Verhuizen in België naar een nieuwe regio of gemeente. Waar moet je aan denken? Hoe regel je je energie?

energie verhuizen

Gas en/of elektriciteit nodig in je nieuwe woning?

Bel ons op ma-vr van 8-19h en za van 8:30-17:30h. Of laat je gratis terugbellen door ons.

verhuizen in België

Spannend, je hebt besloten om te verhuizen naar een andere gemeente of regio in België óf zelfs te veranderen van land. Een aantal dingen zullen hetzelfde zijn als wat je nu gewend bent, maar je gaat ook allerlei nieuwe dingen ervaren. Misschien zelfs een andere taal, andere mensen en wellicht een nieuwe job. Bij een verhuizing zijn er veel dingen waar je aan moet denken, helemaal als je verder van huis gaat. Wij geven je hier inzicht in een aantal zaken waar je aan moet denken zoals inschrijven en je energiecontract. Hiernaast geven we wat basis informatie over Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven.


Verhuizen naar een andere regio

Verhuizen is altijd een veel werk, maar het is ook leuk en spannend. Een nieuwe start, nieuwe mensen om je heen, een nieuwe omgeving. Het is de bedoeling dat je eerst verhuist alvorens je de inschrijving bij de gemeente doet en je registreert in je nieuwe woonplaats. Zodra je in je nieuwe huis bent ingetreden, kan je je bij de gemeente gaan inschrijven. Zorg ervoor dat je alles in je huidige gemeente opzegt vooraleer je gaat verhuizen.

Nieuwe energieleverancier nodig? Wil je graag telefonisch advies bij het maken van een keuze? Dat kan! Bel ons tijdens kantooruren:  ☎ 02 588 03 92 en we regelen het voor je.

Documenten en inschrijven

Om ervoor te zorgen dat de administratie van je verhuis correct wordt geregeld, dien je je adreswijziging door te geven bij Burgerzaken van je nieuwe gemeente. Ten alle tijden moet je geregistreerd zijn binnen 8 dagen van het moment dat je verhuisd. Dit geldt voor het geval je binnen je eigen gemeente blijft of erbuiten verblijft. Voor het inschrijven bij een nieuwe gemeente, heb je een uitschrijving van je gemeente nodig, ofwel een uittreksel van het basisregister (BRP). Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden wanneer je dit document gebruikt om je in te schrijven bij een andere gemeente.

checklist

Handige checklist voor je verhuis

Op zoek naar een complete checklist voor praktische zaken vóór, tijdens en na het verhuizen? Download de checklist verhuzien hier, gratis!

document registreren administratie

Voor energie wordt het energieovernamedocument gebruikt. Hiervoor moeten de meterstanden worden opgenomen en vermeld in het document, dit gebeurt normaal gesproken in het bijzijn van zowel de vertrekkende als de intrekkende partij. Zorg ervoor dat je de energieleverancier belt en deze meterstanden aan hun doorgeeft. Voor het downloaden van dit document, kan je terecht in ons artikel energieovernamedocument.

Hieronder kan je het document gratis downloaden voor jouw verhuis in de taal van je voorkeur.

Download Energieovernamedocument PDF voor invulllen
Download Link Taal Energieovernamedocument

NL Document PDF

 • Energieovernamedocument (Nederlands)

FR Document PDF

 • Energieovernamedocument in het Frans
  Document de reprise des énergies (version francophone)

EN Document PDF

 • Energieovernamedocument in het Engels
  Energy transfer document (English version)

Post doorsturen

In België is het BPost die zorg draagt voor het doorsturen van post naar je nieuwe adres. Je kan er ook voor kiezen om je post door ze te laten bewaren. Vanaf €5,00 per week bieden zij services naar jouw wens. Je geeft aan naar welk adres de post doorgestuurd moet worden, je kan hiervoor een startdatum en een termijn doorgeven tot op 24 maanden. Dit kan dus bijvoorbeeld ook wanneer je voor langere periode van huis bent, of totdat je de adreswijziging overal hebt doorgegeven.

Verhuizen naar Antwerpen

Wanneer je verhuist naar Antwerpen kan je je adreswijziging doorgeven bij de politiezone van Antwerpen. Dit kan via een digitaal formulier gedaan worden op de website van de stad zelf. Meer informatie over de procedure en jouw situatie, kan je terugvinden op de website van Antwerpen.

Antwerpen verkennen

Antwerpen is onderdeel van Vlaanderen, men spreekt hier dan ook Vlaams. Het is de grootste gemeente van België qua inwoners, ze telt er zo´n 526.000. Je vindt hier veel culturele bezienswaardigheden en invloed van het religieuze verleden in nog veelal zichtbaar. De binnenstad van Antwerpen is bruisend en biedt volop shopping gelegenheid en activiteit.

Distributienetbeheerder Antwerpen

In België zijn er verschillende regio's welke hun eigen distributienetbeheerders hebben. Antwerpen valt onder de netbeheerder Fluvius in Antwerpen, voor zowel elektriciteit als voor gas. Zij beheren het netwerk, onderhouden het elektriciteits- en gasnet, tevens doen zij de meteropnames.

Energieleveranciers Antwerpen

Antwerpen is onderdeel van Vlaanderen en heeft dus een ruime keuze aan energieleveranciers. Om meer te weten te komen over de verschillende leveranciers kan je een kijkje nemen op onze pagina waar we overzichtelijk weergeven welke energieleveranciers er op de markt aanwezig zijn. Je kan kiezen uit 17 verschillende leveranciers die energie leveren in Vlaanderen.

Welke leverancier past bij jou?Wil jij meer informatie over de best passende of voordeligste leverancier voor jou in Antwerpen? Bel ons op:  ☎ 02 588 03 92 voor gratis advies!

Energie in Antwerpen

Als je zelf je energie moet regelen in Antwerpen kan je het beste eerst een vergelijking maken om te zien wat het beste bij je past. Dit kan je doen door middel van een online vergelijker.

verhuisauto verhuizen regio

Verhuizen naar Gent

Als je verhuist naar Gent moet je ook hier binnen 8 dagen je inschrijving bij de gemeente realiseren. Dit kan je online al van tevoren doorgeven, echter wordt deze pas verwerkt zodra je echt bent verhuisd. Hieronder vatten wij samen wat belangrijk is om te weten over Gent en hoe je energie geregeld kan worden.

Gent verkennen

Gent is de op één na meest bevolkte gemeente van België. Het is de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen. In de stad vind je nog veel keltische kenmerken terug in de architectuur. In het centrum bevindt zich de historische stadsgedeelte, ook bevinden zich hier meerdere religieuze gebouwen zoals kerken en abdijen. Gent is verdeeld in 25 verschillende wijken.

Distributienetbeheerder Gent

Imewo (via Fluvius) is de distributienetbeheerder in Gent. Fluvius is in juli 2018 gefuseerd en heeft daarbij verschillende bedrijven overgenomen, waaronder Imewo. Zo heeft Vlaanderen één distributienetbeheerder voor haar provincies. Dit is voor alle partijen efficiënt en gemakkelijk. Om meer te weten te komen over Fluvius, kan je ons artikel hierover lezen.

Energieleveranciers Gent

Ook voor Gent geldt dat de Vlaamse energieleveranciers hun energie hier verstrekken voor de bewoners. Onderaan dit artikel geven we in een lijst weer welke energieleveranciers je uit kan kiezen als particuliere verbruiker.

energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers vergelijken in de prijzenvergelijker!

Vergelijk de leveranciers, kies je deal en stap over. Alle tarieven en deals op een rijtje!

Energie in Gent

Gent probeert als stad zo veel mogelijk niet-gebruikte energie te hergebruiken. Warmte die niet is gebruikt die wordt in Gent via ondergrondse leidingen verdeeld naar verschillende huizen en bedrijven. Dit is energie die anders verloren zal gaan. Dit kan via een stadsverwarmingsnet of een wijkverwarmingsnet.

Hiernaast besteden ze aandacht aan de uitstoot van CO2 en de compensatie ervan, hiernaast ook om zo groen mogelijke energie te voorzien. Gent heeft als doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Verhuis je naar Gent? Dan kan je uit verschillende leveranciers een keuze maken en uitzoeken wat het beste bij jou past.

Als je zelf je energie moet regelen in Gent kan je het beste eerst een vergelijking maken om te zien wat het beste bij je past. Dit kan je doen door middel van een online vergelijker.

Verhuizen naar Brugge

huis verhuizen nieuw

Je adreswijziging als je verhuist naar Brugge kan je online doorgeven. Je kan dit per email doen, of via de website. Brugge is een internationaal bekende stad en heeft dan ook vanalles te bieden. Hieronder geven wij je wat meer details, onder andere hoe je je energie kan overzetten.

Brugge verkennen

Brugge is de stad met het grootste aantal inwoners van West-Vlaanderen, de inwoners van Brugge zijn Bruggelingen. Deze stad wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, vanwege de vele kanalen en bruggen. Brugge ligt op ongeveer 15 km afstand van de Noordzee, deze stad heeft een gematigd zeeklimaat. Met haar historische kenmerken en het cultureel erfgoed is dit een geliefde stad om te bezoeken. De stad heeft dan ook ruim 90 hotels en biedt verschillende tours met de bus of met bootjes om meer van de binnenstad te ontdekken.

Distributienetbeheerder Brugge

Imewo (via Fluvius) is ook de distributienetbeheerder in Brugge. Net als Gent vormt Brugge onderdeel van Vlaanderen. Fluvius is de distributienetbeheerder van heel Vlaanderen en in juli 2018 zijn ze gefuseerd. Met de fusering hebben ze verschillende bedrijven overgenomen, waaronder Imewo. Om meer te weten te komen over Fluvius, kan je ons artikel hierover lezen.

Energieleveranciers Brugge

Aangezien Brugge ook onderdeel is van Vlaanderen geldt dat de Vlaamse energieleveranciers hun energie hier verstrekken voor de bewoners. Onderaan dit artikel geven we in een lijst weer welke energieleveranciers je uit kan kiezen als particuliere verbruiker.

Welke leverancier past bij jou?Wil jij meer informatie over de best passende of voordeligste leverancier voor jou in Brugge? Bel ons op:  ☎ 02 588 03 92 voor gratis advies!

Energie in Brugge

In de gemeente van Brugge wil men meer hernieuwbare energie opwekken door middel van zonne-energie, windturbines en waterkracht. Hiermee zal Brugge tevens bijdragen aan meer CO2 compensatie en de hoeveelheid uitstoot ervan zoveel mogelijk beperken. Het OCMW is hierin de leidende factor.

Verhuizen naar Leuven

verhuizen energie

Heb je besloten om te verhuizen naar Leuven? Dan is het goed om je van tevoren over de stad te informeren en wat je moet regelen. Je kan je inschrijven bij de gemeente via de website of bij het stadskantoor. Hieronder beschrijven wij een aantal handige weetjes over Leuven.

Leuven verkennen

Leuven ligt in Vlaams Brabant, het is zowel de stad als de gemeente. Het ligt op zo'n 20 kilometer afstand van Brussel. Leuven heeft nog zijn authentieke en historische kenmerken. Dit is deels terug te zien in de architectuur van de gebouwen en monumenten. In België staat Leuven ook bekend om het nachtleven, er zijn veel cafés en kroegen in het centrum terug te vinden.

Distributienetbeheerder Leuven

Iverlek (via Fluvius), Fluvius heeft ook deze netbeheerder overgenomen in 2018. Alle energie distributie wordt vanaf dat moment door Fluvius geregeld voor heel Vlaanderen.

Energieleveranciers Leuven

In de regio van Leuven kan je één van de Vlaamse energieleveranciers uitkiezen. Je kan ook overstappen wanneer je wilt, hierin ben je vrij, met in meeste gevallen een opzegtermijn van één maand bij je huidige energieleverancier. Hieronder vindt je een lijst van de energieleveranciers in Vlaanderen.

Energie in Leuven

Leuven biedt als stad zijn inwoners een thermocard aan. Deze kaart kan je gebruiken om te berekenen hoeveel energie er verloren gaat via ramen en/ of deuren. We willen natuurlijk allemaal besparen en vaak begint het bij jou zelf thuis. Ook groene energie speelt in Leuven een belangrijke rol. Zo zijn er verschillende projecten en producenten die energie opwekken met behulp van zonnepanelen, windenergie en een warmtepomp.

Energieleveranciers Vlaanderen

Voor bovenstaande steden en de rest van Vlaanderen is er een ruim aanbod aan energieleveranciers en hun tariefplannen. Hieronder geven wij de lijst weer met de namen van de leveranciers. Mocht je ze één voor één willen bekijken, kan je via ons artikel energieleveranciers meer te weten komen.

Energieleveranciers Vlaanderen
 • Antargaz
 • Aspiravi
 • Bolt
 • Ecopower
 • Elegant
 • ENGIE Electrabel
 • Eneco
 • Energie 2030
 • Essent
 • Lampiris
 • Luminus
 • Mega
 • Octa+
 • Trevion
 • Vlaamse Energieleverancier
 • Wase Wind
 • Watz

Wij kunnen je assisteren bij het maken van de voordeligste keuze voor een energieleverancier.
Bel  ☎ 02 588 03 92 om te spreken met één van onze energiespecialisten en laat je adviseren!

energieverbruik berekenen

Wat is jouw energieverbruik op jaarbasis?

Hoeveel gas en/of stroom verbuik je in een jaar? Bereken het met de energiecalculator!

Geactualiseerd op