U bent hier

Besparen op je energiefactuur?

02 588 92 38

maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur

Kiezen voor een enkelvoudige meter

De keuze van de soort meter is zeer belangrijk omdat het de prijs per kWh bepaalt die bij u van toepassing zal zijn. Bij een enkelvoudige meter maakt men geen onderscheid tussen dag- en nachturen. U betaalt dus dezelfde prijs voor uw verbruik overdag en tijdens de nacht. Dit wordt ook het normaal tarief genoemd.

Een enkelvoudige meter voor een eenvoudig verbruik.

De prijs per kWh volgens de normale tarief ligt in het algemeen iets lager dan de prijs tijdens de piekuren, maar hoger dan de prijs tijdens de daluren van een tweevoudig tarief. Deze soort meter bevat een enkele telplaat.

Een enkelvoudig meter is bijzonder geschikt voor de kleine consumenten die:

  • Over een beperkte leefruimte beschikken
  • Of gebruik maken van een gasmeter voor verwarming en boiler
  • Of gebruik maken van een propaangastank of een mazouttank

Is het aangeraden om van een enkelvoudige meter naar een tweevoudige meter over te gaan?

Om een enkelvoudige elektriciteitsmeter te vervangen kost ongeveer 400 euro.

In België, bijvoorbeeld, bedraagt het jaarlijkse verschil tussen een verbruik van 3500 kWh met een normaal tarief en 3500 kWh met tweevoudig tarief (waarvan 1600 kWh tijdens piekuren en 1900 kWh tijdens daluren), volgens een studie van Brugel, 50 euro. Indien de meter wordt vervangen, met een dat 400 euro kost, duurt het 8 jaar tegen het rendabel beschouwd kan worden.

De periodes binnen de daluren komen in België overeen met de nachturen, het weekend en de feestdagen. De daluren worden door de distributienetbeheerders vastgelegd en liggen meestal tussen 22u en 7u. De rentabiliteit van deze verandering van meter zal afhangen van de overdracht van een groot deel van het dagelijkse verbruik tijdens piekuren, de verwarming en de boiler, naar de eerder genoemde daluren.

Een exclusief nachtmeter ter aanvulling bij de enkelvoudige meter?

In tegenstelling tot een tweevoudige meter, werkt de exclusief nachtmeter enkel tijdens de nacht. Het meet enkel het verbruik van de elektrische toestellen die alleen tijdens de nacht in werking worden gebracht. Een accumulatieverwarming is een voorbeeld hiervan. Voor meer informatie verwijzen we naar ons artikel over de exclusieve nacht meter.

Wanneer naar een tweevoudige meter overschakelen?

Om te weten of u naar een tweevoudige meter moet overschakkelen, geldt er een eenvoudige regel: noteer uw meterstanden dagelijks van 7u tot 22u (of 8u tot 23u afhankelijk van uw gemeente) en dit 15 dagen lang. Bereken vervolgens de hoeveelheid energie er overdag werd verbruikt. Doe dit ook voor de uren tijdens de nacht en het weekend.

Op basis van deze meterstanden kunt u het volgende besluiten:

  1. Indien uw consumptie tijdens de nacht en het weekend hoger is dan 50% van het totaal, is het interessant om over te schakelen naar een tweevoudige tarief
  2. Indien uw consumptie tijdens de nacht en het weekend hoger is dan 30% van het totaal maar er is reeds een tweevoudige meter geïnstalleerd, is het aangeraden om in een tweevoudig tarief te blijven
  3. In andere gevallen is het beter om naar een enkelvodige tarief over te schakelen

Een enkelvoudige meter is geschikt voor personen die weinig energie verbruiken of voornamelijk tijdens de dag consumeeren. Ongeacht uw verbruik kan het zinvol zijn om te kiezen voor een tweevoudig tarief.

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus