gas en elektriciteit

Heb je een vraag of wil je ook besparen op je energiefactuur?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons tijdens de openingsuren.

Watz: de jonge en frisse Belgische energieleverancier!

Watz is een Belgische energieleverancier die sinds enkele jaren aardgas en groene elektriciteit levert in Vlaanderen en Wallonië. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is Watz voorlopig nog niet actief. Watz onderscheidt zich van andere leveranciers met zijn erg eenvoudige aanbod. Bij Watz kiezen klanten tussen twee formules voor groene (én gegarandeerd Belgische) elektriciteit aan vaste tarieven. Voor de levering van aardgas biedt Watz slechts één formule aan, met variabele tarieven. Als jonge speler op de energiemarkt telt Watz nog relatief weinig klanten maar het marktaandeel gaat wel in stijgende lijn. In dit artikel willen we je daarom graag laten kennismaken met de aanbiedingen en de geschiedenis en achtergrond van energiebedrijf Watz. 


Logo Watz

Wie is Watz?

Watz verscheen pas enkele jaren geleden op de Vlaamse en Waalse energiemarkt. Het is geen onderdeel van een buitenlandse energieleverancier en Watz is dus een echte Belgische energieleverancier. Met een marktaandeel van 0,44% voor elektriciteit en 0,36 voor aardgas in Vlaanderen en een gelijkwaardige situatie in Wallonië is Watz voor de meeste consumenten nog een relatief onbekende energieleverancier. Ook al is het marktaandeel van Watz echter klein, in absolute aantallen hebben toch vele duizenden consumenten in ons land zich reeds laten overtuigen door het aanbod van Watz. 

Watz als energieleverancier

energielevering stroom woning

Watz concentreert zich bewust enkel op een activiteit als energieleverancier. Het houdt zich dus niet bezig met de productie van aardgas of elektriciteit maar het koopt alle energie die zijn klanten verbruiken in op de internationale markten. Om daarna te kunnen garanderen dat de elektriciteit die klanten verbruiken toch in België geproduceerd wordt en afkomstig is uit hernieuwbare bronnen koopt Watz herkomstcertificaten aan. 

Score Greenpeace voor Watz

Hoewel die methode door verschillende energieleveranciers gebruikt wordt kan ze toch niet op goedkeuring rekenen van Greenpeace. In zijn recentste rapport over de milieuvriendelijkheid van de verschillende energieleveranciers in ons land schrijft Greenpeace over Watz dat het “aankopen van herkomstcertificaten slechts een beperkte ecologische meerwaarde heeft”, doordat Watz niet rechtstreeks investeert in de productie van hernieuwbare energie. Van Greenpeace krijgt Watz dan ook slechts de vermelding ‘Kan beter’ en een matige score van 7/20

Dienstverlening Watz

Een beter rapport kreeg Watz dit jaar voor de dienstverlening. De Vlaamse energieregulator Vreg doet onderzoek naar de klantentevredenheid van energieleveranciers. Die schrijft in zijn recentste rapport over de dienstverlening bij de verschillende leveranciers dat het (zo goed als) geen klachten ontving over Watz en dat de klantendienst van de leverancier vlot bereikbaar is.

Reviews Watz Wil je klant worden bij Watz en ben je benieuwd naar wat klanten schrijven over deze aanbieder van aardgas en elektriciteit? Bekijk dan de reviews van Watz!

Aanbod van Watz

aanbod elektriciteit en gas met een lamp en een vlam

Eenvoud én scherpe tarieven zijn het handelsmerk van energieleverancier Watz. Watz biedt daarom slechts een klein aantal formules aan voor de levering van elektriciteit en aardgas, het bedrijf geeft alle klanten dezelfde dienstverlening en opties. Bij Watz dus geen lange lijst met betalende opties of met kortingen voor wie geen telefonische klantendienst nodig heeft, of voor wie zijn contract en facturen liever via internet beheert. 

Elektriciteit bij Watz

Voor zijn elektriciteitsaanbod koos Watz resoluut voor milieuvriendelijke elektriciteit. Dankzij de aankoop van herkomstcertificaten kan Watz zijn klanten garanderen dat ze hernieuwbare en in België geproduceerde elektriciteit verbruiken. De klant krijgt de keuze tussen een contract met vaste tarieven die gedurende één jaar gegarandeerd worden of een contract met vaste tarieven gedurende twee jaar

Dat betekent dat Watz in tegenstelling tot veel andere energieleveranciers dus geen elektriciteitscontracten met vaste tarieven op drie jaar aanbiedt en eveneens geen contracten aan variabele tarieven. Zoals gebruikelijk in de energiesector worden de contracten met langere duur (2 jaar) aan iets lagere tarieven aangeboden dan de contracten op kortere duur (1 jaar). De contractuele duur is slechts een prijsgarantie gegeven door de leverancier, de klant kan dus op elk moment kosteloos overstappen op een andere leverancier. 

Aardgas bij Watz

Voor aardgas heeft Watz dan weer juist enkel een aanbod met variabele tarieven. Kiezen voor aardgas van Watz betekent dus dat jouw tarief elk kwartaal zal worden aangepast aan de marktprijzen op basis van de door Watz gehanteerde rekenformule. Dat kan voordelig zijn bij dalende of stabiele marktprijzen, als de prijzen op de internationale markten echter gedurende langere tijd stijgen kan jouw gasfactuur bij Watz dus ook hoger uitvallen dan gepland. Veel andere energieleveranciers bieden hun klanten daarom ook de keuze voor een contract met vaste tarieven aan. 

Overzicht aanbod Watz

In de onderstaande tabel vind je een samenvatting van het aanbod van Watz voor zowel groene elektriciteit als aardgas. De vermelde tarieven zijn de abonnementskost en energiekost zoals die door Watz zelf worden aangerekend. Daarnaast zult je op je factuur echter ook distributiekosten en overheidstaksen moeten betalen. 

Wil je een de prijs voor jouw persoonlijke situatie inclusief alle kosten en taksen inbegrepen? Dat kan met de online prijsvergelijker voor energie van CallMePower. Om de prijzen van de verschillende energieleveranciers voor jouw woonplaats te vergelijken kun je ook steeds de prijsvergelijker V-test van de Vlaamse energieregulator Vreg gebruiken.

De actuele Watz tarieven voor elektriciteit in Vlaanderen en Wallonië:

Elektriciteitstarieven bij Watz
Elektriciteit
100% Groen variabel 1 jaar
(post)
100% Groen variabel 2 jaren
(post)
100% Groen variabel 1 jaar
(digitaal)
100% Groen variabel 2 jaren
(digitaal)
Vast of variabel? Variabel Variabel Variabel Variabel
Vaste
vergoeding
(€/jaar)
39.000000 - - -
Energiekost
Enkelvoudige meter (c€/kWh)
5.84420 - - -
Contract duur
(in jaren)
1 2 1 2
Groene stroom
(Ja/Nee)
Ja
100%
Ja
100%
Ja
100%
Ja
100%
Klantendienst Telefoon of internet Internet Telefoon of internet Internet
Domiciliëring domiciliëring verplicht domiciliëring verplicht domiciliëring verplicht domiciliëring verplicht

Huidige tarieven in december 2020

Dit zijn de momenteel geldende tarieven bij Watz voor aardgas in Vlaanderen en Wallonië:

Gastarieven bij Watz
Aardgas
?
100% Groen variabel 1 jaar
(post)
100% Groen variabel 2 jaren
(post)
100% Groen variabel 1 jaar
(digitaal)
100% Groen variabel 2 jaren
(digitaal)
Vast of variabel? Variabel Variabel Variabel Variabel
Vaste
vergoeding
(€/jaar)
39.000000 - - -
Energiekost
Enkelvoudige meter (c€/kWh)
2.14900 - - -
Contract duur
(in jaren)
1 2 1 2
CO2-neutraal
aardgas
Nee Nee Nee Nee
Klantendienst Telefoon of internet Internet Telefoon of internet Internet
Domiciliëring domiciliëring verplicht domiciliëring verplicht domiciliëring verplicht domiciliëring verplicht

Huidige tarieven in december 2020

Contactgegevens Watz

Op zoek naar de contactgegevens van Watz? Watz is dan misschien nog een kleine leverancier, het bedrijf wilt zijn klanten wel een uitgebreide service kunnen bieden. Daarom beschikt Watz over een telefonische klantendienst én heeft het een klantenloket bij zijn kantoren in Berchem (Antwerpen) waar klanten ook terecht kunnen om persoonlijk met een medewerker te spreken. 

adres mailbox Watz

Het telefoonnummer van de Watz-klantendienst vind je hieronder. Uiteraard kun je ook via internet contact opnemen, het e-mailadres van Watz is hallo@watz.be. En hier vind je de website van Watz. 

Adres Watz

Het bezoekadres van Watz verschilt voor de hoofdzetel en het klantenkantoor van het postadres. Briefwisseling kan naar onderstaand adres:

Watz bvba
Laarstraat 86 bus 002 
2600 Berchem

Hoofdkantoor en klantenloket Watz in Deurne / Antwerpen

Openingsuren: Het klantenloket is net zoals de telefonische helpdesk geopend van maandag tot vrijdag 9 tot 12 uur en van 13 – 17 uur.

Telefoon Watz

Telefoon van de klantendienst van Watz is ☎ 03 500 98 00 (zonaal / lokaal tarief).

Meer infos op Watz