U bent hier

Besparen op je energiefactuur?

02 588 92 38

maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur

Budgetmeter gas en elektriciteit: Alles wat je erover moet weten! Infrax / Eandis oplaadpunten, opladen, aflezen, budgetkaart...

budgetmeter opladen infrax eandis

De budgetmeter komt steeds vaker voor bij de Belgische huishoudens. De rekeningen stapelen zich op en door de alsmaar stijgende energieprijzen wordt hij meer en meer geplaatst door onze netbeheerders, maar waarom? Als we het over budgetmeter hebben dan zijn er zelfs twee aparte budgetmeters één voor elektriciteit en de ander voor aardgas. Maar wat houdt een budgetmeter eigenlijk allemaal in?

Inhoud artikel

Wat is een budgetmeter?

Er bestaan twee soorten budegetmeters, eentje voor elektriciteit en de ander is bestemd voor aardgas. Voor beide type budgetmeters geldt: het is een energiemeter die gekoppeld is aan een oplaadbare elektronische kaartlezer. Op deze manier heb je dus minder kans om schulden op te bouwen. Buiten het verschil dat de ene aardgas en de andere elektriciteit levert, zijn ze nagenoeg hetzelfde. Het kan dus zijn dat beiden in één woning voorkomen. Het is de netbeheerder die de budgetmeter plaatst in de meterkast

Elektriciteitsbudgetmeter

Een elektriciteitsbudgetmeter wordt bovenop de normale elektriciteitsmeter geplaatst en werkt met een prepaid oplaadkaart. Deze is te vergelijken met een protonkaart of een prepaidkaart van een gsm.

Laad je bijvoorbeeld voor een bedrag van 20 Euro op, dan krijg je een tegoed van 20 Euro voor elektriciteit. De budgetmeter werkt op vol vermogen tot je geen krediet meer hebt, dan valt hij uit. Je kunt eventueel gebruik maken van het noodkrediet of minimumlevering.

Aardgasbudgetmeter

Een aardgasbudgetmeter wordt in de plaats van de normale aardgasmeter geplaatst en werkt met een prepaid oplaadkaart net als de elektriciteitsbudgetmeter. De budgetmeter voor gas werkt op vol vermogen tot je geen krediet meer hebt, dan valt hij uit. Je kunt eventueel gebruik maken van het noodkrediet. In tegenstelling tot de budgetmeter voor stroom is er geen minimale levering bij gas.

Hoe werkt de budgetmeter?

Het systeem van de budgetmeter werkt met een oplaadbare kaart. Deze zogenaamde budgetkaart dient opgeladen te worden om de meter in werking te laten treden.

budgetmeter elektriciteit gas kaart opladen Callmepower

Hoe laad ik mijn budgetmeter of kaart op?

Je moet de kaart opladen om energie af te kunnen nemen. Door de opgeladen kaart in de budgetmeter in te brengen, kun je voor het opgeladen bedrag elektriciteit of aardgas verbruiken.

Voor gas en elektriciteit heb je een aparte oplaadkaart nodig. Deze verschillende kaarten zijn te herkennen aan hun kleur. De oplaadkaart voor elektriciteit is blauw en voor gas is deze geel.

Let er wel op dat je alvorens naar een oplaadpunt gaat om je tegoed op te laden, je eerst nog even je budgetmeterkaart in de budgetmeter voor elektriciteit steekt. Op deze manier ontvangt de distributienetbeheerder de laatste gegevens van de meter en kan de werking ervan gewaarborgd blijven.

Waar kan ik mijn budgetmeter opladen?

Je kan je budgetmeterkaart opladen bij de oplaadpunten van de netbeheerders. Dit is mogelijk bij hun klantenkantoren en bij verschillende OCMW-kantoren. Je kan je budgetmeterkaart ook gemakkelijk zelf opladen via een betaalterminal. Als klant kun je je kaart dus ook opladen in het werkgebied van een andere netbeheerder.

Zoek de oplaadpunten bij jou in de buurt

Vul je postcode of je gemeente in bij één van de netbeheerders en je ziet meteen welke oplaadpunten er in de buurt of jouw stad zijn om je budgetmeter op te laden. Wij hebben de oplaadpunten van de drie belangrijkste distributienetbeheerders in België voor je op een rijtje gezet: Infrax, Eandis en ORES.

Budgetmeter Infrax oplaadpunten

Woon je in het postcodegebied van Infrax? Voor jouw budgetmeter kun je terecht bij de oplaadpunten van distributienetbeheerder Infrax.

 • Overzicht en kaart oplaadpunten van Infrax

Budgetmeter Eandis oplaadpunten

Woon je in het postcodegebied van Eandis? Voor jouw budgetmeter kun je terecht bij de oplaadpunten van distributienetbeheerder Eandis.

 • Overzicht en kaart oplaadpunten van Eandis

Budgetmeter ORES oplaadpunten

Woon je in het postcodegebied van ORES? Voor jouw budgetmeter kun je terecht bij de oplaadpunten van distributienetbeheerder ORES.

 • Overzicht en kaart oplaadpunten van Ores

Wat gebeurt er als ik mijn budgetmeter niet oplaad?

Wanneer je de kaart niet oplaadt, bouw je een negatief saldo op. Maar geen nood, als het opgeladen krediet en het reservekrediet zijn opgebruikt, zal de de budgetmeter automatisch overgaan op een hulpkrediet of ook wel noodkrediet.

Noodkrediet bij elektriciteit

Heb je de kaart niet tijdig opgeladen en valt de budgetmeter uit? Dan kan je gebruikmaken van het noodkrediet door op de rode knop te drukken. Het noodkrediet bedraagt 50 euro. Nadat het noodkrediet is opgebruikt, valt de budgetmeter uit. Je kan hem dan opnieuw inschakelen met de minimumlevering. Maar let wel op! Je hebt pas recht op het noodkrediet nadat je een eerste keer hebt opgeladen.

Mijn noodkrediet voor elektriciteit is op, wat nu?

Wanneer bij de elektriciteitsmeter ook het noodkrediet opgebruikt is voordat je de kaart opnieuw hebt opgeladen, schakelt de budgetmeter automatisch over op een minimumlevering van 10 ampère. Een ingebouwde stroombegrenzer zorgt hiervoor. Ga je over het beschikbare vermogen? Dan schakelt de meter de stroom uit. Kijk dan eerst alle elektrische apparatuur na in huis en schakel deze uit. Je zult zien dat de stroomtoevoer dan weer zal werken. Als je het tegoed opnieuw hebt opgeladen dan schakelt de budgetmeter het volle vermogen weer in en kun je op vol vermogen gebruik maken van de stroomvoorziening bij jou in huis.

Noodkrediet bij aardgas

Daalt je tegoed tot 5 euro, dan hoor je een signaal. Op het scherm knippert een waarschuwingsdriehoek. Nu is het hoog tijd om je tegoed aan te gaan vullen. Je kan eventueel ook gebruikmaken van het noodkrediet door op de blauwe knop te drukken. Het noodkrediet bedraagt 70 Euro. Maar let wel op! Je hebt pas recht op het noodkrediet nadat je een eerste keer hebt opgeladen. Voor aardgas is er geen automatische minimumlevering. Als het krediet en het hulpkrediet op je kaart is opgebruikt, krijg je dus geen aardgas meer geleverd.

Mijn gas is afgesloten, wat nu?

Als ook het noodkrediet is opgebruikt, sluit de meter uit zichzelf automatisch af. Er is geen garantie op volledige afsluiting van de gastoevoer. Sluit dus voor jouw veiligheid en die van anderen alle gastoestellen in de woning ook af. Je moet nu eerst je budgetmeterkaart voldoende opladen om weer voorzien te worden van aardgas.

Wanneer wordt de distributienetbeheerder mijn leverancier?

In schrijnende gevallen komt het voor dat de distributiebeheerder de klant van een commerciële energieleverancier overneemt. Deze situatie is in iedere regio anders.

Vlaanderen

 • Als je leverancier het contract opzegt en als je na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt de netbeheerder automatisch jouw leverancier.
 • Je krijgt vervolgens de kans om schulden af te lossen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder zelf.

Wallonië

 • Federale beschermde klanten kunnen kiezen tussen een commerciële leverancier of de DNB als leverancier
 • Voor regionale beschermde klanten is de DNB automatisch de leverancier. Beide gevallen hebben recht het sociaal tarief.
 • In bepaalde gevallen wordt de DNB ook tijdelijk de leverancier van niet beschermde klanten. Dit in het geval de budgetmeter van niet beschermde klanten niet binnen de 40 dagen kan geplaatst worden. Eens de budgetmeter is geplaatst.

Wanneer krijg ik een budgetmeter?

In België is dit afhankelijk van de regio waar je woont.

Plaatsing budgetmeter in Vlaanderen

 • Wanneer je je rekeningen van de leverancier niet betaalt en vervolgens ook schulden maakt bij de netbeheerder, zal deze laatste overgaan tot de plaatsing van een budgetmeter.
 • Als je je rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal de netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

Plaatsing budgetmeter in Wallonië

 • Als je dit wenst, kan je de plaatsing van een budgetmeter aanvragen bij de distributienetbeheerder. Een budgetmeter laat toe om het verbruik beter te controleren. Opgelet, in dit geval moet je de kosten voor de plaatsing zelf betalen en dit kan aardig oplopen.
 • Op aanvraag van de leverancier, in het geval van achterstallige betalingen. De DNB installeert de budgetmeter.
 • Als je geen beschermde klant bent, bedraagt de kostprijs voor de installatie 100€ voor een budgetmeter van elektriciteit en 150€ voor een budgetmeter van gas.
 • Ben je beschermde klant? Dan wordt je DNB je leverancier en is de plaatsing van een budgetmeter gratis. Bovendien wordt de budgetmeter voor elektriciteit gekoppeld aan een vermogensbegrenzer van 10 ampère waarmee u voor een beperkte periode een gegarandeerde minimale toevoer hebt als u uw kaart niet meer kunt opladen.

Plaatsing budgetmeter in Brussel

 • In Brussel worden er geen budgetmeters geplaatst. Sibelga plaatst wel, op vraag van de energieleveranciers, een vermogensbegrenzer wanneer een klant moeilijkheden heeft om zijn elektriciteitsfactuur te betalen.
 • De vermogensbegrenzer bestaat niet voor gasmeters. Een minimale stroomvoorziening blijft gegarandeerd.

Moet ik mijn meterstanden (blijven) doorgeven met een budgetmeter?

Ja! Net als bij klanten met een normale (energie)meter komt de distributiebeheerder om het jaar of om de twee jaar langs om de meterstand gegevens op te nemen. In de tussenliggende jaren, geef je uiteraard netjes zelf de meterstanden door aan je energieleverancier.

Hoe lees ik de standen van mijn budgetmeter af?

Gelukkig is het aflezen van een budgetmeter een eenvoudige klus. Om de meterstand van de budgetmeter voor elektriciteit te zien, druk je eenmaal of enkele malen op de blauwe knop. De meterstand van de budgetmeter aardgas kun je lezen door eenmaal of enkele malen op de grijze knop te drukken. Je hoeft enkel de getallen in het venster te lezen en voila!

Hoe zit het met mijn verhuis en de budgetmeter?

Wij beseffen ons goed dat je je als bezitter van een budgetmeter afvraagt wat er exact gebeurt tijdens en na het verhuizen. Daarom leggen wij je uit hoe dit gaat bij een verhuis.

 • Heb je een budgetmeter?
  Als je verhuist, schakelt de netbeheerder de budgetmeter in je oude woning uit en plaatst gratis een nieuwe budgetmeter in de nieuwe woning. Contacteer dus van tevoren jouw netbeheerder als je gaat verhuizen.
 • Verhuis je naar een woning met een budgetmeter en heb je deze niet nodig?
  Geen probleem! Als een budgetmeter in een woning eenmaal geplaatst is in het verleden dan wordt deze niet weggenomen. De budgetmeter wordt geactiveerd en werkt dan gewoon als een gewone (enkelvoudige of tweevoudige) meter met tweevoudig uurtarief.
  In Wallonië kan je, indien je dat wenst, de budgetmeter behouden.

Energieovernamedocument Denk er bij een verhuizing ook aan om samen met de andere partij de meterstanden te noteren. Gebruik daarvoor het energieovernamedocument

budgetmeter verhuis en verhuizen energieleverancier elektriciteit gas vergelijken Callmepower

Wat kost een budgetmeter eigenlijk?

Je zult je nu ongetwijfeld afvragen wat de plaatsing van een budgetmeter mag kosten. De prijs voor zo'n meter verschilt in België per regio.

Kosten budgetmeter voor Vlaanderen

De plaatsing van de budgetmeter voor zowel gas als elektriciteit is geheel gratis. Er worden voor de plaatsing van de budgetmeter zelf geen extra kosten aangerekend. Voor de energie (gas en/of elektriciteit) die je verbruikt betaal je uiteraard wel. Je komt in aanmerking voor een tweetal opties:

 • de sociale maximumprijs als je daar uiteraard recht op hebt.
 • in de andere gevallen krijg je een vastgelegde prijs opgelegd. Dit energietarief is gebaseerd op het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers.

vastegelegde energieprijs Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als je geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het daarom dan ook meer dan de moeite waard om terug op zoek te gaan naar een goedkopere leverancier. Op zoek naar voordelige energietarieven? Gebruik onze onafhankelijke vergelijkingtool om het je extra makkelijk te maken!

Kosten budgetmeter voor Vlaanderen

De kosten hiervoor bedragen 100 Euro voor de elektriciteitsmeter en 150 Euro voor de gasmeter als je geen beschermde klant bent. Voor beschermde klanten is de plaatsing van een budgetmeter kosteloos.

Kan ik de budgetmeter weigeren?

Heeft de energiemaatschappij een verzoek ingediend tot plaatsing van een budgetmeter of gaat de netbeheerder deze meter plaatsen? Wij omschrijven de procedure per regio voor je.

Budgetmeter weigeren in Vlaanderen

Je mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Het weigeren ervan kan ertoe leiden dat je wordt afgesloten van het elektriciteitsnet en/of het gasnet en dat wil je natuurlijk ten alle tijde voorkomen.

Budgetmeter weigeren in Wallonië

ORES installeert de budgetmeter op aanvraag van uw energieleverancier. Dit gebeurt wanneer je de energierekeningen niet betaald hebt. Voor elk geschil moet je contact opnemen met jouw energieleverancier, die de enige partij is om de procedure te onderbreken.

Opgepast! Door zelf op eigen initiatief je budgetmeter te blokkeren, - zonder de tussenkomst van erkende technici - kunnen je extra kosten worden opgelegd!

Krijg ik nog een factuur als ik een budgetmeter heb?

Als je een budgetmeter hebt, ontvang je geen maandelijkse facturen meer. De netbeheerder blijft wel jaarlijks of eens in de twee jaar je meterstanden opnemen, afhankelijk van waar je woont. Wel zal hij zal pas een slotfactuur opmaken op het moment dat je opnieuw klant wordt bij een commerciële leverancier.

budgetmeter facturen eindafrekening slotfactuur netbeheerder Callmepower Eneco

Kan ik veranderen van energieleverancier met een budgetmeter?

Enkel wanneer al je schulden zijn afbetaald en de netbeheerder je groen licht heeft gegeven om opnieuw klant te worden bij een commerciële energieleverancier, dan kan je een energiecontract elders afsluiten.

Op het moment dat het contract ingaat bij je nieuwe leverancier, wordt de budgetmeter gedeactiveerd. Vanaf dan werkt de budgetmeter als een gewone gasmeter of een elektriciteitsmeter met tweevoudig uurtarief. Vanaf dat ogenblik zul je ook opnieuw facturen ontvangen van de leverancier van je keuze.

Mocht je kunnen overstappen, vergelijk dan de energietarieven van de aanbieders van tevoren goed. Dit hoeft niet veel tijd in beslag te nemen en kan heel vlot!
 

vergelijker tarieven elektriciteit gas van energieleveranciers vergelijk de energieprijzen CallMePower

Met een onafhankelijke energievergelijker vind je de voor jou de goedkoopste energieleverancier voor gas en/of elektriciteit!
Ook kunnen wij je telefonisch helpen bij jouw keuze. Contacteer een van onze energie-adviseurs op het gratis telefoonnummer 02 588 92 38 en start met besparen!

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus