U bent hier

Ketelonderhoud nodig? Zorg voor een verwarmingsketel in topvorm én bespaar op de stookkosten!
Bel gratis: ☎ 02 588 92 38

Ketelonderhoud nodig? We kunnen je later terugbellen tijdens onze openingsuren.
Klik hier om teruggebeld te worden!

Met ketelonderhoud voor je verwarmingsketel zit je er warmpjes bij!

ketelonderhoud verwarmingsketel cv verwarming aardgas mazout rendement verlenging levensduur CallMePower

Met regelmatig ketelonderhoud en juiste afstelling van je verwarmingsketel of cv ketel, of deze nu op aardgas of stookolie (mazout) draait, zit je er van de winter warmpjes bij. Onderhoud aan je ketel verlengt niet alleen de levensduur van je cv-ketel, maar het beperkt ook het risico op storingen of pannes. Bovendien levert een goed onderhouden verwarmingsketel maximaal rendement waardoor je tot wel 20% minder energie verbruikt. Tenslotte is het onderhoud vanaf een bepaald vermogen wettelijk verplicht. Maar hoe pleeg ik best ketelonderhoud aan mijn verwamringsketel?


Wat houdt ketelonderhoud van mijn verwarmingsketel in?

Het onderhoud van een centrale verwarmingsketel is wettelijk verplicht vanaf 20 kilowatt (kW). Heeft je ketel een vermogen van minder dan 20 kW dan is onderhoud niet verplicht, maar wel aangeraden. Om aan de wettelijke norm te voldoen, dient het onderhoud van je verwarmingsketel te bestaan uit:

Ketelonderhoud aardgas

 • Cv- ketel op gas (aardgas, butaan of propaan):
 • Nazicht van de werking, en reiniging van de ketel
 • Controle van het expansievat en reiniging van de brander
 • Veiligheidscontrole en reiniging van de elektroden
 • Controle van de brandingsinstellingen en de verbranding, reiniging van de sifon indien nodig
 • Reiniging en nazicht van de schoorsteen of rookgasafvoerkanaal

Ketelonderhoud stookolie

 • Cv- ketel op stookolie (ook wel mazout of huisbrandolie):
 • Controle van de werking, en reiniging van de ketel
 • Nazicht van het expansievat en reiniging van de brander
 • Controle van de mazoutpomp en reiniging van de elektroden
 • Nazicht van de verbranding en de brander-instellingen
 • Reiniging en controle van de schoorsteen of afvoerkanaal

Check of de bovenstaande prestaties worden geleverd, en vooral of je na afloop van de werken het wettelijk reinigingsattest en het verbrandingsattest ontvangt. Laatste is je garantie dat het onderhoud conform de wetgeving werd uitgevoerd. Bewaar minstens de laatste twee attesten.

ketelonderhoud cv ketel verbrandingsattest reiniging attest check verwarming Eneco CallMePower

Bij wie kan ik terecht voor mijn ketelonderhoud?

Voor het onderhoud van je Cv-ketel dien je beroep te doen op een erkend sanitair installateur. Dat kan de installateur zijn die de Cv-installatie heeft geplaatst of elk ander erkend sanitair technicus. Intussen kunnen ook heel wat energieleveranciers je helpen bij deze jaarlijkse onderhoudsbeurt.
Contacteer je energieleverancier voor meer info. Heel vaak geniet je als klant van een aantal voordelen.

Hoeveel kost een ketelonderhoud?

Voor een onderhoudsbeurt van een gas aangestuurde verwarmingsketel betaal je tussen 100en 170€ euro.
Voor een ketel op mazout (stookolie) liggen de prijzen tussen 150 en 260 euro.

De prijzen voor een onderhoudscontract of eenmalig onderhoud zijn zeer divers en afhankelijk van de aanbieder, en van de diensten die worden verleend. Check daarom altijd zorgvuldig wat de diensten inhouden, en vraag altijd naar het wettelijk reinigingsattest en het verbrandingsattest.

Heel wat energieleveranciers bieden service- of onderhoudscontracten die vaak voordeliger zijn en tal van extra diensten inhouden zoals een jaarlijkse herinnering, gespreide betaling, en in sommige gevallen kun je ook terecht op een 24/24 en 7 op 7 noodlijn. Bepaalde leveranciers sturen zelfs een technicus in geval van storing of bij panne.

Contacteer je energieleverancier voor de voorwaarden. Dat kan meestal online of telefonisch.

ketelonderhoud verwarming thermostaat verwarmen rendement ketel keuze tussen elektrich en aardgas type

Inmiddels bestaan er ook tal van vergelijkingsplatformen waar je online en vrijblijvend een offerte kan aanvragen voor ketelonderhoud, en kiezen uit de verschillende aanbieders. Zo kun je thuis zorgeloos en langer genieten van een warme douche en de verwarming of je ketel nu op aardgas en mazout werkt. Ook kun je met een gerust hart blijven koken als je dit op gas doet uiteraard.

Wat zijn de vereisten voor het onderhoud van gasketels in België

Vereisten onderhoud aan gasketels in Vlaanderen

In het Vlaamse Gewest moet sinds 1 juni 2007 om de twee jaar verplicht onderhoud aan gasinstallaties worden uitgevoerd. Dit onderhoud omvat het reinigen van de schoorsteen en de verwarmingsketel, voorafgaand aan het controleren van de verwarmingsketel en de rookgassen. Alleen een bevoegde technicus mag deze technische controle uitvoeren. Bovendien is tijdens het onderhoud het vegen van de schoorsteen verplicht (wat niet het geval is in Wallonië of Brussel).

Vereisten onderhoud aan gasketels in Wallonië en Brussel

Sinds 2009 zijn de eigenaren van verwarmingssystemen in Wallonië verantwoordelijk voor de goede werking van hun installaties en moeten zij daarom handelen bij storingen ervan. Zo is om de 3 jaar de controle van het onderhoud van de verwarmingsketel verplicht in Wallonië en sinds juli 2010 in Brussel. Het onderhoud zelf is optioneel, maar hierdoor kan men echt besparen op het gasverbruik. De controle bestaat uit het meten van de uitlaatgassen en het controleren van de plaats van de ventilatie en de schoorsteen. Door onderhoud kan tot wel 20% worden bespaard op het gasverbruik. De controle moet worden uitgevoerd door een bevoegde technicus. Ten slotte moet voor installaties ouder dan 15 jaar verplicht een audit van gasinstallaties worden uitgevoerd.

Wat zijn de onderhoudsvereisten van mazout gestookte verwarmingsketels (stookolie) in België?

Hetzelfde decreet van 2009, dat verantwoordelijk maakt voor de goede werking en de veiligheid van hun verwarmingsinstallaties, is van toepassing op de oliegestookte ketels in België. De frequentie van onderhoudscontroles in België is in alle regio's hetzelfde.
Oliestookketels moeten jaarlijks worden geïnspecteerd door een bevoegde technicus en voor installaties ouder dan 15 jaar moet een audit van de gasinstallaties worden uitgevoerd.

Hoe vaak moet er onderhoud gepleegd worden aan mijn ketel?

Voor een verwarmingsketel op gas is in Vlaanderen een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt verplicht. Werkt de Cv-ketel op stookolie, dan is het onderhoud elk jaar aan de orde.

Welke energieleverancier kan ik kiezen voor het onderhoud aan mijn gasketel of verwarmingsketel op mazout?

Verschillende energieleveranciers bieden ketelonderhoud aan middels een servicecontract of onderhoudscontract, of deze nu op gas of stookolie is. Als je al klant bent bij deze leverancier, is het mogelijk om te profiteren van kortingen op het onderhoud van de ketel. Hier volgt een korte vergelijking van enkele aanbiedingen van de grootste energieleveranciers.

ketelonderhoud verwarming onderhoud reparatie cv monteur gas mazout kosten prijs

Vergelijking prijzen onderhoudscontracten verwarmingsketel gas

In de tabel hieronder hebben wij een vergelijking gemaakt met daarin de actuele prijzen en tarieven van onderhoudscontracten voor je verwarmingsketel op gas bij ENGIE Electrabel, Luminus, Lampiris en Eneco.

Tweejaarlijks onderhoudscontract verwarmingsketel aardgas
  ENGIE Electrabel ketelonderhoud gas Luminus ketelonderhoud gas Lampiris ketelonderhoud gas Eneco ketelonderhoud gas
Maandbedrag in Euro 7 (7,99) 6,50 (7.42) 5,99 (6,84) 7 (7,99)
Kosten eerste onderhoud (Eenmalig) 167,90 (191,66) 156 (178,08) 144 (164.38) 168 (191,68)
Gecertificeerde technici
Controle verwarmingsketel
Onderhoudsmateriaal inbegrepen
Verwarmingsaudit
365 dagen en 24/7 service

Prijzen van juli 2018. Prijzen enkel geldig voor bestaande klanten bij de desbetreffende energieleverancier.
Prijzen zijn inclusief 6% BTW. Indien je woning minder dan 10 jaar in gebruik is, dan prijzen aan 21% BTW, deze prijzen staan tussen haakjes.

Vergelijking prijzen onderhoudscontracten verwarmingsketel mazout

In de tabel hieronder hebben wij een vergelijking gemaakt met daarin de actuele prijzen en tarieven van onderhoudscontracten voor je verwarmingsketel op mazout (stookolie) bij ENGIE Electrabel, Luminus, Lampiris en Eneco.

Jaarlijks onderhoudscontract verwarmingsketel mazout
  ENGIE Electrabel ketelonderhoud Luminus ketelonderhoud Lampiris ketelonderhoud Eneco ketelonderhoud
Maandbedrag in Euro 17 (19,41) 16,50 (18.84) 15,99 (18,25) 18 (20.55)
Kosten eerste onderhoud (Eenmalig) 204,03 (232,90) 198 (226,08) 194 (223,58) 216 (246.56)
Gecertificeerde technici
Controle verwarmingsketel
Onderhoudsmateriaal inbegrepen
Verwarmingsaudit
365 dagen en 24/7 service

Prijzen van juli 2018. Prijzen enkel geldig voor bestaande klanten bij de desbetreffende energieleverancier.
Prijzen zijn inclusief 6% BTW. Indien je woning minder dan 10 jaar in gebruik is, dan prijzen aan 21% BTW, deze prijzen staan tussenhaakjes.

Op het moment dat wij onze vergelijking hebben uitgevoerd komt het onderhoudsplan voor je ketel bij Eneco het best uit de bus wat betreft de geleverde diensten en extra's.

Voordelen regelmatig en periodiek ketelonderhoud

Is jouw ketel toe aan een beurt? Regelmatig en periodiek onderhoud van je verwarmingsketel levert je interessante voordelen op. Is je ketel nog jong, ook dan is goed en regelmatig onderhoud plegen zeer belangrijk. Laat dit wel altijd doen door een erkend tecknieker.

 • Voordelen periodiek ketelonderhoud
 • veiligheid, comfort en gemak
 • verlenging levensduur ketel
 • Wettelijk alles in orde
 • goed voor het milieu
 • goed voor je portemonee

Wist je dat je overigens nog meer kunt besparen op je energiefactuur? Naast regelmatig onderhoud te laten plegen aan je ketel kun je ook geld besparen door de verschillende leveranciers van aardgas te vergelijken en de meest voordelige aanbieder te kiezen. Dat kan vlot, snel en vrijblijvend online. Ook kun je ons telefonisch op het gratis telefoonnummer 02 588 92 38 bereiken.

Dus tal van goede redenen om de onderhoudsbeurt van je verwarmingsketel niet te vergeten en regelmatig ketelonderhoud te laten uitvoeren!
Zo zit je er van de winter warmpjes bij.

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus