U bent hier

Besparen op je energiefactuur?

02 588 92 38

maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur

Overstappen doe je zo: veranderen van leverancier voor elektriciteit en gas

Er zijn tal van beweegredenen te bedenken om te veranderen van energieleverancier. Overstappen naar een andere leverancier voor je elekticiteit en / of gas is lang niet zo ingewikkeld en tijdrovend als je denkt. Het brede aanbod vergelijken, een verhuis regelen, een energiecontract opzeggen, een nieuw energiecontract aangaan... Veranderen van energieleverancier is met ons stappenplan een peulschil! Wat jouw beweegreden ook is, als je onze tips hier doorneemt dan komt het zeker wel goed met die overstap!

Waarom van energieleverancier veranderen?

Schrok je van je hoge energiefactuur of ben je niet tevreden over de service bij je huidige energieleverancier? Veranderen van leverancier van gas en/of elektriciteit zorgt voor besparingen zonder complicaties. De liberalisering van de elektriciteits- en gasmarkten heeft de consument in staat gesteld om te kiezen uit een groeiend aantal aanbieders van elektriciteit en aardgas. De kortingen die de leveranciers aanbieden gaan gepaard met een service die min of meer aanleunt bij het verbruiksprofiel van de klanten. Deze kortingen bestaan in de vorm van vaste formules om de toekomstige energiefacturen te waarborgen van prijsschommelingen in de markt.

Bijgevolg, naast de de prijs per kWh, zou de service op maat ook een criterium moeten zijn bij de keuze van een leverancier. Om deze reden moedigt de overheid de verbruikers aan om zich goed te informeren bij reclamecampagnes voor eventuele adders onder het gras.

Een verhuis? het moment om van energieleverancier te veranderen

Vóór het verhuizen, tijdens een verhuis of direct na intrek van een nieuwe woning is het moment om te veranderen van energieleverancier. Als de energieovername of nergieoverdracht middels het energieovernamedocument geregeld is, dan dien je op je nieuwe adres ook je gas en elektriciteit te regelen bij een (nieuwe) energieaanbieder naar keuze.

Voor raad en advies bij een verhuis of bij het veranderen van leverancier, neem dan contact op met 02 588 92 38 (maandag-vrijdag 10h-19h) om een elektriciteits- of gasmeter op jouw naam te laten zetten of om een elektriciteits- of gasaansluiting aan te vragen. Wij helpen je met de meest voordelige aanbieding!

verhuis en verhuizen veranderen van energieleverancier elektriciteit gas vergelijken CallMePower

Besparen bij het veranderen van jouw leverancier

Bij enkelen bestaat er het misverstand dat het proces om van leverancier te veranderen, ondanks de initiatieven van de overheid om de verschillen tussen leveranciers aan te duiden. De online vergelijkingswebsites voor de leveranciers van gas en elektriciteit in België maken het mogelijk om besparingen te kunnen realiseren indien men kiest voor een tarief dat het beste bij zijn verbruiksprofiel aansluit. Het kan echter vrij ingewikkeld zijn om een goed overzicht te vinden van de verschillende tarieven en bijhorende prijzen die er bestaan. Voor meer informatie hierover lees je verder op onze pagina: Hoe kan ik de beste leverancier voor elektriciteit en gas selecteren voor mij?

Het aantal actieve leveranciers op de energiemarkt is ook een indicator van de mate van concurrentie.

Concurrentie op de Belgische elektriciteits- en gasmarkt:

De sterkte van de concurrentie op de Belgische energiemarkt voor elektriciteit en aardgas groeit gestaag door in de loop der jaren. Het aantal actieve energieleveranciers is een goede graadmeter hiervoor.

energieleveranciers gas elektriciteit vergelijken concurrentie aanbieders stroom aardgas in België

Ontwikkeling van het aantal leveranciers in Belgie :

Leveranciers van elektriciteit en aardgas In 2012 In 2018

Leveranciers van aardgas:

In Wallonië
 In Vlaanderen
 In Brussel

 

14
20
10

 

20
24
12

Elektriciteitsleveranciers:

In Wallonië
 
In Vlaanderen
In Brussel

 

21
25
12

 

24
32
17

Het aantal leveranciers voor elektriciteit en aardgas actief op de Belgische markt tussen 31/12/2012 en 31/12/2013 is gestegen.

Hoe kan ik van energieleverancier veranderen?

In Belgie, is het veranderen van energieleverancier vrij eenvoudig. Hoe ga ik dan te werk bij een overstap of het veranderen van energieleverancier?

Een vlotte en snelle overstap

Veranderen werkt als volgt. Je nieuwe energieleverancier neemt de opzegging van het contract met de oude leverancier met een opzegtermijn van 30 dagen op zich. Het contract met de oude leverancier wordt automatisch stopgezet op de begindatum van het nieuwe contract. Voor een telefonische inschrijving is het van belang om verschillende documenten bij de hand te houden, waaronder jouw oude factuur, meterstand en bankgegevens. 

  • Documenten om bij de hand te houden
  • Factuur: Om de juiste leveringspunt te kunnen identifiëren heeft de nieuwe leverancier de EAN code nodig. Dit bestaat uit 18 cijfers beginnend met 54. Deze code staat op je factuur vermeld en nadat je leverancier dit in bezit heeft kan de netbeheerder geïnformeerd worden.
  • De meterstanden: ze verschijnen op je meter en moeten officieel doorgegeven worden aan je netbeheerder
  • Indien domiciliëring de gewenste betaalmethode is, dient dit doorgegeven te worden zodat de levrancier automatisch heffingen kan doen voor het bedrag van vaste voorschotfacturen.

Ondertekenen van je energiecontract kan online of per post

In België is bij een energiecontract de handtekening van de klant noodzakelijk om van leverancier te veranderen. Eveneens moet de klant kennis gemaakt hebben met de voorwaarden van het contract per post of via e-mail.

Elektronische handtekening Indien je over een e-mailadres beschikt, zullen grootste leverancieers (ENGIE Electrabel, Luminus, Essent, Lampiris, Mega, octaplus, Eneco) voorstellen om het overzicht van je contract per e-mail door te sturen voor elektronische handtekening van de klant. Indien gewenst, kan de leverancier het contract ook per post opsturen. Deze zal ondertekend teruggestuurd moeten worden.

De opzegging van het contract bij de vorige leverancier gebeurt automatisch

Na de ingeschrijving bij de gewenste leverancier zal de verandering worden registreerd. Het oude contract met de oude leverancier zal automatisch worden stopgezet op de dag dat je nieuwe contract begint. Je zult alleen nog een afsluitfactuur ontvangen van je vorige leverancier die gebaseerd is op de meterstanden die je hebt doorgegeven bij de verandering van leverancier: dit stelt je in staat om de laatste kWh die je verschuldigd bent aan de vorige leverancier toe te kennen.

De technicus komt jaarlijks rond delfde datum langs om de meterstanden te noteren. Deze datum is per regio vastgelegd en verandert niet.

Kosteloos van energieleverancier veranderen

De regel die voor alle leveranciers van elektriciteit geldt, is eenvoudig: de consument kan op elk ogenblik van elektriciteitsleverancier veranderen en voor een alternatief kiezen. Een energiecontract is in feite nooit onderworpen aan een verbintenis wat betreft de duur en er wordt geen inschrijvingsgeld of opzegvergoeding gevraagd.

Een basisregel:
Het veranderen van leverancier is gratis, dus kosteloos voor de klant en kent een opzegtermijn van 30 dagen.

De enige beperking die bestaat bij het veranderen van je leverancier: de consument die in het bezit is van een budgetmeter, met een factuur van de netbeheerder ipv de leverancier, kan worden uitgesloten van een aansluiting bij een andere leverancier. De klanten die door de distributienetbeheerder uitdrukkelijk aangewezen worden, mogen uitzonderlijk een leverancier kiezen.

Procedure overstappen bij de grootste energieleveranciers van elektriciteit en aardgas

Lijst van commerciële energieleveranciers in Vlaanderen

Naam Website Telefoonnummer Energie
Belpower internationaal http://www.belpower.be 024 21 99 36 Electriciteit
EDF Luminus https://www.luminus.be 078 15 51 00 Electriciteit en gas
ENGIE Electrabel https://www.engie-electrabel.be/nl/ 078 35 33 33 Electriciteit en gas
Eneco https://www.eneco.be 0800 21 031 Electriciteit en gas
Energie 2030 https://www.energie2030.be 090 30 20 30 Electricitéit
Poweo http://www.poweo.be/nl/ 080 09 29 02 Electriciteit en gas
Essent Belgique http://www.essent.be 080 03 20 32 Electriciteit en gas
Lampiris https://www.lampiris.be/nl 080 04 01 23 Electriciteit en gas
Mega http://www.mega.be 042 42 47 81
OCTA+ Energie http://www.octaplus.be 080 04 30 02 Electriciteit en gas

Beweegredenen veranderen van energieleverancier

Factoren die jouw beslissing kunnen beinvloeden bij het veranderen naar een andere energieleverancier:

  • grotere transparantie van de markt en een grotere bewustmaking van de consument, in het bijzonder door toezichthouders.
  • maar ook de toenemende media-aandacht met betrekking tot energie, de ontwikkeling van de prijzen of groepsaankoop van energie.
  • betere energievergelijkers, ook om aanbiedingen te vergelijken tot in de details en niet beperkt tot alleen de prijs per kWh.

Aantal gezinnen en bedrijven dat van energieleverancier wisselt in België

  2016 2017
Aardgas

- In Vlaanderen
- Brussel
- In Wallonië

22,6%
12,6%
21,2%

22,0%
11,4%
23,4%

Elektriciteit

- In Vlaanderen
 
 - In Brussel
 
 - In Wallonie

20,1%
11,6%
16,5%

19,8%
19,1%
11,0%

Cijfers van juli 2018: VREG en CREG

Het aantal veranderingen van energieleveranciers in de eerste helft van 2018 is gegroeid ten opzichte van 2017 in Vlaanderen. Zowel voor de huishoudelijke markt als voor de niet-huishoudelijke markt is de switchgraad gestegen t.a.v. 2017. De gecumuleerde huishoudelijke switchindicator voor de eerste 6 maanden van 2018 (12,22%) is 2,02 procentpunten hoger dan deze voor de eerste 6 maanden van 2017 (10,20%) voor elektriciteit en voor aardgas (13,92%) ligt deze 2,46 procentpunten hoger (11,46%, eerste 6 maanden van 2017).

Veranderen van energieleverancier, vergelijken en overstappen!

De Belgische markt blijft een van de meest actieve energiemarkten wat betreft overstappen van energieleverancier in Europa. Wallonië loopt achter in vergelijking met het Vlaams Gewest. Vlaanderen wordt gezien als een verzadigde markt op de elektriciteitsmarkt en aardgas.

Goed nieuws voor jou als consument is dat je bijgevolg een ruime keuze hebt tussen de verschillende energieleveranciers en de diverse stroomtarieven en gasprijzen. Om alle energietarieven op eigen houtje te onderzoeken en te vergelijken ben je nogal veel tijd kwijt. Daarom doen wij dat voor je en is energieleveranciers vergelijken een fluitje van een cent. Veranderen en een overstap op een andere goedkopere energieleverancier loont de moeie! Want besparen willen wij uiteindelijk allemaal!

vergelijker tarieven elektriciteit gas van energieleveranciers vergelijk de energieprijzen CallMePower

Om het jezelf wat makkelijker te maken, houden wij maandelijks alle energieprijzen - en dat zijn er veel - van de Belgische leveranciers bij in onze onafhankelijke energievergelijker. Zo heb je binnen een paar muisklikken de interessantste aanbieding te pakken!

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus