U bent hier

Besparen op je energiefactuur?

02 588 92 38

maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur

Kiezen voor een tweevoudige elektriciteitsmeter: wanneer zijn de piekuren?

tweevoudige elektriciteitsmeter

Om het elektriciteitsverbruik tijdens de nacht te verhogen, zodat de geproduceerde elektriciteit niet verloren gaat, hebben de netbeheerders een tweevoudige meter in het leven geroepen. Een nachttarief die het elektriciteitsverbruik tijdens de de daluren in de nacht goedkoper maakt en een dagtarief tijdens de piekuren. Elke verbruiker kan een tweevoudige meter aanvragen en installeren waardoor het bedrag op je energiefactuur aanzienlijk gereduceerd kan worden. Hoe zit het precies met het dubbel tarief voor je stroom?

Wanneer gebruik maken van elektriciteit met een tweevoudige elektriciteitsmeter?

In België situeren de tijdsspannes van daluren tijdens de nacht en in het weekend. De piek- en daluren zijn door de distributienetbeheerders, zoals Eandis en netbeheerder Infrax vastgelegd en situeren ze meestal tussen 22 en 7 uur. Deze tijdsspanne duurt altijd 9 uur.

De vrije dagen tellen als normale dagen, met 15 piekuren en 9 daluren

Welke gemeentes hanteren welke daluren?

De daluren vallen niet overal op zelfde moment:

  1. Ofwel van 21 tot 6 uur in de week en van vrijdag 21 uur tot maandag 6 uur in het weekend ;
  2. Ofwel van 22 tot 7 uur in de week en van vrijdag 22 uur tot maandag 7 uur in het weekend ;
  3. Ofwel van 22:30 tot 7:30 uur in de week en van vrijdag 22:30 uur tot maandag 7:30 uur in het weekend ;
  4. Ofwel van 23 tot 8 uur in de week en van vrijdag 23 uur tot maandag 8 uur in het weekend ;

Elektriciteitsprijs bij een tweevoudige meter

Meestal is de prijs van de elektriciteit per kWh tijdens de piekuren duurder dan de prijs van de elektriciteit per kWh van een enkelvoudige meter. Een tweevoudige meter kan met andere woorden duurder uitkomen als het verbruik niet naar de nachturen verschoven wordt.

Hoe zou men het verbruik naar de nachturen kunnen verschuiven Het perfecte profiel van een klant met een tweevoudige meter heeft een woning dat uitgerust is met een elektrische boiler. Dit laatste geldt voor 22% van het verbruik van de elektriciteit (bron), en dankzij de verschuiving van deze consumptie naar de nachturen is het mogelijk om tot 6% besparingen te doen.

Vergelijking van de tarieven tussen een enkelvoudige en tweevoudige elektriciteitsmeter

vergelijken elektriciteitstarieven weegschaal balans

We zullen geen prijsvergelijker zijn als we geen prijzen vergelijken! Daarom vergelijken we voor jou de verschillende elektriciteitsprijzen met een formule aan vaste prijzen voor 3 jaar bij de groene energieleverancier Eneco. De volgende prijsvergelijking van een enkelvoudige elektriciteitsmeter en een tweevoudige meter met twee telregisters heeft betrekking op het aanbod Eneco Zon & Wind Plus en is uitgevoerd op 4 januari 2019. De prijzen zijn exclusief BTW voor een huishoudelijke klant gevestigd in Antwerpen, postcode 2000:

Vergelijk de elektriciteitstarieven! Maak zelf een prijsvergelijking in onze online energievergelijker. CallMePower houdt de prijzen van de verschillende aanbieders in België maandelijks bij in de vergelijkingstool.

vergelijking elektriciteitstarieven enkelvoudige meter en tweevoudige meter ⚡
  tarief enkelvoudige meter Piekuren tweevoudige meter Daluren tweevoudige meter
Prijs per kWh      
Distributie (DNB: IMEA) 12,53 12,53 9,40
Transport 1,99 1,99 1,99
Heffing op de energie 0,23306 0,23306 0,23306
Federale bijdrage 0,14120 0,14120 0,14120

 

De volgende vergelijking (21 = 23,84 x + 16,24 (1-x) ) laat het toe om te berekenen wat het minimale verbruik is tijdens de daluren zodat de gemiddelde prijs per kWh lager blijft dan de prijs per kWh met normaal tarief. In dit voorbeeld moet het verbruik tijdens de nachturen minimaal 37% bedragen.

Indien je huis uitgerust is met een elektrische boiler die voor 22% van het verbruik telt, dient men dit zoveel mogelijk naar daluren te verplaatsen om de grens van 37% te bereiken.

Besparen op je elektriciteitsfactuur!? Een tweevoudige meter is voordelig voor diegenen die in staat zijn om hun verbruik naar de nachturen of naar het weekend te verplaatsen, maar dit is geen wondermiddel om het bedrag van de factuur te verlagen.
Wil je direct besparen op je elektriciteit? Kijk en vergelijk naar wat je momenteel betaalt voor je stroom. Bel ons gratis voor een voordelig energiecontract!
☎ 02 588 92 38

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus