U bent hier

Energieovernamedocument: GRATIS te downloaden! Vlot je gas & elektriciteit verhuizen en tips bij invullen!

Verhuizen: stappenplan voor gas en elektriciteit

02 588 03 92

maandag t/m vrijdag: 8u00 tot 18u00

energieovernamedocument elektriciteit gas verhuis verhuizen regelen

Een verhuis? Bij een energieoverdracht en overname is er het energieovernamedocument in het leven geroepen. Dit document kun je op deze pagina gratis downloaden als model om in te vullen. Bij een verhuis, tijdens het verhuizen of als je al verhuisd bent, valt er één en ander te regelen. Zo dien je voor de afname van water De Watergroep in te lichten adhv hun standaard verhuisformulier. Is er een mazouttank aanwezig, dan dien je ook hier de overname van de inhoud af te stemmen met de eigenaar of huurder. En dan is er ook nog energie: gas en de elektricteit. Je dient namelijk tijdig je energieleverancier te informeren van je verhuisplannen. Een heel gedoe, maar geen zorgen, wij helpen je een handje met het invullen van de energieovername!

Download model energieovernamedocument VREG elektriciteit en aardgas

Download model energieovernamedocument VREG Download en maak hieronder gratis gebruik van het model energieovernamedocument van de VREG voor energie (elektriciteit en aardgas). Beschikbaar in PDF formaat in het Nederlands, Frans en Engels! Je hebt het document nodig bij een verhuis en de intrek in je nieuwe woning.

Energieovernamedocument Download link hier ↓↓
 • Energieovernamedocument (Nederlands)
Energieovernamedocument voor België (Vlaams Gewest, Waals Gewest & Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
 • Energieovernamedocument in het Frans
  Document de reprise des énergies (version francophone)
Document de reprise des énergies pour la Belgique (Wallonie, Flandres & Bruxelles)
 • Energieovernamedocument in het Engels
  Energy transfer document (English version)
Energy transfer document for Belgium, Wallonia, Flanders and Brussels

Het energieovernamedocument

Het energieovernamedocument is een document dat je voor energieovername moet invullen bij een verhuis, de (ver)koop/(ver)huur van een huis of na een echtscheiding of overlijden. Je vult het in om de elektriciteits- en/of aardgasmeterstanden definitief vast te leggen. Het dient dus NIET om het energiecontract van iemand over te nemen. Bij een verhuis kun je voor je nieuwe adres een andere energieleverancier kiezen.

energieovernamedocument energieovername download model elektriciteit aardgas

Wat is het energieovernamedocument en wanneer is het nodig?

Bij een verhuis, (ver)koop/(ver)huur van een gebouw dien je de meterstanden van elektriciteit en aardgas aan de energieleverancier (ENGIE Electrabel, Eandis, Essent, Luminus, Mega, etc...) door te geven. Heb je twee aparte leveranciers, één voor elektriciteit en één voor gas, dan moet je ze uiteraard allebei apart inlichten.

Vragen over de energieovername en overstappen naar een andere leverancier? Wij helpen je bij het veranderen van energieleverancier. Overstappen is gratis, vrijblijvend, vlot en zonder risico! Bel ons gratis, het telefoonnummer is: ☎ 02 588 03 92.

Om de meterstanden van zowel elektriciteit als aardgas door te geven aan de leverancier(s), gebruik je het energieovernamedocument of het overnamedocument voor elektriciteit of gas.

Dit is een handig standaardformulier en algemeen geldend, d.w.z. het wordt door elke energieleverancier aanvaard. Het dient opgemaakt te worden voor zowel je oude als je nieuwe adres.

Hoe vul ik het energieovernamedocument in?

Het invullen van het energieovernamedocument is niet iets wat je dagelijks doet. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je niet goed weet hoe deze klus gedaan moet worden. Daarom geven we jou deze tips voor het correct invullen van het energieovernameformulier!

 • Noteer zorgvuldig voor elektriciteit de EAN code, het meternummer en de exacte meterstand voor zowel de enkelvoudige, de tweevoudige en de exclusief nachtmeterstand.
  Voorbeeld van een EAN code voor elektriciteit
 • Voor aardgas vermeld de EAN code, het meternummer en lees de juiste meterstand af.
  Voorbeeld van een EAN code voor aardgas
 • Noteer zorgvuldig het adres, de contactgegevens en de naam van de huidige leverancier van zowel jezelf als de nieuwe huurder, verhuurder of eigenaar.
 • Dateer, onderteken (door beide partijen) en verstuur het formulier via post of e-mail. Je kunt het ook als leidraad gebruiken indien je de informatie doorgeeft via telefoon of de website. Ga na welke procedure hier geldt voor jouw leverancier. Stuur een kopie op en binnen 7 dagen na je verhuis; het origineel houd je zorgvuldig bij.
 • Je leverancier zal dan een eindafrekening maken van jouw verbruik op het oude adres, en de levering op het nieuwe adres opstarten, indien je dat wenst. Je bent namelijk vrij om te kiezen voor een nieuwe leverancier.

Het energieovernamedocument indienen en naar wie te sturen?

Informeer je energieleverancier tijdig! Als je verhuist, moet je je energie leverancier ten laatste 7 dagen na je verhuis op de hoogte brengen met het energieovernamedocument. Wij stellen dit document voor een correcte energie verhuis gratis tot je beschikking!

Het is heel belangrijk dat je je verhuis op tijd meldt, want je energieleverancier moet een slotfactuur voor je oude adres opstellen en de facturatie op het nieuwe adres starten. Hiervoor moet je de meterstanden van de meter(s) van het oude adres en de meterstanden van de meter(s) van je nieuwe adres doorgeven via de zogenaamde energieovernamedocumenten.

Energieverhuis: jouw checklist met tips

Voor iedere adreswijziging zijn er per energieleverancier (elektriciteit en/of gas) twee energieovernamedocumenten in te vullen, te ondertekenen en toe te sturen aan de energieleverancier en dit zowel voor je oude als je nieuwe adres.

verhuis en verhuizen energieovername document energieleverancier elektriciteit gas vergelijken CallMePower

Bij het verlaten van je oude woning

 1. Vul voor elke energieleverancier 1 overnamedocument in, in 2 exemplaren
  (1 exemplaar voor uzelf, 1 voor de nieuwe huurder of de eigenaar)
 2. Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren.
 3. Bezorg een kopie van het document aan de energieleverancier(s) in kwestie binnen de 7 kalenderdagen na je verhuis. Check bij jouw leverancier hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post).
 4. Jouw energieleverancier maakt op basis van het overnamedocument de eindafrekening van je verbruik en bezorgt jou de eindfactuur of slotfactuur.
 5. Jouw energiemaatschappij start de levering op je nieuwe adres, indien je dat wenst. Dit is echter geen verplichting!

Bij intrek in je nieuwe woning

 1. Vul voor elke energieleverancier 1 overnamedocument in in 2 examplaren
  (1 exemplaarvoor uzelf, 1 voor de vorige huurder of de eigenaar)
 2. Beide partijen ondertekenen en dateren beide exemplaren.
 3. Bezorg een kopie van beide documenten aan de energieleverancier(s) van jouw keuze binnen 7 kalenderdagen na je verhuis. Check hoe dit moet (online, telefoon, e-mail, post). Behoud het origineel!
 4. Contacteer de energieleverancier aan jouw oude adres om een overname te regelen, of neem contact op met een nieuwe leverancier

Kies je energieleverancier Je bent vrij om te kiezen voor een nieuwe leverancier op je nieuwe adres. Je hoeft in geen geval jouw huidige energiecontract aan te houden noch het contract van de vorige huurder of eigenaar over te nemen.

Nuttige info & tips

 • Vul de energieovernamedocumenten volledig, correct en duidelijk in. Vul elke rubriek in en sla geen rubriek over.
 • Let erop dat de documenten binnen de 7 kalenderdagen in het bezit zijn van de energieleverancier(s). Stuur een kopie op, bewaar het origineel.
 • Vul de documenten in, dateer en onderteken samen met de nieuwe en vorige huurder of de eigenaar. Indien reeds ingevuld, controleer dan zorgvuldig de meterstanden. Zo vermijd je pijnlijke discussies achteraf.
 • Bewaar het origineel van de ondertekende overnamedocumenten zorgvuldig. Deze hebben juridische waarde. Ontstaat er later discussie over de meterstanden, dan kan de leverancier dit document opvragen als bewijs van de overeengekomen meterstanden.
 • Gebruik het energieovernamedocument ook om de meterstanden door te geven:
  • bij een echtscheiding (bijvoorbeeld: het energiecontract staat op jouw naam, maar jij verlaat de woning), of
  • bij een overlijden (bijvoorbeeld: jouw alleenstaande ouder is overleden en je wil dit melden aan de energieleverancier).
 • Gebruik deze gelegenheid om de energieprijzen onder de loep te nemen, de verschillende aanbieders te vergelijken en te kiezen voor een nieuwe leverancier.

Let op!Indien de gegevens niet duidelijk zijn genoteerd of het energieovernamedocument niet tijdig is overgemaakt aan de energieleverancier, zal jij opdraaien voor de kosten van het energieverbruik op je oude adres. Let er dus goed op dat je het energieovernamedocument snel, volledig en correct invult! Advies of hulp nodig?
Houd je overnamedocument bij de hand, en bel gratis: ☎ 02 588 03 92 voor de meest voordelige energieleverancier. Tot slot, jij concentreert je volledig op je verhuis, wij nemen je werk uit handen door te zorgen voor energie!

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus