energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Energiegids België: alles over gas en elektriciteit

Geactualiseerd op
minuten lezen

CallMePower stelt alle informatie over de Belgische energiemarkt, prijzen en aanbieders volledig gratis beschikbaar. In de energiegids van CallMePower vind je alle informatie over gas en elektriciteit. Voor vragen zijn onze energie-experts telefonisch te bereiken, geheel gratis en zonder verplichtingen.

Wat is de energiegids van CallMePower?

CallMePower is sinds 2015 in België actief als energievergelijker. Met deze grote hoeveelheid ervaring helpt CallMePower dagelijks vele Belgische huishoudens met het kiezen van een nieuwe energieleverancier. Daarnaast bezoeken vele Belgen onze website dagelijks voor het vinden van alle informatie betreffende energie, van informatie over de energiemeters tot aan het vergelijken van twee energieleveranciers.

CallMePower stelt alle informatie over energie en de vergelijkingen gratis beschikbaar voor al haar bezoekers in de energiegids. Zo is het vinden van de juiste informatie een stuk gemakkelijker!

Voordeliger energietarief vinden?

Energie vergelijken doe je met CallMePower.

Waarom de energiegids van CallMePower gebruiken?

Het vinden van de juiste informatie over energie kan in sommige gevallen erg lastig zijn. Bij CallMePower hebben we informatie over alle onderwerpen die je nodig hebt voor het beheren van je energiecontracten en het kiezen van een nieuwe leverancier. Daarnaast vind je hier ook informatie over de procedures bij het regelen van een verhuis, aansluiten van energiemeters en nog veel meer.

De energiegids wordt dagelijks bijgewerkt door ons contentteam die ervoor zorgt dat alle informatie up-to-date is. Zo kunnen we garanderen dat je bij CallMePower altijd de juiste informatie zal vinden over gas en elektriciteit.

Kun je niet de juiste informatie vinden in onze energiegids? Neem dan telefonisch contact met ons op en een van de energieadviseurs van CallMePower zal je verder helpen met het beantwoorden van al je vragen.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst energie België

Bel CallMePower voor advies over energiecontracten of om over te stappen. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

energie-vergelijken
energie vergelijken

Gratis adviesdienst gas en elektriciteit België

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of vergelijk gratis met onze energievergelijker.

Begrippenlijst energie België

Op de energiemarkt kan je een groot aantal begrippen en woorden vinden die je niet in het dagelijks leven gebruikt. Gebruik onze begrippenlijst om alles te weten te komen over energie in België.

A

Afbetalingsplan

Een afbetalingsplan kan je bij je energieleverancier aanvragen als je openstaande facturen hebt. Samen met je energieleverancier of een erkende schuldbemiddelaar wordt er een plan opgesteld om de openstaande kosten te betalen.

Ampère

Ampère is de meeteenheid van de elektrische stroomsterkte en geeft de intensiteit van de stroom weer.

Analoge meter

Een analoge meter is een type energiemeter die het elektriciteits- en gasverbruik registreert met een fysiek telraam. Als er energie wordt verbruikt draait deze meter zichtbaar vooruit. Voor eigenaren van zonnepanelen met een analoge meter draait het telraam terug als er elektriciteit wordt geïnjecteerd op het energienet.

B

Basispakket energie

Het basispakket energie heeft betrekking tot de steun vanuit de overheid om de impact van de hoge energieprijzen te verminderen. Het basispakket energie kon door alle huishoudens worden aangevraagd die voldeden aan de voorwaarden.

Belpex

De Belpex (Belgian Power Exchange) is een Belgische elektriciteitsbeurs die door veel energieleveranciers wordt gebruikt voor het aankopen van elektriciteit.

Bidirectioneel laden

Bidirectioneel laden is een techniek waarbij een elektrische auto kan worden opgeladen, maar ook kan worden ontladen. In dit geval fungeert de elektrische auto als een thuisbatterij die elektriciteit aan de woning kan leveren. Om gebruik te maken van bidirectioneel laden heb je een auto en laadpaal nodig die deze techniek ondersteunen.

BRUGEL

BRUGEL is de energieregulator voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze regulator houdt toezicht op de energiemarkt en past de lokale regelgeving toe.

Budgetmeter

Een budgetmeter is een type energiemeter die geïnstalleerd wordt bij huishoudens die hun energiefacturen niet kunnen betalen. Met dit systeem moet de energie vooraf worden betaald middels een prepaid systeem. De installatie en het opladen van een budgetmeter gebeurt via de verantwoordelijke netbeheerder.

C

Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief is een nieuwe berekeningsmethode van de nettarieven die door de Vlaamse regulator is ingevoerd. Met het capaciteitstarief worden de nettarieven berekend op basis van de verbruikspieken met als doel huishoudens aan te sporen om hun energieverbruik beter te spreiden over de dag.

Condensatieketel

Een condensatieketel is een type verwarmingsketel die gebruik maakt van aardgas / mazout en een nieuw systeem waarbij er gebruik wordt gemaakt van condensatie om het rendement van de ketel te verhogen.

CREG

De CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) is de nationale energieregulator. Deze regulator houdt onder andere toezicht op de markt, geeft leveringsvergunningen uit en keurt tarieven van verschillende instanties goed.

CWaPE

De CWaPE (Commission wallonne pour l'Énergie) is de energieregulator in Wallonië. Deze regulator houdt toezicht op de energiemarkt en past de lokale regelgeving toe.

D

Dag- en nachttarief

Het dag- en nachttarief is een prijsverschil waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen elektriciteit verbruikt tijdens de dal- en piekuren. In Vlaanderen kunnen alleen de energieleveranciers dit onderscheid nog maken, maar is het niet meer verplicht door de komst van het capaciteitstarief.

Digitale energiemeter

De digitale energiemeter, ook wel eens slimme energiemeter genoemd, is een nieuw soort meter dat je energieverbruik digitaal registreert. Deze energiemeter is verbonden met het internet, waardoor de netbeheerder op afstand je meterstanden kan uitlezen en je beter het verbruik kan bijhouden. De installatie van een digitale energiemeter in Vlaanderen is verplicht.

Distributienettarieven

De distributienettarieven zijn een gedeelte van je energiefactuur voor het dekken van de kosten van de netbeheerder in jouw regio. Deze inkomsten worden onder andere gebruikt voor de aanleg en onderhoud van het energienet door de netbeheerder.

Dynamisch energietarief

Het dynamische energietarief is een type energiecontract waarbij je de uurprijzen van energie betaald die op de dag voorafgaand aan de levering op de groothandelsmarkt gelden. Door je verbruik aan te passen op basis van de prijzen is het mogelijk om te besparen, vooral voor huishoudens met een hoog verbruik.

E

Elia

Elia is de transmissienetbeheerder van het Belgische elektriciteitsnet. Het bedrijf heeft een monopolie in België en zorgt voor het elektriciteitsnet op lange afstanden, bijvoorbeeld tussen steden.

Energiedelen

Energiedelen is het delen van overtollige elektriciteit opgewekt door zonnepanelen met vrienden, familie, een bedrijf of zelfs met jezelf. Energiedelen vindt plaats in energie gemeenschappen, waar kopers en producenten in staat zijn om energie tussen gebouwen uit te wisselen.

Energieleverancier

Een energieleverancier is een commerciële speler die gas en elektriciteit verkoopt. In België zijn er een groot aantal energieleveranciers actief. Als klant heb je de vrije keuze om zelf een energieleverancier te kiezen die het beste bij je behoeften past.

Energiemix

De energiemix heeft betrekking op de mix van alle energiebronnen die worden gebruikt in een land. In België bestaat de energiemix voor een groot gedeelte uit kernenergie.

Enkelvoudig energietarief

Het enkelvoudige energietarief is een type energietarief waarbij het energieverbruik altijd hetzelfde wordt aangerekend, ongeacht het tijdstip op de dag.

Exclusief nachttarief

Het exclusief nachttarief is een type energietarief waarbij uitsluitend het verbruik tijdens de daluren wordt aangerekend. Dit energietarief werkt altijd in combinatie met een exclusief nachtmeter en is bedoeld voor toestellen zoals een accumulatieverwarming.

F

Fluvius

Fluvius is de netbeheerder van het Vlaamse Gewest. In alle gemeenten in Vlaanderen is Fluvius verantwoordelijk voor het energienet en de aansluitingen bij woningen en bedrijven.

H

Heffingen

Een gedeelte van de energieprijs bestaat uit heffingen. Deze heffingen worden gebruikt voor speciale investeringen en bestaan onder andere uit de federale energiebijdrage, federale bijzondere accijns en de Vlaamse bijdrage aan het Energiefonds.

I

ICE Endex

De ICE Endex is een Europese energiebeurs waar langetermijncontracten worden aan- en verkocht. Op deze beurs wordt gas en elektriciteit verhandeld.

Injectietarief

Eigenaren van zonnepanelen en een digitale energiemeter ontvangen een vergoeding voor alle elektriciteit die ze injecteren op het energienet, ook wel de injectievergoeding genoemd. Het injectietarief kan verschillen per energieleverancier en contract.

J

Jaarafrekening

De jaarafrekening is een type energiefactuur die je jaarlijks van je energieleverancier ontvangt. Op de jaarafrekening worden de bedragen van je voorschotfacturen verrekend met de daadwerkelijke kosten van gas en/of elektriciteit.

K

Kilowattuur

Een kilowattuur is een eenheid om energie uit te drukken. In België wordt kilowattuur (kWh) gebruikt om het verbruik van gas en elektriciteit uit te drukken.

L

Leegstandscontract

Een leegstandscontract is een type energiecontract voor woningen die niet bewoond zijn. Doorgaans zijn de vaste vergoedingen van deze contracten laag, waardoor het een voordelige optie is voor een leegstaande woning.

M

Maandafrekening

Huishoudens met een digitale meter kunnen bij sommige energieleveranciers kiezen voor een maandelijkse afrekening. In dit geval betaal je elke maand voor je exacte energieverbruik en betaal je geen voorschotten meer.

N

Netbeheerder

De netbeheerder is een onafhankelijk nutsbedrijf dat zorgt voor de energienetten in jouw regio. De netbeheerders in België zijn onder andere verantwoordelijk voor het aanleggen van nieuwe verbindingen en onderhouden van het bestaande energienet.

P

Piekverbruik

Het piekverbruik wordt uitgedrukt in kW en geeft aan wat de hoogste gemiddelde verbruikspiek van elektriciteit gedurende de maand is geweest. Hoe meer apparaten op hetzelfde moment elektriciteit verbruiken, hoe hoger het piekverbruik.

Prosumententarief

Het prosumententarief is een extra heffing voor huishoudens met zonnepanelen en een analoge energiemeter. Het tarief wordt bepaald op basis van het vermogen van de omvormer en is bij alle energieleveranciers hetzelfde.

S

Sluipverbruik

Als elektrische apparaten zijn uitgeschakeld kunnen ze nog steeds stroom verbruiken, zoals een televisie in de stand-by modus. Hoewel het lijkt of als het apparaat uitstaat, blijft deze een kleine hoeveelheid stroom verbruiken.

Sociaal tarief energie

Voor huishoudens die zich in een lastige situatie bevinden en voldoen aan de opgestelde voorwaarden is er het sociale energietarief. Dit energietarief ligt doorgaans een stuk lager dan de commerciële energietarieven en is beschikbaar bij alle Belgische energieleveranciers.

T

Thuisbatterij

Een thuisbatterij is een grote accu die elektriciteit in een woning kan opslaan, bijvoorbeeld als er een overschot aan elektriciteit van zonnepanelen is. Deze elektriciteit kan worden opgeslagen in een thuisbatterij om op een later moment te verbruiken.

Transmissienettarieven

De transmissienettarieven zijn een onderdeel van de energiefactuur om de kosten van de transmissiebeheerders te dekken.

V

Variabel energietarief

Een variabel energietarief is een tarief dat meebeweegt met de prijzen op de groothandelsmarkt. De prijzen van variabele energiecontracten worden doorgaans maandelijks of per kwartaal aangepast aan de hand van de meest actuele prijzen die op de groothandelsmarkt gelden.

Vast energietarief

Een vast energietarief is een tarief dat gedurende de looptijd van het contract niet wordt aangepast. Het contract biedt meer zekerheid omdat de prijzen niet zullen veranderen, ongeacht wat er op de markt gebeurt.

Voorschotfactuur

De voorschotfactuur is een bedrag dat je maandelijks betaalt aan je energieleverancier op basis van een schatting van je jaarlijkse energieverbruik. Het is een voorschot op de daadwerkelijke kosten voor gas en/of elektriciteit.

VREG

De VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) is de energieregulator in Vlaanderen. Deze regulator houdt toezicht op de energiemarkt en past de lokale regelgeving toe.

W

Warmtenet

Een warmtenet is een netwerk aangesloten op een warmtebron om gebouwen in de omgeving te voorzien van energie. Voorbeelden van een warmtebron zijn warmtecentrales of fabrieken die veel restwarmte produceren. Het is een duurzame manier om energie te verbruiken en gaat verspilling van warmte tegen.

Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht, water of grond en zet dit om in warmte die kan worden gebruikt voor de verwarming van een woning en/of sanitair water. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en kan dienen als vervanging voor een gas- of mazoutketel.

Z

Zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt sanitair water met behulp van de warmte van de zon. Zonnecollectoren die op het dak worden geplaatst verwarmen het water dat vervolgens in de woning kan worden gebruikt.

Zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel eens pv-installatie genoemd, zijn panelen die je op je dak kunt plaatsen voor het opwekken van elektriciteit. Zonnepanelen werken in combinatie met een omvormer en kunnen zorgen voor aanzienlijke besparingen.