Wat voor invloed heeft het coronavirus op de Belgische energieprijzen?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Bel mij terug!

Advertentie

energieprijzen daling covid19

Ondanks de onzekerheid die covid-19 momenteel veroorzaakt, is er één zekerheid vast te stellen: de energieprijzen zijn gedaald in de afgelopen periode sinds begin 2020. Naast de daling vanwege andere factoren in de energiesector, draagt ook de uitbraak van het virus hieraan bij. Dit is een interessante ontwikkeling en een perfect moment om je energiekosten eens onder de loep te nemen.


Waarom dalen de energieprijzen gedurende deze coronacrisis periode?

Is het toeval dat de energieprijzen juist nu dalen? Heeft het puur te maken met de uitbraak van het virus? Het is een vreemde periode waarin veel veranderingen te zien zijn. Niemand weet precies wat er ons te wachten staat en de wereldeconomie staat op zijn kop. Hoe komt die daling van de energieprijzen dan tot stand? De energielevering gaat toch wel gewoon door?

Al eerder sprake van daling

Eind 2019 hebben we al een lichte daling gezien in de energieprijzen. Dit had onder andere te maken met de vraag en het aanbod, er was al een overschot aan aardgas beschikbaar. Bovendien is er ook een verlaging geweest van de nettarieven.

Zachte winter

Door de zachte winter is er minder gebruikt gemaakt van energie. We hadden minder warmte nodig, waardoor er minder is gestookt met energie. Hierdoor is er een overschot aan aardgas ontstaan. Bij een overschot dalen de prijzen sneller, dit verklaart dus al waarom de gasprijs daalde aan het eind van 2019 en begin 2020.

Daling nettarieven

De distributienettarieven zitten dit jaar ook in een daling, deze zijn bevestigd door de VREG eind 2019. Dit is het derde jaar op een rij dat de nettarieven zakken. Deze ontwikkeling heeft te maken met de bepaling van de VREG om de netbeheerders een kostenbesparing op te leggen. De grootste daling zal te zien zijn voor de consumenten die aangesloten zijn bij Fluvius West en Fluvius Antwerpen. Hiernaast gaat ook het prosumententarief voor zonnepaneeleigenaars lichtelijk omlaag.

Daling energieprijzen als direct gevolg van COVID-19

Vanaf januari zijn er als gevolg van het coronavirus in combinatie met bovenstaande oorzaken de energietarieven behoorlijk gedaald. Voor elektriciteit betaal je zo'n 11% minder en voor gas wel tot 13,5% minder dan voorheen. Dat is natuurlijk enigszins goed nieuws in deze tijden van crisis. Als je een variabel tarief hebt, dan profiteer je nu van de voordelig lage prijzen. Heb je een lopend vast contract, dan kan je ervoor kiezen om nu over te stappen en alsnog de lage tarieven te genieten. Maar hoe kan het nu ineens zo flink zijn gedaald?

Transport en industrie

Vanwege het coronavirus wordt een groot deel van de transport en industrie stilgezet. Hierdoor is er minder vraag naar energie. Doordat de industriële productiviteit afneemt hoeven de normaalgesproken grote hoeveelheden energie niet te worden geleverd, deze energie blijft dus over om naar onze huizen te transporteren. Hier geldt ook dat het aanbod hoger is dan de vraag en dat veroorzaakt een prijsdaling.

Luchtvaart neemt af

Doordat we minder kunnen reizen is er ook minder vraag naar brandstof. Hierdoor zijn de olieprijzen sterk gedaald, zowel benzine als brandstof worden hierdoor goedkoper. Dit heeft ook een totaal effect op de energiemarkt. Als de olieprijzen dalen, dan geldt dit ook voor brandstoffen zoals de mazout waarop wij onze huizen verwarmen.

Bezorgdheid beïnvloedt de economie

Last but not least, bezorgdheid en angst heeft ook zijn effect op de reguliere prijzen. Er wordt minder belegd, minder geïnvesteerd en beurskoersen zakken. Wanneer mensen onzeker zijn houden ze vaak de hand op de knip en wordt er dus minder uitgegeven. Als er minder geld wordt geïnvesteerd in bedrijven raakt de zekerheid deels ook verloren en moeten zij de prijzen als gevolg hiervan naar beneden laten zakken.

Nu overstappen?

Het goede nieuws is dat de toevoer van gas en elektriciteit ten alle tijden zal doorgaan. De ene leverancier zal wat meer gevolgen van de crisis ondergaan dan de andere, maar invloed op onze energievoorziening heeft het niet. Het is daarom ook geen slecht idee om eens wat aanbiedingen te vergelijken en over te stappen naar een voordeliger energietarief.

Geactualiseerd op