U bent hier

Besparen op je energiefactuur?

02 588 92 38

maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur

Luminus - De 2e grootste energieproducent in België

Logo van de leverancier Luminus (Belgishe afdeling van Frans bedrijf EDF)

Luminus is een van de grootste energieleveranciers en -producenten van ons land. Luminus werd opgericht bij de openstelling van de energiemarkt voor concurrentie en het ontstond uit de privatisering van SPE, de openbare elektriciteitsproducent die onder meer actief was in Luik en Gent. Op dit moment is een meerderheid van de aandelen van Luminus in het bezit van het Franse energiebedrijf EDF. Naast groene, niet-groene elektriciteit en aardgas biedt Luminus z’n klanten ook een waaier van diensten en producten aan in verband met zonnepanelen, warmwaterketels en hulp aan huis bij elektrische of andere storingen. 

De prijzen en tarieven van Luminus

Luminus wilt z’n klanten een zo ruim mogelijke keuze bieden en dat kan het ook, als grote producent en leverancier. Met dank aan de eigen productiecapaciteit (Luminus produceert 10% van de Belgische elektriciteit) kan het bedrijf bovendien scherpe tarieven aanbieden. Luminus is actief als leverancier aan particulieren en het heeft een speciaal aanbod op maat ontwikkeld voor zowel kleine als grote bedrijven en voor overheidsinstellingen. 

In dit artikel focussen we op het gas- en elektriciteitsaanbod van Luminus voor particulieren. Bij sommige formules voor de levering van gas en/of elektriciteit biedt Luminus z’n klanten korting op de andere diensten en producten die het bedrijf levert. Daar horen bijvoorbeeld bij: ketelinstallatie en -onderhoud, interventies aan huis bij pannes of schade, vervanging van defecte toestellen, woningisolatie, slimme thermostaten, zonnepanelen… We bespreken deze producten hier niet in detail, je vindt uiteraard het volledige aanbod terug op de website van Luminus.

Laten we de verschillende formules voor aardgas en elektriciteit van Luminus even overlopen.

Luminus Optimal

Onder de naam Luminus Optimal wordt een formule aangeboden met gas en of elektriciteit aan een variabel tarief dat elk trimester wordt aangepast aan de marktprijzen. Klanten die voor deze formule kiezen beschikken over een klantendienst die zowel telefonisch als via internet bereikbaar is en ze krijgen kortingen aangeboden op de andere diensten en producten van Luminus. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit product per juli 2018 niet meer beschikbaar.

Luminus Basic

De formule Luminus Basic is enkel via internet beschikbaar. Het is een formule met variabele tarieven waarbij enkel een klantendienst via internet is inbegrepen. De klant krijgt ook slechts één factuur per trimester. Deze formule is niet beschikbaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Luminus Ecoflex

Wie graag een uitgebreide klantendienst heeft en kortingen op de andere producten en diensten van Luminus maar dan wel in combinatie met groene elektriciteit die moet voor de formule Ecoflex kiezen. Groene elektriciteit en/of aardgas worden in deze formule aan een variabel tarief aangeboden. Vergelijkbaar met Luminus Optimal dus, maar dan met een groen tintje. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit product enkel beschikbaar met een contract van 3 jaar.

Luminus Essential

Een formule die sterk lijkt op Luminus Basic is de formule Essential. Ook dit contract kan enkel via internet worden afgesloten, de klant krijgt enkel toegang tot een klantendienst via de website en hij of zij moet verplicht via domiciliëring betalen. Het enige verschil is dat de klant in deze formule maandelijks betaalt en niet per trimester. De tarieven voor gas en/of elektriciteit zijn variabel. Deze formule is niet beschikbaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Luminus Optifix

Kies je toch liever voor vaste tarieven, maar dan wel aan een zo scherp mogelijke prijs? Dan is Luminus Optifix misschien de geschikte formule, met vaste prijzen voor gas en/of elektriciteit gedurende twee jaar, een online-klantendienst en verplichte betaling per domiciliëring. Ook wie deze formule kiest heeft recht heeft op kortingen voor de andere producten en diensten van Luminus. Deze formule is niet beschikbaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het contract kan zowel telefonisch als via internet worden afgesloten.

Luminus Click

Luminus Click is een formule met vaste tarieven gedurende één jaar voor gas en/of elektriciteit. De klantendienst is enkel online bereikbaar, het contract moet via internet worden afgesloten maar de klant heeft wel recht op kortingen voor de andere producten en diensten van Luminus. De betaling verloopt verplicht via domiciliëring. Deze formule is niet beschikbaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Luminus #BeGreenFix

Omdat steeds meer consumenten overtuigd zijn van het belang van groene en lokaal geproduceerde elektriciteit biedt Luminus onder de naam #BeGreenFix een formule aan met 100% hernieuwbare en gegarandeerd in België geproduceerde elektriciteit. De prijs wordt daarbij voor één jaar gegarandeerd en na het tweede jaar krijgt de klant een getrouwheidskorting. Bovendien krijgen klanten toegang tot de telefonische en online klantendienst en mogen ze rekenen op een korting als ze andere producten of diensten bij Luminus willen afnemen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit product enkel beschikbaar met een contract van 3 jaar.

Tarieven Luminus vergelijken

Wil je de totale prijs van je persoonlijke gas- en elektriciteitsconsumptie kunnen vergelijken voordat je een aanbieder en een ander tarief kiest? Om meteen het aanbod van alle energieleveranciers in België te vergelijken kun je naast de V-test van de Vlaamse energieregulator VREG, ook onze onafhankelijke energievergelijker gebruiken. Ontdek al vergelijkend in een paar muisklikken hoeveel jij kunt besparen op je energiefactuur.

vergelijk energietarieven Luminus leveranciers vergelijken

 

Overzicht aanbod tarieven Luminus

Hieronder volgt een kort overzicht van het aanbod voor elektriciteit en gas van Luminus. Voor een uitgebreid overzicht van alle tarieven van Luminus kun je best een kijkje nemen op deze tarievenpagina van Luminus. Hier vind je het gehele aanbod en de actuele tarieven voor elektriciteit en aardgas.

Aanbod Luminus in Vlaanderen en Wallonië

Tot voor kort was Limunus ook actief in het Brussels hoofdstedelijk gewest, tot juli 2018 was het mogelijk om een contract bij Luminus af te sluiten in Brussel. Momenteel heeft Luminus wel een leveringsvergunning voor elektrciteit en aardgas in Vlaanderen en Wallonië.

Aanbod van Luminus

Luminus formules Optimal Basic Ecoflex Essential Optifix Click #BeGreenFix
Vast/Variabel Variabel Variabel Variabel Variabel Vast 2 jaar Vast 1 jaar Vast 1 jaar
Klantendienst Via de website of telefonisch Via de website Via de website of telefonisch Via de website Via de website Via de website Via de website of telefonisch
Contract afsluiten via Internet of telefoon Internet Internet of telefoon Internet Internet of telefoon Internet Internet of telefoon
Facturen ontvangen per E-mail E-mail E-mail of post E-mail E-mail E-mail E-mail of post

Energieprijs en bijkomende kosten

Luminus is slechts de energieleverancier, en voor het gebruik van het gas- en elektriciteitsnetwerk rekent ook de distributienetbeheerder kosten aan. Bovendien betaal je via je factuur ook de taksen en heffingen die door de overheid worden opgelegd. In de onderstaande tabel vergelijken we enkel de energiekost zoals die door Luminus aangerekend wordt. 

Wil je de exacte prijs van elektriciteit of aardgas inclusief distributiekosten, taksen en heffingen kennen dan kun je best een onafhankelijke prijsvergelijking uitvoeren via de V-test website van de Vlaamse energieregulator VREG.

Contactgegevens Luminus

Om een contract af te sluiten bij Luminus kun je terecht op de website of je kunt de klantendienst telefonisch bereiken. Luminus vind je ook terug op Facebook en Twitter. Neem een kijkje op deze contactpagina van Luminus voor meer informatie over de contactgegevens van Luminus.

Luminus contact energieleverancier windmolen

Adres van Luminus

Luminus beschikt helaas niet over klantenloketten, gebruik het onderstaande adres dus enkel voor briefwisseling.

Hoofdzetel:
Luminus
PB 48000
1000 Brussel 1

Telefoonnummer van Luminus

De klantendienst van Luminus is telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u00 tot 20u00 en op zaterdag van 9u00 tot 13u00 op het telefoonnummer 078 150 210.
De klantendienst van Luminus is gesloten op zon- en feestdagen.

Online klantenzone: My Luminus

My Luminus is het digitale klantenportaal of online klantenzone van Luminus. Als verlengde van de telefonische dienstverlening heb je als klant met een inlog van My Luminus direct en online inzage in je energie. Veel zaken, zoals het inzien van je actuele verbruik, het downloaden van je energiefacturen of het voorschotbedrag aanpassen kun je er zelf regelen. Klanten van Luminus kunnen zich eenmalig gratis registreren en vervolgens steeds inloggen via deze link. Met een online account worden papieren facturen overbodig. Handig, efficiënt en bovendien milieuvriendelijk. Ontdek als (toekomstige) klant van Luminus de mogelijkheden van een inlog bij My Luminus.

Een korte geschiedenis van Luminus

De voorloper van Luminus was het overheidsbedrijf SPE. SPE verenigde onder meer de intercommunale elektriciteitsproducent van de stad Luik, de West-Vlaamse elektriciteitsmaatschappij en de elektriciteitscentrale van de stad Gent. SPE verwierf ook een aandeel in de Belgische kerncentrales en integreerde zich in de jaren ’90 met de toenmalige monopolist Electrabel. 

Na de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 breidde minderheidsaandeelhouder EDF (dat in Frankrijk een monopolie had op de levering van elektriciteit) z’n aandeel uit. Ook de nucleaire capaciteit van het bedrijf breidde zich langzaam maar zeker uit. In 2011 kreeg het moederbedrijf de naam EDF Luminus, het blijft z’n diensten aan particulieren echter aanbieden onder de kortere naam Luminus.

EDF Luminus bezit naast z’n aandeel in de kerncentrales ook elektriciteitscentrales op aardgas en op waterkracht en windmolenparken. Het bedrijf telt ruim 1,7 miljoen particuliere en zakelijke klanten.

Disclaimer

Selectra kan niet garanderen dat de ter beschikking gestelde informatie volledig, juist, nauwkeurig of actueel bijgewerkt is. Selectra kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor enige rechtstreekse of onrechtstreekse schade ten gevolge van informatie welke onvolledig of onjuist zou blijken te zijn.

Wij raden je dan ook aan om de website van de leverancier die jouw voorkeur geniet aandachtig te raadplegen.

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus