U bent hier

Besparen op je energiefactuur? Teken in voor een voordelig energiecontract:
we bellen je GRATIS terug tijdens onze openingsuren!

Klik hier om teruggebeld te worden!

Besparen op je energiefactuur?
Bel en teken in voor een voordelig energiecontract:

☎ 02 588 92 38

Maandag - vrijdag: 8 t/m 18 uur

Hoe wordt het gasverbruik berekend van m3 naar kWh gas?

Uw gasverbruik komt in kubieke meter(m³) op uw meter te staan, maar het wordt meestal in kilowattuur uitgedrukt en gefactureerd. Elke aangesloten consument op het gasnet ontvangt een factuur die gebaseerd is op het verbruik per kilowattuur (kWh), terwijl de meter de toevoer van gas in kubieke meter (m³) registreert.

Een methode die gebaseerd is op conversieratio

De conversiefactor tussen aardgas in kubieke meter en kilowattuur hangt van 3 factoren af: de hoogte, het type en de samenstelling van het gas. 1 kubieke meter aardgas is meestal equivalent aan 10,2 kWh voor de Belgische regio's. De distributienetbeheerders passen onderling lichtjes afwijkende conversieratio's toe en voeren regelmatig evaluaties toe zodanig dat de conversieratiefactor, die op uw maandelijkse facturen vermeld staat, verandert.

Hoe wordt het jaarlijks verbruik berekend?

Het verschil tussen de huidige meterstanden en die van het voorgaande jaar wordt berekend. Het resultaat wijst op het volume gas in m³ dat geleverd werd. Tenslotte vermenigvuldigt men dit volume met de conversiefactor (ongeveer gelijk aan 10) om de effectief verbruikte energie in kWh uit te drukken. Omdat de hoeveelheid gasenergie (of het calorisch vermogen) afhankelijk is van het type gas, kan men geen facturen opmaken louter op basis van het volume.

  • In België bestaan er 2 types van gas:
  • De zogenaamde rijke gas met een hoog calorisch vermogen (type H gas).
  • De zogenaamde arme gas met een laag calorische vermogen, voornamelijk verbruikt door particulieren in de stad (type L gas).

Hoe wordt de hoeveelheid energie berekend op basis van het type gas? Hiervoor is er een transformatie nodig van het geleverde volume in m³ naar de energie in kWh. Met andere woorden het volume (geregistreerd door de meter) dient vermenigvuldigd te worden met het gemiddelde calorische vermogen van gas betreffende de gewenste periode. In Vlaanderen rekent men met ongeveer 10kWh/m³.
Deze berekening wordt door uw netbeheerder gedaan. Om uw factuur samen te stellen, vermenigvuldigt uw leverancier deze hoeveelheid energie met de prijs per kilowattuur volgens het tarief dat van toepassing is wegens het contract.

Een klein voorbeeld ter illustratie:

  • Voorbeeld van een meterstand van een gasmeter :

januari 2014: 16 000 m³
januari 2015 : 19 100 m³
Jaarlijks verbruik : 19 100 - 16 000 = 3100 m³
Equivalent in kWh : 3100 x 9,9 = 30 690 kWh

Voordelen van dit systeem

Op deze manier heeft u de zekerheid dat u voor de ontvangen energie betaalt i.p.v. de hoeveelheid brandstof.

Op deze manier heeft u de zekerheid dat u voor de ontvangen energie betaalt i.p.v. de hoeveelheid brandstof.
De enige verschillen in tarieven die nog kunnen voorkomen worden veroorzaakt door die van de leveranciers. Dit is echter in uw hand aangezien u vrij bent om te kiezen voor een leverancier die goedkoper is. (kijk naar onze pagina over het veranderen van leverancier).

Een vraag in verband met de gasmeter?

Als u problemen ondervindt in verband met uw gasmeter, dient u de distributienetbeheerder van uw gemeente te contacteren.

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus