Hoe duurzaam en bewust gaan we leven in de nieuwe post-corona samenleving?

gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Bel mij terug!

Advertentie

duurzamer-leven-tijdens-na-coronacrisis

Nu dat we leven in onzekere tijden gaan we steeds meer op zoek naar levensgemak en een gezonde omgeving. Deze gezonde omgeving heeft ook invloed op onze wensen met betrekking tot wonen en leefstijl. Dit houdt in meer behoefte aan natuur, gezond eten met eerlijke producten en kosten besparen waar mogelijk. Doordat we meer tijd thuis doorbrengen en ons realiseren wat voor impact onze dagelijkse activiteiten hebben op het milieu worden duurzame oplossingen steeds interessanter.

Investeren in groen

Doordat we nu het resultaat zien van ons binnen blijven op het milieu en de natuur, gaan we er meer waarde aan hechten. Technieken zijn in de afgelopen jaren hard vooruit gegaan en we kunnen hier ook op persoonlijk vlak iets mee doen. Hiernaast biedt het toekomstperspectief voor de sectoren in duurzaamheid. Als we meer voor groene alternatieven kiezen zoals zonnepanelen om onze energie op te wekken, is er minder vraag naar fossiele brandstoffen en dat heeft een positief effect op onze leefomgeving.

Meer behoefte aan natuur

Er zijn al heel wat positieve veranderingen in de natuur te zien sinds het coronavirus ons heeft bereikt. Er bevinden minder gassen en CO2 in de lucht, al het groen krijgt meer ruimte om te groeien en dieren vinden weer hun plekjes waar wij als mens normaal de overhand hebben. Ons terugtrekken uit de natuur vanwege de lockdown, heeft zo z’n positieve gevolgen. Echter beseffen we nu meer dat we de natuur harder nodig hebben dan we dachten. Velen zoeken nu een manier om in de toekomst meer in de natuur te zijn of omgeven door meer groen. Want het geeft ons het gevoel van vrijheid, gezondheid en rust.

Onze gezondheid en bewuster leven

Als gevolg van het coronavirus wat zich over de hele wereld heeft verspreid, is onze bewegingsvrijheid beperkt. En dit merken we aan hoe we ons voelen bij het gebrek aan beweging. Gezond eten en een alternatieve manier om te sporten is van groot belang. Gelukkig hebben we meer tijd om te koken en goede producten uit te zoeken. Hiernaast groeit onze behoefte om in de natuur en buiten te zijn, we waarderen onze vrijheid meer dan voorheen. Dit zorgt er tevens voor dat meer mensen de fiets pakken of besluiten een langere afstand te gaan lopen. Gaan we dit volhouden ook na de coronacrisis?

Eigen voedsel kweken

De coronacrisis heeft bovendien gevolgen voor de voedselketen, vooral vanwege het platliggen van de horeca vallen er grote gaten in bestellingen. Producenten blijven met forse voorraden zitten die ze uiteindelijk niet kwijt kunnen of die niet langer houdbaar zijn. Ook de import en export wordt lastiger nu dat de grenzen gesloten of gelimiteerd open zijn.

Het lijkt dus een goed moment om meer lokaal voedsel te gaan produceren en misschien zelfs je eigen voedsel te gaan voorzien. Mensen brengen meer tijd door in hun tuin en met het onderhouden ervan, in deze fragile tijd kweken steeds meer mensen hun eigen voedsel in de tuin. Niet alleen om de voedselvoorraad aan te vullen, maar veelal door het bewustzijn en meer tijd hebben voor gezond eten en tuinieren.

Gezond tijdens de crisis

Niet alleen moeten we vooruit kijken en naar hoe we verder leven na de crisis, maar ook is het belangrijk om nu al bewuster te leven. Dat we in beweging blijven moet juist nu één van onze prioriteiten zijn. Ook al is het beperkter, deze tijd vraagt om creativiteit en motivatie. Blijf gezond eten, het is erg makkelijk om nu easy food of junkfood te bestellen maar dit draagt niet bij aan hoe we ons voelen of aan de gezondheid. Blijf hiernaast sociaal actief en laat je niet alleen leiden door wat je hoort op het nieuws en wat je ziet op tv.

Kosten besparen

Meer thuis zijn, betekent minder uitgeven buiten de deur. Ineens realiseren we ons hoeveel geld we per maand kwijt zijn aan recreatieve activiteiten en aankopen. Omdat we hier meer bewust van zijn gaan we ook kijken naar andere uitgaven zoals onze boodschappen en energie. Doordat we meer binnen zijn, zullen onze energiekosten licht stijgen, we maken uiteindelijk meer gebruik van toestellen en verlichting momenteel.

Dat we meer bewust worden van onze uitgaven en economisch voordelig willen leven is bovendien voor de toekomst een voordeel, we zullen hierdoor meer letten op wat onze portemonnee uitgaat en wat het nut is van onze aankopen.

Klimaatdoel Vlaanderen

Goed nieuws voor Vlaanderen is dat vanwege de corona beperkingen opgelegd door de regering, de klimaatdoelstellingen voor 2020 naar verwachting behaald gaan worden. Door het klimaat meer haar gang te laten gaan en doordat wij minder in beweging zijn, blijkt onze impact des te groter. Vooral de grote mindering in het autoverkeer heeft de uitstoot van CO2 doen dalen. Hopelijk is het opkomen van emissierechten ter compensatie van de uitstoot dan uiteindelijk niet nodig in dit jaar.

Geactualiseerd op