? Is je verblijf van kortere duur of weet je niet precies waar je wilt wonen. Ga dan voor huren. Zorg dan dat je ook denkt aan een huurcontract en de bijbehorende plaatsbeschrijving. Laatstgenoemde is een document dat gezamenlijk met de verhuurder en huurder wordt opgesteld en de staat van het onroerend goed en de belangrijkste aspecten (zoals de inventaris) beschrijven.

Ga je een huis, appartement of vakantiewoning kopen en schakel je een makelaar in? Check dan of deze partij is aangesloten bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, want makelaar is een beschermd beroep in België. Check dus zeker de site van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars voor het vinden van een geschikt makelaarskantoor.

energieverbruik berekenen

Wat verbruik jij aan energie in je nieuwe woning?

Wil je erachter komen of jouw gas- en stroomverbruik is of wordt? Maak gebruik van de energiecalculator!

Wat kost verhuizen naar België?

Je gaat emigreren en nu komt het erop aan: schakel je een verhuisbedrijf in voor je verhuizing naar België of ga je zelf sjouwen met al je spullen en verhuisdozen (al dan niet met hulp van je vrienden en familie). Onderstaande tabel geeft je een indicatie van de kosten waarop je ongeveer moet rekenen indien je verhuisfirma inschakelt.

verhuisdozen inpakken
Geschatte verhuiskosten naar België vanuit Nederland
Grootte Woning Raming v/d kosten
1-persoons huishouden Vanaf €700
2-persoons huishouden Vanaf €1.100
3-persoons huishouden Vanaf €1.500
4 of meerpersoons huishouden Vanaf €2.300

Bron: Analyse van diverse verhuispagina's, o.a. sirelo.nl en vsnm.nl

Uitschrijven

Je bent verplicht jezelf uit te schrijven indien je van plan bent om voor een periode van 8 maanden of langer in het buitenland te verblijven. Jezelf uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) regel je bij jouw gemeente in Nederland vóórdat je naar België emigreert.

Geef je nieuwe adres door in België. Geef een (tijdelijk) correspondentieadres op indien je nieuwe woonadres in België nog niet bekend is.

Inschrijven

Indien je als Nederlander of buitenlander langer dan drie maanden in België gaat verblijven, ben je verplicht om je in te schrijven in de bevolkingsregisters. Dit regel je binnen acht dagen na aankomst. Je meldt je hiervoor bij de gemeente waar je verblijft, daar wordt de inschrijving voltooid.

Indien je geen EU-burger bent, moet je beschikken over de nodige verblijfsdocumenten. Voor meer informatie hierover verwijzen we je door naar deze website over huisvesting in België.

Wonen en werken in België

Ga je wonen en werken in België? Als Nederlander ben je burger van een EU-lidstaat. Het beginsel van de Europese Unie is het vrij verkeer van werknemers, dit houdt in dat iedere burger van een EU-lidstaat zich in een andere lidstaat mag vestigen om er te werken. Heb je al een job gevonden of ga je voor jezelf beginnen, dan is het gewoon mogelijk om per direct te verhuizen. Natuurlijk moet je wel voldoen aan een aantal plichten, gelukkig horen daar ook rechten bij.

Niet van de EU? Indien je geen EU-burger bent, lees je op de website van de Belgische overheid meer over de formaliteiten.

Expat in België

Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes. Later je mede-expats vertellen over je geslaagde ervaring als nieuwe expat in België en ze al jouw tips en evetueel de valkuilen kunnen vertellen kan anderen goed op weg helpen. Maak gebruik van onze verhuischecklist en lees hieronder verder hoe het zit met belastingzaken en de sociale zekerheid.

Sociale Zekerheid

Net als in Nederland is er ook in België een publiek stelsel om inkomen en/of verzorging te garanderen voor iedereen. De Belgische Sociale zekerheid is actief in 7 afzonderlijke gebieden:

 1. pensioenen;
 2. werkloosheid;
 3. Verzekering tegen arbeidsongevallen;
 4. Verzekering tegen beroepsziekten;
 5. Gezinsbijslag;
 6. Verplichte ziektekostenverzekering;
 7. Betaalde feestdagen

Goed om te weten is dat naast deze indeling het gehele Belgische stelsel, (waar je ook woont, Vlaanderen, Brussel of Wallonië) is onderverdeeld in drie sectoren:

 1. werknemers;
 2. zelfstandigen;
 3. de publieke sector;

Deze rechten worden ook bepaald door jouw persoonlijke situatie en verschillen naargelang nationaliteit en je situatie (werknemer in loondienst, zzp-er, gedetacheerde, gepensioneerde, etc...). We gaan verderop in dit artikel in op de verschillende gebieden, we houden het voor jouw gemak wel praktisch en daarbij gaan niet al te diep in op de juridische aspecten.

belastingaangifte berekenen

Belasting

Wie in België werkt, betaalt ook belasting (net als in Nederland). De Belgische belastingadministratie bepaalt de te betalen belasting in functie van de jaarlijkse aangifte in de personenbelasting. Is je fiscale woonplaats (zetel van fortuin) op Belgisch grondgebied? Dan ben je daar ook verplicht om belastingaangifte te doen.

Belasting en belastingaangifte doen Kijk op deze belastingsite van de Belgische overheid voor meer informatie en links om je belastingaangifte online te regelen alsmede de belasting van niet-inwoners van België.

Zorgverzekering

Verhuis je definitief naar de zuiderburen en ga je ook voor een Belgische werkgever werken of ga je in België je eigen onderneming opstarten? Zeg dan in ieder geval je Nederlandse zorgverzekering op, zo heb je in ieder geval geen dubbele zorgkosten.

Zorgverzekering en buitenland Check op de website van Zorgwijzer wat je het beste kunt en wat je moet doen in jouw situatie!

Ziektekosten

zorgverzekering

In België is je zorgverzekering net iets anders geregeld dan in Nederland. De verzekering voor ziektekosten hoort bij de Belgische sociale zekerheid. Je bent wel verplicht om je te verzekeren, daarbij is de eerste optie om je aan te sluiten bij een erkend ziekenfonds. Doe dit in ieder geval nadat je jezelf hebt ingeschreven bij jouw gemeente in België als je ouder dan 25 jaar bent of als je jonger dan 25 jaar bent en werkt.

Privéverzekeringen

Indien je je niet wenst aan te sluiten bij een ziekenfonds is het een optie om één van de privéverzekeringen te nemen. Je kan hier ook voor kiezen als je naast de verplichte verzekering voor geneeskundige zorg een extra verzekering wenst.

Kinderen

Als je kinderen hebt is het goed om vooraf te bepalen waar je kids naar school gaan. Woonde je in het grensgebied met België en verhuis je in de omgeving naar de andere kant van de grens dan is het geen probleem om je kinderen op een Nederlandse school te houden. Ga je verder weg van Nederland wonen? Dan zul je samen met je kroost op zoek moeten gaan naar een passende school in België.

School in Vlaanderen

Kom je in Vlaanderen te wonen met je gezin? Op deze webpagina van de Vlaamse overheid over onderwijs vind je meer informatie over het Belgische onderwijssysteem en het vinden van een geschikte school.

School in Brussel

Verhuis je naar Brussel en wil je graag een Nederlandstalige school kiezen? Dan hebben we deze inschrijfpagina voor je over het inschrijven in een Nederlandstalige school in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Kinderbijslag

Vergeet niet de kinderbijslag, kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget en andere uitkeringen gerelateerd aan kinderen. Bij je verhuizing kunnen deze zaken veranderen. Op deze website Grensinfo van de Nederlandse overheid wordt alles duidelijk voor jullie (gezins)situatie.

Uitkering en pensioen

Heb je recht op een uitkering, heb je recht op pensioen als je in België gaat wonen? Een goede en terechte vraag. Omdat dit onderwerp zeer uitgebreid en enorm verschilt per persoon en per situatie geven we je de website van de Nederlandse staat: Grensinfo mee. Hier kan je zelf zien wat er bij jou van toepassing is wat betreft uitkeringen. Zo heb je financieel gezien alles helder voor je.

Praktische zaken

zaken regelen

We nemen nog enkele praktische zaken met je door, waar je zeker niet aan voorbij kunt gaan als je emigreert naar België. Denk zeker aan energie, internet, je bankzaken en verzekeringen. Toch punten die geregeld moeten worden, zodat je er thuis warmpjes bij zit.

Energie: gas en elektriciteit

Zodra je in je nieuwe woning in België woont, moet je niet vergeten om je energie te regelen. In grote lijnen werkt de procedure van het aangaan van een energiecontract voor gas en elektriciteit net als in Nederland. Je moet zorgen dat je klant wordt bij een leverancier, want energie afnemen zonder een contract is niet toegestaan.

In België komen wonen en moet je jouw energie regelen? Vergelijk het aanbod, een energie-expert helpt je met het vinden van een voordelige optie en begeleid je met de procedure.
Bel nu vrijblijvend: ☎ 02 588 03 92

Het is goed mogelijk dat je 'nieuwe' huis geen gasaansluiting heeft, maar een mazouttank. Dat houdt in dat je verwarming met mazout (stookolie) werkt. Check dit vooraf goed met de makelaar of vorige bewoner.

energieleveranciers vergelijken

Energie vergelijken in de prijzenvergelijker!

Liever zelf op je gemak de energietarieven in België checken? Vergelijk het energie aanbod en kies de best passende energiedeal voor jou!

Internet, televisie, telefoon en mobiel

Je wilt je geen moment vervelen, ook niet in je nieuwe woning. Internet, tv, telefonie en je smartphone zijn niet meer weg te denken. Ben je verhuisd naar België? Regel dan zodra het mogelijk is ook je telecomzaken. Zonder WiFi komen te zitten is vandaag de dag niet zo’n ramp denk je, omdat we ook 4G hebben voor op je mobiel. Wat als je thuis op je nieuwe adres geen bereik hebt en je moet je verhuiszaken zien te regelen?

Bankzaken

Regel ook je bankzaken als je in België komt te wonen uiteraard nadat je bent ingeschreven. Dit is geen verplichting, maar het maakt veel zaken wel veel makkelijker. Dit zijn de voorwaarden voor het openen van een Belgisch rekeningnummer:

 • Je bent 18+;
 • Een geldige id of paspoort hebben;
 • Een bewijs dat je op een Belgisch adres woont (bijv. een energierekening).
verzekeringen

Verzekeringen

Naast dat je verplicht bent om je ziektekosten te verzekeren moet je in België bij wet ook de volgende verzekeringen verplicht afsluiten.

 • Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto/Motor;
 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (verplicht voor een aantal beroepen)
 • Huurdersverzekering (verplicht in Wallonië);
 • Brandverzekering (verhuurders kunnen jou verplichten deze verzekering af te nemen)

Voor de rest mag je zelf bepalen welke verzekeringen je verder wenst. Check goed welke verzekeringen je nu hebt in Nederland en vergelijk dat met het aanbod en de namen in België.

checklist verhuizing

Maak en gebruik een checklist!

We kunnen natuurlijk lang niet de hele waslijst opnoemen en voor je uiteenzetten in dit artikel. Er zijn tig van andere zaken waarbij je specifiek in jouw situatie aan moet denken of waar je tegenaan zult lopen bij jouw verhuizing naar België.

Checklist en tips verhuizen Onze verhuischecklist die je in PDF formaat kan downloaden helpt je bij het maken van jouw stappenplan voor een vlotte verhuizing.

Dit artikel helpt je dus op weg en heeft handige links van de Belgische en Nederlandse instanties.

besparen

Verhuischecklist België

Op zoek naar een complete checklist voor praktische zaken vóór, tijdens en na je verhuizing? Download de verhuischecklist hier, gratis!

Geactualiseerd op