U bent hier

Besparen op je energiefactuur?

02 588 92 38

maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur

Prijzen en tarieven van Luminus - Energie: gas & elektriciteit

Logo van de leverancier Luminus (Belgishe afdeling van Frans bedrijf EDF)

Met bijna 2 miljoen klanten is Luminus één van de grootste energieleveranciers van ons land. Daarnaast is Luminus ook een belangrijke energieproducent. Het bedrijf ontstond uit het samengaan van de Belgische elektriciteitsproducent SPE en het Franse EDF. Dankzij z’n grote productiecapaciteit kan het energiebedrijf interessante tarieven en een ruime keuze in formules aanbieden. Maar zijn die prijzen van het aanbod Luminus ook voordelig voor jou? We vergelijken hieronder een aantal formules die Luminus aanbiedt.


Opgelet, de prijzen per kWh zoals deze worden aangegeven in de onderstaande tabellen omvatten enkel het gedeelte ‘Luminus’ of ‘energieleverancier’ in de totaalprijs per kWh, ook bekend als de ‘energiekostprijs’.

Aanbod en diensten Luminus

Luminus heeft een aanbod dat een brede groep klanten kan aanspreken. Of je nu op zoek bent naar een formule met de laagst mogelijke prijzen en een basisdienstverlening of naar een formule met iets hogere prijzen en een uitgebreidere klantendienst, Luminus biedt je de keuze. Daarnaast kunnen klanten van Luminus profiteren van gegarandeerde vaste tarieven gedurende één jaar of variabele tarieven die de prijsstijgingen of prijsdalingen op de internationale markten volgen.

Ook milieubewuste consumenten kunnen terecht bij Luminus. Het bedrijf biedt z’n klanten zelfs de keuze tussen goedkopere ‘gewone’ groene stroom of 100% Belgische groene stroom. Van Greenpeace krijgt Luminus trouwens een pluim voor z’n investeringen in Belgische zonne-energie (ook al doet moederbedrijf EDF het met voornamelijk investeringen in gas- en nucleaire centrales volgens de milieuorganisatie minder goed).

We bekijken hieronder de belangrijkste verschillen tussen de populairste Luminus-formules. We vergelijken de verschillende tarieven en voorwaarden en proberen op die manier duidelijk aan te geven welke formule het beste past bij welk type consument. Uiteraard is het steeds aanbevolen een onafhankelijke prijsvergelijking uit te voeren voordat je een energieleverancier kiest. 

Aardgastarieven Luminus

aardgas gasprijs tarief aanbod Luminus

Bij Luminus kun je als particuliere consument kiezen voor een contract met enkel elektriciteit of met gas en elektriciteit. Een contract voor de levering van enkel aardgas is dus niet mogelijk.

Luminus biedt klanten die hun contract en facturen volledig via internet willen beheren en die per domicilie betalen twee goedkopere formules aan: Luminus Essential en Luminus Click. Deze klanten kunnen geen gebruik maken van de telefonische klantendienst, ze moeten hun vragen steeds via de website stellen. Het contract kan enkel via de website worden afgesloten.

In de andere formules (Luminus Ecoflex of Luminus #BeGreenFix) hebben klanten wel toegang tot de telefonische klantendienst, ze kunnen hun factuur per post ontvangen en ze zijn niet verplicht om hun factuur per domiciliëring te betalen. Deze klanten krijgen ook regelmatig extra promoties en kortingen aangeboden, zo belooft Luminus. 

Een contract met Luminus kan op elk moment stopgezet worden. Als je een contract hebt ondertekend met een bepaalde looptijd betekent dat enkel dat Luminus de afgesproken tarieven gedurende de hele looptijd zal garanderen.

Luminus Essential Aardgas

Luminus Essential aardgas:een 1-jarig contract met een variabel tarief en een klantendienst via internet

Consumenten die de scherpste tarieven zoeken vinden deze bij Luminus meestal in de Essential-formule. Aardgas en automatisch ook elektriciteit (niet-groene stroom) worden in deze formule geleverd aan een variabel tarief dat door Luminus elk kwartaal aan de marktprijs wordt aangepast. Op die manier profiteer je als consument mee van eventuele prijsdalingen. Dat houdt dan wel het risico in dat als de groothandelsprijzen stijgen je gasfactuur duurder uitvalt dan verwacht.

Luminus rekent bovendien lagere tarieven aan in deze formule omdat de klant ermee instemt z’n facturen per mail te ontvangen en per domicilie te betalen. Klanten die voor Essential kiezen kunnen ook enkel via de website contact opnemen met de klantendienst (en dus niet telefonisch). Deze formule wordt ook enkel op de website aangeboden

Tarieven aardgas: Luminus Essential
Essential formule
Vaste abonnementkost
(€)
 
Prijs per kWh
(c€/kWh)
 

 

Bij dalende internationale marktprijzen voor aardgas is een formule met variabel tarief het meest interessant. Enkel als de prijzen gedurende een langere periode blijven stijgen kan het interessanter zijn om over te stappen op een formule met vast tarief. Een variabel tarief is in die zin meer geschikt voor de actieve en prijsbewuste consument die regelmatig de tarieven van de verschillende leveranciers wilt vergelijken. 

Luminus Optimal aardgas

Luminus Optimal aardgas:een 1-jarig contract met een variabel tarief en een telefonische klantendienst

Tarieven aardgas: Luminus Optimal
Optimal formule
Vaste abonnementkost
(€)
 
Prijs per kWh
(c€/kWh)
 

 

Luminus Click aardgas

Luminus Click aardgas:een 1-jarig contract met een vast tarief en een klantendienst via internet

Onder de naam Click biedt Luminus een formule aan die zich richt op prijsbewuste consumenten die zekerheid over hun tarieven willen gedurende één jaar. Klanten die geen behoefte hebben aan een uitgebreide klantendienst (enkel via internet bereikbaar) en die hun facturen en contract via internet willen beheren krijgen in deze formule een vast tarief aangeboden voor aardgas en automatisch ook voor elektriciteit (geen groene stroom). 

Luminus garandeert het vaste tarief gedurende slechts één jaar, en dat is weinig in vergelijking met sommige andere leveranciers die tot drie, vier of soms zelfs vijf jaar prijsgaranties willen geven. De looptijd van het contract is dus één jaar maar de klant kan op elk moment kosteloos van leverancier veranderen

Tarieven aardgas: Luminus Click
Click formule
Vaste abonnementkost
(€)
 
Prijs per kWh
(c€/kWh)
 

 

Een vast tarief kan je als energieconsument zekerheid geven. Zeker in periodes waarin de energieprijzen op de internationale markten sterk schommelen is het soms verstandig te kiezen voor een iets hoger maar vast tarief. Zo kun je erop vertrouwen dat jouw energiebudget niet ontspoort. Een vast tarief is ook steeds aanbevolen voor consumenten die liever niet regelmatig prijzen vergelijken (ook al is het natuurlijk aanbevolen je energietarief minstens één keer per jaar te evalueren). De tarief formule Luminus Click wordt enkel via internet aangeboden en is gekoppeld aan een verplichte domiciliëring.

Luminus Ecoflex aardgas

Luminus Ecoflex aardgas:CO2-neutraal aardgas met een 2-jarig contract aan variabele prijzen

De prijsverschillen tussen de zogenaamde ‘internet tarief formules’ van Luminus en de formules met een uitgebreide klantendienst zijn niet zo heel groot. Momenteel is de Ecoflex-formule voor sommige consumenten bijvoorbeeld goedkoper dan Luminus Essential.

In de Ecoflex-formule biedt Luminus z’n klanten aardgas aan een variabel tarief met (steeds inbegrepen) groene elektriciteit. Omdat CO2-neutraal aardgas niet bestaat belooft Luminus klanten die voor Ecoflex kiezen dat hun aardgasverbruik klimaatneutraal wordt gemaakt door het compenseren van de CO2-uitstoot via groene investeringen. 

Klanten kunnen de betaalwijze in deze formule zelf kiezen, ze kunnen hun facturen per post ontvangen en ze hebben toegang tot de telefonische klantendienst. Luminus belooft deze klanten ook extra promoties en kortingen tegenover klanten die een internetformule kiezen. 

Tarieven aardgas: Luminus Ecoflex
Ecoflex formule
Vaste abonnementkost
(€)
 
Prijs per kWh
(c€/kWh)
 

 

Opnieuw geldt hier dat het variabele tarief dat elk kwartaal aan de marktprijzen wordt aangepast vooral aanbevolen is voor actieve consumenten die bereid zijn regelmatig hun factuur te controleren en prijzen te vergelijken. Wie dat niet doet loopt immers het risico op het einde van het jaar een onverwacht hoge afrekening te krijgen. 

Luminus #BeGreen Fix aardgas

Luminus #BeGreen Fix aardgas:CO2-neutraal aardgas met een 1-jarig contract aan vaste prijzen

Tarieven aardgas: Luminus #BeGReen Fix
#BeGreen Fix formule
Vaste abonnementkost
(€)
 
Prijs per kWh
(c€/kWh)
 

 

Luminus Basic aardgas

Luminus Basic aardgas:contract voor onbepaalde duur aan variabele prijzen met enkel een online klantendienst

Tarieven aardgas: Luminus Basic
Basic formule
Vaste abonnementkost
(€)
 
Prijs per kWh
(c€/kWh)
 

 

tarieven elektriciteit Luminus

prijs elektriciteit stroomtarief aanbod Luminus

Net zoals voor de levering van aardgas kunnen klanten ook voor de levering van elektriciteit kiezen tussen een vast tarief gegarandeerd op één jaar en een variabel tarief. Ook bestaat opnieuw de keuzemogelijkheid tussen een contract met beperkte dienstverlening (internetformules) en een contract met uitgebreidere opties. Daarnaast kunnen Luminus-klanten voor hun elektriciteitsconsumptie echter kiezen uit een formule met ‘gewone’ stroom, één met groene stroom en één met gegarandeerd groene én Belgische stroom.

De formule met exclusief Belgische groene stroom biedt een vast tarief gedurende één jaar en wordt aangeboden onder de naam #BeGreenFix. De formule met ‘gewone’ groene stroom heet Luminus Ecoflex. En de internetformules met variabele en vaste tarieven werden respectievelijk Luminus Essential en Luminus Click genoemd. Zoals je wellicht merkt koos Luminus voor z’n formules met enkel elektriciteit dus dezelfde benamingen als voor de formules waarin zowel aardgas als elektriciteit wordt geleverd. 

Luminus Essential elektriciteit

Luminus Essential elektriciteiteen exclusief online contract aan variabele prijzen voor elektriciteit gedurende 1 jaar

Tarieven elektriciteit: Luminus Essential
Essential formule
Vast/Variabel Variabel
Enkelvoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  
Tweevoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren  
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren  
Uitsluitend nachtmeter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  

 

Luminus Optimal elektriciteit

Luminus Optimal elektriciteiteen variabel tariefplan voor stroom met een contractsduur van 1 jaar

Tarieven elektriciteit: Luminus Optimal
Optimal formule
Vast/Variabel Variabel
Enkelvoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  
Tweevoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren  
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren  
Uitsluitend nachtmeter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  

 

Luminus Click elektriciteit

Luminus Click elektriciteitis een 1-jarig contract en biedt stroom aan een vast tarief met een klantendienst via internet

Voor wie een goedkoper vast tarief voor z’n elektriciteit zoekt (in vergelijking met #BeGreenFix), en voor wie groene stroom niet noodzakelijk is, raadt Luminus de Click-formule aan. Klanten die deze formule kiezen moeten wel tevreden zijn met een klantendienst die enkel bereikbaar is via de website, ze moeten voor domiciliëring kiezen en ze ontvangen hun facturen enkel via de app of de website

Het Click-contract kan enkel afgesloten worden via de website en de tarieven worden gegarandeerd gedurende één jaar. Als de klant ook graag aardgas van Luminus wilt dan krijgt hij of zij dit ook aan een vast tarief. Uiteraard kun je als klant het contract op elk moment kosteloos opzeggen, dat is wettelijk zo geregeld. 

Tarieven elektriciteit: Luminus Click
Click formule
Vast/Variabel Vast
Enkelvoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  
Tweevoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren  
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren  
Uitsluitend nachtmeter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  

 

Hoewel een contract met vaste tarieven prijszekerheid geeft zijn de aangerekende tarieven vaak niet erg interessant als de internationale marktprijzen dalen of stabiel blijven. Het is begrijpelijk dat consumenten een vast tarief willen om nare verrassingen bij de eindafrekening voor gas en/of elektriciteit te vermijden. Prijsbewuste consumenten raden we toch aan minstens één keer per jaar de tarieven te vergelijken, bijvoorbeeld via de V-test van de Vlaamse energieregulator Vreg.

Luminus Ecoflex elektriciteit

Luminus Ecoflex elektriciteiteen 2-jarig contract voor groene stroom van Luminus aan variabele prijzen

Met Ecoflex richt Luminus zich op milieubewuste klanten die groene stroom willen aan een variabel tarief. Klanten die dat wensen kunnen dit combineren met de levering van aardgas, eveneens aan een variabel tarief. 

Het Ecoflex-contract is zoals we hierboven al schreven een formule met daarin inbegrepen een telefonische klantendienst, vrije keuze van de betaalmethode en facturen per post indien gewenst. 

De groene stroom in dit contract is deels afkomstig uit België maar ook uit productie in het buitenland en de aankoop van zogenaamde ‘certificaten van oorsprong’ die investeringen in hernieuwbare elektriciteit moeten stimuleren. Ook de aardgasconsumptie wordt, we schreven het hierboven al, klimaatneutraal gemaakt door Luminus. 

Tarieven elektriciteit: Luminus Ecoflex
Ecoflex formule
Vast/Variabel Variabel
Enkelvoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  
Tweevoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren  
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren  
Uitsluitend nachtmeter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  

 

De variabele prijzen in dit contract worden elk kwartaal aangepast aan de internationale marktprijzen. De formule kan dus op een gegeven moment interessant zijn en na een periode van prijsstijgingen niet meer. We bevelen deze formule dan ook vooral aan voor consumenten die bereid zijn regelmatig de prijzen van verschillende leveranciers te vergelijken. Bij een langdurige periode van prijsstijgingen zijn contracten met vaste tarieven soms voordeliger. 

Luminus #BeGreen Fix elektriciteit

Luminus #BeGreen Fix elektriciteitis een 1-jarig contract voor groene stroom van Luminus aan vaste prijzen

Milieubewuste consumenten die ook graag prijszekerheid willen én een uitgebreide dienstverlening worden door Luminus bediend met de formule #BeGreenFix. 

De garantie dat de geleverde groene stroom ook Belgische stroom is kunnen niet veel energieleveranciers in ons land bieden. Luminus kan dit wel, mede dankzij grootschalige investeringen in vooral Belgische zonne-energie. Als aardgas in de formule wordt inbegrepen dan belooft Luminus dat dit CO2-neutraal wordt gemaakt door investeringen in milieuvriendelijke projecten.

Ter informatie, milieuorganisatie Greenpeace beoordeelt de inspanningen van Luminus en vooral moederbedrijf EDF op het gebied van hernieuwbare energie slechts als ‘erg matig’ in z’n recentste rapport. Luminus zelf schrijft op z’n website dat het rapport van Greenpeace “een vertekend beeld geeft”.
 

Domiciliëring is niet verplicht voor klanten met de #BeGreenFix, ze kunnen hun facturen per post ontvangen en ze hebben toegang tot de telefonische klantendienst. Volgens Luminus zullen ze ook regelmatig extra promoties en aanbiedingen ontvangen in vergelijking met klanten die voor eenvoudigere internetformule kiezen.

Tarieven elektriciteit: Luminus #BeGreen Fix
#BeGreen Fix formule
Vast/Variabel Vast
Enkelvoudige teller
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  
Tweevoudige teller
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren  
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren  
Exclusief nachtmeter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  

 

De tarieven in deze formule worden gedurende één jaar gegarandeerd. Bij andere leveranciers kunnen de tarieven vaak voor langere periodes worden vastgelegd. Toch kan deze formule geschikt zijn voor wie prijszekerheid wilt. Het is immers altijd aanbevolen minstens één keer per jaar de prijzen en tarieven opnieuw te vergelijken. Bij dalende of licht schommelende internationale marktprijzen is een formule met variabele tarieven echter meestal voordeliger. 

Luminus Basic elektriciteit

Luminus Basic elektriciteitis een online elektriciteitscontract voor onbepaalde duur van Luminus aan variabele prijzen

Tarieven elektriciteit: Luminus Basic
Basic formule
Vast/Variabel Variabel
Enkelvoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  
Tweevoudige meter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh) Dag/Piekuren  
Energiekost (in €cent/kWh) Nacht/Daluren  
Uitsluitend nachtmeter
Vaste vergoeding (€/jaar)  
Energiekost (in €cent/kWh)  

 

De tarieven van Luminus vergelijken met andere energieleveranciers

Bij CallMePower houden we van tarieven vergelijken. Het zit in onze DNA! Daarom vergelijken wij graag voor jou Luminus met de concurrentie, de andere energieleveranciers in België. We houden de meest populaire energietarieven en prijzen voor elektriciteit en aardgas van Luminus en die van een andere aanbieder tegen de lamp. Wij willen je van harte welkom heten bij de versus edities van CallMePower. Want, wie wordt de winnaar, Luminus, ENGIE Electrabel of Lamparis?

Vergelijking Luminus met ENGIE Electrabel

vergelijking vergelijk ENGIE Electrabel en Luminus energie tarieven prijs CallMePower

De eerste en direct de meest bekende editie van de één op één prijsvergelijkingen is ENGIE Electrabel vs. Luminus. Luminus en ENGIE Electrabel zijn de twee grootste energieleveranciers in België.

We vergelijken voor beide aanbieders twee elektriciteitstarieven (een vast en variabel tarief) en een variabel gastarief. Wie wint deze battle? Is dat de marktleider of Luminus?

 

 

Vergelijking Luminus met Lampiris

vergelijking tarieven vergelijk Luminus en Lampiris energie prijs tarief CallMePower

Een andere interessante vergelijking is die van Luminus vs. Lampiris. Dit zijn respectievelijk de energieleveranciers nummer 2 en 3 in België.

We maken een prijsvergelijking voor beide aanbieders met twee elektriciteitstarieven (een vast en variabel tarief) en een variabel gastarief. Wie is voordeliger met elektriciteit en wie met aardgas? Kortom: Wie wint deze battle?

 

Vergelijk het gehele aanbod van energietarieven

Vergelijk het gehele aanbod van energietarieven op CallMePower

Wil je een complete vergelijking maken? Dat kan! Vergelijk en bekijk hoeveel jij kunt besparen op je Luminus factuur! Zo bespaar jij tientallen Euro's op je energie!

 

vergelijk energietarieven prijzen elektriciteit

Een goedkoper tarief gevonden? Overstappen gaat vlotter en sneller dan je denkt!

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus