De Samenwerkende vennootschap voor Productie van Elektriciteit (SPE)

energieleverancier elektriciteit SPE

SPE was een Belgisch energiebedrijf dat in 1978 werd opgericht als gevolg van de fusie van verschillende kleine elektriciteitsproducenten in de regio's Luik en Gent. Tijdens de liberalisering van de energiemarkt in België fusioneerde SPE met de energieleverancier Luminus. In 2009 werd de Franse energiegroep EDF de meerderheidsaandeelhouder van SPE-Luminus, destijds de tweede speler op de Belgische energiemarkt, verantwoordelijk voor 13% van de nationale elektriciteitsproductie. SPE-Luminus veranderde zijn naam in 2011 en werd EDF-Luminus, waarmee de aanwezigheid van de Franse energiereus EDF en tegelijkertijd de Belgische identiteit van het bedrijf vertegenwoordigd werden. 

De geschiedenis van SPE

SPE verwierf een belang in de Belgische kerncentrales en fusioneerde met Electrabel in de jaren 1990. In 2000 werd SPE geprivatiseerd voordat het de standaard energieleverancier werd voor ongeveer 100 gemeenten tijdens de privatisering van de Belgische energiemarkt. Kort daarna fusioneerde SPE met energieleverancier Luminus, die toen een grote speler op de Belgische markt was. In 2009 werd de Franse groep EDF meerderheidsaandeelhouder van SPE-Luminus. In 2011 heeft de entiteit haar naam gewijzigd in EDF-Luminus.

Aankoop van SPE-Luminus door EDF Luminus en naamswijziging

logo EDF Luminus

In 2009 heeft EDF de aandelen van de Britse groep Centrica in SPE-Luminus gekocht en werd zo meerderheidsaandeelhouder. Vervolgens verhoogde EDF in 2011 zijn aandelen naar 63,5%. In hetzelfde jaar besloten de aandeelhouders om de naam van de onderneming te wijzigen naar EDF-Luminus en zo de steun van de Franse energiegigant duidelijk aan te tonen Dit alles met behoud van de belgische roots van het bedrijf, vertegenwoordigd door Luminus. Deze naamswijziging had geen invloed op de relaties van het bedrijf met zijn klanten, leveranciers en werknemers.

De activiteit van EDF Luminus in België

Vandaag is EDF Luminus de tweede speler op de Belgische energiemarkt na ENGIE Electrabel. Het bedrijf produceert ongeveer 10% van de Belgische elektriciteit (1.884 MW aan geïnstalleerde capaciteit in 2014) en heeft meer dan 1,7 miljoen individuele en professionele klanten. EDF-Luminus heeft een marktaandeel van ongeveer 20%. De leverancier biedt echter nog steeds zijn diensten aan als leverancier van elektriciteit en aardgas onder het merk Luminus. EDF-Luminus biedt zijn klanten ook een groot aantal diensten en producten aan met betrekking tot zonnepanelen, waterverwarmingstoestellen en hulp aan huis in geval van stroompanne. Dankzij zijn eigen productiecapaciteit biedt het bedrijf competitieve prijzen en een breed gamma aan elektriciteits- en gasaanbiedingen aan voor zowel particulieren als professionele klanten.

Geactualiseerd op