U bent hier

Besparen op je energiefactuur?

02 588 92 38

maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur

Een elektriciteitsmeter openen: hoe regel ik mijn stroom en aansluiting?

Elektriciteitsmeter aansluiten

Bouw je een nieuw huis of woning, een kantoor, schuur, etc? Dan zul je vast tijdelijk elektriciteit nodig hebben? Of je verbouwt een bestaand woon – of kantoorgebouw? In elk van deze gevallen dien je een elektriciteitsmeter te openen of je elektriciteitsaansluiting te regelen en/of ook de eventuele verplaatsing van je elektriciteitsmeter of ook aardgasmeter te regelen. Hoe je te werk gaat, leggen we jou graag stap voor stap uit.

Ik ga bouwen en heb een (tijdelijke) elektriciteitsaansluiting nodig

Bij wie kan ik terecht voor mijn elektriciteitsaansluiting?

Voor een elektriciteitsaansluiting, al dan niet tijdelijk (werf of definitieve aansluiting) en voor alle werken m.b.t. uw elektriciteitsmeter, is de distributienetbeheerder (DNB) die bevoegd is in uw regio, uw aanspreekpunt. Hij voert alle werken uit aan zowel het aardgas als het elektriciteitsnetwerk. 

Voor Vlaanderen is dat EANDIS, INFRAX en Gaselwest.  Klik hier om te vernemen wie uw netbeheerder in Vlaanderen. Woon je in Brussel(Brussels Hoofdstedelijk Gewest)? Dan kun jeterecht bij Sibelga. In Wallonië zijn de bevoegde DNB’s of Gestionnaires de Réseau de Distribution (GRD) Resa/Tecteo  voor de provincie Luik, en ORES voor Waals-Brabant, Luxemburg, Namen en Henegouwen. Wie bevoegd is voor uw gemeente in Wallonië, vind je hier.

Een elektriciteitsaansluiting regelen: het stappenplan

Om uw elektriciteitsaansluiting en vervolgens de levering van uw stroom in goede banen te leiden, volgt je de volgende stappen:

Je kan je gas- en elektriciteitsaansluiting gelijktijdig regelen of meter openen bij jouw DNB. Meer over de gasaansluiting, vind je hier.
Ook kun je bij de distributienetbeheerder terecht voor de andere nutsvoorzieningen zoals riolering en kabeldistributie.

Een aanvraag indienen bij jouw DNB

Om een elektriciteitsmeter te openen voor elektriciteit of een verplaatsing van je aardgasmeter te regelen, kun je terecht op de website van jouw DNB, telefonisch of in het plaatselijk kantoor. Om de aanvraag van een nieuwe aansluiting vlot te laten verlopen, zorg je ervoor dat je volgende info en plannen bij de hand hebt:

  • Het benodigde vermogen (stroomwaarde)
  • Het type aansluiting (monofasig of meerfasig).
  • Voorkeur voor tariefoptie: enkelvoudig of tweevoudig (dag /nacht)
  • Plan met de opstellingsplaats van de elektriciteitsmeter.

Tip: Gezien het bij de aanvraag van een nieuwe aansluiting vooral gaat om technische informatie, raden wij aan om de aanvraag samen, of na overleg met de elektricien te realiseren.

Prijsbestek en de EAN-codes

Op basis van jouw aanvraag, bezorgt de distributienetbeheerder jou een prijsofferte voor de uitvoering van de werken en het aansluiten of (ver)plaatsen van de meter.  De prijzen zijn afhankelijk van de het type aansluiting (tijdelijk of definitief, mono- of meerfasig, …) en bijgevolg van de voorbereiding (studies) en van de werken die dienen uitgevoerd. Je moet rekenen op ongeveer 750 Euro voor een nieuwe en definitieve standaardaansluiting.
De tarieven die worden gehanteerd, zijn op de website van jouw DNB te raadplegen.
Naast het prijsbestek, zal de DNB je ook laten weten welke werken je zelf dient uit te voeren of te laten uitvoeren vooraleer hij tot de aansluiting kan overgaan. Ook de EAN-code(s) van je nieuwe elektriciteitsmeter(s) worden je bezorgd. Laatste heb je nodig om een contract af te sluiten bij een energieleverancier die je zal voorzien van stroom.
Zodra je het prijsvoorstel van de DNB aanvaard en betaald hebt neemt hij contact op en maakt een afspraak voor de aansluiting en het plaatsen of verplaatsen van de elektriciteitsmeter.

Je elektriciteitscontract bij een energieleverancier

Uw DBN staat in voor de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk en alle werken die betrekking hebben op uw meter. Voor de levering van uw elektriciteit is een erkend energieleverancier uw aanspreekpunt. Met de EAN-code(s), die je ontving van de distributienetbeheerder, kun je een contract afsluiten voor stroomlevering. Dit doe je best zo snel mogelijk en voordat de werken door de netbeheerder zijn uitgevoerd.

Je bent vrij om te kiezen wie je nieuwe energieleverancier wordt. De keuze tussen de verschillende spelers op de markt is groot.
Wie de de voordeligste leverancier is, kun je zelf vlot en snel uitzoeken op onze online vergelijkingstool. Klik hier om naar de energievergelijker te gaan.
Ook kun je ons gratis bellen op 02 588 92 38.

Uitvoering van de werken en aansluiting door de DNB

Uw netbeheerder komt bij je langs op het afgesproken tijdstip en (ver)plaats uw meterkast. Indien het gaat om een aansluiting op een bouwwerf, wordt er een ‘werfkast’ geplaatst, die zodra het gebouw wind- en waterdicht is, zal worden vervangen door een definitieve meterkast.
Indien uw binnen-elektriciteitsinstallatie al geplaatst is, en goedgekeurd door een erkend keuringsorganisme, zal uw DNB de meter ook openen en zo kan meteen elektriciteit worden afgenomen.
Is dat nog niet het geval, dan maak je een nieuwe afspraak met uw DNB voor het openen van de meter zodra uw installatie is goedgekeurd, en bij voorkeur je in het bezit bent van een elektriciteitscontract bij een energieleverancier.

Ik ga verbouwen en wil mijn meter verplaatsen

Je verbouwt je woning, appartement, kantoorgebouw, … en wenst de elektriciteitsmeter(s) te verplaatsen. Net zoals bij een nieuwe of eerste aansluiting, dien je contact op te nemen met je netbeheerder en een aanvraag in te dienen tot het verplaatsen van de meter.
Wie uw netbeheerder (DNB) is, en welke stappen je dient te ondernemen, lees je in Bij wie kan ik terecht voor mijn elektriciteitsaansluiting? en Een elektriciteitsaansluiting regelen: het stappenplan.

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus