U bent hier

Besparen op je energiefactuur? Teken in voor een voordelig energiecontract:
we bellen je GRATIS terug tijdens onze openingsuren!

Klik hier om teruggebeld te worden!

Besparen op je energiefactuur?
Bel en teken in voor een voordelig energiecontract:

☎ 02 588 92 38

Maandag - vrijdag: 8 t/m 18 uur

EAN-code: hoe zit het precies?

Wat is een EAN-code? De EAN-code is een unieke identificatiecode van jouw energiemeter. EAN is een afkorting voor European Article Numbering. Dit is een historisch en universeel systeem voor het genereren en aflezen van barcodes. Je vindt de EAN-code ook achter als barcode op de verpakkingen van bijvoorbeeld levensmiddelen. Als het om energie gaat, geldt voor Belgische energiemeters dat deze code altijd met de cijfers 54 begint. Aan de hand van deze EAN-code kunnen netbeheerders en energieleveranciers alle leveringsadressen voor elektriciteit en aardgas identificeren. Wij kraken deze code voor je en zo zal de EAN-code na het lezen van dit artikel geen geheimen meer voor je kennen.


Waar kan ik de EAN-code vinden?

Elke werkende (aangesloten op het distributienet) aardgas- en elektriciteitsmeter in België heeft een EAN-code. De EAN-code bestaat altijd uit 18 cijfers beginnend met het getal 54. Je kunt deze code hier terugvinden:

  • op jouw energiefactuur of die van de voorganger op hetzelfde adres
  • meestal tref je de EAN-code op een sticker op/in je meterkast
  • bij nieuwe aansluitingen staat de EAN-code vermeld op de offerte van de distributienetbeheerder
EAN-code nummer energieleverancier factuur rekening elektriciteit gas CallMePower

De EAN-code online opvragen

Telefonisch of de EAN-code online opvragen? Kun je jouw EAN-code niet vinden? Dan kun je bij de netbeheerder online, per e-mail of via het contactformulier het EAN nummer opvragen. In verband met jouw pravacy mag door de nieuwe wetgeving omtrent persoonsgegevens niemand van jouw energieleverancier of distributienetbeheerder jouw EAN-code per telefoon doorgeven. Wil je dat iemand anders voor jou de EAN-code opvraagt, dan kan dit enkel online en via een volmacht.

Verschil EAN-code, meternummer en klantnummer

Het kan verwarrend zijn als je je energiezaken aan het regelen bent, maar er is een verschil tussen een EAN code, een meternummer en klantnummer. Gelukkig geeft CallMePower opheldering.

Opgelet! De EAN-code is geen meternummer of jouw klantnummer De EAN-code is niet hetzelfde als het meternummer: met de EAN-code wordt een leveringspunt geïdentificeerd terwijl met het meternummer een toestel wordt geïdentificeerd. Als je meter vervangen wordt, zal er op jouw toestel wel een nieuw meternummer komen te staan, maar je EAN-code blijft ongewijzigd. Het EAN-nummer is ook geen klantnummer. Een klantnummer krijgt je van je energieleverancier. Als je van aanbieder verandert, zal je een nieuw klantnummer ontvangen. De EAN-code blijft gelijk voor hetzelfde adres.

Wanneer heb ik mijn EAN-code nodig?

  • bij verhuis;
  • bij werken aan jouw aansluiting en meter (elektriciteitsmeter en aardgas);
  • als je van energieleverancier wenst te veranderen;
  • bij de meeste contactmomenten met jouw distributienetbeheerder en de energieleverancier.
Overstappen: wil je veranderen van energieleverancier?

Verhuis je, ingetrokken in een nieuwe woning of ben je die torenhoge energiefactuur zat?

Je kunt dan gemakkelijk overstappen naar een andere of nieuwe energieleverancier voor gas en elektriciteit. Wij raden je aan om van tevoren de tarieven goed te vergelijken in onze online vergelijker! Het gaat vlotter en sneller dan je denkt.

Nom de l'expertVergelijk de energieprijzen
EAN-code verhuizen verhuis overstappen veranderen leverancier elektriciteit gas besparing met CallMePower

Een verhuis en EAN-code

Opgelet, de EAN-code is specifiek voor jouw meter. Bij een verhuis moet je overstappen naar de nieuwe EAN-code die van toepassing is op de energiemeter van de nieuwe woning.

Bij het ontbreken van een energiefactuur kun je je distributienetbeheerder contateren om de EAN-code van jouw woning terug te vinden in het systeem en de juiste EAN-code te achterhalen.

EAN-code Fluvius

Voor het opvragen van de EAN-code in Vlaanderen kun je terecht bij jouw distributienetbeheerder, dat is Fluvius voor heel Vlaanderen:

  • Fluvius (Voorheen Eandis en Infrax)

Als je niet weet wie jouw (nieuwe) distributienetbeheerder is, neem dan een kijkje op deze pagina.

EAN-code Sibelga

Alle EAN-codes voor energieleveringspunten in Brussel beginnen steeds met 5414489. Voor het achterhalen van jouw EAN code kun je Sibelga online contacteren. Het telefoonnummer is 02 549 41 00.

EAN-code Wallonië

Voor het opvragen van de EAN-code in Wallonië kun je terecht bij jouw distributienetbeheerder:

EAN-code voor aardgas en elektriciteit

Twee EAN-codes per woning
De meter voor aardgas en de meter voor elektriciteit hebben elk een eigen EAN-code met als gevolg dat de klanten die aangesloten zijn op zowelelektriciteit als op aardgas, 2 EAN-codes per woning hebben.

 
Partager sur Facebook  Partager sur Twitter  Partager sur Google Plus