Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Wat is 6G? Alles over de nieuwe generatie mobiel internet

Geactualiseerd op
minuten lezen
6G

De uitrol van 5G in België staat pas in de kinderschoenen, maar in veel andere landen in de wereld wordt er al gesproken over 6G. In dit artikel helpen wij jou begrijpen wat 6G is, hoe 6G werkt, wat de verschillen met 4G en 5G zijn en of 6G gevaarlijk is.

Wat is 6G?

Om te kunnen bellen, SMS'en en surfen op internet op een mobiele telefoon, moet je toestel verbinding maken met een mobiel netwerk. Tot op heden zijn er vijf generaties mobiele netwerken uitgebracht, waar we in België momenteel vooral 4G en ook steeds meer 5G gebruiken. De nieuwste ontwikkeling op dit gebied is 6G.

De onderzoeken naar 6G zijn begonnen zodra 5G werd gelanceerd en moet ons online gedrag van de toekomst kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om op grote schaal veilig gebruik te kunnen maken van zelfrijdende auto's en om zowel augmented als virtual reality te kunnen gebruiken. Bovendien zal 6G een compleet netwerk moeten creëren dat ook in de ruimte, in de lucht en op zee te gebruiken is.

Wat betekent 6G? 6G staat voor "zesde generatie", dat duidt op de zesde generatie mobiele netwerken.

Hoe werkt 6G?

Bij 6G wordt er gebruik gemaakt van submillimetergolven, ook wel teraherz-golven genoemd. Door gebruik te maken van deze zeer kleine golven - die gebruik maken van frequenties tussen de 0-3 en 3 Thz - wordt het mogelijk om grote hoeveelheden data zeer snel te vervoeren.

Tijdens de Mobile World Congress in maart 2023 gaf Nicolas Kourtellis - hoofdonderzoeker en mededirecteur bij Telefónica Research - aan dat 6G de netwerkcapiciteit vijfhonderd keer zal vergroten. Bovendien zal alle data sneller verstuurd worden dan we momenteel gewend zijn en met, zo geeft Kourtellis ook aan, vrijwel geen latentie.

Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Waarin verschilt 6G van 5G?

Momenteel wordt er in het merendeel van België gebruik gemaakt van 4G en 5G, al staat de uitrol van 5G nog in de kinderschoenen. 5G maakt het mogelijk om tegen veel hogere snelheden en met veel minder vertraging te kunnen surfen op internet. 6G gaat hier nog verder in.

Uit een onderzoek van Samsung is gebleken dat 6G tot honderd keer sneller kan zijn dan 5G met een latentie die tien keer kleiner is dan bij 5G. Bovendien moet het 6G-newerk veel betrouwbaarder zijn, dat ook nodig is als we voor steeds belangrijkere zaken aangewezen zijn op een internetverbinding.

Daarnaast gaan er geruchten in de rondte dat het met 6G mogelijk moet zijn om honderden gigabits of zelfs terabits per seconden te downloaden. Een onderzoek van de Technische Universiteit in Eindhoven (Nederland) heeft aangewezen dat 6G het mogelijk moet maken om een film in 0,4 seconden te downloaden, waar het bij 5G zo'n 40 seconden duurt om een film te downloaden.

Andere verschillen tussen 6G en 5G is de capaciteit van het netwerk, die bij 6G veel groter moeten zijn, waardoor veel meer draadloze apparaten met een hoge snelheid internet kunnen gebruiken.

Ontdek meer over 4G en 5G  4G  
  5G

Is er al een 6G-netwerk?

Momenteel zijn er in verschillende landen onderzoeken naar 6G aan de gang. Een onderzoek in 2021 door Cyber Creative Institue en het Japanse dagblad Nikkei toonde aan dat er tot dan ruim 20.000 patenten voor 6G-technologieën waren aangevraagd.

De voorloper op dit gebied is China, met 40 % van de ingediende patenten. Maar ook in de Verenigde Staten (35 %), Japan (10 %), Europa (9 %) en Zuid-Korea (4 %) zijn instanties volop bezig met de ontwikkeling van 6G. In Europa zijn vooral de Scandinavische landen 6G aan het onderzoeken.

5G is in veel landen nog aan het uitrollen en de onderzoeken naar 6G zijn nog volop bezig. Naar verwachting zal 6G pas rond 2030 gelanceerd worden, waarbij er per land verschillen zullen zijn in de daadwerkelijke uitrol van 6G.

Wat de verwachte uitrol van het 6G-netwerk in België?

België is tot op heden nog geen voorloper op het gebied voor nieuwe, technologische ontwikkelingen. Zo lopen wij met de uitrol van 5G redelijk ver achter ten opzichte van onze buurlanden, aangezien er pas enkele plekken in België zijn waar je 5G kunt gebruiken.

Hoewel 6G naar verwachting rond 2030 gelanceerd zal worden, is het aannemelijk om te verwachten dat de uitrol van 6G in België nog langer op zich laat wachten. Het is daarom aannemelijker dat we pas in de loop of zelfs aan het einde van de jaren '30 op grote schaal gebruik kunnen gaan maken van 6G.

Meer informatie over 5G of een 5G-abonnement afsluiten?

Bel CallMePower voor gratis informatie, hulp en advies over 5G (gratis dienst).

Meer informatie over 5G of een 5G-abonnement afsluiten?

Laat CallMePower jou terugbellen voor gratis informatie, hulp en advies over 5G (gratis dienst).

Is 6G gevaarlijk?

Rondom de uitrol van 5G zijn veel gezondheidsvragen gesteld. Er zijn namelijk meer stralingen dan bij 4G, dat op den duur voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Het stellen van deze vragen voor 6G is daardoor niet apart.

Wat 5G schadelijker maakt dan 4G, is dat de 5G-signalen minder ver kunnen reizen dan bij 4G. Dit resulteert in een hogere internetsnelheid, maar ook dat er meer 5G-torens benodigd zullen zijn, dat de hoeveelheid straling zal vergroten. Bovendien zijn de signalen kleiner, waardoor ze eenvoudiger geblokkeerd kunnen worden.

Bij 6G zal dit wellicht nog meer het geval zijn, doordat de 6G-signalen nog kleiner zijn dan de 5G-signalen en daardoor weliswaar sneller zijn, maar ook minder ver kunnen reizen en nog sneller geblokkeerd kunnen worden. Het kan dus zijn dat de hoeveelheid straling in de lucht bij 6G nog verder zal toenemen, al zijn hier nog geen officiële onderzoeken voor geweest.

Nadelen van 6G

6G kent helaas niet alleen voordelen. Naast de eventuele gezondheidsproblemen, is er ook een uitdaging in de 6G-technologie milieuvriendelijk maken. Tot op heden bracht elke nieuwe mobiele generatie ook meer elektriciteitsverbruik met zich mee, dat slecht is voor het milieu.

Dat 6G energie-efficiëntier moet zijn dan 5G, is ook bij de onderzoekers bekend. Zo gaf Alex Choi, hoofd van T-Labs bij het Deutsche Telekom, bij Euronews Next aan dat 6G "echte Digitale inclusie mogelijk moet maken en moet worden geoptimaliseerd voor energie-efficiëntie en voor ongekende niveaus van privacy, betrouwbaarheid en veiligheid."

Choi noemt hierbij direct een ander nadeel van 6G: veiligheid. Omdat men steeds meer zaken online zal gaan doen, zullen de nieuwe technologieën ook veiliger moeten zijn voor de gebruiker. "Je moet echt 100 % of 1000 % zeker zijn van de beveiliging", aldus Choi.

Sluit een VPN van CyberGhost, NordVPN of Surfshark af!

Bescherm je persoonlijke gegevens en plaats jezelf in een ander land voor het bekijken van het volledige aanbod van streamingdiensten en voor aantrekkelijke tarieven en aanbiedingen!

Wat komt er na 6G?

We bespreken in dit artikel wat 6G is met diens voor- en nadelen, terwijl we nog volop bezig zijn met de uitrol van 5G. Hoewel 6G pas in 2030 gelanceerd zal worden - zoals de verwachting is - weerhoudt dit onderzoekers niet om al verder in de toekomst te kijken.

Zo is de Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) in samenwerking met Wi-Fi Alliance al begonnen met onderzoeken voor 7G. De zevende generatie mobiele netwerken zal nog meer bandbreedte moeten bevatten, dat hulpzaam kan zijn voor het automatiseren van veel processen en applicaties waar een hoge beschikbaarheid, voorspelbare latentie of gegarandeerde servicekwaliteit een vereiste zijn.

Zover op dit moment bekend is, zal het verschil in 7G en 6G ook naar voren moeten komen in de internetsnelheid, die tot vier keer hoger moet zijn bij 7G met snelheden tot 46 Gbps. Dit is erg snel, zeker als je in gedachten houdt dat met vast internet met fiber in België momenteel maximaal 1 Gbps aangeboden wordt.

Vragen over telecom of je abonnement?

Bel CallMePower voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vragen over telecom?

voor antwoorden op al je vragen omtrent telecom (gratis dienst).

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 4 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies!

Heb je vragen, problemen of wil je hulp met vergelijken?

Bel CallMePower voor hulp bij al je vragen en problemen en om
een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower 

Laat CallMePower jou terugbellen voor hulp bij al je vragen en problemen
en om een vergelijing van alle abonnementen uit te voeren. (gratis dienst)

Advertentie - CallMePower